Beste lezers,

Wegens de a.s. aanscherping van het beleid m.b.t. de “Verklaring van Inkomen” overweeg ik, om van het gedoe daaromtrent verlost te zijn, het bekende bedrag van 800.000 Baht op een Thaise bank te zetten. Vraag me daarbij af welk effect zo’n overboeking kan hebben op de in Thailand te betalen inkomstenbelasting (ben ingeschreven bij Revenue Department).

De ‘body’ van het bedrag is niet bedoeld voor consumptie, moet immers voor volgende jaren in stand blijven. Belastingheffing is daarom m.i. toch wel disputabel.

Misschien zijn er ervaringsdeskundigen met wijs advies?

Veelmaals dank!

Groet,

Braadijs


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Lezersvraag: Wat voor gevolgen heeft 800.000 Baht op een Thaise bank voor de inkomstenbelasting?”

 1. erik zegt op

  Over de rente wordt aan de bron geheven. Ik heb al jaren 8 ton staan en er is niemand aan de deur gekomen met een belastingrekening. Trouwens, waarom alleen de 8 ton? De gewone bankrekening is ook zichtbaar voor de overheid.

  • Ger zegt op

   Als je verder geen inkomen zou hebben en leeft van je (eventueel in het verleden opgebouwde) vermogen dan doe je jezelf tekort want je zou de betaalde bronbelasting terug kunnen vragen bij de thaise belastingdienst. Ik heb hier in dit blog wel eens een reactie gelezen waarbij de reageerder betaalde bronbelasting over rente-inkomsten, 15%, terug had gekregen. Zelfs met terugwerkende kracht , over een aantal jaren zelfs.

   • Renévan zegt op

    Over de rente ontvangen op een bankrekening wordt door de bank 5% belasting ingehouden en overgemaakt naar het revenue office.
    Teruggave van deze betaalde belasting kan alleen op fixed accounts, teruggave kan tot drie jaar terug.
    Je hebt nodig een Tax identification number (TIN), als je dit niet hebt kan je dit verkrijgen op het revenueoffice. Hiervoor meenemen recidence certificate van het immigration office en paspoort.
    Bij de bank waar je een deposit hebt, of meerdere kan je aan het eind van de looptijd een official tax claim form verkrijgen. Hiervoor meenemen, het betreffende bankboekje, paspoort en tincard.
    Dan naar het revenueoffice, hier meenemen tincard, bankboekje en official tax claim form. Daar kunnen ze je behulpzaam zijn met het invullen van het claim formulier. Een paar maanden na het invullen krijg je een cheque aan toonder in de brievenbus.
    Niet bij ieder immigration office is een fixed account toegestaan informeer dus even of dit kan.

    • Ger zegt op

     de banken in Thailand houden 15% belasting in op de rentevergoeding.

   • erik zegt op

    Dat geldt voor non-residents. Ik ben resident want woon hier 180+ dagen per jaar. Overigens, bij de huidige gulle bankrentes gaat het om pindanootjes…..

    • Renévan zegt op

     Na drie jaar een fixed account gehad te hebben (800000 thb) ruim 11000 thb terug ontvangen van het revenueoffice. Toch mooi meegenomen en niet veel voor te hoeven doen. Ik woon hier ook het hele jaar dus ook 180+ dagen.

     • erik zegt op

      OK, ben overtuigd. ga er achteraan begin januari. Goeie tip, dank allen.

 2. Ger zegt op

  Vermogen (geld op een bankrekening) is geen inkomen ( verdient uit bijvoorbeeld werk of pesioen), dat begrijpt ook elke thaise ambtenaar. Dus als het geen inkomen is, maar vermogen, is het dus ook niet belastbaar voor de thaise inkomstenbelasting.

 3. ruud zegt op

  Ik zou u aanraden vooraf met de belastingdienst te overleggen.
  Dat bespaart u achteraf problemen.
  Een en ander zal namelijk ongetwijfeld afhangen, van welke belastingambtenaar u treft.
  Dat kunt u dus beter vooraf regelen en op papier laten zetten, voor u dat geld overmaakt.

 4. Daniël M. zegt op

  55 zeer goede vraag!

  Het geld komt wel van jezelf, maar vanuit het standpunt van de Thaise regering zijn dat 800.000 Baht inkomsten. Ik heb eerder deze week of verleden week op Thailandblog gelezen, dat de naam van de betaler bij een storting op een Thaise rekening niet vermeld wordt. De betaling zou wel een referentienummer hebben.

  800.000 baht in 1 keer storten? Cash meebrengen gaat ook niet. Het gaat over ongeveer 21.200 euro (37.7 baht/euro)!

  Best in schijven of deels cash of kombinatie van beide en verspreid in de tijd (weken / maanden). Hoe dan ook, zijn dit inkomsten en zijn die belastbaar?

  Kun je bewijzen dat het geld van jezelf komt? Of maakt dit helemaal niks uit? Op belastingaftrek in eigen land moet je zeker niet rekenen!

  Zouden er lezers zijn die hier ervaring mee hebben?

  • jdeboer zegt op

   Cash meenemen mag gerust, alleen melden bij vertrek en bij aankomst. Niets aan de hand, gewoon aantonen dat het eerlijk geld is (middels opnamebriefje van de bank) en dan mag je zo veel meenemen als je wil.

   • Daniël M. zegt op

    Bedragen zoals 20.000 euro ga je niet zomaar meenemen en ook zeker niet als het om een groot deel (zoals de helft of meer van je totaal gespaard bedrag) gaat. Dat doet vele belletjes rinkelen… En dat staat precies weergegeven in de reaktie hieronder van Martin.

    Het houdt ook veel risiko’s in, zoals verlies of diefstal onderweg…

   • David H. zegt op

    Inderdaad geen probleem om zelf mee te nemen mits dit aangifte formulier bij douane
    http://download.belastingdienst.nl/douane/docs/aangifteformulier_liquide_middelen_iud0952z4fol.pdf
    En bij aankomst Thailand zelfde doen bij Thai douane , heb je geen enkel probleem later , indien je vermeld bestemd voor aankoop condo (zelfs indien niet van plan op dat moment ) kan je later bij ev. verkoop je som zelfs terug transfer doen naar waar je wil zonder restrictie .

 5. martin zegt op

  Sinds kort word ik door de bank gebeld als ik een groter bedrag overboek wat ik met het geld ga doen.
  Voorheen was dit nooit gebeurd.

 6. leen egberts zegt op

  Ik heb al 11jaar 1miljoen bath op de bank staan voor immigratie en crematie. krijg iedere maand 2% rente
  en hebt nooit problemen gehad ik betaalt 4%rente aan de Thaise belastingsdienstDe toegekende rente wordt iedere maand over de 1miljoen op mijn boekje bij geschreven met aftrek van tax. Iedere bank vindt het niet leuk als je geld opneemt van jou spaarrekening.

  Groetjes Leen .Egberts. Inmiddels 81 jaar oud.

  • Fransamsterdam zegt op

   Welke bank is dat, die 2% rente per maand uitkeert? Als u 11 jaar geleden met 1 miljoen bent begonnen en er komt elke maand 2 procent bij moet u al zo’n beetje aan de 12 miljoen zitten.

   • leen egberts zegt op

    Beste Frans, dat is waar,ik krijg iedere maand 1.590 bath rente,ik betaal 250 bath tax er zijn jaren geweest dat ik 2000 bath rente kreeg, ik woon samen met een Thaise dan begrijp u wel
    dat er wat afgehaald moet worden. De bank is de Thana hart bank.

    Groeten, Leen.Egberts.

    • Fransamsterdam zegt op

     Als er 1 miljoen Baht op een rekening staat en u krijgt maandelijks 1590 Baht rente, dan is dat 1.59‰ (promille) per maand. 2% zou 20.000 Baht zijn.

 7. fernand zegt op

  11j geleden begonnen met 1 miljoen en @ 2% rente en nu al op 12 miljoen zitten,weet niet hoe jij dat berekent hoor.Ik wil mijn centje wel bij jou beleggen hoor 555555555555

  welk bedrag ook meer dan 10.000 euro mee nemen is geen enkel probleem,op de luchthaven aanmelden bij d e douane bij vertrek,herkomst bewijzen,en bij aankomst Bangkok juist hetzelfde.

  veel belletjes kunnen niet gaan rinkelen denk ik.Ge kunt zo ook schrik hebben nog een scheet te laten

  • ruud zegt op

   2% rente per maand, is zonder samengestelde interrest toch al 24% per jaar.
   Dat loopt flink op in 11 jaar.
   Nagerekend heb ik het verder niet.
   Ik was te lui, om excel te openen.

   • leen egberts zegt op

    Beste Ruud, het blijft het hele jaar door 2% per maand over het hele bedrag wat op je boekje staat en niet 12x 2%.

    Groetjes Leen.Egberts

  • leen egberts zegt op

   Beste Fernand, 12 jaar geleden begonnen met 1 miljoen300 duizend bath nu de rente 2%. Jaren geleden was het bijna 3% rente. Ik woon samen met een Thaise vrouw dan weet je dat er wel eens wat af gaat.Ik heb de afgelopen jaren 200.000bath aan rente ontvangen,dat is geen miljoen zoals u beweert.
   Normaal kom ik rond van mijn S>V>B> en A.B.P. uitkering. De bank is de Thana hart bank.

   Groetjes Leen.Egberts

 8. Braadijs zegt op

  Bedankt iedereen voor de reacties. Mijn vraag was misschien niet duidelijk genoeg. Het ging niet om belasting over bankrente. Punt is, dat als je geld naar Thailand overboekt je in principe in Thailand daarover belastingplichtig bent. En bij dik 20.000€ (800.000 Bath) hakt dat er aardig in. Vandaar mijn vraag of dat misschien valt te vermijden. Nogmaals dank.

  • ruud zegt op

   Zoals ik al heb gezegd, neem het van te voren op met de belastingdienst.

   In de praktijk wordt spaargeld niet belast, als je het Thailand binnen brengt.
   Probleem is echter, dat Thailand (meestal?) aanneemt dat geld dat u Thailand binnenbrengt inkomen is, tenzij u aantoont, dat het GEEN inkomen is.

   U moet dus, voor u dit geld naar Thailand stuurt, vragen, hoe u kunt aantonen, dat dit geld spaargeld betreft.
   Ik kan me voorstellen, dat u dit later bij uw aangifte met afschriften aan zult moeten tonen, waarbij u dan de hele geldstroom in volgorde op papier hebt staan.

   Bijvoorbeeld:
   Een overzicht van mutaties van uw spaarrekening over 1- of 2 jaar(Om aan te tonen, dat het spaargeld is)

   Transacties:
   Spaarrekening naar priverekening.
   Priverekening naar Hoofdkantoor in Thailand.
   Hoofdkantoor ontvangen uit Nederland.
   Hoofdkantoor in Thailand naar lokale bank.

   Van de internationale transactie zijn overigens copien te krijgen, als u daar om vraagt.
   Dan hebt u wat meer, dan alleen een spaarbank boekje.

   Overigens zitten we bijna aan het einde van het jaar, dus u kunt in het uiterste geval de transactie in tweeen splitsen.
   Een in het oude jaar en een in het nieuwe jaar.

  • erik zegt op

   Dat is niet waar; INKOMEN dat je naar Thailand boekt maakt je belastingplichtig mits dat inkomen aan Thailand is toegewezen; spaargeld is geen inkomen al mag men naar de herkomst vragen. Kijk eens in de Thaise wetgeving, daar staat het precies in. AOW en in NL belast staatspensioen is geen inkomen dat hier belast mag worden. Ik heb al jaren 8 ton staan en nimmer een vraag gehad.

  • stevenl zegt op

   Geld overboeken op zich is niet belastbaar, het gaat erom of het inkomen is ja of nee.

 9. lung addie zegt op

  Ik versta de vraag van Braadijs, zelfs na zijn verduidelijking, nog steeds niet. Weet zelfs niet waar hij eigenlijk heen wil. Ik woon reeds jaren in Thailand, heb hier een fixed en een saving account. Het fixed account gebruik ik uitsluitend als bewijs voor immigratie. Daar krijg ik “jaarlijks” een rente op waar, bij uitbetaling van de rente een zeker % ( klein ) roerende heffing op gedaan wordt en daarmee is die kous AF. Mjn saving account, welke ik gebruik voor mijn dagelijks onderhoud hier in Thailand, daar krijg ik “maandelijks” ook een kleine rente op, waar ook een % roerende heffing op gedaan wordt bij de maandelijkse uitbetaling en daarmee is deze kous ook AF. Dit alles wordt automatisch door de bankinstelling hier in Thailand gedaan.
  In geval ik geld overmaak van mijn Belgische bankrekening naar mijn Thaise saving account, gebeurt dit via pc banking. Ik hou dit bedrag steeds beperkt tot 10.000Eu/overschrijving. Heb daar nog nooit of te nimmer enige vraag van gelijk welke instelling over gekregen, nog enige vorm van extra belastingen hoeven op te betalen. Zelfde met cash geld. Indien ik meer dan 10.000Eu in cash meebreng, dan geef ik ik dit gewoon netjes aan bij de duane in Brussel op de luchthaven. Daarvoor bestaat een standaartformulier. Bij aankomst in BKK doe ik net hetzelfde en ook hier werd me nog nooit enige uitleg, noch extra belasting gevraagd. Ik begrijp dus de problematiek niet.

  fiscus.fgov.be/interfdanl/nl/citizens/cash.htm

  Het fromulier is zowel voor Nederland als Belgie hetzelfde.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website