In Thailand breidt de ergste droogte in twintig jaar tijd zich steeds verder uit. In veel gebieden is een gebrek aan water. Tot nu toe zijn 4355 Thaise dorpen tot rampgebied verklaard. Ze krijgen hulp van de regering.

Mee dan 40 van de totaal 76 provincies worden extra in de gaten gehouden, ze lopen het risico om straks helemaal zonder water te zitten. In veel gebieden moeten militairen drinkwater aanvoeren met tankwagens.

Het waterreservoir Mae-Chang in het noorden van Thailand is bijna helemaal opgedroogd. Door de droogte zijn de ruïnes van een overstroomd dorp in de jaren tachtig weer tevoorschijn gekomen. Sinds de bouw van het reservoir in 1982 stond het dorp met onder meer een tempel ruïne onder water.

De gouverneur van de provincie Phayao is bang dat er straks niet meer genoeg water in het Phayao-meer zit om de rijstvelden mee te kunnen besproeien, voordat het regenseizoen daar weer begint. Het water in de Thaise stuwmeren heeft sinds 1994 niet meer zo laag gestaan.

In de noordelijke provincie Sukhothai is de rivier de Yom sinds januari aan het opdrogen. Waarschijnlijk stroomt er aan het einde van deze maand al geen water meer door. Bananenboeren in die regio zijn hard geraakt door de droogte, omdat veel bananenbomen zijn doodgegaan.

Maatregelen in Bangkok

Bangkok Post schrijft dat de gemeente Bangkok heeft besloten om het Songkran feest in te korten. Het water gooien zal beperkt worden tot drie dagen: 12-14 april. Daarnaast moet het water smijten stoppen om 21.00 uur.  De Songkran vakantie is dit jaar verspreid over vijf dagen, 13-17 april (16 en 17 april vallen in het weekend). Het waterverbruik tijdens Songkran is drie keer zo hoog dan normaal.

Op Khao San Road, zal de gemeente met een campagne aan toeristen duidelijk maken dat Thailand in deze periode niet teveel water wil verspillen.

Bron: NOS.nl en Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Thailand zucht onder ergste droogte in twintig jaar”

 1. LOUISE zegt op

  @,

  En wat doet Pattaya tegen deze waterverspilling?
  Pick-ups met giga tonnen in de achterbak.
  Die blauwe pijpen die “”verboden”” zijn?
  3-dagen instelling en diegene buiten die datum een riante boete?
  Politie bij die grote pijpen die uit de grond komen om de diverse watertrucks te vullen??
  Thepprasit soi 5 is er een van dacht ik.
  Gewoon, die watertrucks, die kunnen overleggen dat zij de tank bij huizen gaan vullen, (zoals bij ons en meerdere hier) toegang geven en de rest weigeren?

  Wat een simple gedachte he??

  LOUISE

 2. Croes Gino zegt op

  Geachte,
  In BKK is het water gooien ingekort van 4 naar 3 dagen.
  Kan er mij iemand vertellen of het in Pattaya ook ingekort wordt van 10 naar 5 dagen?
  Want 10 dagen is mij wel van het goede teveel.
  Besten dank.
  Gino

 3. teun zegt op

  Tsja de afgelopen paar jaar de ergste wateroverlast/overstromingen en nu de ergste droogte. Ik durf te wedden, dat er nu gesproken gaat worden over maatregelen (meestal korte termijn) en zodra de eerste regen valt , zal er van de voorgenomen maatregelen voor volgend jaar april niks terechtkomen. Dat geldt ook voor de overstromingen in regenseizoen (als regen ophoudt, houdt ook het overstromingsprobleem op en dus hoef je niks te doen. Immers: probleem vanzelf verdwenen).

  Een structurele aanpak van beide aspecten? Dat zal er in de komende decennia nog (steeds) niet van komen. Wel ouwe h…. over HSL’s en duikboten…………………………….

 4. janbeute zegt op

  Hier in het noorden niet ver van Chiangmai wonende in de omgeving van Pasang , provincie Lamphun .
  In tijden geen regen meer gezien .
  Elke dag bloed heet .
  Het water in de Ping rivier na de stuw bij het dorp Nong Du , ongeveer 4 kilometer van af waar ik woon is bijna weg .
  De temperatuur vanmiddag gemeten rond een uur of vier in de schaduw was 41 graden celcius .
  Het blad aan de bomen verdorren .
  Hoelang nog voordat we weer eens echte regen kunnen zien , of moet je daarvoor weer terug naar Nederland .
  Ik ben bang net als vorig jaar , maar erger nog dat dit goed misgaat .
  De farmers rijden af en aan met buizen en pompen , zodat ook naar mijn mening ook het grondwaterpeil eens uitgeput raakt .
  Buitenshuis kun je na negen uur morgens al bijna niks meer doen , veel te warm .
  Mag graag bike rijden , maar dan al heel vroeg in de morgen .
  Maar het SongKran feest moet koste wat kost weer doorgaan met water verspillen .

  Jan Beute .

 5. Jacques zegt op

  Ik vraag mij af wat er is gebeurd met de aanbevelingen van ter zake deskundigen, die toen ter tijd na de hevige overstromingen hun mening hadden gegeven over hoe het probleem met de waterhuishouding nu moet worden aangepakt. Dit is toch iets wat prioriteit heeft en die treintrajecten, om maar eens wat te noemen, moeten dan maar even in de ijskast.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website