Het Internationale Hof van Justitie in Den Haag doet vermoedelijk in de eerste helft van 2013 uitspraak over het eigendom van de 4,6 vierkante kilometer bij Hindutempel Preah Vihear die door Thailand en Cambodja wordt geclaimd.

Maar wanneer het Hof om een nadere mondelinge toelichting vraagt op de stukken, die beide landen hebben ingediend, wordt de uitspraak een half jaar later verwacht. Dit zegt de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De zaak is aanhangig gemaakt door Cambodja, dat naar het Hof is gestapt met het verzoek de uitspraak van 1962 waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, nader toe te lichten. Het Hof deed toen geen uitspraak over het omliggende gebied. Vorig jaar raakten troepen van beide landen er enkele keren slaags. Het Hof heeft in een tussenvonnis een gedemilitariseerde zone ingesteld, maar beide landen vinden het niet meer nodig hun troepen terug te trekken.

– De resistentie tegen artemisinin, een medicijn voor de behandeling van malaria, is het resultaat van het voorschrijven van ondeugdelijke of nagemaakte medicijnen. Dit zei Pascal Ringwald van het WHO Global Malaria Programme gisteren op een persconferentie. Uit onderzoek is gebleken dat in delen van het westen van Thailand parasieten voorkomen die resistent zijn tegen artemisinin. Volgens Ringwald kan in de toekomst coartem worden gebruikt wanneer artemisinin niet meer helpt.

– Acht personen, waaronder een 3-jarige jongen en vier soldaten, zijn gisteren gewond geraakt toen een bermbom in het district Tak Bai (Narathiwat) ontplofte, terwijl de soldaten in een jeep passeerden. Vier burgers die achter de jeep op motorfietsen reden, werden ook getroffen.

– In het district Sungai Padi (Narathiwat) is een 50-jarig dorpshoofd gisteren voor zonsopgang gedood. Hij werd bij zijn huis doodgeschoten.

– Ook de derde politieoverval, dit keer van twee afdelingen van de gevangenis van Nakhon Si Thammarat, heeft een aardige oogst aan contrabande opgeleverd: 52 mobieltjes, 31 simkaarten, methamphetamine en 100 gram crystal meth. Van de 1.282 gedetineerden testten 655 positief op drugsgebruik. Ze bekenden drugs van een bewaarder te hebben gekocht. Drie bewaarders zijn inmiddels ontslagen omdat ze betrokken waren bij het binnensmokkelen van drugs en mobieltjes. Op zondag en maandag kamde de politie ook al de gevangenis uit.

– Tida Tawornseth, voorzitter van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden), waarschuwt de regering dat de geplande ontmoeting van premier Yingluck en enkele kabinetsleden morgen met Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council, negatieve gevolgen kan hebben voor de steun aan de regering. De roodhemden zijn verdeeld, zegt ze; sommigen vinden de ontmoeting met een man die ervan verdacht wordt de militaire coup van 2006 te hebben geregisseerd, ongepast. Yingluck c.s. voeren bij Prem een rod nam dam hua ceremonie uit ter gelegenheid van het Thaise Nieuwjaar.

– Eveneens morgen komen op Ratchaprasong intersection (Bangkok) roodhemden bijeen om de dood te herdenken van een verpleegster die op 19 mei 2010 in Wat Pathum Wanaram werd doodgeschoten. Op die datum maakte het leger een eind aan de wekenlange bezetting van de intersection door roodhemden. Velen zochtten toen hun toevlucht op het tempelterrein.

– Het partijbestuur van Pheu Thai beslist over het lot van Sumet Rithakhani, die zijn parlementszetel opgaf om mee te doen aan provinciale verkiezingen. Bij oud-premier Thaksin is hij al in ongenade gevallen. De vrijgevallen parlementszetel ging bij tussentijdse verkiezingen dit weekend naar de oppositie en bij de provinciale verkiezingen verloor Sumet van een onafhankelijke kandidaat. Thaksin heeft andere Pheu Thai parlementsleden gewaarschuwd niet dezelfde fout als Sumet te maken.

– De aanbesteding voor de Red Line (Bang Sue-Rangsit) moet over omdat de laagste inschrijver boven de prijs zat die de State Railway of Thailand (SRT) ervoor had uitgetrokken. De aanbesteding heeft een vertraging opgelopen van een jaar. Het budget zal moeten worden aangepast omdat de prijzen sindsdien zijn gestegen, met name van olie. De vertraging heeft ook gevolgen voor een ander deel van de Red Line, Bang Sue-Taling Chan, omdat sommige kosten in het Bang Sue-Rangsit project zijn meegenomen.

Het Japan International Cooperation Agency beboet de SRT 1,8 miljoen baht per maand omdat de lening voor het Bang Sue-Rangsit project nog steeds niet geaccepteerd is. De boetes zijn inmiddels opgelopen tot 37,5 miljoen baht.

– Zoals aangekondigd hebben bewoners van de Mekongprovincies gisteren gedemonstreerd bij het hoofdkantoor van het Thaise aannemingsbedrijf Ch Karnchang, dat op 15 maart in alle stilte is begonnen met de bouw van de omstreden Xayaburi dam in Laos. De demonstranten droegen zwarte shirts met de tekst ‘No Dam on Mekong River’. Ze marcheerden ook naar het hoofdkantoor van de Siam Commercial Bank, een van de geldschieters van het project. De demonstranten wezen erop dat de Mekong River Commission, een intergouvernementeel overlegorgaan van de vier Mekonglanden, in december heeft besloten dat nadere studie naar de ecologische gevolgen nodig is. De bouw van de dam, die 8 jaar in beslag neemt, is dit jaar goed voor 30 procent van de omzet van Karnchang.

– Het 6 jaar oude meisje van wie eerder werd gedacht dat ze leed aan een huidziekte, die in Vietnam 17 dodelijke slachtoffers heeft gemaakt, lijdt aan Henoch-Schonlein Purpura. HSP stak enkele jaren geleden in Thailand de kop op. De ziekte tast de huid en organen aan en komt met name voor bij jongens van circa 6 jaar. Het meisje is inmiddels aan de beterende hand.

– Een treinwagon geladen met ruwe olie is gisteren ontspoord en gekanteld op het baanvak bij vliegveld Don Mueang. Het treinverkeer naar en van het noorden en noordoosten raakte gestremd.

– In de historische gebedshal en bibliotheek van Wat Phananchoeng in Ayutthaya is gistermiddag brand uitgebroken. Details over de schade ontbreken in het bericht.

– De National Broadcasting and Telecommunications Commission heeft een commissie in het leven geroepen, die bij aardbevingen alle communicatiekanalen moet informeren nadat het National Disaster Warning Centre een beving heeft geconstateerd. Die procedure zou maximaal 10 minuten duren.

– Als wraak plaatste een 33-jarige man foto’s van hem en zijn ex-vriendin op internet waarop ze seks hebben. De rechtbank veroordeelde hem daarvoor tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar en een boete van 77.950 baht.

– Een 43-jarige man heeft gisteren zelfmoord gepleegd door van het skytrain station Bang Na te springen. De man werd al 8 jaar behandeld voor een psychiatrische ziekte.

– De man die in juni 2010 met zijn fruitwagentje een bom vervoerde naar het hoofdkantoor van de Bhumjaithai partij, is tot een gevangenisstraf van 35 jaar veroordeeld. Omdat de bom niet ontplofte, reed hij terug naar de achterkant van het gebouw waar de bom alsnog ontplofte. De man werd daarbij zwaar gewond en hij raakte blind. De rechtbank beboette hem ook met 50 baht omdat hij een wapen bij zich had gehad.

Circa 3,75 miljoen personen die in het krijt staan bij overheidsbanken voor een totaalbedrag van 459 miljard baht, komen in aanmerking voor een schuldmoratorium, dat gisteren de goedkeuring kreeg van het kabinet. De regering heeft hiervoor een bedrag van 45 miljard baht uitgetrokken, waarvan de helft wordt opgehoest door de regering en de andere helft door de desbetreffende banken.

Het moratorium geldt voor een schuld van maximaal 500.000 baht. Hypotheken, huur-koopregelingen en lease-leningen komen er niet voor in aanmerking. De deelnemers hebben de keuze uit twee opties: opschorting van aflossing gedurende 3 jaar of aflossing plus een lagere rente. Ze kunnen ook een nieuwe lening afsluiten tegen de normale rente.

Vice-oppositieleider Korn Chatikavanij (Democraten) noemt het beleid unfair jegens debiteuren van particuliere banken en nieuwe klanten van staatsbanken. Hij verwacht dat de regering de regeling verlengt tot de volgende verkiezingen om kiezers gunstig te stemmen. ‘Why doesn’t the government help people who can’t access bank loans in the first place and have to turn to illegal loan sharks?’, vraagt hij zich af.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 25 april 2012”

  1. Heijdemann zegt op

    Weer bedankt Dick voor de dagelijkse updates, is veel werk maar wordt gretig gelezen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website