Hamertje tik massage oftewel Tok Sen (video)

Door Redactie
Geplaatst in Thaise massage
Tags: , ,
10 augustus 2022

Tok Sen massage

Wie eens wat anders wil dan een traditionele Thaise massage kan ook kiezen voor Tok Sen massage, een massage met een houten hamer en wig.

Het houten massage gereedschap wat hiervoor gebruikt wordt is gemaakt van een boom die door de bliksem is getroffen. Dit omdat men gelooft dat ziektes en ander lichamelijk ongemak bang zijn voor bliksem en daardoor het lichaam verlaten.

Deze vorm van massage komt uit de oude Lanna cultuur (Noord-Thailand). Dokter Shivako, de persoonlijke geneesheer van koning Bimbirsa, heeft de basis van deze massage vorm 2500 jaar geleden ontwikkeld. Tok = kloppen en Sen = energiebaan.

Met behulp van twee stuks houten werkgerei, voor de beeldvorming te vergelijken met hamer en beitel, wordt de doorstroming in de energiebanen gestimuleerd en daardoor energiestagnaties verminderd of opgeheven. Naast het gebruik van het houten gereedschap worden de energiebanen gestimuleerd met duw- en stretchtechnieken.

De massage zou goed zijn voor:

 • Vermoeidheid en herstel
 • Vage pijnklachten
 • Reumatische klachten
 • Psychische en mentale stress
 • Rugpijn
 • Hoofdpijn

Video Tok Sen massage

Bekijk hier de video:

19 reacties op “Hamertje tik massage oftewel Tok Sen (video)”

 1. Nico zegt op

  Tok Sen

  Ik heb het voor het eerst gezien tijdens de “impact” beurs, ik schrok er van.
  De hamer en de bijtel mogen dan wel van een “bliksemboom” gemaakt zijn, maar iemand met een bijtel in zijn nek slaan???? en nog hard ook hé.
  Ook zag ik dat ze flink aan het timmeren waren op de rug.
  Persoonlijk zou ik dit iedereen ten stelligste afraden.

  Zelf heb ik een opleiding voor sport masseur gevolgd en dan weet je wel wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Ook bij andere massages hier in Thailand heb ik soms mijn bedenkingen. Ik vraag mij wel eens af of er wel erkende opleidingen voor Thaise masseurs zijn?

  Af en toe heb ik het idee dat iedereen maar gewoon doet, wat zij denkt dat goed is.
  In Nederland moet je alle spieren leren en hun doel en hier??
  (misschien dat iemand daar een antwoordt op heb).

  gr. Nico

  • wibart zegt op

   Nico, Ten eerste er zijn opleidingen voor Thaise massage in Thailand en een gedegen kennis van anatomie en fysiologie wordt daarbij vereist en getoetst. Het probleem zit in het stigma dat iedereen heeft als men het heeft over Thaise massage. Er is niet zoiets als Thaise massage (generaliserend). Wel bestaan er vele verschillende vormen van Thaise massage met uiteraard verschillende doelen. Er is de ontspanningsmassage al of niet met erotiek waarbij je uiteraard geen bijzondere opleiding voor hoeft te volgen (behalve misschien de toneelschool om zodoende de klant het idee te geven dat ze er erg van geniet). En je hebt de medisch gerichte Thaise massage ook wel aangeduid met Reflexmassage. Hier bestaan 2 hoofd stromingen in de Noordelijke en de Zuidelijke stijl (Noord meer gericht op stretching en zuid meer op drukpuntmassage). Thaise artsen hebben de Thaise massage grofweg in 3 levels verdeeld die uiteraard op het hoogste niveau (level 3) vergelijkbaar zijn met artsen. Thaise Reflexmassage bestaat al 2.500 jaar en werd al voor medische doeleinden gebruikt voordat men artsen of andere medische voorzieningen had. Dus je idee dat iedereen maar wat doet is niet juist. Ik raad je aan als je echt geïnteresseerd bent een publicatie te lezen van Vichai Chokevivat, M.D., M.P.H. and
   Anchalee Chuthaputti, Ph.D. Department for the Development of Thai Traditional and Alternative Medicine, Ministry of Public Health, Thailand. Genaamd THE ROLE OF THAI TRADITIONAL MEDICINE
   IN HEALTH PROMOTION. Hier wordt de bovenstaande indeling in 3 levels op pagina 14 e.v. uitgewerkt. Ik ben zelf werkzaam in Nederland en heb mijn eigen Thaise Reflexmassage shop. Ik krijg veel patiënten die in het reguliere circuit niet geholpen kunnen worden en heb meermaals in de afgelopen 10 jaar praktijk mensen kunnen helpen dankzij Thaise Reflexmassage. Dit artikel over Tok-Sen is vermoedelijk ingebracht naar aanleiding van mijn opmerking in een vorige bijdrage over Thaise massage. Ik ga n.l. in oktober specifiek naar Thailand voor deze cursus en ben heel benieuwd naar hoe en wat dit is.

   • Harry Romijn zegt op

    Opleiding gevolgd ? Zal best bij de nodigen, doch ik heb nog NOOIT ergens een diploma zien hangen. Ook wel eens gevraagd ernaar, doch verder dan… “cursus gevolgd” komt men meestal niet. En in 10-15 weekjes enkele uren zal NOOIT het niveau halen van een 4-jarige studie als voor Fysiotherapie in NL.

    En.. al 2500 jaar…. U moest eens weten, hoeveel charlatan-behandelingen er sinds die tijd uitgevoerd zijn… ook de nodige “medicijnen”, die al zo lang in gebruik zijn, doch waar nog niemand dit klinisch heeft kunnen bewijzen.

    Ja, sinds 1995 er diverse keren baat bij gehad.

  • roja zegt op

   heer Nico , u hebt volkomen gelijk door een waarschuwing af te geven . Op de video is te zien dat er op de aders – waarin zich kleppen bevinden – wordt geklopt . Als deze beschadigd worden kan dat de oorzaak zij voor een bloedstolsel . Ook het masseren van armen en benen vanaf het lichaam naar de uiteinden daarvan is om dezelfde redenen af te raden . Men dient altijd naar het lichaam toe te masseren ( heeft u waarschijnlijk ook geleerd ) . Ik ken velen in Thailand die zich uitgeven als masseur nadat zij een opleiding hebben gevolgd . Meestal is die slechts een week of iets langer . Van enige kennis over anatomie ; ziekten ; spataders etc. etc. is totaal geen sprake . Hoewel zij een diploma bezitten is het ten sterkste af te raken om bij deze mensen zich te laten masseren . Ik heb zelf een patiënt gezien waarvan de heup gebroken was ( oud 28 jaar ) na een massage . Advies : indien u behandeld wilt worden , doe het dan op zijn minst in een ziekenhuis . “de rest” raad ik u ten sterkste af , tenzij u zeker weet dat degene een opleiding heeft gevolgd die jaren !!!!! duurde .

 2. henry zegt op

  De medische Thaise massages worden ook gegeven op het enorme complex van het Health Department in Nonthaburi. Wel een afspraak maken,1 uur massage kost er 150 THB. men kan er ook alle Thaise geneeskrachtige kruiden bekomen in de apotheek, na een gratis dokterscontrole.0

  Ook alle geneesmiddelen op voorschrift zijn hier verkrijgbaar.

 3. rene23 zegt op

  Ik heb mij vaak laten masseren (met olie) in de toeristengebieden van Thailand en het is wel lekker, maar nog nooit een goede massage gevonden zoals in NL elke sportmasseur kan geven.
  ik noem het maar ’tickling the tourists”

 4. jan koo zegt op

  ik heb het ook een keer laten doen op een thais feest in almere ik heb 6 weken een stijve nek gehad

  • John zegt op

   je kunt, terecht of onterecht, kritiek hebben op de verschillende vormen van Thaise massage.
   Ik heb jarenlang klachten gehad die door fysio, manuele therapie en chiropractie nooit konden worden opgelost. Ik wil daar nog wel aan toevoegen, maar dat is persoonlijk, fysio therapie is gewoon pappen en nathouden, werken aan de oppervlakte, vergeleken met een gecertificeerde Thaise masseur.
   De Thaise massage heeft me wel van mijn klachten af kunnen helpen.
   En ja, mijn klachten werden in aanvang alleen maar erger en ik kreeg ineens spierpijn op plekken, waarvan ik niet eens wist dat daar spieren zaten.
   Ik merkte na een maand ineens verbetering en daarna alleen maar vooruitgang.
   Goed hè.

 5. Jan verbrugge zegt op

  Ook in het nederlandse wordt Tok Sen uitgevoerd door een handjevol personen die hiervoor zijn opgeleid.

  Ik heb zelf mijn opleiding voor Tok Sen in Chiang Mai gehad.
  het klinkt inderdaad hard, maar je moet het zelf eens ondergaan om te beoordelen wat het met je doet.
  Ik gebruik het dagelijks in mijn massagepraktijk en al mijn cliënten ervaren deze Tok-Sen behandeling als prettig en vaak zelf veel minder pijnlijk dan een “standaard” Thaise massagetechnieken waarbij je ook aardig (en soms heel) hard doordrukt op de pijnlijke plaatsen van het lichaam.
  zie http://www.tzoejan.nl

  groet jan

 6. martin stalenhoef zegt op

  Helemaal me wibart eens je moet wel degelijk een opleiding hebben een goede Reflexmassage te kunnen uitvoeren en ik denk moeilijker dan een curcus in Nederland mijn vrouw heeft totaal 4 jaar gestudeerd en is afkomstig van eerkende massage familie Als je geintresserd bent om de echte techniek onder de knie te krijgen kan je een curcus bij haar bestellen Kijk voor de lol op Diamond Lanta Massage op Tripadvisor dan begrijp je wat ik bedoel Welkom naar Koh Lanta

 7. Ivo zegt op

  in Nederland kennen we in de manuele therapie de mevrouw dr sikkez methode die is ook met hamer en bijtel en zij was behoorlijk succesvol. En de Thais zijn normaliter zeer goed onderricht dus ik zou me er zo lang je geen zware osteoporose hebt niet bang voor maken
  Grote voordeel is relatief te snel om je te verzetten

 8. jan scheys zegt op

  ik heb al zeker 200/300 massages tijdens meer dan 30 jaar Azië laten doen zowel in Thailand, in Myanmar, Cambodia, de Filippijnen en Bali en nergens ooit last van gehad integendeel!
  ik ben een fan van de harde massage omdat de oliemassage meer voor relax en gezelligheid is volgens mij.
  ééns had ik last van een geklemde zenuw in mijn been die met de dag pijnlijker werd en ik ging naar een massagesalon en vroeg een harde massage en toonde waar het probleem zat.
  na een uurtje kneden en breken en rekken was het gevolg dat de pijn verdwenen was maar de massage zelf was wel hard maar toch doenbaar.
  natuurlijk is er tussen het koren soms ook wel eens kaf te vinden.
  in Pattaya ben ik eens kwaad weggelopen omdat de dame maar een beetje streelde en dat vond ik geen massage. haar collega nam dan over maar weer van hetzelfde!
  ik heb van colère 100 thb op het bed gegooid en de zaak dus verlaten na nog geen kwartier flikflooierij… pure geldklopperij maar dat was me nooit eerder overkomen dus een uitzondering!

  men zegt hier ook “ik heb nergens een diploma zien hangen!”
  dat moet ik ten stelligste ontkennen omdat aan de River Kwai in Kanchanburi waar ik in totaal een 5/6 weken verbleven heb, daar hangen er zeker 4 of 5 diploma’s aan de muur en de mamasan die ik héél goed ken gaat nog regelmatig naar de tempel om bij te leren.
  dus dat van “ze doen maar wat ze willen zonder te weten wat ze doen” dat is voor mensen die nog niet dikwijls een massage gedaan hebben.
  als je een mooi meisje uitzoekt om je te laten masseren dan is de kans groot (niet altijd) dat de massage niet deugd daarom neem liefst een ervaren dikke (hehe) oudere dame met ervaring omdat die meer kracht en gewicht in de schaal kunnen leggen haha!
  ooit eens in Lopburi een massage van een blinde man gehad in de plaatselijke tempel.
  logisch dat die goede massages geven omdat hun voelzintuigen door hun handicap beter ontwikkeld zijn en het was dan ook een hele goede massage..;

 9. harry zegt op

  Met een hamer en wig worden toch ook vampiers om zeep geholpen? Maar te hopen dat de masseur/masseuse niet al te bijgelovig is ….

 10. John Chiang rai zegt op

  Iedere therapie of massage,zelfs al lijkt het nog zo bizar,heeft zijn waarde als deze verbetering voor de betreffende persoon brengt.
  Alleen heb ik de indruk dat niet iedere therapie of massage deze naam ook werkelijk verdient.
  Zeker zijn er bepaalde opleidingen voor massage,maar als je s’avonds op een nachtmarkt kijkt,krijg je de indruk dat daar veel huisvrouwen werken,die hoewel ze het graag anders laten geloven, nog nooit een echte opleiding genoten hebben.
  Veel Farang die in hun thuisland een stuk minder vertrouwen zouden hebben,vinden nu opeens alles super,en vragen zich helemaal niet af,welke risico’s zich verbergen kunnen.
  Alleen het woord Thaimassage neemt bij deze goedgelovige mensen haast alle hemmingen en bedenken weg.
  Een aantal jaren geleden, nam mijn echtgenoot die zelf Thai is,op de nachtmarkt de massage kunst van haar landgenoot waar.
  Hoewel mijn vrouw het volste vertrouwen in haar had,en mij probeerde te overtuigen dat het alleen maar 100 Baht koste,heeft ze de hele verdere nacht niet meer slapen kunnen.
  Een nacht zonder slaap met veel pijn,heeft van wat eerst zo goed en goedkoop leek, werd uiteindelijk een Hospital bezoek met een geheel ander prijskaartje.
  Toen wij het de betreffende Masseuse 2 avonden later mededeelden,kreeg mijn vrouw van haar een verlegen lachje,en ik een goed bedoelde SOLLY.

 11. Nico van Kraburi zegt op

  Op aanraden van dorpsgenoten naar een masseur geweest voor een Tok Sen massage. Zou het niemand aanraden resultaat rode plekken en pijn in mijn benen na afloop. Naar mijn idee gevaarlijke soort van massage bij onjuiste werkwijze. Kreeg ook nog een lijst van ziektes mee met wat ik allemaal wel niet zou hebben. Andere massages zoals een traditionele massage kan ik meer aanbevelen bij o.a. spier klachten. kom al jaren in Chumpon voor een goede massage die mij van mijn spierpijn in mijn armen hebben afgeholpen.

 12. herman buts zegt op

  Ik ben de eerste om toe te geven dat er veel “masseuses” rondlopen zonder diploma. Ik zeg altijd 90% is in het beste geval aangenaam zonder meerwaarde. De andere 10% zijn goed tot zeer goed. Mijn vrouw is masseuse (een van de 10%). Zij heeft haar opleiding gehad aan Chiang Mai University en heeft dus wel degelijk diplomas.Eentje voor Thaise massage en eentje voor oliemassage opleidng van 3 maand elk.Bijkomend heeft zij nog een maand speciale opleiding gehad voor manuele manipulatie in Chiang Mai ( zij was de enige Thaise tussen 20 buitenlanders) De buitenlanders kwamen vanuit heel Europa, de meesten hadden een opleiding kine of manueel therapeut.Dus een goede Thaise masseuse weet echt wel wat zij doet.Wij wonen 6 maanden per jaar in Thailand en de andere 6 in Belgie.Bij terugkomst in Belgie kan mijn vrouw direct terug aan het werk omdat veel klanten naar vragen, zij doet veel sportmassages.Dus Nico er bestaan wel degelijk opleidingen voor Massage in Thailand, het probleem is dat de meeste toeristen alleen kijken of de masseuse mooi is 🙂 Een goeie raad van mij kies voor een oudere dame die heeft de meeste ervaring en vaak ook een opleiding gehad.

 13. khun moo zegt op

  De 5 Thaise masseuses die wij in onze kennisenkring hebben, hebben of geen opleiding gehad en er is er 1 die een 10 daagse opleiding in bangkok bij de beroemde wat poo opleiding gehad heeft.

  Er zullen best goed opgeleide masseuses zijn , maar het probleem is , hoe men deze herkend.
  Een diploma aan de muur zegt niets, wanneer deze niet door een officieel orgaan erkent is en ook nog origineel is.

  • herman buts zegt op

   Een echt diploma draagt officiele stempels, maar de beste beoordeling komt van de klant. Jij alleen kan beoordelen of de masseuse goed werk levert voor jou.En wat voor de ene goed is is het voor de andere niet en het is in Thailand niet evident om aan te geven wat je wil, als ze je niet verstaan zeggen ze toch altijd yes 🙂

 14. William zegt op

  Ik heb geen vijf masseuses als kennissen, maar ga toch meestal toch wel vier A vijf keer in de maand naar deze dames.
  Altijd Thaise massage dit Tok sen heb ik nog nooit gezien.
  Wel eens een keer met warme stenen gehad en het kortte stokjes waar men je voetzolen en tenen probeert mee te ‘verminken’
  Soms eens wat verwarmde zalf of de rug eens met olie.

  Heb er een paar als vast adres, maar als ik eens een nieuwe ziet, mag die graag al is het maar voor een keer in de agenda.
  Diploma of certificaat let ik altijd wel op bij binnenkomst, vaak zo niet altijd hangt er een handje vol aan de muur door de jaren heen gezien het leeftijdsverschil, tussen foto en real life.

  Tot zover gaat het meestal wel goed wat de info betreft, vaak is het geen eenmanszaak meer.
  Er staat dus een andere dame met regelmaat aan het bed einde vaak iets te prevelen voordat men begint.
  Die dames weet je dus niets van af kan ook gediplomeerd zijn maar kan ook de buurvrouw zijn die een spoedcursus gehad heeft in de loze uren.
  Tenslotte zit er in een Thaise massage weinig variatie.
  Als ze een paar keer vragen of het goed gaat kan je je bedenkingen hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website