Baan Chang Phuket Bed & Breakfast

De Belgische Erika Samain is eigenaresse van een bed and breakfast in het Thaise Phuket. De prestigieuze reiswebsite Trip Advisor gaf haar voor het tweede jaar op rij een ‘uitmuntende’ beoordeling.

Twee jaar geleden kwam de Antwerpse Erika Samain op het idee om een bed and breakfast te beginnen in het Thaise Phuket. ‘We gingen al meer dan tien jaar op vakantie naar Thailand en de levenswijze daar sprak ons echt aan’, zegt Erika. De eerste twee jaar baatte ze haar hotelletje alleen uit. ‘Mijn man Dirk vliegt voorlopig om de zes weken over en weer en mijn zoon Jeremy (21) moest eerst zijn diploma behalen in België.’

Intussen is dat gelukt en binnenkort gaat Jeremy bij zijn moeder in Thailand wonen. De bed and breakfast van Erika is met vijf kamers niet al te groot. ‘Dat biedt de mogelijkheid om constant bezig te zijn met mijn klanten en hen alles te tonen wat de omgeving te bieden heeft.

Soort Michelinster

Blijkbaar appreciëren die klanten dat, want Erika kreeg al na het eerste jaar het ‘certificate of excellence’ aangeboden door de bekende reiswebsite Trip Advisor. Die baseert zich op het aantal beoordelingen en de hoogte daarvan. ‘De hoogste score wordt slechts aan zeer weinig hotels en B&B’s toegekend’, zegt Erika trots.

Hoewel ze blij is met de erkenning, brengt het ook stress mee. ‘Het is net als een Michelinster, wanneer je die hebt geef je ze niet graag af’, lacht Erika. Ze merkte dat veel toeristen door de positieve beoordeling werden aangetrokken. Toch denkt ze niet aan uitbreiding. ‘Zolang ik er alleen voor sta is dat onmogelijk. Ik wil de bezoekers in de eerste plaats een goede service blijven aanbieden.’

Erika denkt er niet aan om terug te keren naar België. ‘De mentaliteit van de mensen is hier geweldig. Iedereen helpt je en je voelt je nooit onveilig. Bovendien is het eten geweldig lekker en gezond.’

Meer informatie: Baan Chang Phuket Bed & Breakfast (www.phuketbedandbreakfast.com/)

Bron: Nieuwsblad.be


» Laat een reactie achter


18 reacties op “Belgische Erika vertrok naar Thailand om daar B&B te openen”

 1. Miek37 zegt op

  En ik maar denken door alle verhalen hier dat het onmogelijk is om als farang een bedrijf op te starten in Thailand????

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Er zijn wel mogelijkheden, als je de weg weet. Formeel gezien moet je ook Thai in dienst hebben, maar daar is ook altijd een (financiële) mouw aan te passen 😉

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • Miek37 zegt op

    Dat heb ik hier eens gezegd, dat wij ook het idee hadden om ooit een B&B te gaan starten in Thailand en toen werd mij verteld dat dat niet kon, dus als ik lieg, lieg ik in commissie. 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • teun zegt op

     Miek,

     Zoals zo vaak hier in Thailand: als je iets vraagt en iemand weet het echte antwoord niet dan verzint diegeen gewoon een antwoord. Zo kwam ik hier ca 4 jaar geleden en wilde een tomtom kopen. Dus even vragen waar dat zou kunnen. Antwoord: dat bestaat niet in Thailand. Dan moet je een navi-systeem in je dashbord laten inbouwen! (hadden ze natuurlijk in nieuwe luxe auto’s gezien, maar nog nooit een tomtom).
     Dus gevraagd waar dat zou kunnen. Aangekomen bij de betreffende winkel liep ik direct op een zuil met verschillende tomtom’s (Garmin in dit geval). Zo zie je maar.

     Vanaf dat moment heb ik me aangeleerd om als ik iets wil weten tenminste 3 thais ernaar te vragen. Dan maak je redelijke kans op juiste info. Ik denk dus dat je wat meer mensen had moeten vragen.
     Mijn vriendin en ik hebben op die manier ook een restaurant aangekocht. Ik doe administratie en prijsbepaling en mijn vriendin stuurt het personeel aan en doet reclame.

     Dus het kan wel. Ik sta natuurlijk niet op de loonlijst, maar dat is niet echt belangrijk. Toch?

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +1 (obv 1 stem)
     • Kees zegt op

      Niet echt belangrijk? Ik hoop het. Zonder werkvergunning mag je niet werken, en bij tijd en wijle zijn ze daar heel vervelend in. Bellen ze naar horeca gelegenheden waarvan ze weten dat er een farang in het spel is, en als je zelfs alleen al de telefoon opneemt ben je het haasje. Dat is werken en dat mag niet zonder vergunning. Kan allemaal weer geregeld worden natuurlijk, maar je mag wel even de portemonnee trekken.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
     • Kees zegt op

      De meeste Thai weten nooit iets en verzinnen het waar je bij staat inderdaad. Toegeven dat je iets niet weet betekent immers gezichtsverlies.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
     • Miek37 zegt op

      Teun ik had de vraag hier, op het forum gesteld… Is jouw vrouw/vriendin een Thaise? Mijn man en ik hebben nl. beiden de Nederlandse nationaliteit, volgens meerdere mensen hier op dit forum was het dan voor ons onmogelijk om een B&B te starten.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • teun zegt op

       Miek, mijn vriendin heeft beide nationaliteiten. Maar Erika is belgisch en haar man ook. Dus alles is mogelijk! Gewoon organiseren en er zeker een paar Thais bij betrekken. Jij organiseert en zij voeren uit. Onder jouw leiding. En iedereen die zegt, dat het niet kan/mag ….. niet geloven! Je eigen plan uitvoeren en je zeker niet bang laten maken,

       VA:F [1.9.22_1171]
       Waardering: +1 (obv 1 stem)
       • Miek37 zegt op

        Daar gaan wij dan nog eens goed over nadenken want met de huidige plannen van de regering is het nog maar afwachten wanneer mijn man uberhaupt met pensioen kan gaan maar bedankt voor de tip in elk geval!

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
        • LOUISE zegt op

         Hallo Miek,

         Erika heft het prachtig voor elkaar.
         Ik denk als je iets moet weten, dat Erika de beste person is om je inlichtingen te verschaffen, die niet uit de lucht zijn gegrepen.
         Inderdaad, gezichtsverlies voor een thai als hij/zij iets niet weet, dus zegt maar wat.

         Succes.
         Louise

         VA:F [1.9.22_1171]
         Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. teun zegt op

  Miek, hoe kom je daar nou bij? als farang mag je officieel niet werken, maar de functie van “dirigent/organisator” valt daar niet onder. zolang je niet op de “loonlijst” staat. het is net als met het gegeven, dat een farang geen grond/huis in eigendom kan hebben. er zijn vele wegen die naar Rome leiden. dat gezegde ken je toch? en zeker hier in Thailand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Kees zegt op

   Als farang, ook zonder eigen bedrijf, mag je best in Thailand werken, je moet alleen wel een werkvergunning hebben.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Ronny zegt op

   Het ziet er allezins prachtig uit en ik vermoed dat het zijn prijs wel waard is. Kwaliteit heeft nu eenmaal zijn prijs en als aan die kwaliteit wordt voldaan leg ik mij daar nogal snel bij neer. Als ik er hier eens uit wil zal ik het zeker in gedachte houden.
   Verder begrijp ik niet waarom men altijd denkt dat men in Thailand niet mag werken. Het is gewoon een kwestie van het juiste visum hiervoor aan te vragen. (Het zijn trouwens de cat B-Serie visums oa. B / BA / IB…) Er zijn inderdaad voorwaarden indien je wil investeren, een zaak openen of gewoon werken maar je hoeft daarom niet “de weg ” te weten. Er zijn heus wel meer mogelijkheden op werkgebied dan het openen van een Bar (zie o.a deze B&B, leerkrachten, koks, hotelmanagers, etc) . Mensen zoals Erika kunnen perfect een B&B openen en werken in hun zaak of je kan op een loonlijst staan zonder dat dit illegaal is.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Cees-Holland zegt op

  Het eerste wat in mij op kwam was
  “Waarom zou je daar een eigen bedrijf willen starten? Je verdient er een habbekrats! ”

  Dat was tot ik de tarieven zag.
  Gewoon West-Europese hotelprijzen hanteren, in een land waar de bedrijfsvoering bijna niets kost. Geweldig idee.

  Succes Erika

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • phangan zegt op

   De grondprijzen om te huren of kopen toeristische gebieden in thailand zijn soms wel West europees

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Bert van Hees zegt op

  Hallo, waar in Phuket kan ik deze B & B vinden?
  Ik mail nu vanuit Singapore, ben op weg naar Phuket.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Ronny zegt op

   De internetsite staat onderaan het artikel. (www.phuketbedandbreakfast.com/). Alles staat er volgens mij duidelijk in. Kijk een bij service. Je word gratis opgehaald aan het vliegveld.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. joachim bos zegt op

  wat goed van je wat je daar doet Ik ben joachim bos uit nederland en ben 29 jaar en ga al een paar jaar naar thailand met vakantie en ben gek op dat land. mijn wens is ook om ooit zoiets te mogen doen! als je iemand nodig hebt die hollands spreekt engels en italiaans zou je dan aan mij willen denken ik heb ervaring in de horeca! qua loon vraag ik niet veel alleen kost en inwoning plus beetje zakgeld in iedergeval bedankt en mooi wat je doet.
  mijn email adres is joachimbos1983@hotmail.nl

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website