Meeste souvenirs uit Thailand gaan direct de prullenbak in

Door Redactie
Geplaatst in Toerisme
Tags:
15 augustus 2016

Neem jij een souvenir mee na je bezoek aan Thailand voor het thuisfront? Een leuk gebaar maar of het zinvol is? Veel met zorg uitgezochte en meegebrachte souvenirs krijgen een bijzondere bestemming: de prullenbak. Dit blijkt uit een onderzoek van Skyscanner.

Een souvenir kopen voor het thuisfront lijkt misschien een leuk idee op vakantie, maar de moeite en het geld kan beter aan andere dingen worden besteed. Meer dan twee derde (69%) van de mensen geeft aan souvenirs niet te waarderen en 15% gooit het dan ook meteen weg.

Uit het onderzoek, dat is gehouden onder 2000 mensen, blijken beeldjes (14%) op nummer 1 te staan in de top tien van meest ongewenste souvenirs om te ontvangen, gevolgd door grappige T-shirts (9%) en goedkope sieraden (9%). De klassieke souvenirs als sleutelhangers en magneten voor op de koelkast (7%) worden ook niet meer gewaardeerd. Voedingsmiddelen, sneeuwbollen en nep dvd’s blijken allemaal met 4% evenmin in de smaak te vallen.

5,9 miljard aan souvenirs

Toch zijn deze ongewenste geschenken niet goedkoop. Meer dan 8 van de 10 vakantiegangers (82%) in Europa geeft per jaar 5,9 miljard euro* uit aan souvenirs. Van de gemiddelde € 39,- die wordt uitgegeven aan souvenirs gaat € 27,- verloren aan ongewenste giften. 14% zegt meer dan € 45,- uit te geven aan souvenirs voor het thuisfront en 9% meer dan € 60,- waarvan ongeveer  €40,- wordt weggegooid.

De resultaten onthullen dat slechts 4% zijn of haar ontvangen cadeau nuttig vindt. 18% van de souvenirs wordt weggestopt in kasten en 10% wordt rechtstreek aan het goede doel gedoneerd.

Veilingsite

Een brutale 6% geeft toe het souvenir als cadeau voor iemand anders te gebruiken en 3% verkoopt het online (vaak met winst) op sites als eBay. Een kleine 2% is weleens zo ver gegaan om het ‘per ongeluk’ te breken en 1% weigerde het geschenk gewoon aan te nemen.

Het onderzoek, waarvoor 2.000 mensen ondervraagd werden, onthult ook dat vrienden (24%) en ouders (19%) het vaakst ongewenste souvenirs meebrengen ondanks dat zij de ontvangers toch het best kennen.

Top 10 meest ongewenste souvenirs:

 1. Beeldje
 2. Grappig T-shirt
 3. Goedkope sieraden
 4. Sleutelhanger
 5. Magneet
 6. Voedingsmiddel
 7. Sneeuwbol
 8. Nep dvd
 9. Lokale drank
 10. Souvenir uit vliegtuig

» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Meeste souvenirs uit Thailand gaan direct de prullenbak in”

 1. Franky R. zegt op

  Opvallende uitkomst!

  Ik vind het eerder een gebrek aan respect voor het gebaar van de gever! Die laat zien aan jou te hebben gedacht.
  Tevens zou je makkelijk een ander blij kunnen maken, indien een souvenir ongewenst blijkt?

  Mijn keuzes vallen gelukkig wel in trek bij familie en vrienden. Maar ik kom dan ook vaak terug met nephorloges voor vrienden, terwijl mijn ouders houtsnijwerk heel erg waarderen…

 2. Chantal zegt op

  Het locale handwerk kan ik zeker waarderen. Afgelopen jaar tijdje bij glasblazer gekeken en wat van zijn werk gekocht. Ik heb ze in mijn gekleurde glazen hanglamp gehangen. Staat super leuk. Zo heb ik overal leuke souvenirs in mijn huis “verstopt” het doet me vaak terug denken naar een geweldige vakantie. visite snuffelt mijn hele woonkamer door en vraagt naar het verhaal erachter.

 3. daniel zegt op

  Ik, heb ondertussen de gewoonte gemaakt niets meer mee te brengen; Zelfs videobeelden en foto’s breng ik niet mee. Er is geen belangstelling naar. Dit leidt er toe dat ik geen video’s of foto’s meer maak. War ik gezien heb sla ik op in mijn geheugen. Niet meer voor familie vrienden of kennissen. Ik hoor ook dat men vooral een beeld heeft van Thailand als het land waar men enkel seks kent. Ik heb hierover steeds een antwoord klaar. “Dat Thailand meer is dan alleen Pattaya of Phuket”. Men kent dan ook alleen de slechte kant, en dan enkel van horen zeggen.

 4. Marcus zegt op

  Het problem is dat goedkoop vaak bij souveniers de boventoon voert. De kraampjes van P to nam , chap tu chak en zo, Rommel dus. Maar bring je iets met toegevoegede waarde me, dan wordt het gebruikt en met waardering aan genomen. Bvb , wat ik nu (ben even in Nedrland ) meegenomen heb is, zwaar RVS condiment sets , niet van 100 , maar 1200 baht, Echte zijden shawls, A grade copy watch , 2000 baht, Digitenne vervangers, het mooie Thai porcelain , de goud glazuurde mug’s rond de 600 baht, etc.

 5. Caatje23 zegt op

  Ik probeer me altijd te verplaatsen in degene waarvoor ik iets meeneem.
  Als je een beetje moeite doet om te weten waar de ander van houdt is het niet zo moeilijk om iets passends mee te nemen.
  Voor ons zelf neem ik ieder jaar iets mee met een verhaal. Zo kan ik de fijne herinneringen nog langer vasthouden en heb ik altijd gesprekstof.

 6. lung addie zegt op

  het is wel zo dat de tijd van souveniers meenemen een beetje uit de tijd is. De meeste mensen richten hun huis in naar eigen smaak en willen geen niet bijpassende voorwerpen in hun eigen inrichting. Ik persoonlijk had er ook een hekel aan dat bij bepaalde gelegenheden familie of vrienden met allerhande geschenken aankwamen draven. Ook is het zo dat je de mensen er niet meer hoeft van te overtuigen of laten zien aan de hand van fotos of souveniers dat je met vakantie in een ver land geweest bent. Indien je dan toch aan iemand een aandenken wil geven kom dan niet aandraven met één of andere waardeloze goedkope prul ma

  • lung addie zegt op

   vertrokken en niet af.

   maar geef dan tenminste iets authentiek van het land, een handgemaakte kinaree of een houtsnijwerkje bijvoorbeeld.
   Lung addie

 7. Michel zegt op

  Mijn familie en vrienden zijn gelukkig al lang geleden heel eerlijk geweest over ‘nutteloze prullaria’. Wij nemen al jaren niets meer voor elkaar mee. Ook met verjaardagen doen wij al jaren niets meer met cadeaus. Het is meestal toch nutteloos spul of men heeft het al.
  Gewoon zonde van het geld en de tijd om het uit te zoeken.
  Je kan ook zonder prullaria te geven laten weten dat je aan iemand denkt en die persoon waardeert.

 8. K. Dootje zegt op

  Een heel leuk souvenir wat wij al voor familie en vrienden hebben meegenomen – en ook zelf gebruiken – zijn de sets van placemats en onderzetters.

 9. Jan zegt op

  Overal waar ik kom en zeker in Thailand koop ik mooie spullen. ( Geen souveniers ) Ik weet wat mijn familie, vrienden en kennissen waarderen. Thuis heb in dan ook een cadeaukast waardoor ik nooit plotseling iets moet kopen. Voorraad genoeg.

 10. De Vries zegt op

  Locale zaken die men in toeristische centra koopt hebben geen meerwaarde , enkel soms emotioneel.
  Dit is in elk land van toepassing, ook in Europa, dus zeker niet alleen in Thailand. Dit zijn meestal nutteloze dingen. Neem uw tijd en zoek iets functioneels dat je thuis echt kan gebruiken .

 11. Meggy F. Müller zegt op

  Ik breng altijd souveniers mee uit Thailand voor familie, vrienden, werkcollega’s en voor mezelf natuurlijk. En het wordt altijd met blijdschap ontvangen. Aangezien ik de mode op de voet volg, zijn zij erg blij met de t-shirts met de opschriften van waar ik geweest ben, een zusje met een boedha (helaas, had zij het jaar niet overleefd), leuke geurkaarsen met de plaatsnamen er op en natuurlijk verschillende tunieken/jurken, waar zij uit kunnen kiezen. En voor mijzelf een paar schoenen, ‘n jurk/tuniek, iets voor het huis en een sieraad. Nee, voor mij is het altijd feest in Thailand en niet te vergeten voor mijn zoon, tas vol 2e handsboeken en nieuwe engelse boeken. De boeken zijn altijd goedkoper dan bestellen uit de USA. Alleen al daarvoor gaan wij graag naar THAILAND en de vriendelijke en lieve mensen waar we komen. In de hotels, de winkels/markten en natuurlijk het weer met het bezoeken van het nachtelijke leven.

 12. l.lagemaat zegt op

  Sommige artikelen zijn ook in Nederland te koop, zie bijvoorbeeld tuincentra , Xenos en soms zelfs Blokker.

  De “meerwaarde” is daarmee weg.

 13. Jack G. zegt op

  Ik koop geregeld iets in het buitenland voor mezelf. Ik vind dat de Nederlandse winkels en vooral de grote ketens bijna allemaal hetzelfde verkopen. En dat vind ik bijna allemaal niks voor mij. Voor mijn oude moedertje koop ik vaak iets leuks zoals een mooi tafellaken en de rest mag van mij zelf voor hun spulletjes zorgen. Veel bezoekers van mijn huisje zoeken naar een Boeddhabeeld. Nee, die heb ik niet omdat zo’n beeld mij wat eerder onrustig maakt dan rustig.

 14. Jan Doedel zegt op

  Veel soeps is het meestal dan ook niet. Uitgezonderd de zaken die ik voor mezelf gekocht heb dan. Mooi houtsnijwerk bv. Allemaal iets prijziger natuurlijk, maar niet duur. Volgens mij komt veel van dat werk dan ook uit Myanmar.Vervoer naar Nederland heeft nooit echt problemen gegeven al kon ik op een gegeven moment zien dat er licht was ingesneden in het hout. Mogelijk om te kijken of het geen antiek betrof? Of houtsoort?
  De rest, de kleinoden voor familie en kennissen? Inderdaad, neem iets goeds voor ze mee of helemaal niets.
  Bv: Heb wel eens kleinoden van zg houtsnijwerk gekocht bij een officieel steunpunt + winkel voor bergvolkeren culturen. Keurige winkel. Toen zo een ding eens op de grond viel scheurde het en bleek het gegoten van een of andere hars. Veel kitch te koop. Hoef ik bij de meeste mensen niet mee aan te komen. Maar kijk bij ons. De boeddha beelden? Meest gietwerk. Om ze oud te doen lijken gaan ze een paar weken met zuur de grond in zo vertelde een winkelier me eens. Daar houden de toeristen van. De Thais prefereren een goudkleurtje. De mooiste exemplaren heb ik dan ook in Nederland gekocht. Je betaalt er wel even wat meer voor natuurlijk. Vreemd genoeg vinden de Thais onze rommel trouwens wel mooi. Porceleinen klompjes, molentjes enz. Ze zijn er blij mee.

  • Jörg zegt op

   En die porseleinen klompjes, molentjes enzovoort zijn made in Thailand of China….

 15. frans zegt op

  gewoon lekker bij je familie en of vrienden vertellen, onder genot van een hapje en een drankje, wat je allemaal hebt meegemaakt. je hebt wat te vertellen en dat zegt meer dan die gekke souveniers.

 16. Paul zegt op

  Wij vertrekken in januari 2017 naar Thailand op vakantie, en ik heb er nog niet over nagedacht welke souvenirs ik me zal aanschaffen, maar het is vrijwel zeker dat ik nog wat bling-bling zal kopen voor onze spirit house. Voor anderen brengen wij al lang niks meer mee: zij gaan immers allen zelf elders op vakantie, en ieder zijn smaak…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website