Twee basisschoolleerlingen van 10 jaar en één van 12 jaar plunderden hun school in Udon Thani en probeerden die daarna in brand te steken. Waarom? Omdat een onderwijzer het had gewaagd een leerling een standje te geven, die in een boom was geklommen.

Twee andere recente incidenten: In Bangkok en Samut Prakan werden een leraar mishandeld en een student doodgeschoten. En al langer aan de gang: Leerlingen van rivaliserende beroepsopleidingen hakken regelmatig op elkaar in en ze gebruiken daarbij niet zoals vroeger tekenhaken, linealen en knuppels, maar pistolen, messen en pingpong bommen. Daarbij vallen doden en gewonden, ook onder omstanders.

Bangkok Post maakt zich zorgen over het toenemend geweld. De krant pleit voor strengere straffen. De dreiging van schorsing is vaak al genoeg, omdat schorsing gezichtsverlies oplevert. Overplaatsing naar een andere school is de ultieme straf omdat de vechtersbazen zich aan de nieuwe omgeving met vreemde medeleerlingen moeten aanpassen. De krant vindt wel dat die maatregel gepaard moet gaan met professionele hulp door sociaal werkers en psychologen.

De krant laat de schoolleidingen niet ongemoeid. Scholen met managers die herhaalde malen falen in het disciplineren van hun leerlingen, dienen hun vergunning te verliezen en een zware boete te krijgen.

– Heineken onderhandelt met Fraser and Neave uit Singapore over de verhoging van haar bod op de 58 procent van de aandelen die nog niet in haar bezit zijn. Tussen Heineken en Thai Beverage vindt een felle strijd plaats om de producent van Tiger bier. Nadat Thai Beverage haar bod op een kleiner deel van de aandelen had verhoogd, heeft Heineken nu hetzelfde bedrag geboden onder voorwaarde dat F&N het bod van Thai Beverage afwijst. Tiger bier wordt in 14 landen in Azië gebrouwen en gedronken.

– Tussen nu en 2040 neemt het aantal 60-plussers toe van 8,4 naar 20,5 miljoen en het aantal werkers (15-59 jaar) krimpt van 42,7 naar 35,2 miljoen personen. Thailand stevent af op een crisis à la Griekenland, voorspelt Kosit Panpiemras, voorzitter van de Bangkok Bank en voormalig minister van Financiën. De twee zwakke punten van Thailand zijn dezelfde als die van Griekenland: lage particuliere besparingen en populistisch overheidsbeleid.

‘Thailand wordt helaas een arm vergrijzend land, in tegenstelling tot Japan en Singapore die rijk zijn.’ Volgens Kosit is het huidige beleid om de binnenlandse consumptie te stimuleren ongeschikt in een vergrijzende samenleving. Hij roept jongeren op om meer te sparen, omdat ze een langere levensverwachting hebben dan hun leeftijdsgenoten in het verleden. En hij roept de regering op goed na te denken over de gevolgen van vergrijzing die jonge mensen met een enorme schuld opzadelt.

– De brand in de Tiger discotheek in Phuket is niet ontstaan door kortsluiting en een explosie in een transformator. Onderzoek door het provinciaal elektriciteitsbedrijf heeft dat uitgewezen. De stroomvoorziening is nog steeds intact. Ook beelden van een bewakingscamera’s tonen geen exploderende transformator. Bovendien bevindt de desbetreffende transformator zich op 20 meter afstand van de disco.

De politie had eerder de transformator als boosdoener aangewezen. Ze baseerde zich daarbij op verklaringen van getuigen die hadden gezien hoe vonken van de transformator de brand hadden veroorzaakt. Inmiddels gaat het onderzoek naar de oorzaak door. De identificatie van de vier dodelijke slachtoffers verloopt moeizaam, omdat hun lichamen zwaar verminkt zijn. Twee zouden een Fransman en een Japanner zijn.

De politie van Phuket onderzoekt of de disco na de wettelijke sluitingstijd van 2 uur open was. Ook kijkt ze naar de van schuim gemaakte versieringen, zoals tijgers en slangen. Die zouden in strijd met de veiligheidsvoorschriften kunnen zijn. Het stadhuis zegt daarvoor geen vergunningaanvraag te hebben. Niettemin is de burgemeester van Patong ervan overtuigd dat de zaak zich aan de wet en de veiligheidsvoorschriften hield. Het ontwerp, zo legde hij uit, was vermoedelijk verloren gegaan tijdens de overstromingen in 2003.

De eigenaren van de disco zeggen dat de zaak langer was open gebleven omdat het stormde. Maar een bewaker van een nabijgelegen bar zegt dat de zaak meestal om 4 uur sloot en soms wel open bleef tot 6 à 7 uur.

– Een gevangenisbewaarder van de gevangenis in Nakhon Si Thammarat is zaterdag doodgeschoten, omdat hij weigerde samen te werken met een drugsdealer die crystal methamphetamine de gevangenis in smokkelde. De bewaarder had de politie ingeseind over de operatie. Hij werd op weg naar huis op de motorfiets onder vuur genomen en was op slag dood.

Vorige week berichtte het Anti-Money Laundering office dat vijf gedetineerden, mogelijk in samenwerking met gevangenisstaf, 350 miljoen baht aan drugsinkomsten beheren. De politie vreest dat de staf, nu een van hen is vermoord, niet meer met haar durft te praten.

Zaterdag slaagde de politie er niet in een gevangene, die zeven maanden geleden was ontsnapt, in de kraag te vatten. Dertig agenten omsingelden een huis waar hij zich zou ophouden, maar er was niemand. De man had geklaagd dat hij aan diabetes leed en was overgebracht naar het Maharat ziekenhuis. Daar nam hij de benen.

– Nadat al 15.000 rai aan veen en bos in Pa Phru Kean Kreng is zwartgeblakerd, komt nu eindelijk het leger de brandbestrijders helpen. Tweehonderd soldaten en vijftien tankwagens met water zijn naar het gebied gestuurd, waar zo’n duizend nationaal -parkmedewerkers het vuur proberen te bedwingen.

De minister van Natural Resources and Environment beschuldigt lokale bewoners en investeerders ervan verantwoordelijk te zijn voor de branden. Zij hebben bossen in brand gestoken om ruimte te maken voor plantages.

Volgens het hoofd van de bosbrandweer van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation is het vuur nu onder controle. Zodra de situatie weer normaal is, gaat de dienst onderzoek doen of land illegaal in gebruik is genomen. Een onderzoek twee dagen geleden heeft uitgewezen dat er op 100 verschillende plaatsen brandt woedt. [Gisteren sprak de krant over 33 hotspots.]

– Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha heeft aangifte wegens smaad gedaan tegen Robert Amsterdam, een Canadese advocaat die Thaksin vertegenwoordigt. Amsterdam had tijdens een bijeenkomst in Bangkok in mei gezegd dat het leger in de VS wapens had gekocht om roodhemden tijdens de demonstraties in 2010 te doden. Ook zouden Amerikaanse scherpschutters Thaise soldaten hebben getraind.

– Het Huis van Afgevaardigden heeft in de vroege uurtjes van zaterdag de begroting voor 2013 (het begrotingsjaar loopt van 1 oktober tot 1 oktober) goedgekeurd. Aan uitgaven is 2,4 biljoen baht begroot, de inkomsten bedragen 2,1 biljoen baht. Volgens voormalig minister van Financiën Korn Chatikavanij (Democraten) zou het tekort van 300 miljard baht wel eens 150 miljard baht hoger kunnen uitvallen, omdat de bedrijfsbelasting dit jaar is teruggebracht van 30 naar 23 procent. De Senaat buigt zich op 3 en 4 september over de begroting.

– Overstromingen horen bij de natuur; de regering zou er daarom beter aan doen een plan te maken voor aanpassing aan en coëxistentie met overstromingen. De huidige pogingen daarentegen concentreren zich op de bestrijding van overstromingen. Dit zei Pramote Maiklad, voormalig directeur-generaal van het Royal Irrigation Department, onlangs tijdens een forum, georganiseerd door de Thai Hydrologist Association.

Op hetzelfde forum zei Bancha Kwanyuen van het Engineering Institute of Thailand dat de regering zich beter kan richten op het verbeteren van waterbeheer in plaats van te investeren in infrastructuur. ‘We weten niet zeker of onze gigantische investeringen effect zullen hebben.’ Volgens Bancha dient het het rehabiliteren van bossen en ecosystemen een integraal onderdeel te zijn van de maatregelen tegen overstromingen.

– 30.000 werkgevers staan voor miljarden baht in het krijt bij het Social Security Fund omdat ze hun maandelijkse contributie nog niet hebben afgedragen. Het SSF-kantoor gaat haast zetten achter de inning. Het heeft 168 nieuwe medewerkers aangenomen om de schulden te incasseren. Door de achterstallige betalingen loopt het SSF 200 miljard baht aan rente-inkomsten mis.

– Wanhopige rubberboeren uit 14 zuidelijke provincies zijn van plan maandag voor het provinciehuis in Songkhla een rally te houden om de regering te bewegen maatregelen te nemen tegen de ingezakte rubberprijs. Smoked rubber sheet brengt nu 82 baht per kilo op tegen 108 tot 112 baht in maart.

De regering heeft eerder 15 miljard baht uitgetrokken om de rubberprijs te ondersteunen; niettemin is de marktprijs blijven zakken. Volgens Nattawut Saikuar, vice-minister van Landbouw, komt dit door de eurozonecrisis.

– Driehonderd bewoners van Song Khwer (Nan) hebben zaterdag een weg geblokkeerd uit protest tegen de geplande plaatsing van hoogspanningsmasten in hun gebied. De demonstranten maken zich zorgen over hun veiligheid, gezondheid en levensonderhoud.

– Wanneer Thailand de VS had verzocht oud-premier Thaksin uit te leveren, zouden de VS aan dat verzoek hebben voldaan. Maar Thailand vroeg dat niet, aldus de Amerikaanse ambassadeur in Thailand, dus kon Thaksin met een gerust hart een visum voor zijn bezoek aan de VS aanvragen. De krant Post Today signaleert fijntjes dat Thaksin tijdens de vorige regering Abhisit geen voet op Amerikaanse bodem durfde te zetten, omdat hij dondersgoed wist dat de regering zo’n verzoek zou doen.

– De Bank of Thailand beschouwt haar concept om de inflatie met haar rentebeleid te beteugelen het meest geschikte model voor het land, zegt gouverneur Prasarn Trairatvorakul. Ze neemt met deze stellingname afstand van de nieuwe, door de Pheu Thai-regering benoemde bankvoorzitter Virabongsa Ramangkura.

Virabongsa vindt dat de bank haar aandacht moet verleggen van het beteugelen van de inflatie naar het creëren van banen. Volgens hem werkt het rentemiddel niet meer, omdat prijzen afhangen van vraag en aanbod op de wereldmarkt. Hij pleit ervoor de wisselkoers als criterium te gebruiken. De dagrente zou dan gelijk opgaan met de rentetarieven in het buitenland.

Woensdag probeerde het Monetary Policy Committee, dat de rente periodiek vaststelt, Virabongsa te overtuigen van haar beleid om de inflatie tussen 0,5 en 3 procent te houden. Behalve prijsstabiliteit en een gezonde economische groei levert het huidige beleid als voordeel op dat de centrale bank de bevolking in een vroeg stadium kan informeren over haar verwachtingen ten aanzien van de inflatie, aldus Prasarn.

Voor wie dit allemaal abracadabra is, een kleine toelichting. Tussen de Pheu Thai-regering en de centrale bank is al geruime tijd een machtsstrijd aan de gang. De regering wil de economie stimuleren en het conservatieve rentebeleid van de centrale bank zou dat in de weg staan. Maar dankzij dat beleid blijft de inflatie wel binnen de perken. Eerder heeft de regering een schuld van 1,14 biljoen baht, erfenis van de financiële crisis van 1997, naar de bank doorgeschoven. Een nogal doorzichtige truc om meer ruimte op de eigen begroting te scheppen. De centrale bank was hier allerminst blij mee.

– Op 1 oktober is de oude luchthaven Don Mueang volledig operationeel. ‘Samen zijn we verantwoordelijk als we die belofte niet waarmaken’, zei minister Chartchart Sithipan (Transport) vrijdag aan het eind van een seminar met vertegenwoordigers van zijn ministerie, Airports of Thailand en andere betrokken diensten. Tijdens het seminar werden 93 problemen geïdentificeerd en daar zal de komende maand hard aan gewerkt worden.

Thans maken twee budgetmaatschappijen gebruik van Don Mueang en AirAsia heeft beloofd op 1 oktober over te gaan. De andere prijsvechters, die nog vanaf Suvarnabhumi vliegen, kijken de kat uit de boom. De Zuid-Koreaanse maatschappij T’Way Airlines heeft haar buik vol van Don Mueang. Ze kon met een nieuwe vlucht alleen terecht op Don Mueang, maar heeft die geannuleerd vanwege gebrekkige service en faciliteiten.

– John de Laurent uit Bangkok rekende de bewering van de regering na dat meer dan 330.000 drugsverdachten waren gearresteerd (Bangkok Post, 18 augustus). Dat zou neerkomen op 27.500 per maand, 6.346 per week, 900 per dag en 35 per uur rond de klok, ‘which really strains believability’, schrijft hij in een ingezonden brief in Bangkok Post van 19 augustus.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website