Longneck

Door Chris Vercammen

Een tijdje geleden heb ik nog eens de ”Golden Triangle” bezocht en heb toevallig een bord ontdekt dat er ook bergstammen zijn ondergebracht in een reservaat!

Nu wist ik wel dat er door de lokale overheid moeite was gedaan om de ‘Hilltribe’ een beschermde status te geven en de kinderen van verplicht onderwijs te laten genieten.

De ‘village’ is gelegen op de hoofdweg naar de grens met Myanmar in het NangLae district. Er zijn meerdere dorpen in de regio, bijna allemaal in de richting van de grens. Men vindt hier onder andere Akha, Lahu, Yao en dus de ‘Long Neck Karen’. Oorspronkelijk komen zij uit Oost Birma en worden: ‘Padang of Padoeng’ genoemd.

Er zijn nog ongeveer 7.000 vrouwen met de massief koperen ringen versierd en ze worden ook wel eens spottend de ‘Giraffe Woman’ genoemd. Helemaal behangen kan het gewicht in koper tot ongeveer 30 pond oplopen en eronder dragen ze linnen doekjes om hun huid te beschermen tegen infecties door transpiratie en rechtstreeks contact met de huid. De Padoeng houden zich bezig met handwerk dat ze dan proberen te slijten aan de toeristen.

Tijdens mijn bezoek kreeg ik rondleiding van een ‘hilltribe’ jongen die studeerde op een Thaise school en trots was dat hij niet alleen met zijn ouders de lokale taal kon spreken, maar ook Thai met de bezoekers.

Natuurlijk was een weer een dubbel prijs systeem, maar nadat ik hen vertelde dat ik hier woon en mijn Thais rijbewijs toonde, hanteerden ze toch de Thaise prijs zonder veel tegen te stribbelen.

Na zoveel jaren dit land te bezocht te hebben en er sinds een aantal jaren te wonen, was dit toch weer een belevenis.
Een trip richting grens, met bestemming  Mae Sai  en een tochtje op de Mekong rivier is de moeite meer dan waard.

Longneck folder

10 reacties op “‘Long Neck’ in Chiangrai Provincie”

 1. WD zegt op

  Wij plannen deze zomer ook een trektocht in naar verschillende bergstammen. Ik heb onze touroperator 333Travel gevraagd om zo weinig mogelijk “toeristische” stammen te bezoeken, maar stammen die nog authentiek zijn.

  Ik sta ervan te kijken dat deze zogenoemde primitieve stammen, folders hebben, website,…

  Ik hoop dan ook dat onze trektocht inderdaad minder commercieel is dan deze hierboven.

  Iemand nog ervaring daarmee? Wij zouden een trektocht doen van 7 dagen, en bezoeken aan grens met myanmar een 6 a 7 tal bergstammen Lisu, Karen, Lahu.

  • Chris zegt op

   Hopelijk vindt je wat je zoekt WD,maar alles is hier commerce en voor geld danst de beer he.
   Ik ben daar ook niet gelukkig mee,maar het is nu helemaal zo.

 2. mia zegt op

  Niets vooraf plannen met een reisbureau, zelf je rondreis samenstellen is heel gemakkelijk in Thailand.
  En als je dat doet en niet met de toeristengroep meehobbeld krijg je veel meer in contact met de lopkale bevolking!

  Denk na wat je wilt zien en handel daarna!

  Mia

  • Chris zegt op

   Inderdaad,je kan gewoon zien water op je af komt.
   Ik woon reeds een tijdje tussen de lokale bevolking en ben op dt punt dan bevoorrecht.
   Maar de toerist die niet durft en ook beperkt in tijd is,kan beter met een reisagent de eerste indruk opdoen en zien wat dit land een enorme an enorme mogelikheden bied.
   Het ergste is dat ze het zelf niet beseffen.

  • WD zegt op

   Alvast bedankt voor de tip, maar helaas hebben we inderdaad beetje het zekere voor het onzekere gekozen en een reisbureau onder de arm genomen. We zijn een groepje van 5 en zouden een privé begeleide rondreis krijgen. We hebben hierbij de nadruk gelegd bij het reisbureau om de trip zo weinig mogelijk toeristisch te maken. Uiteraard de belangrijke zaken willen we zeker zien, maar de jungle tocht wouden we zeker zo weinig mogelijk toeristisch houden.

   Ze hebben er ons verzekert dat dit zo zou zijn. We zullen dit het best ondervinden als we onze rondreis gedaan hebben, maar denk dat er wel commerciele zaken tussen zullen zitten. Al hoop ik dat de bergstammen die we bezoeken niet zo commercieel zijn als hierboven, en toch nog een beetje authenticiteit hebben.

   • Janthai zegt op

    Volgende keer maar eens met Jan praten.

 3. Wim zegt op

  In het olifantenkamp in Mea Rim hebben ze nu ook een longneck groep. Ze hebben wat hutjes gebouwd,een groep Birmanen op de grens met Thailand uit het bos getrokken en daar gedumpt. Ze doen de ringen om hun nek gewoon af als ze gaan slapen (ze hebben de sluiting aan me laten zien) Een en al fake en alleen om geld te verdienen voor de eigenaren van het kamp.

  • Janthai zegt op

   Inderdaad,ik woon er vlakbij. Het is droevig om aan te zien . Breng mijn gasten er niet naar toe.Het olifantenkamp in Maetaeng is gesloten ,geen toeristen meer dus geen eten voor de dieren. Jammer want ik hou zo van die schilderijen makers.

   • WD zegt op

    En wie is Jan dan ;). Hebt u soms misschien enige tips of dergelijke?

    Ik kan u anders eens het plan per email toesturen die wij hebben gekregen van onze touroperator over onze jungletocht, misschien kan u wel u mening zeggen. Ik denk dat jij misschien meer zal kunnen zeggen of deze trip toeristisch zal zijn of niet. Het plannetje is getekend met de verschillende stopplaatsen die we onderweg zouden maken.

 4. Janthai zegt op

  [email protected]


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website