We beginnen vandaag maar eens met een stukje stevige financiële verslaggeving, omdat er een stille machtsstrijd wordt gevoerd tussen de Bank of Thailand en de Pheu Thai-regering. De financiële wereld volgt de strijd met argusogen. Gisteren was het 1-0 voor de bank.

Het Monetary Policy Committee (MPC) van de Bank of Thailand is niet gezwicht voor de politieke druk om de policy rate te verlagen. Met 6-1 stemmen besloot de commissie gisteren die op 2,75 procent te handhaven. Het MPC wijst er in een verklaring op dat de binnenlandse vraag robuust is en dat een geleidelijk herstel van de export de economie zal doen groeien met meer dan 4,9 procent, zoals eerder voorspeld.

De inflatie is weliswaar iets gestegen als gevolg van de gestegen olieprijzen, aldus de verklaring, maar voegt het MPC eraan toe: het besluit om het tarief te handhaven is ingegeven door de economische onzekerheden op wereldschaal en risico’s voor de binnenlandse financiële stabiliteit waaronder de stijgende vastgoedprijzen.

De regering en met name minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) hebben met dit besluit een flinke nederlaag geleden. Kittiratt had zelfs een brief naar de bestuursvoorzitter van de centrale bank gestuurd (een zetbaas van de regering) met de oproep het tarief te verlagen. Volgens de minister zou een verlaging de instroom van buitenlandse kapitaal, verantwoordelijk voor de koersstijging van de baht, kunnen vertragen. Een standpunt dat door de meeste economen niet wordt gedeeld (Zie verder Economisch nieuws).

De regering is erg gespitst op hoge groeicijfers, desnoods ten koste van de inflatie. De centrale bank daarentegen wil de inflatie binnen de perken houden. Verlaging van de rentetarieven zou de inflatie opstuwen.

Volgens Su Sian Lin, econoom Azië bij HSBC, heeft de verklaring van het MPC dit keer een iets agressievere toon. Hij leest dit in de formulering dat de economische groei ‘is set to be faster than projected in the periods ahead’. ‘Het besluit van vandaag stuurt de boodschap dat het MPC doorgaat op rationele wijze besluiten te nemen. Dat het geloofwaardig blijft en onafhankelijk, ondanks de druk van de regering om het tarief te verlagen.’

De policy rate is het tarief dat banken in rekening brengen wanneer ze bij elkaar geld lenen. Een andere term die de krant gebruikt, is one-day repurchase interest rate. Van dit tarief leiden de banken hun rentetarieven af.

Experts zijn het er niet over eens of het MPC het tarief het gehele jaar constant houdt. Sommigen menen dat het later dit jaar wordt verhoogd vanwege de stijgende huishoudschulden en prijsstijgingen. Een econoom bij Credit Suisse verwacht dat de inflatie dit jaar gemiddeld op 3,7 procent uitkomt, hoger dan de schatting van 2,8 procent van de centrale bank.

– Het Zuiden van Thailand en delen van Greater Bangkok moeten in april rekening houden met elektriciteitsuitval ondanks het aanbod van Myanmar de regering met gasleveranties te hulp te schieten en ondanks het uitstel van de onderhoudswerkzaamheden aan het Yadana-aardgasveld in de Golf van Thailand met 36 uur.

De Franse exploitant van het veld heeft toegezegd het veld van 5 tot 14 april te sluiten in plaats van 4 tot 12 april. Daardoor overlapt het nu de Songkranvakantie van 12-16 april, waarin het energieverbruik lager is. Maar dat geldt niet voor 6 april. Op die dag wordt in de middag een piekverbruik van 26.300 MW verwacht terwijl slechts 600 MW beschikbaar is.

Energiebesparing van het kabinet; colbertje uit

Electriciteitsbedrijf Egat probeert dat op te vangen door op stookolie en diesel over te schakelen. Grote energieverbruikers als Siam Cement Plc, TPI Polene en Thai-Asahi wordt gevraagd de productie te verminderen en de airconditioning in regeringsgebouwen wordt op 25 graden gezet. Tevens wordt elektriciteit betrokken van particuliere centrales en hydrokracht centrales in Laos.

De Confederation of Consumer Organisations beziet het allemaal met een forse dosis wantrouwen. De regering speelt een spelletje, zegt ze, met als doel de bevolking te masseren voor een tariefsverhoging en als excuus om controversiële energieprojecten, zoals kolengestookte en kerncentrales, door te drukken. ‘De capaciteit is veel groter dan de vraag’, zegt voorzitter Boonyuen Sititham.

– Vijf inzittenden zijn gewond geraakt toen een helicopter met Amerikaanse mariniers gisteren een noodlanding moest maken bij nationaal park Phu Hin Rong Kla in Phitsunalok. Twee personen zijn met ernstige brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. De helicopter maakte een routinevlucht in het kader van de Thai-Amerikaanse legeroefening Cobra Gold.

– In het voormalige gebouw van het Language Centre van de American University Association aan de Ratchadamri Road in Pathumwan (Bangkok) is gisteren brand uitgebroken. Het vuur verspreidde zich vanaf de eerste naar de tweede verdieping. De politie vermoedt dat de brand is ontstaan bij het ontmantelen van air-conditioners in het leegstaande gebouw.

– ’s Werelds grootste varende boekenbeurs is gisteren afgemeerd in de haven van Klong Toey (Bangkok). De krant meldt wel dat het schip, de Logos Hope, 400 bemanningsleden telt maar hoeveel boeken het aan boord heeft, komen we niet te weten evenals de herkomst van het schip. Het schip blijft tot 11 maart. Toegang 20 baht.

– Na anderhalf jaar het land bestuurd te hebben, krijgt de regering het rapportcijfer 4,87 (op een schaal van 1 tot 10) voor haar prestaties. Dit blijkt uit een peiling van het Research Centre van de Bangkok universiteit, beter bekend als Bangkok Poll.

Vergeleken met een half jaar geleden ging het rapportcijfer met 0,03 punten omhoog. Het buitenlands beleid kreeg met 5,55 het hoogste cijfer en het economisch beleid het laagste met 5,31. Hoeveel respondenten zijn ondervraagd, vermeldt het bericht niet.

– Het Department of Special Investigation (DSI) stuurt de resultaten van haar onderzoek naar de bouw van 396 politiebureaus, die vorig jaar kwam stil te liggen, volgende week door naar de National Anti-Corruption Commission (NACC). Verdere getuigen worden niet opgeroepen.

De DSI heeft de aanbestedingsprocedure onder de loep genomen en heeft naar verboden prijsafspraken gespeurd. Eerder was er sprake van dat de DSI voormalig premier Abhisit en vice-premier Suthep zou oproepen, maar ze heeft daar blijkbaar van afgezien. De NACC zou dat alsnog kunnen doen.

Een parallelonderzoek van de Royal Thai Police (RTP) is tevens afgerond. Of de RTP de aannemer gaat aanklagen wegens fraude, is nog niet bekend. De aannemer incasseerde wel geld voor het project, maar staakte de betalingen aan de onderaannemers aan wie het werk was uitbesteed.

– Twee defensievrijwilligers zijn gisteren bij een bomaanslag in Muang (Yala) gewond geraakt. Het tweetaal maakte deel uit van een escorte van acht mannen die onderwijzers naar school begeleidden. De bom ging af toen ze met hun motorfiets passeerden.

De politie heeft inmiddels camerabeelden van de twee mannen die dinsdag een granaat naar een basis in Wat Lak (Yala) gooiden. Acht soldaten raakten toen gewond. De verdachten worden ook voor andere aanvallen gezocht.

Er wordt ook hard gewerkt aan de vijftig bomaanslagen en brandstichtingen dit weekend in Pattani, waarbij drie defensievrijwilligers om het leven kwamen. Tegen zes personen is al een arrestatiebevel uitgevaardigd. Binnen een week zijn volgens de gouverneur van Pattani alle verdachten bekend.

– Een Japanse watermanagementexpert laat geen spat heel van de mooie plannetjes van de Water and Flood Management Commission om dammen en waterwegen aan te leggen. Die zijn niet nodig, zei Yusuke Amano van het Japan International Cooperation Agency (JICA) tijdens het seminar ‘From the integrated water resources viewpoint ‘. Het seminar was georganiseerd om het onderzoek van het JICA naar het overstromingsprobleem te presenteren.

Volgens Amano zijn het kanalenstelsel en de waterreservoirs in het stroomgebied van de Chao Praya toereikend en hoeven daarom geen waterwegen te worden gegraven. Amano zei dat het JICA-plan kosteneffectief is en een goede economische internal rate of return heeft.

– Voor de aanranding c.q. verkrachting van een Schotse vrouw vorige week vrijdag in Muang (Nakhon Si Thammarat) is dinsdagavond een monteur aangehouden. De vrouw werd door vier mannen een winkelpand ingesleept en zou door twee verkracht zijn. De monteur zegt dat wel geprobeerd te hebben, maar dat was twee keer mislukt.

Het slachtoffer maakt het onderzoek er niet gemakkelijker op omdat ze dronken was en zich er nog maar weinig van kan herinneren. Of de monteur een van de daders was, kon ze niet bevestigen. Op het slachtoffer zijn spermasporen gevonden, maar die kunnen ook van haar (eveneens Schotse) vriend zijn. De vrouw heeft gisteravond Thailand verlaten.

– Tien verdachten staan terecht voor het stoken van onrust en geweld nadat ze in december 2007 over het hek van het parlement waren geklommen en de compound bezetten. Ze wilden protesteren tegen de goedkeuring van enkele wetten, die het leger (na de coup van september 2006) te veel macht gaven. Indien ze schuldig worden bevonden, draaien ze maximaal zeven jaar de bak in. Dertig getuigen à charge zijn al gehoord, nu nog 25 getuigen à décharge.

Aanbevolen

– Hoe winnen we de harten en geesten van de Malay moslims in het onrustige Zuiden? Sanitsuda Ekachai geeft in haar wekelijkse column in Bangkok Post (20 februari) een even verstandig als onverwacht antwoord. ‘Stop het gebruik van militaire middelen, maar geef de regio haar ooit overvloedige voedsel terug. Treed streng op tegen de trawlers. Ik maak geen grapje.’

In haar column legt ze uit dat de visserij van oudsher de bestaansbasis van de bevolking vormde. Maar toen kwamen de trawlers en die visten de zee leeg. De cijfers zijn dramatisch. In 1961 vingen de trawlers 300 kilo vis per uur, in 2009 14 kilo, waarvan slechts 30 procent economische waarde had. De rest was bijvangst en werd verkocht als goedkoop veevoer.

Van harte aanbevolen ter lezing: Tik de titel ’Get tough with trawlers, win over Muslims’ op de website van de krant in het zoekvenstertje en vermeerder uw begrip van de problemen in het door geweld geteisterde Zuiden.

Politiek nieuws

– Eén smetje op het blazoen van Sukhumbhand Paribatra, de afgelopen vier jaar gouverneur van Bangkok en in de startblokken voor een tweede termijn, is weggewerkt. Het Department of Special Investigation (DSI) heeft geen onregelmatigheden gevonden bij het BTS Growth Infrastructure Fund.

Het fonds (van het bedrijf dat de bovengrondse metro exploiteert) heeft geen relatie met de contractverlenging en verlenging van de Green Line, aldus de DSI. Beetje ingewikkkelde zaak, waarbij het erop lijkt of de DSI (die sterk onder invloed van de regering staat) op het bloed van (Democraat) Sukhumbhand uit is.

– Alle Democratische parlementsleden en districtsraadleden, provinciale en tambonhoofden, burgemeesters en supporters: ze zijn allemaal opgeroepen om zaterdag deel te nemen aan een massarally op de Royal Plaza ter ondersteuning van Sukhumbhand Paribatra’s kandidatuur voor de post van gouverneur van Bangkok. De rally begint om 6.30 uur (’s ochtends). Later in de middag wordt er weer verzameld bij het gemeentehuis.

Het lijkt erop alsof de Democraten een beetje bang beginnen te worden om hun machtsbasis in Bangkok te verliezen. De peilingen voorspellen weinig goeds en in een recente peiling zeiden respondenten niet op Sukhumbhand te zullen stemmen omdat hij vloekwoorden gebruikt en de roodhemddemonstraties in 2010 belastert.

– Superster Thongchai McIntyre, beter bekend als Bird, zegt dat geknoeid is met de foto op internet waarop hij de Pheu Thai-kandidaat voor de gouverneurspost steunt. ‘Ik steun geen enkele specifieke kandidaat’, zegt hij. Ook twee andere celebrities zijn het slachtoffer van een of andere grapjas: tv-ster Nadej Kukimiya en Muay Thai-kampioen Buakaw Por Pramuk. Een parlementslid van de Democraten heeft de kiescommissie van Bangkok gevraagd onderzoek te doen om te bepalen of de Kieswet is overtreden.

– Kan geen zuivere koffie zijn, zegt Democraat Wirat Kalayasiri. Het ministerie van Social Development and Human Security geeft 1.000 baht aan mensen die meedoen aan een onderzoek, waarin de nadruk op Bangkok ligt. Het tijdstip is verdacht, omdat de Bangkokianen op 3 maart naar de stembus gaan. De geldelijke beloning zou bedoeld zijn een bepaalde kandidaat te bevoordelen. Dus ook deze zaak gaat naar de kiescommissie.

– Het milieu komt er maar bekaaid vanaf bij de kandidaten voor de gouverneurspost van Bangkok, vinden milieuactivisten. Gisteren kregen de kandidaten de wind van voren tijdens een forum, georganiseerd door de Thai Society of Environmental Journalists.

Ze hebben geen verstand van het milieu en ze laten na het te koppelen aan de bestaanszekerheid van mensen, aldus Pongprom Yamarat van Big Trees. Sira Leepipatnavit van de Green World Foundation merkte op dat veel kandidaten weliswaar het gebruik van de fiets propageren, maar geen pleidooi houden voor een vermindering van het autogebruik. Alleen wanneer het aantal auto’s vermindert, komt er ruimte voor de fiets, zei hij.

Economisch nieuws

– In de loop van dit jaar krijgt in de regio Maleisië het meest te maken met de instroom van buitenlands kapitaal, omdat de markt er minder gereguleerd is. Ook bestaat er een grotere tolerantie voor koersstijgingen. Dit zegt Andre de Silva, directeur global research van de HSBC.

Op dit moment stroomt buitenlands kapitaal Thailand in, meer dan in enig ander land in de regio, waarbij de meeste fondsen naar speculaties gaan op korte termijn binnenlandse aandelen. De kapitaalgolf die Thailand begin januari overstroomde, had een kortetermijn speculatief doel in afwachting van een koersstijging, deels om andere valuta in te halen.

Thailand, Zuid-Korea en Maleisië zijn in de regio de landen waar naar verhouding meer buitenlands kapitaal naartoe stroomt dan naar de andere landen vanwege de hoge correlatie tussen de binnenlandse markten en de US Treasury. Investeerders kunnen zich daardoor gemakkelijk van de dollar naar hun activa wenden.

De Silva voorspelde in de krant van woensdag (toen de beslissing van het MPC nog niet bekend was) dat het MPC de policy rate niet zal verlagen Hij baseerde zich op eerdere beslissingen van de commissie en de bijstelling van de economische groei naar boven door het MPC.

De MPC is van mening dat verlaging van de policy rate geen belangrijk middel is om de kapitaalinstroom te beperken. Een verlaging stopt de instroom niet, omdat de koersstijging van de baht het gevolg is van quantitative easing door de grote banken: de Amerikaanse Fed, de Bank of Japan en de Bank of Engeland.

De Silva denkt dat het MPC de policy rate het grootste deel van 2013 constant zal houden (thans 2,75 procent) en mogelijk aan het eind van het jaar zal laten stijgen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Bank

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 21 februari 2013”

 1. Jacques zegt op

  Weer helemaal bijgelezen over het wel en wee van dit mysterieuse land.
  Het door Dick aangehaalde artikel over de achtergronden van het geweld in de zuidelijke moslimstaten is verhelderend.
  De moslimbevolking van hun bestaan -de traditionele visvangst- beroofd door de komst van trawlers, die zich niet aan de regels houden. Trawlers die in bezit zijn van machtige boeddhistische eigenaren.
  Een boeddhistische overheid die daar niet tegen optreedt maar juist de eigenaren van deze trawlers beschermt o.a. tegen door de Europese Unie genomen maatregelen.
  Zo is de sfeer ontstaan van moslims als tweede rangs burgers tegenover een boeddistisch machtsblok. Werkeloosheid, onrust en geen draagvlak om te komen tot een rechtvaardige oplossing.
  De wil of de mogelijkheid om de kern van de problemen aan te pakken lijkt te ontbreken bij de centrale overheid. De schrijver van het artikel ziet decentralisatie als oplossing.
  Zolang daar geen werk van wordt gemaakt zullen we wel berichten blijven lezen over aanslagen.

 2. Cornelis zegt op

  ‘Colbertje uit – airco bij overheid op 25 graden’: ik moest direct terugdenken aan een aantal vergaderingen inThaise overheidsgebouwen (o.a. het Ministry of Commerce in Nonthaburi) waar ik in inderdaad ijskoude zaaltjes zat waarin het zonder jasje absoluut niet uit te houden was. Een verademing om weer buiten te komen na afloop…………….
  Net iets typisch Thais, trouwens, ook in de omringende landen maakt men zich daar aan schuldig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website