Beste lezers,

Mijn toekomstige vrouw en ik zijn van plan in de niet zo verre toekomst te trouwen hier in België. Nu is een van de vele eisen van onze gemeente, voor ik een huwelijksaangifte kan doen deze:

 • indien één van de echtgenoten de aangifte doet: een gelegaliseerde volmacht waaruit blijkt dat de andere echtgenoot akkoord gaat met de huwelijksaangifte.

Mijn vraag, want ik vind hier weinig specifiek over, hoe stellen we deze op, of wat zijn de eisen ivm dit document?

Kunnen we dit gewoon zelf opmaken, moet een notaris dat hier opmaken, of een advocaat in Thailand? Wat moet hier precies instaan. Ik heb al eens gebeld met de gemeente, maar die wist er ook niet veel over te vertellen.

Dus misschien heeft een van jullie hier al ervaring mee, dat zou de dingen misschien wat duidelijker maken.

Alvast bedankt.

Groet,

Christiaan (BE)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Lezersvraag: Trouwen in België en een gelegaliseerde volmacht”

 1. geert barbier zegt op

  Legalizeren betekent dat een officiële partij de handtelening vd aanvraagster wettigt. Ik denk zeker: notaris od de amphoe?

 2. Mark zegt op

  Bizar, een gemeentelijke administratie die een document eist, maar die er zelf niet veel over kan meedelen?

  Als beide huwelijkskandidaten in België verblijven gaan die toch gewoon samen aangifte doen van hun huwelijksplan.

  Als één van de toekomstige echtgenoten in Thailand verblijft kan zij haar huwelijksintentie schriftelijk duidelijk maken via een volmacht.

  Info vind je door te Googlen op “power of attorney”, zo heet een volmacht in Thailand. Er is een algemene (general power of attorney) en een specifieke (voor huwelijk) (Special power of attorney).

  Je gemeentelijke administratie kan je zeker informeren over de legalisatieprocedure van dergelijk document. Het is een “courante” procedure gekend bij de gemeentelijke diensten bevolking en/of burgerlijke stand.

  .

 3. Kurt zegt op

  Dag Christiaan,
  Mijn vrouw en ik zijn vorig jaar in Thailand getrouwd en hebben de huwelijksakte laten overschrijven in België. Ik had vooraf info ingewonnen omtrent de procedures om te trouwen, zowel voor België als voor Thailand. Van de volmacht die je vermeldt heb ik nooit iets gehoord maar er wordt wel regelmatig naar formaliteiten gevraagd die nergens in de wet voorzien zijn en dan moet je dat simpelweg weigeren. Wij hebben ook met soortgelijke situaties te maken gehad en toen ik vroeg om te refereren naar een wettekst krabbelde de ambtenaar al terug en was het ineens niet meer nodig. Ik kan niet zeggen dat dat bij jullie ook het geval is maar de kans zit er in. Bij ons stond elke voorwaarde duidelijk omschreven op de stedelijke website. Indien je toch zou overwegen om in Thailand te huwen kan ik je de procedure van naald tot draad uitleggen hoe het in de praktijk verloopt want dat is op het internet toch iets te simplistisch en rooskleurig uitgelegd. Succes verder en alvast gefeliciteerd !

  • Kurt zegt op

   By the way, wij zijn in Thailand getrouwd, mijn vrouw is met een visum voor bezoek aan mij mee afgereisd naar België, dan onmiddelijk de gezinshereniging aangevraagd waarop zij een voorlopig verblijfsbewijs kreeg van zes maanden dat automatisch het visum vervangt, en na stipt zes maanden wordt een beslissing meegedeeld omtrent de gezinshereniging. Bij aankomst in België tevens de Thaise vertaalde en gelegaliseerde huwelijksakte laten overschrijven. Op deze manier waren we vanaf dag 1 samen en hoefden we geen tergend lange procedure in België af te wachten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website