Van Thailand naar Cambodja

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Tempels, Thailand tips, Toerisme
Tags: , , , ,
2 januari 2019

Aranyaprathet grensovergang – Lepneva Irina / Shutterstock.com

Vanuit Thailand zijn een paar bijzondere en korte grensoverschrijdende uitstapjes mogelijk. Een van de meest interessante is een trip naar Cambodja om in Siem Reap het immense tempelcomplex Ankor Wat te bezoeken.

Uiteraard kun je er heel simpel heen vliegen, maar ditmaal gaan we er wat avontuurlijker gewoon over land naar toe. Als uitgangspunt nemen we Pattaya of Bangkok. Met de bus rijden we vanaf een van deze plaatsen naar de grensplaats Aranyaprathet vanwaar we de grens naar Cambodja oversteken en een visum binnen een kwartiertje kan worden geregeld.

De busrit neemt ongeveer 5 uur in beslag en vanuit Pattaya. Hoewel er dagelijks een aantal bussen vanaf het bekende busstation in Pattaya vertrekken is de 9.00 uur bus een aanrader omdat je dan redelijk op tijd aan de grens arriveert en niet voor dag en dauw je bed uit hoeft.

Aranyaprathet grensovergang – PhotosGeniques / Shutterstock.com

Een optie is om in Aranyaprathet te overnachten en in de middag of de dag erna in de ochtend over deze grootse markt rond te struinen. Lees daarover meer op Thailandblog in het eerder gepubliceerde artikel ‘De grensplaats Aranyaphratet’. En voor expats is het ongetwijfeld een goed alternatief om eens iets anders te ondernemen dan de zogenaamde oninteressante  driemaandelijkse Visa-run.

Visum en de grens over

Aangekomen in Aranyaprathet staat een busje gereed om je naar de grens te brengen. Als je daar uitstapt zul je van alle kanten worden benaderd om het visum voor je te regelen. Vervolgens passeer je de Thaise en de Cambodjaanse douane en sta je in de Cambodjaanse gokplaats Poipet waar een aantal casino’s je toelachen of waarvan je uit medelijden met de gokkers wellicht tranen in de ogen krijgt. De straffe roker kan in Poipet ook nog even op adem komen en om van een volgende kuchbui verzekerd te zijn nog een paar sloffen goedkope sigaretten aanschaffen.

Ankor Wat

Van Poipet naar Siem Reap

Vanuit Poipet rij je met de bus naar Siem Reap en luxueuzer met een  privé taxi. Kortom de trip vraagt geen bijzondere reiservaring en is heel gemakkelijk -zonder ontberingen – te verwezenlijken.

Het majestueuze gedeeltelijk uit de 12e eeuw stammende tempelcomplex van Ankor Wat is gewoon een must en daarmee doe ik de in Thailand gelegen, eveneens schitterende complexen van Ayuttaya en Sukhothai geenszins tekort.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Van Thailand naar Cambodja”

 1. Marian zegt op

  Vanuit Rayong naar de grens overgang Ban Phakard, taxi naar Battambang, een aanrader is het Battambang resort als je verwend wil worden. In en om Battambang zijn leuke toertjes te maken en je kunt er leuk fietsen.
  Voor ons al jaren een heerlijk uitstapje als we de border run moeten doen

 2. marijke. zegt op

  Een paar jaar geleden va uit pattha gedaan.Angkor stond allang op mijn verlanglijst.Ik vond het schitterend en we hadden een goed hotel.Ik ben de naam vergeten maar werden iedere keurig met een brommer taxi opgehaald.

 3. Frans de Beer zegt op

  Ik heb net een touristenvisum voor 60 dagen met een single entree gekregen. Hoe doe ik het wanneer ik een dergelijk uitstapje naar Cambodja of Laos wil maken?

  • RonnyLatYa(voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

   Verblijfsperiode ben je kwijt als je Thailand verlaat of je moet een “Re-entry” nemen. Dat heeft natuurlijk alleen zin als er voldoende dagen resten van je verblijfsperiode.
   In het andere geval zal je een “Visa Exemption” van 30 dagen bekomen wanneer je Thailand terug binnenkomt. Kan je dan nog verlengen met 30 dagen.

   Beetje plannen kan al veel oplossen

 4. Roopsoongholland zegt op

  Marian,
  Hoe ben je vanuit Rayong naar Ban Packard gereisd?
  (Ik verblijf in omgeving Klaeng)

  • Marian zegt op

   Wij nemen altijd een taxi, maar je jan ook met de bus naar chantabury, daar een minibus nemen, uitstappen bij ???? Vraag even na bij de chauffeur en dan het kaatste stukje met de songthaew, maar misschien rijd er wel een minibusje rechtstreeks naar ban phakard.
   Aan de cambodjaanse kant staan taxi’s klaar, de prijs die wij betalen is 30 dollar naar Battambang

 5. Lessram zegt op

  In februari 2018 zijn wij vanuit Thailand anderhalve week naar Cambodja (Siem Reap, Battambang, Phnom Penh en kleine plaatsjes) geweest. Hoe prachtig de tempels, koninklijk paleis, Ayuthaya e.d. in Thailand ook zijn, Angor Wat is de meer dan overtreffende trap. Voor mij was het meest indrukwekkende dat ik ooit heb gezien. Naast het mega grote tempelcomplex (als op de foto) zijn er nog tig andere mooie tempels (en resten) op een gebied van 200 km2 waaronder ook de tempel met het ingegroeide Boeddha hoofd wat je overal ziet (en de film Tomb Raider is opgenomen).
  Als je vervolgens ook nog een paar excursies maakt om alle resten van Pol Pot’s oorlog te aanschouwen, is meteen duidelijk waarom dit land is wat het is. Nog erg achter in ontwikkeling. Maar zeker niet minder mooi dan Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website