Nieuws uit Thailand – 6 april 2012

Door Redactie
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags: , ,
6 april 2012

Tijdens Songkran, het Thaise Nieuwjaar, wordt dit jaar 100 miljard baht uitgegeven, 7 procent meer dan vorig jaar en het hoogste bedrag van de afgelopen zes jaar, aldus een onderzoek van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce onder 1.184 respondenten.

Volgens econoom Thanavath Phonvichai heeft de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht werknemers meer vertrouwen gegeven; ze zijn daardoor meer genegen om tijdens de lange Songkranvakantie te reizen. Een aantal ondervraagden is van plan een buitenlands reisje te maken: op jaarbasis een stijging van 14 procent. Favoriete bestemmingen zijn Hongkong, Japan, China en Maleisië.

– Volgend jaar bereikt de binnenlandse productie van aardgas haar hoogtepunt met een gemiddelde dagproductie van 3.600 tot 4.000 miljoen kubieke voet. Na 2013 neemt de productie af. Tenzij nieuwe velden worden aangeboord, is het over en uit in 2022 met de binnenlandse productie, zegt Songpop Polachan, directeur-generaal van het Department of Mineral Fuels. De elektriciteitsproductie draait thans voor 72 procent op aardgas, voor 20 procent op kolen, voor 5 procent op waterkracht en 2 procent op import uit Laos.

– Oppositiepartij Democraten beschuldigt voormalig premier Thaksin en premier Yingluck ervan in het geheim met rebellenleiders in het Zuiden te hebben gepraat. Volgens Thaworn Senneam, parlementslid voor Songkhla, sprak Thaksin op 22 februari met 18 vertegenwoordigers van de zuidelijke rebellen en Yingluck had op 17 maart een ontmoeting met 15 vertegenwoordigers.

Op de website van de Pattani United Liberation Organisation staat een foto van Thaksin die een leider omarmt. Regeringspartij Pheu Thai ontkent de beschuldigingen.

– Het hotel in Hat Yai (Songkhla), waar zaterdag een bom ontplofte en brand uitbrak, had geen sprinklerinstallatie en brandalarm, zeggen overlevenden van de ramp. De branduitgangen van een bioscoop op de vierde verdieping zijn nauw en ongeventileerd, aldus een bioscoopbezoekster. De burgemeester van Hat Yai erkent dat de hulpverlening te traag op gang kwam. ‘I must apologise and will take this as a lesson to prevent such an incident from recurring.’

– De Barisan Revolusi Nasional Coordinate is van plan een nieuwe aanslag in Hat Yai (Songkhla) te plegen, zegt een bron bij de veiligheidsdiensten. Opstandelingen uit Narathiwat en Yala zouden vermomd als zakenlui het terrein komen verkennen. Ze werken samen met een andere verzetsgroep in Songkhla. Het Police Operation Centre for the Southern Border Provinces vraagt de bevolking uit te zien naar vijf gestolen pickup trucks die gebruikt kunnen worden om er bommen in te plaatsen.

– De Energy Regulatory Commission heeft het bedrijfsleven opgeroepen de komende twee weken een lunchpauze van 2 uur te hanteren, teneinde het energieverbruik dat rond 12 uur piekt, te verminderen. De elektriciteitsproductie gaat twee weken met 14 procent terug omdat onderhoud wordt gepleegd aan twee gasvelden die 25 procent van Thailands energie leveren.

– Twee dagen heeft het parlement gedebatteerd over het verzoeningsrapport van het King Prajadhipok Institute (KPI). De regering wil het rapport ondanks verzet van het KPI en oppositiepartij Democraten in stemming brengen. Op de tweede dag van het debat riep Suthep Thaugsuban (Democraten) de roodhemden op om te stoppen met uitroepen van dorpen tot ‘rood dorp’ en de andere kant om bepaalde voorwaarden, zoals amnestie, te accepteren. Eén van de meest controversiële voorstellen van het rapport zou tot gevolg kunnen hebben dat Thaksin amnestie krijgt.

– De rechtbanken kunnen een taaie strijd tegemoet zien tegen een ‘parlementaire dictatuur’ van partijen die de rechtsgang willen beïnvloeden. Dit zei Amorn Chantharasomboon, voormalig secretaris-generaal van de Raad van State, gisteren tijdens een seminar. Thailand zou dan in afwijking van andere democratische landen het enige land in de wereld zijn, waar rechtbanken onder invloed van politieke instituties staan.

Volgens Amorn spelen rechtbanken een cruciale rol bij het beoordelen van politieke activiteiten. Dit is het geval geweest met de strafrechtelijke afdeling voor personen die een politieke positie bekleden, een afdeling van de Hoge Raad. Ook de instelling van een Constitutioneel Hof en de Bestuursrechtbank bij de grondwet van 1997 was volgens hem een stap voorwaarts.

– Opnieuw is in het district Bang Kholaem (Bangkok) een weg ingezakt. Maandag zakte een deel van een voetpad langs de Rama III-weg in als gevolg van een lekkende waterleiding; gisteren gebeurde dat met een deel van de Tok Road, ditmaal omdat waterleidingen niet goed waren aangesloten. De schade viel mee omdat het wegdek van gewapend beton is gemaakt.

– Het bleek loos alarm. Het particuliere Siam Rad ziekenhuis in Chiang Mai (50 bedden) en twee klinieken in Chiang Mai zouden grote hoeveelheden pseudoephedrine bevattende pillen hebben ingeslagen. De autoriteiten vonden niets tijdens een onderzoek. De ziekenhuisdirecteur zegt die pillen nooit besteld te hebben. Hij vermoedt dat anderen misbruik hebben gemaakt van de ziekenhuisnaam.

In de provincie Trang kreeg het Trang ziekenhuis bezoek. Het had 280.000 pillen in voorraad, niet ongebruikelijk voor een ziekenhuis van die grootte. In het district Muang (Trang) zijn 33 van de 98 pharmacies gecontroleerd. Drie hadden de pillen in voorraad. Die zijn inbeslaggenomen.

De desbetreffende pillen worden uit ziekenhuisapotheken gesmokkeld en in Laos en Birma gebruikt bij de productie van methamphetamine. Het Department of Special Investigation doet onderzoek naar de affaire.

– Een school voor beroepsonderwijs die keukengerei krijgt, terwijl het vak huishoudkunde niet eens wordt onderwezen. Dat riekt naar fraude. Het Department of Special Investigation is door het National Anti-Corruption Network gevraagd onderzoek te doen naar de besteding van 884 miljoen baht voor leermiddelen voor het beroepsonderwijs. De permanent secretaris van het ministerie van Onderwijs wordt erover aan de tand gevoeld.

– Drie uur op hem inpraten, mocht niet baten, dus vuurde een politie-eenheid een verdovingskogel op een man af die een mes tegen de nek van zijn vrouw hield. De man hallucineerde nadat hij een speed pil had ingenomen.

– In januari vonden 81 ongelukken plaats met een minibusje. Vorig jaar bedroeg het maandgemiddelde 76. Jaarlijks gebruiken 900.000 personen deze vorm van openbaar vervoer. Sprekers op het seminar ‘Thai Public Van Safety’ hebben de regering opgeroepen een fonds in te stellen ter bescherming van consumentenrechten in minibusjes en de veiligheid van passagiers te vergroten.

– Overheidsdiensten hebben voor 350 miljard voorstellen ingediend voor watermanagement projecten. Door een commissie zijn de voorstellen van 24 diensten ter waarde van 137 miljard baht afgewezen. Ze overlapten andere projecten of waren onduidelijk. De commissie heeft de diensten gevraagd met gedetailleerder plannen te komen.

– In een studentenhuis in Chatuchak is het verkoolde lichaam van een 21-jarige student gevonden. Hij had diepe wonden aan zijn rechterslaap en drie stenen lagen naast zijn lichaam. De deur van zijn uitgebrande kamer was van buiten op slot gedaan.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 6 april 2012”

  1. loe zegt op

    – In een studentenhuis in Chatuchak is het verkoolde lichaam van een 21-jarige student gevonden. Hij had diepe wonden aan zijn rechterslaap en drie stenen lagen naast zijn lichaam. De deur van zijn uitgebrande kamer was van buiten op slot gedaan.

    Het zal weer zo’n bekende Thaise zelfmoord betreffen 🙂
    Maar weer een tragisch geval.

  2. Bacchus zegt op

    Leuk die onderzoeken. Ze zijn hier al net zo steekhoudend als in Nederland. Leg mij eens uit hoe een minimumdagloner zich met zijn wedde van 300 baht p/d een vakantiereis naar Japan, China of Hong Kong kan veroorloven. Maleisie zou nog kunnen, maar dan wel op de fiets.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website