Het is maar goed dat Thailand nu in het droge seizoen niet geteisterd kan worden door overstromingen, want dan zou het weer goed mis gaan, getuige bijgaande foto van de khlong Maha Sawat in het district Thawi Watthana (Bangkok). Tijdens de overstromingen in 2011 werd via dit belangrijk kanaal water uit de Chao Praya rivier naar de Tha Chin rivier geleid en vandaar naar zee.

Het aantal door droogte geteisterde provincies bedraagt inmiddels 35. De regering heeft 2 miljard baht uitgetrokken om 9.000 waterputten te boren. Die 35 provincies met 23.445 dorpen zijn tot rampgebied uitgeroepen; het ergst zijn Kalasin, Yasothon, Chaiyaphum, Khon Kaen, Phrae, Chiang Rai en Roi Et eraan toe.

Het Department of Groundwater Resources heeft onlangs een onderzoek gedaan naar geschikte lokaties in de getroffen gebieden. Ongeveer 2.000 plaatsen zijn geschikt, maar het Disaster Prevention and Mitigation Department zegt dat er minstens 9.000 nodig zijn om huishoudens door de 90 dagen van het droge seizoen te helpen (15 februari-15 mei).

Behalve het slaan van putten worden ook andere maatregelen genomen. Er gaan watertrucks en waterpompen naar het Noordoosten en het ministerie distribueert 20.000 liter aan watercontainers. Elke provincie krijgt een budget van 2 miljoen baht om waterwegen uit te baggeren. Het ministerie van Landbouw heeft de tweede ronde van het off-season rijstseizoen verboden.

– We hebben geen keuze. Kolengestookte centrales bouwen of in overzeese energieproductie investeren, want de vraag naar elektriciteit schiet omhoog, zegt minister Pongsak Raktapongpaisarn (Energie). Oppositiepartij Democraten hekelt Pongsak’s timing: hij maakt misbruik van een dreigend energietekort in april om een onpopulair beleid door te drukken. Dat tekort dreigt omdat twee gasvelden van Myanmar wegens onderhoudswerkzaamheden twee weken dicht gaan.

Door de sluiting van de gasvelden van 5 tot 14 april loopt de elektricteitsproductie, die voor 70 procent afhankelijk is van aardgas, gevaar – althans zo wil de regering het voorstellen. Democratisch parlementslid Alongkorn Ponlaboot wijst er echter op dat de sluiting al sinds vorig jaar bekend is. De regering misbruikt de sluiting, niet alleen om de bouw van meer centrales te rechtvaardigen maar ook om het elektriciteitstarief te verhogen.

Een ander leugentje van Pongsapat heeft betrekking op de verhoging van het zogeheten fuel adjustment tarif. Dat zou door de sluiting met 48 satang per eenheid omhoog moeten, omdat het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat op bunkerolie en diesel moet overschakelen. Maar daar heeft de Electricity Regulatory Commission al in december rekening mee gehouden, zegt voormalig minister van Energie Piyasvasti Amranand, toen ze aankondigde dat het Ft-tarief in de periode januari-april met 4,04 satang omhoog zou gaan.

Volgens het Energy Policy and Planning Office heeft Thailand in de toekomst 25.000 MW nodig om aan de stijgende vraag te voldoen. Thans consumeert het land 31.500 MW per jaar, in 2030 zal dat 70.000 MW zijn uitgaande van een gemiddelde groei van het bruto binnenlands product met 3,7 procent.

Pongsapat vindt de grote afhankelijkheid van aardgas riskant. ‘Er zijn maar weinig energiebronnen goedkoper dan aardgas – kernenergie, water en kolen. Aan de zogenaamde zachte alternatieve brandstoffen als wind en zon hangt een duur prijskaartje van 10 baht per eenheid. Wanneer we op die bronnen vertrouwen, gaat de energierekening van de mensen omhoog en wordt de concurrentiekracht van de industriële sector uitgehold.’

Op dit moment bestaat één concreet plan voor de bouw van een kolencentrale en wel in Krabi. Maar de bevolking loopt daartegen te hoop, ook al gaat het om een ‘schone’ centrale die gebruik gaat maken van nieuwe technologie. Ervaringen elders in het land helpen ook al niet om de bevolking warm te krijgen voor kolencentrales. In Lampang leidde de kolengestookte centrale tot gezondheidsklachten van omwonenden. Ze hebben met succes het ministerie van Industrie en het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat aangeklaagd.

– Het kerkhof blijft zich maar vullen met daders van de afgebroken bouw van 396 politiebureaus. Nu geeft aannemer PCC Development and Construction de Royal Thai Police (RTP) de schuld. Die heeft nagelaten tijdig het te bebouwen land beschikbaar te maken. Volgens PCC-voorzitter Piboon Udonsithikul duurde dat in enkele gevallen zeshonderd dagen. Piboon ontkent elke politieke connectie en zegt ook niet betrokken te zijn geweest bij prijsmanipulatie.

Inmiddels regent het aanklachten. De RTP gaat de aannemer wegens fraude voor de rechter slepen, het Department of Special Investigation dat onderzoek naar de zaak heeft gedaan, verwijst de zaak naar de National Anti-Corruption Commission (NACC) met de aanbeveling tegen enkele functionarissen actie te ondernemen. Chuwit Kamolvisit, ex-eigenaar van massagesalons en partijleider van de Rak Thailand partij, is naar de NACC gestapt. Hij zegt dat het huidige RTP-hoofd en andere politiemensen zich schuldig hebben gemaakt aan plichtsverzuim. Het RTP-hoofd had volgens hem het contract met de aannemer moeten verbreken, maar het is drie keer verlengd.

Overigens maakt dit artikel geen  melding van het feit dat de aannemer de bouw had uitbesteed, hetgeen contractueel niet was toegestaan, en dat hij stopte met betalingen aan de onderaannemers. Wordt vervolgd.

– Ik heb drie zonen en geen dochter. Dit commentaar geeft vice-minister-president Chalerm Yubamrung op de bewering van een 15-jarig meisje met baby van 3 maanden dat zij zijn dochter is. Het meisje was naar het parlement gekomen maar de toegang was haar geweigerd. Een staflid van de Democratische partij sprak haar bij een bushalte. Ze vroeg hem een foto en briefje aan Chalerm te geven. Chalerm is niet van plan werk van de zaak te maken.

– Drie opstandelingen die zich 5 jaar verscholen hadden gehouden in Myanmar, hebben zich gisteren bij de autoriteiten van Narathiwat aangegeven. Een van hen zegt ervoor te zorgen dat 27 anderen hun voorbeeld volgen, mits hun veiligheid wordt gegarandeerd. Al eerder hingen opstandelingen hun lier aan de wilgen. In de meeste gevallen krijgen ze geen gevangenisstraf, maar moeten ze een rehabilitatieprogramma volgen.

Vandaag overleggen het ministerie van Justitie en veiligheidsdiensten over uitbreiding van de draagwijdte van de Internal Security Act (ISA). De ISA gaat in sommige gebieden de strengere Noodverordening vervangen. Artikel 21 van de ISA maakt het voor opstandelingen gemakkelijker zich aan te geven. Het artikel is al van kracht in vier districten van Songkhla en één district in Pattani.

– Twee jaar heeft het leger naar hem gezocht en donderdag is het zover: dan legt de Franse fotojournalist Olivier Rotrou voor de rechtbank een getuigenis af over de dood van zes personen in Wat Pathum Wanaram op 19 mei 2010, de dag waarop het leger een eind maakte aan de wekenlange bezetting door roodhemden van Ratchaprasong intersection in Bangkok.

Soldaten van het 31ste Infanterie Regiment zijn ervan beschuldigd dat zij die zes personen vanaf een metrostation hebben doodgeschoten. De fotograaf is de hele dag bij de soldaten geweest. Volgens een bron zou de fotograaf bereid zijn te verklaren dat het leger geen blaam treft.

In een andere zaak heeft de rechtbank geen schuldige kunnen aanwijzen. Op 10 april 2010 werd een werknemer van dierentuin Dusit op het parkeerterrein van de dierentuin doodgeschoten, toen hij op weg naar huis was. Het OM had de rechtbank gevraagd na te gaan of hij door een soldaat was gedood. Het leger had destijds toestemming om met scherp te schieten. In de dierentuin waren 150 soldaten gelegerd om het parlement en de dierentuin te beschermen.

Het is de zesde keer dat de rechtbank wordt gevraagd een schuldige aan te wijzen voor een slachtoffer van de ongeregeldheden in april en mei 2010. Het Department of Special Investigation heeft de zaken aangedragen.

– Handelde hij in opdracht van een rivaliserende politieke partij of was het eigen initiatief? Die vraag mag de politie beantwoorden, nu ze een 45-jarige man heeft aangehouden die anti-Thaksin en anti-Pheu Thai stickers op verkiezingsborden van Pongsapat Pongcharoen plakte, de Pheu Thai-kandidaat voor de post van gouverneur. De verdachte zelf zegt dat het een eenmansactie was. Indien veroordeeld kan hij maximaal 10 jaar achter de tralies verdwijnen.

– Vakbondsleiders verzetten zich tegen het voorstel de pensioengerechtige leeftijd in de particuliere sector van 55 naar 60 te verhogen. Ze zeggen dat zo’n verhoging de uitbetaling van pensioenen vertraagt en daar zitten veel werkers op te wachten.

De verhoging van de pensioenleeftijd werd dinsdag op een seminar voorgesteld door Ladda Damrikanlert, adjunct-secretaris-generaal van de Foundation of Thai Gerontology Research and Development Institute.

Het Social Security Office, dat de pensioenen uitbetaalt, zegt dat het niet bevoegd is om de pensioenleeftijd te verhogen. Dat is een zaak van werkgevers en werknemers, aldus SSO adjunct-secretaris-generaal Arak Prommanee. Wanneer een werkgever iemand tot zijn 60ste in dienst wil houden, blijft de werknemer tot die leeftijd aan het pensioenfonds [van de SSO] bijdragen.

Volgend jaar begint het pensioenfonds uit te betalen. Daarvoor komen 5.000 personen in aanmerking. Ze ontvangen tot maximaal 3.000 baht per maand. De SSO incasseert sinds 1999 pensioenpremies.

– Australië is bereid Thailand te helpen om het probleem van de Rohingya vluchtelingen op te lossen. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Bob Carr heeft dat gisteren toegezegd in een gesprek met minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken). Wat Australië precies voor Thailand in petto heeft, is niet bekend.

Thans biedt Thailand onderdak aan meer dan duizend vluchtelingen. Sommigen zouden op weg zijn geweest naar Australië toen ze in Thailand strandden of het land werden binnengesmokkeld.

– Dat wilde wel fikken: een brand in een grote rubberfabriek. De brandweer had dan ook meer dan 5 uur nodig om het vuur onder controle te krijgen en vele uren voor het nabluswerk. De fabriek in Muang (Yala) liep een schade van 10 miljoen baht op. Vermoedelijke oorzaak was oververhitting van de rookruimte. Het bedrijf, South Land, is een van de belangrijkste rubberexporteurs in het Zuiden en heeft het grootste magazijn in de regio.

– Gisteren is de dagelijkse busdienst Bangkok-Phnom Penh en Bangkok-Siem Raep v.v. van start gegaan. De bussen vertrekken om respectievelijk 8.15 uur en 9 uur vanaf Mor Chit. De busreis duurt 11 uur en kost 900 baht.

Economisch nieuws

– Het kaartje van de BTS, de bovengrondse metro, wordt in mei duurder. Exploitant Bangkok Mass Transit System Plc schuift de kosten van de verhoging van het minimumdagloon door naar de consument. Ook de stroom- en onderhoudskosten zijn gestegen, waardoor de tariefsverhoging hard nodig is. De drie kostenposten vormen 70 tot 80 procent van de totale bedrijfskosten. De laatste keer dat de BTSC de prijzen verhoogde, was in 2005.

– Klanten van de Islamic Bank of Thailand hebben de afgelopen twee weken 5 miljard baht van hun bankrekening gehaald. Ze reageren op berichten over de zwakke financiële positie van de bank. Twee parlementariërs hebben de regering opgeroepen snel actie te ondernemen om het vertrouwen in de bank te herstellen.

De zogeheten non-performing loans zijn een groot probleem bij de bank; ze vormen 22,59 procent van het totaal aan uitgeleend geld, oftewel 24,6 miljard baht. Dit bedrag zou zelfs nog groter zijn wanneer dezelfde rekenmethode wordt gebruikt die commerciële banken moeten gebruiken. Dan komt het bedrag op 39 miljard baht uit (30 pct).

Prawat Uttamote, parlementslid voor Pheu Thai en vice-voorzitter van de kamercommissie voor grenszaken, zegt dat volgens het herstructureringsplan van de bank 50 procent van de slechte leningen of 12 miljard baht binnen 2 jaar kan worden terugbetaald. ‘Volgens onze analyse is de bank niet in direct gevaar. De bevolking moet niet in paniek raken of haar tegoeden opnemen, want dat maakt de situatie alleen maar erger.’

Vice-president Rak Vorrakitpokatorn zegt dat de helft van de slechte leningen kan worden terugbetaald en de rest kan worden geherstructureerd door uitstel van betaling of buitensluiting en juridische actie.

Premier Yingluck benadrukt dat de tegoeden bij alle banken volledig zijn beschermd door het Deposit Protection Agency. ‘De bevolking hoeft zich geen zorgen te maken’, aldus Yingluck.

Areepong Bhoocha-oom, permanent secretaris van het ministerie van Financiën, ontkent dat er sprake is van een run op de tegoeden. ‘Er zijn geldopnames en er zijn stortingen zoals altijd.’ De teruggang in stortingen zou te maken hebben met de eindvervaldag van een aantal promesses van overheidsbedrijven en geldopnames door andere diensten om hun kasvoorraad op peil te houden.

De Islamic Bank is de jongste bank van Thailand; zij werd in 2003 opgericht om financiële diensten te verlenen aan moslims die de shariahwet volgen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 22 februari 2013”

  1. jan zegt op

    Het moet maar eens gezegd worden….Geweldig hoe jij die nieuws overzichten voor elkaar krijgt Dick. Heel handzaam en erg boeiend. Hulde!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website