Thaksin bij zijn aankomst in Thailand in augustus 2023 (Editorial credit: Chaiwat Subprasom / Shutterstock.com)

De voormalige premier van Thailand, Thaksin Shinawatra, is voorwaardelijk vrijgelaten na een half jaar in een ziekenhuis in Bangkok te hebben doorgebracht. Hij was daar vanwege veroordelingen voor corruptie. Bij zijn vertrek uit het ziekenhuis droeg Thaksin een neksteun, een arm sling en een gezichtsmasker, en werd hij vergezeld door zijn twee dochters naar zijn huis in Bangkok gebracht.

Thaksin, die tussen 2001 en 2006 premier was voordat hij door een staatsgreep werd afgezet, blijft een verdeeld figuur in de Thaise politiek. Zijn vrijlating wordt gezien als een poging tot verzoening met zijn politieke tegenstanders binnen de Thaise conservatieve elite. Desondanks blijft zijn politieke invloed, vooral via de regerende Pheu Thai-partij onder leiding van zijn dochter Paetongtarn Shinawatra, aanzienlijk, hoewel de mate van zijn huidige politieke macht onzeker is.

Zijn oorspronkelijke straf van acht jaar werd door koning Maha Vajiralongkorn teruggebracht tot één jaar, kort na Thaksins terugkeer uit meer dan tien jaar ballingschap. De voorwaardelijke vrijlating werd goedgekeurd vanwege Thaksins leeftijd (74 jaar) en zijn gezondheidstoestand. Thaksin moet zich nog steeds maandelijks melden bij de reclassering en krijgt reisbeperkingen opgelegd, maar hoeft vanwege zijn gezondheid geen enkelband te dragen.

Er zijn echter nog juridische uitdagingen. Thaise autoriteiten hebben aangekondigd dat ze onderzoek doen naar beschuldigingen tegen Thaksin van bijna negen jaar geleden in verband met laster tegen de monarchie. Dit kan ertoe leiden dat hij opnieuw wordt vastgehouden als het Openbaar Ministerie besluit hem aan te klagen.

Thaksins terugkeer en de daaropvolgende politieke ontwikkelingen, waaronder de vorming van een nieuwe regering door de Pheu Thai-partij met steun van met het leger verbonden partijen, wijzen op een voortdurende verschuiving binnen de Thaise politieke landschap. Ondanks de hoop op echte verandering van de kiezers, lijkt de huidige regering onder leiding van Pheu Thai conservatieve krachten te vertegenwoordigen en de status quo te handhaven. Dit heeft geleid tot verlies van steun en imagoschade voor Pheu Thai, hoewel dit naar verwachting de stabiliteit van de regering niet zal aantasten zolang zij de bestaande machtsstructuren en de belangen van grote kapitalisten niet uitdaagt.

Bron: Khaosod English

6 reacties op “Thaksin Shinawatra verlaat het ziekenhuis met een voorwaardelijke vrijlating na zes maanden detentie”

 1. Grappig is ook het toneelstukje wat we te zien krijgen. Zo draagt hij bij zijn ontslag uit het ziekenhuis een nekbrace, maar hij heeft helemaal niets aan zijn nek. Het lijkt wel een ‘Thaise soap’.

  • Rob V. zegt op

   Het overdreven en daarmee juist totaal niet geloofwaardige acteerwerk is inderdaad van het zelfde niveau als Thaise soaps. Plak de bekende standaard geluidseffecten er onder en je hebt meteen een miniserie om van te genieten.

   • Rob zegt op

    Oh Rob ik mag hopen dat dat genieten sarcastisch bedoeld is en ik niet de enige ben die de Thaise tv ontzettend infantiel vind

    • Rob V. zegt op

     Uiteraard, veel (niet alle) series zijn nepper dan nep. Zo zag ik vorige een serie waarin een paar mensen inbraken in een kluis. Het mannelijke hoofdpersonage verklaart nog in de vluchtauto zijn liefde aan de vrouw met wie hij achterin zit en doet een aanzoek. Dat er dan iets ernstigs moet gebeuren ligt er dik bovenop. En jawel, in de volgende scene lopen ze in een hinderlaag. Veel pief paf poef met pistolen waarbij men elkaar op nog geen 10-15 meter afstand en nauwelijks beschutting netjes en in rustig tempo over en weer onder vuur neemt. De grote held wordt getroffen, het schieten stopt dan natuurlijk zodat vrouw in paniek naar hem toe kan rennen en de stervende man in zijn arme kan nemen. Ze praten een minuut lang vol drama, nog steeds geen geschiet, dan wordt zij in veiligheid gebracht in een auto een paar meter verderop en gaat het schieten verder zodat de grote held groots ten onder kan gaan. En dan moeten ze nog geluidjes er onder zetten om de kijker te laten weten wat te denken…

     Nee, zou ik Thaksin adviseren dan had ik hem nep transparantie laten tonen: laat je met wat make-up broos, ziek, zwak misselijk uitzien. Ga in bed liggen, nodig de pers een paar keer uit voor een fotomoment vanuit de deuropening van de ruime kamer. Zo laat je zien dat je heus echt al lang in het ziekenhuis bent en nauwelijks je bed uit kunt…. Wees het zielige vogeltje, wees subtiel. Dat is wat een goede regisseur zou doen.

     Of denkt Thaksin “mijn fans maakt het geen donder uit en wie mij haat geloof mij toch nooit”? Dan hoef je geen goed toneelspel op te zetten, maar ook nog steeds niet zo nep toneelstuk. Dat kan dan alleen maar een soort zelfbescherming zijn mocht iemand een aanklacht indienen: “kijk het is toch heel heel heel duidelijk dat er iets met mij was?”. Het is om te huilen maar je kunt er maar beter om lachen.

  • Chris zegt op

   Het zou toch zo maar kunnen dat hij tijdens een van de vele keren dat hij al buiten het ziekenhuis is geweest en in zijn huis heeft geslapen een ongeluk heeft gehad met de van of auto en dat hij daar een nekblessure aan heeft overgehouden…………………….of niet?

 2. GeertP zegt op

  Het is weer zover, je kunt de televisie niet aanzetten of het gaat erover, zijn er geen andere belangrijkere dingen te doen bijvoorbeeld de smog in Bangkok.
  Of de yaba problematiek
  Dan zijn er ook weer groeperingen en je kan wel raden uit welke hoek die komen die de boel weer flink aan het opjutten zijn met straks misschien als gevolg dat een gestoorde gek een aanslag pleegt, de man heeft zijn straf gehad of je het er mee eens bent of niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website