Op dinsdag 11 juni vindt in Rotterdam de opening plaats van een bijzondere reizende fototentoonstelling over het huidige toerisme en de toekomst-mogelijkheden in “longneck” dorpen in Mae Hong Son, Noordwest Thailand.

Een groot gedeelte van de Kayan bergstam uit Birma/Myanmar (ook wel “longnecks” genoemd, vanwege de goudkleurige ringen die de vrouwen om hun nek dragen), is in de jaren tachtig en negentig naar Thailand gevlucht om te ontkomen aan geweld en dwangarbeid door de militaire junta in hun thuisland. Door het opkomende toerisme in Thailand, werden deze bijzonder uitziende mensen uit de vluchtelingenkampen gehaald en in dorpjes geplaatst om te dienen als toeristische attractie.

Vanuit Changemaker en Fair Tourism zijn Renske Folkeringa, Joney Habraken en Charlotte Louwman-Vogels in januari 2013 afgereisd naar deze dorpjes om de situatie in kaart te brengen door middel van foto’s en met persoonlijke verhalen van de Kayan. Omdat ze geen legale status in Thailand hebben, is hun bewegingsvrijheid beperkt tot de provincie Mae Hong Son.

Reisorganisaties en reizigers die dit exploitatie vinden, boycotten het toerisme naar de dorpen. Maar ook dat doet de Kayan geen goed. Er is mogelijk een alternatief, namelijk het zogeheten community-based tourism, waarbij de lokale bevolking en toeristen op gelijke voet staan, door écht contact en interactie, wat leidt tot wederzijds begrip en respect.

De ervaringen en bevindingen zijn vertaald in een reizende fototentoonstelling. Tot 6 juni is de fototentoonstelling te bezichtigen in het Kunstenkabinet op Saxion Hogeschool, Handelskade 75 te Deventer. Het tweede openingsevent vindt plaats op dinsdag 11 juni van 20 tot 22 uur in The Hub Rotterdam, Heemraadssingel 219.

Na het bekijken van de foto’s, zal er een presentatie worden gegeven, gevolgd door een discussie met het publiek over de huidige situatie en de community-based tourism mogelijkheden in de Kayan dorpen. Door loten te kopen, maakt u kans om een foto naar keuze te winnen. Ook heeft u de gelegenheid om authentiek gemaakte sjaals van de Kayan vrouwen te kopen. Alle opbrengsten zullen gedoneerd worden aan de Kayan dorpen. De toegangsprijs voor deze openingsavond bedraagt €5, waarbij hapjes en één drankje inclusief zijn. Gezamenlijk kan het toerisme in Kayan dorpen ten positieve veranderd worden!

Voor nadere informatie kunt u terecht op www.fairtourism.nl of mailen naar info@fairtourism.nl.

De fototentoonstelling is tot 26 augustus te bewonderen in The Hub. Eind september zal de fototentoonstelling geopend worden in De Rooi Pannen in Tilburg.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Thailand fototentoonstelling “longneck” dorpen”

 1. Ruud Rotterdam zegt op

  Hier ga ik zeer zeker naar toe, ik ben daar in het echt ook met vakantie geweest.
  Mae Hong Son daar zijn ook mooie grotten, tempels enz.
  Vanaf Chiangmai vakantie daar heen gegaan.
  Ik dacht dat er ook een klein vliegveldje was ?
  Prachtige natuur, goede overnachtingsmogelijkheden
  dus ga minimaal naar deze Fototentoonstelling,
  deze kans krijg je zelden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website