Het stofniveau in de lucht overtreft in de provincie Lampang de veiligheidslimiet. Alle 13 districten van de provincie zijn getroffen door nevel, die tot geïrriteerde ogen en infecties aan de luchtwegen kan leiden.

Nok Air heeft zijn vluchten naar Lampang tijdelijk omgeleid naar Phitsanulok. De nevel is het gevolg van het slash-and-burn gebruik in de landbouw, waarbij restanten van gewassen in brand worden gestoken.

Thailand is een ‘high risk’ land omdat het nalaat voldoende maatregelen tegen het witwassen van geld en financiële activiteiten van terroristen te nemen. In een verklaring, donderdag uitgegeven in Parijs, schrijft de Financial Action Task Force (FATF, een internationaal orgaan dat richtlijnen tegen die activiteiten opstelt) dat Thailand onvoldoende vorderingen heeft gemaakt bij het nemen van maatregelen.

De politieke onrust van 2009 tot 2011 heeft het wetgevend proces aangetast, aldus de FATF. Ze roept de regering op om voortgang te maken met wetten die terroristische financiering strafbaar stellen en adequate procedures te ontwikkelen om terroristisch vermogen te identificeren en bevriezen.

De president van de Stock Exchange of Thailand zegt dat de verklaring van de FATF een negatieve invloed kan hebben op internationale financiële transacties. ‘The downgrade could result in greater difficulty in clearing international transactions.’ Maar uit gesprekken met buitenlandse banken heeft hij de indruk gekregen dat het FATF-oordeel geen belangrijke gevolgen heeft. ‘But certainly the country’s image is affected.’

– Eindelijk is bekend wie premier Yingluck vorige week ontmoette in het Four Seasons hotel, een bezoek waar volgens geruchten een luchtje aan zat. Srettha Thavisin, president van de beursgenoteerde projectontwikkelaar Sansiri Plc, heeft Thai Rath Online laten weten dat hij en zes à zeven andere personen met Yingluck hebben gesproken over de algemene situatie in het land, economie, rentetarieven en financiële zaken.

Het bezoek van Yingluck werd bekend doordat zakenman Ekkayuth Anchanbutr, die in de coffeeshop van het hotel zat, 10 minuten na Yingluck’s vertrek in zijn gezicht werd gestompt. Op zijn Facebook schrijft hij dat tal van mensen knap zenuwachtig zullen worden als hij onthult wie allemaal in het gezelschap van Yingluck waren.

– De regering gaat 5 miljard extra uittrekken voor 117 urgente watermanagement projecten. Ze behelzen de aanleg van zogeheten kaem ling (monkey cheek), oftewel bergingsgebieden, vloedmuren en dijken, met name om economische zones en industrieterreinen.

Tot nu toe is 1,5 miljoen rai in de Central Plains gereserveerd als bergingsgebied: 500.000 rai in Nakhon Sawan en 1 miljoen rai in de lower Central region, inclusief het district Bang Ban (Ayutthaya). Het streven is 2 miljoen rai, een oppervlakte die 5 miljard kubieke meter water kan opvangen.

– Parlementslid Naris Khamnurak (Democraten), voorzitter van de kamercommissie land, natural resources and the environment, waarschuwt de regering dat ze de grondwet overtreedt wanneer het waterwegproject zonder milieueffectrapportage wordt uitgevoerd.

De grondwet vereist dat projecten die grote gevolgen hebben voor bewoners en milieu onderworpen dienen te worden aan een onderzoek door een onafhankelijke milieuorganisatie en openbare hoorzittingen. Het project, waarvan sprake is, behelst de aanleg van een 180 meter brede en 100 km lange waterweg van Ayutthaya naar Samut Prakan.

– Bancha Pong-ayukul, voorzitter van de senaatscommissie landbouw en coöperaties, steunt het plan van de regering om de controversiële Kaeng Sua Ten dam in Phrae te bouwen ter ontlasting van de bewoners in de Yom vallei.

De Kaeng Sua Ten dam is een van de vijf dammen, waarvan de planontwikkeling in 1997 door de regering Chuan Leekpai is stopgezet onder druk van protesten van de Assembly of the Poor en milieuactivisten. Tegenstanders van de dam zeggen dat 60.000 rai jungle inclusief 24.000 rai van ’s lands meest oorspronkelijke teakbos eraan gaat. Het Northern Rivers Network somt zeven bezwaren op, onder andere: de bouwlokatie bevindt zich op een breuklijn, de dam is economisch niet levensvatbaar en de dam vernielt het Mae Yom National Park. Circa 900 gezinnen zouden hun land verliezen.

– Het aantal vacatures bedroeg op 1 februari 74.530 in 10 beroepen. Daarvan staan 34.352 open in de Central Plains. Fabrieken kampen met de meeste vacatures, gevolgd door vacatures voor onder andere verkopers, chauffeurs, administratieve medewerkers en electriciens. De Thaise beroepsbevolking telt 39,78 miljoen personen. Het werkloosheidspercentage bedraagt 0,4 procent. Van de werklozen hebben 49.000 niet eerder een baan gehad.

Tussen december 2010 en december 2011 is het aantal personen dat een beroep heeft gedaan op een werkloosheidsuitkering van het Social Security Fund, toegenomen van 32.243 naar 50.327.

– Zestien bewakingscamera’s in het district Kapho (Pattani) zijn vrijdag in brand gestoken. Een groep mannen vernielde ze door er brandende autobanden om te hangen.  Een bom van 3 kilo, verborgen aan de kant de weg, ontplofte in Yala toen soldaten op patrouille passeerden. Eén soldaat raakte gewond.  Donderdag werd een 31-jarige man in zijn woning in het district Panare (Pattani) doodgeschoten. Vijf mannen waren zijn woning binnengedrongen.

– Vice-minister Surawit Khonsomboon (Volksgezondheid) wil het verbod op de verkoop van egelvis opheffen. Wetenschappers hebben een testkit ontwikkeld waarmee het krachtige vergif van de vis kan worden gedetecteerd. Elke dag wordt 100 tot 150 ton egelvis gevangen in Samut Songkhran. De verkoop is verboden omdat consumptie van de vis dodelijk kan zijn. Volgens de minister produceert de vis alleen gedurende een bepaalde periode van het jaar het vergif.

– Eigendommen ter waarde van 20 miljoen baht zijn in Chiang Rai door de politie inbeslaggenomen van twee drugsverdachten. Het gaat om drie huizen, een theeplantage van 30 rai, vier pickup trucks en een zeswieler, acht motorfietsen en vijf bankrekeningen. Het tweetal werd op 14 februari gearresteerd, nadat 8.600 speedpillen in een bus waren gevonden.

– Tuk-tukbestuurders in het district Hat Yai (Songkhla) protesteren tegen de komst van een nieuwe taxidienst (met meters). Ze zijn bang dat er bij hen minder geld in het laatje komt. Maleisische toeristen verwelkomen de nieuwe dienst, omdat sommige tuk-tukbestuurders te veel rekenen. Het bedrijf dat nu een concessie heeft verworven, heeft al 10 taxi’s in Hat Yai en andere districten rijden.

– Zo’n duizend leerlingen en leraren van een school in Chiang Mai en ouders hebben gisteren voor het Government Centre gebouw het vertrek geëist van de directeur vanwege onbeschaafd taalgebruik en extra geld dat hij van ouders zou hebben geëist. De directeur geeft toe dat hij in een boze bui wel eens grof in de mond is, maar hij ontkent gerommel met geld. Niettemin is hij tijdelijk overgeplaatst in afwachting van een onderzoek.

– De minister van Justitie steunt het idee om voertuigen, waarin gevangenen worden vervoerd, uit te rusten met airconditioning. Dat verhoogt de veiligheid en beveiliging, omdat gevangenen dan in een dichte ruimte kunnen worden vervoerd.

– Negen provinciale ziekenhuizen gaan dit jaar ook Thaise traditionele medicijnen voorschrijven. De minister van Volksgezondheid hoopt dat het gebruik van traditionele medicijnen de voortdurend stijgende kosten van de gezondheidszorg kan terugdringen.

– Voor het eerst maakt Thailand in levende lijve kennis met sumo-worstelen. In CentralWorld traden gisteren en vandaag negen Japanse sumoworstelaars in het strijdperk. Prinses Soamsawali opende het toernooi.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 18 februari”

 1. Cornelis van Kampen zegt op

  Even over het stofniveau. Lekker gezond leven in Thailand. Niet dus.
  Alles wat ” god” verboden is kan hier nog steeds. Rookverbod in cafe’s en restaurants.
  Expats, we leven hier gelukkig. Dat doet het goed naar de berichtgeving over Thailand
  voor het buitenland. Ons leven is gemiddeld alleen een aantal jaren korter dan in het
  thuisland. Maar wij zijn gelukkig. Het is een keus die je maakt.
  Er zijn wel regels maar niemand trek er zich iets van aan.
  Ook niet roken in bars of restaurants is zo langzamerhand nog alleen op papier.
  Ik vind het heerlijk zo. Het is onze keus om hier te leven.
  Regeltjes-land Nederland, wie daar leeft zal ook gelukkig zijn “of niet”.
  Gemiddeld word je misschien 10 jaar ouder, maar wij hebben geleeft voor misschien
  20 jaar meer.
  Cor.

 2. nok zegt op

  Voor het eerst maakt Thailand in levende lijve kennis met sumo-worstelen. In CentralWorld traden gisteren en vandaag negen Japanse sumoworstelaars in het strijdperk. Prinses Soamsawali opende het toernooi

  De sumo’s hoefden niet zoals alle toeristen urenlang in de rij te staan bij de thaise douane, ze mochten gelijk doorlopen in hun badjassen. Ik vond het oneerlijk daar wij wel in de rij stonden.

  Over roken gesproken, ik mag in geen enkel restaurant roken in Thailand, zelfs niet in openlucht-restaurants. Dit is in Bkk overigens.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website