Thaise proza van Dick (deel 1)

Door Redactie
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags: ,
28 juli 2012

Inleiding van de redactie: Dick van der Lugt schrijft dagelijks een mini-column op de Facebook pagina van Thailandblog over wat hij ziet, hoort en meemaakt in Thailand. Velen lezen die verhaaltjes met plezier. Omdat niet iedereen een Facebook account heeft, hebben we besloten om met enige regelmaat een compilatie te maken en deze op Thailandblog.nl te plaatsen. Vandaag zeven korte verhaaltjes van Dick. Veel leesplezier.

 

Chauffeur

1 april – Gisteren afgereisd naar de sympathieke badplaats Cha Am. We reisden per taxi; mijn vriendin regelt altijd dezelfde. Bangkok-ouderlijk huis kost bij hem 1600 baht voor een ritje dat normaal 1000 baht kost. Naar Cha Am rekende hij 2500 baht voor een rit van 3 uur die normaal 1600 baht kost. Mijn vriendin zegt dat hij niet te veel rekent. Maar ik weet wel beter en zij weet vast ook beter en ik denk dat zij weet dat ik het weet. Ik doe er niet moeilijk over. De chauffeur zal wel familie zijn; die stop je wat extra’s toe.

 

Communicatie

23 maart – Mijn Engels gaat er hier niet op vooruit. Ik betrap me erop dat ik Thenglish praat, anders begrijpen Thais, die een beetje Engels spreken, me niet. Thenglish (Thai-English) gebruikt grammaticale constructies uit de Thaise taal. Where do you go, of Where are you going wordt Where you go? I don’t have wordt No have, en I don’t like wordt I no like. Klinkt kinderlijk in het Engels, maar is uitermate logisch als je naar het Thaise equivalent kijkt. Taal is communicatie, dus zolang mensen elkaar begrijpen, heb ik er geen moeite mee.

 

Problemen

21 maart – Meestal kom ik mijn favoriete bedelaar tweemaal op een dag tegen (mijn trouwe lezers kennen hem nog: grijs stekeltjeshaar, vingers en tenen zijn stompjes). Beide keren houdt hij, half liggend op het trottoir, een plastic bekertje omhoog en buigt zijn hoofd naar beneden. Ik ken hem, maar hij herkent mij niet want een gift op de heenweg is geen reden om mij op de terugweg over te slaan. De vraag is: geef ik op de heenweg wat, op de terugweg of beide keren? Ja, een verblijf in Thailand stelt je voor onvoorziene problemen.

 

Maaltijd

1 maart – In Thailand huizen tientallen geesten.In Nederland ben ik ze nog nooit tegengekomen. Ik denk dat ze net als ik niet houden van een gematigd klimaat. De Thaise geesten wonen in huizen, tuinen, rivieren, akkers, bomen, winkels, warenhuizen enzovoort. Je kunt ze maar beter te vriend houden, want er zitten kwaaie jongens tussen. Vorig jaar bijvoorbeeld stortten kort achter elkaar drie helicopters neer boven hetzelfde bos. De bosgeesten hadden dat op hun geweten. De geest van het hotel waar ik bivakkeer, wordt regelmatig een copieuze maaltijd voorgezet. Laatst was de lift defect. Zou de maaltijd die dag niet bevallen zijn?

 

Hemd

22 februari – Had mijn hotelkamer verlaten, liep al op de trap naar beneden. De lift laat ik meestal links liggen (of beter gezegd: rechts), anders kom ik niet aan mijn dagelijkse portie beweging. Oeps! Kwam ik erachter dat ik mijn hemd nog droeg. Terug naar de kamer en verwisseld voor T-shirt, want ik wil er buiten niet al te toeristisch bijlopen. Een hemd binnen de hotelmuren kan nog, erbuiten niet. Bovendien heb ik geen tatoeages waarmee ik goede sier kan maken. Blijft de vraag: Is in je hemd lopen hetzelfde als in je hemd staan?

 

Dief?

15 januari – Voor me in de (ondergrondse) metro in Bangkok stond een niet onaantrekkelijke jonge vrouw. Kort zwart broekje, rood truitje, lang reebruin haar. Ze stond met haar rug naar me toe, waardoor ik slechts een glimp van haar gezicht kon zien. In haar linkerhand droeg ze een plastic tas met wat op boodschappen leek. Over haar rechterschouder hing een schoudertas. De tas stond open. Ik had haar erop willen attenderen, maar heb het toch maar niet gedaan. Misschien had ze me voor dief uitgemaakt; dat woord ken ik nog wel in het Thais. Of ze had me niet begrijpend aangekeken en zich afgevraagd waarom die farang in zichzelf praatte.

 

Taart

8 januari – Ik ben vandaag jarig en promoveer (of degradeer?) van de VUT naar de AOW. Vorig jaar heb ik mijn verjaardag gevierd met de nachtwaker en een buurman van het appartementengebouw in Rangsit waar ik toen woonde. De nachtwaker had vrijgekregen van de huisbaas. De buurman had een taart gekocht – met kaarsjes. We zijn naar een karaokebar gegaan. Daar heb ik de kaarsjes uitgeblazen. De buurman kende veel Amerikaanse songs. Hij bleek een opvallend toonvaste zanger. Dat kun je niet van alle klanten in een karaokebar zeggen. Ik heb een paar Beatle-nummers gezongen. Niet onverdienstelijk, al zeg ik het zelf.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Thaise proza van Dick (deel 1)”

 1. Hoi Dick, ik kijk iedere dag even op de Facebookpagina voor jouw verhaaltjes. Erg leuk om te lezen. Mijn complimenten. Simon Carmiggelt in Thailand? 😉

  • Dick van der Lugt zegt op

   Dank voor het compliment, maar in tegenstelling tot Carmiggelt drink ik geen genever, zoals vroeger jenever werd gespeld. En dat spul dat ze hier drinken, whis-e-ky Thai oftewel lao, vind ik al even vies. Geef mij maar een Leo (biermerk), maar niet te vaak (en te veel).

 2. Rob V zegt op

  Leuk geschreven, bedankt voor je bijdrage Dick! Al die kleine verhaaltjes vormen toch een mooi mozaïek! 🙂

 3. jogchum zegt op

  Dick,
  Lees elke dag je verhaaltjes. Soms denk ik wel eens, heeft hij dit werkelijk meegemaakt?
  Je moet wel over een groot talent beschikken. Soms …en dat geef ik eerlijk toe begrijp ik ze
  maar half. Desondanks mag ik graag een reactie plaatsen als ik het oneens met je ben.

  Het verhaal op face-book wat je vandaag hebt geschreven is echter door mij geen speld
  tussen tekrijgen.

  Jammer!!!!!

 4. bob bekaert zegt op

  Dick,
  Wat leuk !
  Erg fijn dat ze nu op het blog komen, want ik heb geen facebook account meer.

 5. M.Mali zegt op

  Leuk Dick dat je het ook op thailander.nl plaatst,
  Ook lees ik het dagelijks op Faceboek, hoe je in een korte beknopte beschrijving, zoveel informatie geeft en nu dus ook nu op Thailandblog.
  Natuurlijk niet vergetend, je blog over het nieuws in Thailand.
  Ik lees het allemaal en het is werkelijk fijn voor de mensen die in Thailand wonen.
  Bedankt voor je inspanningen om ons te informeren.

  Marinus Mali

 6. cor verkerk zegt op

  Na deze leuke verhaaltjes gelezen te hebben toch wel nieuwsgierig geworden naar de facebook link om er meer te kunnen lezen.

  • Bij deze: http://www.facebook.com/Thailandblog.nl

 7. Roswita zegt op

  Ik lach me rot. Leuk om te lezen. Ik had ze nog niet eerder gelezen. Bedankt Dick


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website