Het duurt zeker nog enkele dagen voor de brand, die nu al drie weken woedt in het unieke veen- en bosgebied van Pa Phru Kuan Kreng, onder controle is. Dit zegt de gouverneur van de provincie Nakhon Si Thammarat.

Gisteren citeerde Bangkok Post het hoofd van de bosbrandweer van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, die gezegd zou hebben dat het vuur onder controle was.

De brandbestrijders hebben inmiddels ondersteuning gekregen van helicopters, die brandhaarden signaleren. Het vuur dat tal van plaatsen van het natuurgebied heeft zwartgeblakerd, wordt bestreden door 2.000 parkwachters en soldaten. Het kunstmatig opwekken van regen had zaterdag succes in het district Chalerm Prakiart.

Onder leiding van Narthorn Kaewplab, hoofd van de Patthalung Botanical Garden (gezien de omvang meer een park) leggen honderd militairen, boswachters en ambtenaren brandgangen aan om Pa Phru Ton Samet Khao, een veenmoeras, in de provincie Patthalung te beschermen. De brandbestrijders elders in Patthalung krijgen versterking van 300 boswachters uit het Noorden.

[Brandgangen komen in Nederland veel op de Veluwe voor. Ze scheiden bospercelen, waardoor een bosbrand in omvang beperkt blijft, tenzij het hard waait en het vuur overslaat.]

Tijdens de brandbestrijdingswerkzaamheden stuitte een team op 100.000 takken en houtblokken van Samet Khaohout. Vijf personen, die het hout uit het bos sleepten, gingen er ijlings vandoor toen ze gesignaleerd werden. In een tas die ze hadden achtergelaten, zaten papieren met de naam van de opdrachtgever en personen die het hout hadden besteld.

[Zie Nieuws uit Thailand, 19 augustus voor achtergrondinformatie over de branden, die vermoedelijk zijn aangestoken.]

– Borstkanker is thans de belangrijkste doodsoorzaak van Thaise vrouwen. Vorig jaar overleden 4.665 vrouwen en werden 13.184 nieuwe borstkankerpatiënten gediagnostiseerd. De komende 5 jaar komen vrouwen, die de kosten van een mammogram (2.000-3.000 baht) niet kunnen opbrengen, in aanmerking voor een gratis screening, zegt directeur-generaal Somyos Deerasamee van het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie stuurt vanaf januari 2013 vijf mobiele eenheden het land in, waar de vrouwen terecht kunnen.

– Pas 8.000 taxichauffeurs hebben de vorig jaar door de regering geïntroduceerde creditcard ontvangen. 19.456 chauffeurs, die ook de kaart hebben aangevraagd, moeten hebben hem nog krijgen. Op vertoon van de kaart krijgen de chauffeurs een korting van 2 baht per kilo wanneer ze CNG (compressed natural gas, aardgas) tanken. De prijs daarvan wordt elke maand met 50 satang verhoogd. De kaart heeft een limiet van 3.000 baht.

Oppositiepartij Democraten gaat donderdag, wanneer het parlement debatteert over het jaarverslag van de regering, met name haar pijlen richten op het energiebeleid. Volgens de Democraten heeft dat beleid geleid tot hogere kosten van levensonderhoud. Het zou ook geplaagd worden door corruptie.

– De vierde jaarlijkse Bangkok Post International Run is zondag bij zowel de mannen als de vrouwen gewonnen door een Ethiopiër. De afgelopen 3 jaar finishte telkens een Kenyaan als eerste. Meer dan 2.500 renners verschenen aan de start. De opbrengst van 600.000 baht gaat naar de Bangkok Post Foundation, die studiebeurzen verstrekt aan kinderen uit niet-bevoorrechte milieus.

– De politie gaat ervan uit dat bij de brand in de Tiger Discotheque in Phuket twee Thailanders, een Brit en een Fransman zijn omgekomen. Familieleden hebben hen als vermist opgegeven. Op basis van DNA wordt geprobeerd de identiteit van de vier dodelijke slachtoffers, die zwaar verminkt zijn, vast te stellen. Binnen 24 uur worden de resultaten verwacht. Alle vier zijn door verstikking om het leven gekomen.

– Twee 17-jarige leerlingen van de Nakhon Luang technische school zijn aangehouden en één heeft zichzelf aangegeven in verband met een vechtpartij donderdag, waarbij een 16-jarige leerling van het Phra Ram 6 Technical College om het leven kwam. Een van hen heeft bekend op de jongen te hebben geschoten. Hij zei zijn wapen in de Chao Praya rivier te hebben gegooid. Nummer 2 beweerde dat het slachtoffer een mes had getrokken, waarna hij hem twee keer had gestoken. Ook dit wapen verdween in de rivier. Deze twee lieverdjes staan al geregistreerd bij de politie wegens het bezit en dragen van illegale wapens.

– De post van vice-voorzitter van de senaat is gewild, want acht senatoren doen vandaag een poging gekozen te worden. De post is vrijgekomen, omdat de vice-voorzitter vorige week is gekozen tot voorzitter. En die moest het veld ruimen omdat hij veroordeeld is tot 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij had zichzelf, toen hij nog ombudsman was, en twee ondergeschikten ten onrechte een extra toelage toegekend.

– Twee particuliere kindertehuizen in de provincie Phayao zijn op last van de gouverneur gesloten omdat kinderen er gemolesteerd en seksueel misbruikt zijn. Alle kinderen zijn teruggestuurd naar hun thuisprovincie; twee kinderen zijn nog onder behandeling.

– Misschien haalt India toch Thailand niet in als ’s werelds grootste rijstexporteur. Vorige week liet de Indiase regering weten dat de hoofdoogst tegenvalt vanwege een slecht moessonseizoen. De Thaise regering houdt nog steeds vol dat Thailand nummer 1 blijft, alhoewel het Amerikaanse ministerie van Landbouw Thailand op de derde plaats zet, na India en Vietnam.

– Dit jaar belooft een topjaar te worden met autoverkopen. De sectie autoindustrie van de Federation of Thai Industries verwacht dat op 30 november de autoverkoop de 2 miljoen passeert, het hoogste aantal sinds Thailand in 1961 is begonnen auto’s te produceren. En Thailand promoveert daarmee naar de top-10 van autoproducerende landen. Aan het eind van het jaar staat de teller volgens de sectie op 2,2 miljoen voertuigen: 1,2 miljoen voor de export en 1 miljoen voor de binnenlandse verkoop.

De mooie cijfers worden toegeschreven aan het economische herstel na de natuurrampen in Japan en Thailand en belastingteruggave voor kopers van een eerste auto. Alhoewel dat programma volgend jaar afloopt, verwacht de FTI-sectie dat ook volgend jaar de productie zal groeien omdat de koopkracht in het land hoog blijft.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 20 augustus 2012”

 1. offshore banking zegt op

  Wij zijn gemiddeld zo,n 3 maanden per jaar in Thailand.Meestal huur ik dan een Fortuner of Vigo.Nu is de situatie even anders,en zal mijn vrouw Jeab en zoon Kevin in ieder geval minimaal 6 maanden in Thailand blijven,en als het allemaal goed bevalt zal de definitieve stap worden genomen om Thailand als homestay te verruilen met Nederland.Tegen die tijd zal de koop van een huis in overweging worden genomen,en in de tussentijd hebben we een mooi huis gehuurd.Ik zal om de 6 weken nog heen en weer moeten vliegen,aangezien ik in Nederland nog mijn verplichtingen heb helaas. Nu zit ik er aan te denken om in het begin een tweede hands auto te kopen,in plaats om er steeds 1 te moeten huren.Bij een defenitieve vestiging zal een nieuwe auto zeker aangeschaft worden,maar voorlopig wil ik deze optie bestuderen.(Jeab gaat over twee weken ook lessen in Thailand,en zal dan ook gebruik kunnen maken van de auto.In November zal zij dan in Nederland een spoedcursus met aansluitend een rij-examen doen.)Ben al een tijdje bezig om wat te vinden,maar sla stijl achterover van de vraagprijzen van tweedehands auto,s in vergelijking met de nieuwprijs.Zie nu een 2009 NISSAN Pathfinder Aventura voor 320,000.00 THB staan,met 15000 mile op de teller. http://classifieds.bangkokpost.com/?ad=3261 Lijkt mij geen logische stand?Wordt er veel geknoeid met de teller in Thailand,en zit er ook geen soort paspoort bij?Gaarne reactie,s van mensen met ervaring in deze materie.

 2. william zegt op

  lijkt me zeker dat er geknoeid word met de kilometerstand, ik schok eerder ook van de tweedehands prijzen, en heb eerst een periode gehuurd, maar dit is ook duur ca 1000 bath
  per dag, daarom anderhalf jaar geleden een isuzu gekocht ca. 750000 bath, een gedeelte cash betaald, en de rest in termijnen tegen 1,79 procent rente op jaarbasis.

 3. Pim zegt op

  Goedkoop kan duurkoop zijn .
  Nieuw is altijd aan te raden in jullie geval.
  Dit omdat je zeker weet er ook later een goed bedrag voor te kunnen krijgen .
  1 half jaar huren kost je al snel 180.000 .-Thb .
  Voor ongeveer 750.000 .- Thb heb je een nieuwe pick-up waar je zeker bij de Chevrolet ook 1 jaar belasting en all risk verzekering bij hebt .
  Belangrijk is dan ook de termijn van de garantie die je dan hebt .
  Mijn auto laat ik door de dealer altijd onderhouden wat vergeleken met NL zeer goedkoop is ,5000 km beurt kost rond de 1100 .- Thb .
  Daar staan ook alle gegevens bij wat er gedaan is in het onderhoudsboekje .
  Besluit je toch 2e hands te kopen wil ik je als aanrader bij een daeler te gaan kijken .die het orginele onderhoudsboekje er bij geeft .
  Zoals ook in NL.bestaat hier ook autohandelaar Kobus en Achmed die een hond op je af sturen als je eronder kijkt .
  Succes .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website