Het is al vaak een onderwerp van discussie op Thailandblog: waar komen de toeristen vandaan en wat geven ze uit? In dit overzicht krijg je antwoord op die vraag.

Volgens statistieken van de TAT (Tourism Authority of Thailand) kwamen er in 2017 ruim 35 miljoen toeristen naar het koninkrijk. Het grootste aantal buitenlandse bezoekers komt uit China, maar wat je misschien niet zou verwachten is dat toeristen uit Laos inmiddels de vierde plaats bezetten. De Russen weten Thailand inmiddels ook weer te vinden en uit Europa voert het Verenigd Koninkrijk de ranglijst aan.

Toeristen naar Thailand, de aantallen:

 • China – 9,92 miljoen (+ 13,23%)
 • Maleisië – 3,30 miljoen (-5,5%)
 • Zuid-Korea – 1,71 miljoen (+ 16,69%)
 • Laos – 1,61 miljoen (+ 16,17%)
 • Japan – 1,57 miljoen (+ 9,08%)
 • India – 1,41 miljoen (+ 18,11%)
 • Rusland – 1,34 miljoen (+ 22,95%)
 • VS – 1,06 miljoen (+ 8,35%)
 • Singapore – 1,01 miljoen (+ 4,73%)
 • VK – 1,01 miljoen (+ 0,08%)

Tot zover het aantal aankomsten.Maar wat besteden deze toeristen uit de verschillende landen? De bedragen zijn geschatte uitgaven.

Inkomsten per land:

 • China – 531 miljard Baht (+ 17,14%)
 • Rusland – 105 miljard Baht (+ 28,27%)
 • Maleisië – 86 miljard Baht (-3,14%)
 • Verenigde Staten – 78 miljard Baht (+ 11,75%)
 • VK – 77 miljard Baht (+ 2,48%)
 • Korea – 76 miljard Baht (+ 19,24%)
 • Japan – 69 miljard Baht (+ 11,68%)
 • Australië – 65 miljard Baht (+ 4,55%)
 • India – 62 miljard Baht (+ 23,01%)
 • Duitsland – 57 miljard Baht (+ 5,42%)

De toeristen uit landen die het meest, per hoofd van de bevolking, per bezoek uitgeven, zijn …

 • Russen – 78,358 baht
 • VK – 76.237 baht
 • VS – 73.584 baht

Wel belangrijk daarbij is te vermelden dat de Chinezen maar een paar dagen in Thailand blijven, terwijl de meeste toeristen uit andere landen er minimaal een week verblijven. Dat levert per bezoeker 53.528 baht op. De dagelijkse uitgaven van Chinese toeristen zijn dus waarschijnlijk de hoogste van alle toeristen!

Bron: The Nation

16 reacties op “Hoeveel toeristen komen er naar Thailand en wat besteden ze?”

 1. Tino Kuis zegt op

  Ik begrijp er niets van. Als ik de aantallen van de bovengenoemde 10 landen optel kom ik op een totaal van 24.6 miljoen. De TAT zegt 35 miljoen toeristen. Wie zijn dan die andere 10 miljoen toeristen?

  Een geschrift van de Nederlandse Ambassade zegt dat de gemiddelde tijd dat toeristen in Thailand verblijven 3 (drie) dagen is. De meesten uit Laos en Maleisië zijn dagjesmensen die even de grens overwippen om een pakje condooms te kopen.

  1.6 miljoen toeristen uit Laos, 25 procent van de bevolking van 6.5 miljoen uit een van de armste landen ter wereld? Kom nou.

  Ik geloof niets van deze cijfers. Thailand Fabeltjesland.

  • Rob V. zegt op

   De TAT laat alleen de top 10 zien. Voor een beter beeld zouden we alle cijfers moeten zien of tenminste een grote ranking (top 50?). Dat de cijfers geen goed beeld geven is natuurlijk duidelijk, o.a. door het meetellen van mensen net over de grens die even in Thailand zijn voor inkopen. Die zou ik inderdaad geen toeristen noemen. Eerlijker zou zijn om te melde hoeveel grenspassages er waren (30 miljoen) en daarnaast het aantal toeristen (Chris, hanteert men daar bij ons niet een verblijf van 48+ uur voor?).

   Die misleiding, dat is nirt typisch Thais. Hier in Nederland kan men er ook wat van, die maken dezelfde ‘fouten’ met migratie/asielcijfers. De berichtgeving van COA en IND met opgeklopte cijfers en halve waarheden (onjuiste/misleidende termonologie hanteren) was om te huilen. De ambtenaren moeten toch laten zien hoe druk het wel niet is en hoe belangrijk dus ook een ruim budget voor hun eigen departement is.

   De cijfers van de TAT en IND mag je dus met een flink zak zout nemen. Maar misschien staat er nog wat tussen, hier de TAT site met cijfers:
   http://www.mots.go.th/allcont.php?cid=414&filename=

   • chris zegt op

    De definitie van een toerist is Nederland is een ingezetene van een ander land dan Nederland, die tenminste 1 nacht in Nederland verblijft, NIET bij familie en kennissen. Korte vakanties zijn dan 1,2 of 3 overnachtingen lang; vanaf 4 overnachtingen spreken we van lange vakanties.

  • Fransamsterdam zegt op

   Die andere 10 miljoen komen uit andere landen, zoals Nederland. Alleen de ‘Top 10’ is weergegeven.
   Dat factsheet van de Nederlandse ambassade heb ik ook gelezen. Gemiddeld aantal overnachtingen 2,8. Daar geloof ik nou weer niks van. Waar komen die cijfers trouwens vandaan en hebben ze niks beters te doen op die ambassade dan het toerisme in Thailand in kaart te brengen?
   En die Laotianen, tsja, ik kan mij best voorstellen dat degenen die het zich enigszins kunnen permitteren graag naar Thailand komen, al is het maar om te kijken. Thailand/Laos heeft wel wat kenmerken van het oude West-Duitsland/Oost-Duitsland, maar dan zonder ijzeren gordijn.

   • Rob V. zegt op

    Je moet gemiddelde en doorsnee ( mediaan) niet verwarren. Het grote aantal dagjes mensen die voor enkele uren in Thailand zijn voor inkoop van goederen of diensten trekken het gemiddelde van de echte vakantie ganger omlaag. Tel daar de korte vakanties van Chinesen bij op en het gemiddelde verblijf is dan heel kort (wordt naar beneden getrokken) ook als veel ‘echte’ toeristen langer blijven. Alleen gemiddelden zegt te weinig om conclusies te trekken.

    • Fransamsterdam zegt op

     Totale uitgaven van buitenlandse toeristen ongeveer 50 miljard dollar.
     Bij 35 miljoen toeristen die gemiddeld 2,8 nachten blijven, heb je dus in totaal 35 miljoen x 2,8 = 98 miljoen overnachtingen.
     50 miljard / 98 miljoen = 510 dollar per dag. Dat zou de toerist dan gemiddeld per dag uitgeven.
     Dat bedrag zal in werkelijkheid eerder 125 dollar zijn, zodat je 4x zo veel nachten nodig hebt, te weten 11,2.

  • Tino Kuis zegt op

   Mijn verontschuldigingen. Ik heb nu even gekeken naar de top 24 landen en dat is een totaal van 31 miljoen zogenaamde toeristen. Komt dus in de buurt.

 2. chris zegt op

  Cijfers liegen niet. Dus als je cijfers ongeloofwaardig vindt (= niet stroken met je eigen waarneming) moet je proberen na te gaan waar dat aan ligt.
  In dit geval ben ik er bijna zeker van dat de definitie van ‘TOERIST’ een hele andere is dan de definitie in de Nederlandse statistieken. Het gaat in bovengenoemde cijfers zeer waarschijnlijk om ‘grenspassanten’ die gemakshalve dan maar toerist worden genoemd. Het aantal ’toeristen’ uit Maleisie en ook Laos zijn indicaties.
  Thailand kent circa 3 miljoen gastarbeiders uit de naburige landen Myanamar, Laos en Cambodja. Als elke gastarbeider 1 keer per jaar naar huis gaat en terugkomt zijn dat al circa 3 miljoen ’toeristen’. Als zij iedere dag komen (boodschappen doen, werken) is elk goed voor 365 toeristen.
  Daarnaast zijn er aantal dubbeltellingen. Buitenlanders die vanuit Thailand een uitstapje maken naar Vientiane, Sagon of Singapore worden even vrolijk weer geteld als ’toerist’ bij binnenkomst.

  • Tino Kuis zegt op

   Chris,

   Gastarbeiders uit Myanmar, Cambodja en Laos? Bedoel je expats, net als jij? Verreweg de meeste (2 miljoen?) komen uit Myanmar. Die staan niet in het lijstje. En dan ‘geschatte’ uitgaven? Met een percentage van toename, met twee !! getallen achter de komma. Belachelijk.

   Noem het dan ‘grenspassanten’, daar kan ik mee leven.

   • chris zegt op

    Ik ben ook een gastarbeider. Niks mis mee.
    Een expat is iemand die tijdelijk in een land werkt met een andere cultuur dan waar hij of zij in is opgegroeid. Met de nadruk op TIJDELIJK.

 3. Harrybr zegt op

  Laos – 1,61 miljoen /365 dagen = 4.4000 per dag als het alle4maal dagjesmensen zijn, die op de markt in Nong Kai hun bezigheden hebben….

  • erik zegt op

   Ik zie een nul teveel, dus 4.400 per dag en daarvan gaan er veel naar de winkelcentra in Nongkhai, Assawan 1 en 2 en Makro en tegenwoordig ook die nieuwe achter de Assawan 1, Asia Peak. Veel trekken naar Udon Thani want daar zijn meer grote winkels.

 4. Rob V. zegt op

  Voor 2018 verwacht TAT 35 miljoen ’toeristen’ (grens passeerders). Voor 2017 was de verwachting 34 miljoen en dat zijn er 35 miljoen geworden. De TAT moet in haar nopjes zijn. Zoals eerder al op het blog te lezen was wil de TAT de bezoekers ombuigen naar kwaliteitstoeristen.

  https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/toerisme-thailand-moet-meer-geld-laatje-brengen/

  https://www.bangkokpost.com/business/tourism-and-transport/1387562/focus-on-quality-urged-for-tourism

 5. lucaso zegt op

  ze tellen de transfer mensen ook mee als tourist
  zo kom je aardig aan foute cijfers .

 6. henry zegt op

  Die andere 10 miljoen toeristen komen uit de rest van de wereld, wat er zijn heus wel meer dan 10 landen in de wereld
  Nu die cijfers uit Laos kunnen ook kloppen, wat er is een heel druk grensverkeer tussen Laos en Thailand In de grensstreek zie je trouwens heel wat wagens met en Lao nummerplaat. En de Laotiaanse middenklasse doet hun inkopen in Thailand. Het is heus geen toeval dat er heel wat nieuw gebouwde Robinson shoppingmalls zijn in de grensstreek met Laos.

 7. Bert zegt op

  Phuket ligt nog steeds in Thailand, maar ik weet zeker dat daar een ander uitgavepatroon is onder de toeristen dan hierboven wordt vermeld. In massagesalons, barretjes, de meeste restaurants: nergens ook maar één Chinees, Rus of Arabier te vinden. Met name Russen kopen liters wodka bij Big C of Lotus en enkele dozen cola omdat op hun hotelkamer te nuttigen. De Thaise toeristenindustrie heeft helemaal NIETS aan hun bezoek, behalve wat overlast (gelukkig minder dan voorgaande jaren). Chinezen trekken met 10 a 12 bussen ergens heen waar de overige toeristen niet echt welkom zijn. Waren dat tot vorig jaar wat porno-achtige shows; nu zou ik het niet weten; het gebouw wat ca. 5 jaar geleden voor deze shows werd gebouwd staat nu leeg. En tja, Arabieren, de meeste bulken van het geld en dat laten ze merken. Gewoon roken waar het verboden is en kijken of iemand het ziet, stoere jongen uithangen, zeg maar. Krijgt er één een boete, dan is het commentaar niet van de lucht. Is de “officier” verdwenen, dan lachen ze zich een ongeluk en steken een nieuw sigaretje op.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website