Een nieuwe studie toont dat de dodelijkste malariaparasiet steeds meer resistent wordt tegen artemisinine, het belangrijkste geneesmiddel tegen malaria.

Dat kan catastrofale gevolgen hebben voor de strijd tegen malaria, zeggen wetenschappers.

Resistentie in Thailand en Myanmar ontstaan

Thaise en Amerikaanse wetenschappers schrijven in het medische vakblad ‘The Lancet’ dat de resistentie tegen artemisinine minstens acht jaar geleden ontstond aan de grens tussen Thailand en Myanmar.

De vrees bestaat dat de resistentie zich verspreidt naar Afrika. Bij andere belangrijke geneesmiddelen tegen malaria heeft men al een gelijkaardige resistentie zien ontstaan in Zuidoost-Azië die vervolgens Afrika bereikte. In Afrika vallen de meeste malariaslachtoffers.

Grote ramp

“Als de resistentie voor artemisinine zich verspreidt buiten het beperkte gebied waar het geïdentificeerd is, dan is dat een grote ramp”, zegt de Belgische malaria-expert Martin De Smet van hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen aan het Science and Development Network.

Artemisinine wordt beschouwd als het meest effectieve geneesmiddel tegen malaria. Het werkt tegen de Plasmodium falciparum, de meest dodelijke soort malariaparasiet.

Elke minuut sterft één kind

Malaria wordt overgedragen door muggen, die eerst besmette mensen en vervolgens gezonde mensen prikken. De ziekte veroorzaakte in 2010 de dood van 655.000 mensen, schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Negentig procent van de slachtoffers valt volgens de WHO in Afrika, vooral onder kinderen. In Afrika sterft elke minuut één kind aan malaria.

Artemisinine wordt gewonnen uit zomeralsem (Artemisia annua), een plant die vooral in China en Vietnam te vinden is. Onlangs hebben Duitse onderzoekers een proces ontwikkeld om een synthetische versie van de artemisinine-molecule te maken. Daardoor kan artemisinine heel wat goedkoper worden.

Bron: De Wereld Morgen


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Malariaparasiet wordt resistent tegen geneesmiddel”

 1. Gerrit Jonker zegt op

  Weet iemand of het zinnig is om medicijnen in te nemen tegen malaria als je
  in Thailand woont ??

  Ik heb geen idee hierover.

  Gerrit

 2. tino kuis zegt op

  Hangt er van af waar je woont. Alleen als je in de jungle aan de grens met Birma of Cambodja woont of reist is het beter medicijnen ter voorkoming van malaria in te nemen h In de rest van Thailand, zeg maar de normale bewoonbare en bewoonde gebieden, is dat niet nodig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website