Erkenningsprocedure Thais kind

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags: ,
14 juli 2019

Beste lezers,

Ik wil een erkenningsprocedure opstarten bij de Nederlandse ambassade in Bangkok. Onze dochter is nu bijna 4 jaar. Ik kan zeer weinig info vinden op internet, en wil alvorens contact op te nemen met de ambassade iets beter weten hoe de gang van zaken momenteel is.

Moet ik het zoeken in de hoek van “Gerechtelijke Vaststelling Vaderschap” via Advocaat ?

Dochter geboren buitenechtelijk, in Thailand. Ik ben volledig woonachtig in Thailand. (uitgeschreven in Nederland) en heb vanaf geboorte voor opvoeding gezorgd samen met mijn vriendin.

Heeft iemand dit bij de hand gehad de laatste 1-3 jaar, (ik zag Ger-Korat had) die wat info wil posten.?

Bij voorbaat dank.

Groet,

Peter

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Erkenningsprocedure Thais kind”

 1. Ger-Korat zegt op

  Ja ik heb de procedure eerder doorlopen om mijn kinderen te erkennen, reeds 2x. Het gaat dus om de erkenning van je kind want je bent niet getrouwd.
  In hoofdlijnen: verzamel eerst alle relevante informatie zoals officieel bewijs van ongehuwd zijn van beide ouders, geboortebewijs. Vervolgens naar de rechtbank waar je informeert welke advokaat een erkenningsprocedure wil regelen en deze regelt alle officiele zaken bij de rechtbank. Daarbij volgt er een onderzoeksgesprek met de Thaise kinderbescherming waarbij het belangrijkste element is of je financieel bijdraagt en/of inkomen hebt en wordt de relatie besproken, soms gebeurd dit afzonderlijk soms samen met je partner. Daarna ( paar maanden) volgt de sessie bij de rechtbank in het bijzijn van 1 of meerdere rechters ( beide meegemaakt) en daar stelt je advokaat je vragen van belang voor de rechter(s) en jij beantwoord deze. Hierop krijg je de officiele uitspraak waarmee je bij de gemeente de erkenningsakte kunt krijgen. Vervolgens met alle deze stukken naar een vertaler welke dan gelijk ook de vertaling kan legaliseren in Bangkok (of zelf brengen). Daarna met alles kun je de procedure van een paspoort voor je kind aanvragen, bij de ambassade, en dat is gelijktijdig de aanvraag Nederlanderschap voor haar.

 2. RuudB zegt op

  Beste Peter, via Google is een stroom van informatie te vinden. Typ de woorden erkenning kind buitenland etc en start met het je informeren.
  Tip: erken jouw dochter eerst in Thailand. Laat een erkenningsdocument opmaken door Thaise autoriteit, bv Amphur. Ga met dit (vertaald, gelegaliseerd) naar de NL-Ambassade om de erkenning in de NL-administratie te doen opnemen, als dit is wat je wilt.

  • Ger-Korat zegt op

   Beste RuudB, de vraagsteller geeft aan volledig in Thailand te wonen, dus wat heeft een “NL-adminstratie” daar mee te maken ? En de erkenning vind in Thailand plaats dus informatie vanuit Nederland als basis is niet relevant. Wat relevant is hoe je een erkenning kunt verkrijgen in Thailand en daarnaast wat de eisen zijn om een Nederlands paspoort ( en bijbehorende nationaliteit) te verkrijgen als je in Thailand woont met behulp van deze erkenning. Het paspoort vraag je dan ook aan in Bangkok.

   • RuudB zegt op

    Beste Ger, dat was de vraag niet. Lees die eerst goed na. Peter gaf aan zich te willen informeren. Niks mis mee om je breed en uitvoerig op de hoogte te stellen, zeker als de vraag begint met de opmerking over het opstarten van een procedure bij de NL ambassade. Een onjuiste veronderstelling, vandaar mijn tip eerst in TH de erkenning rond te maken, en daar naar de NL-ambassade. Want dat is wat vragensteller aangeeft te willen. Verder meld ik Peter dat hij via de ambassade de NL-administratie in kan, als dat is wat hij welt!

 3. Erwin Fleur zegt op

  Beste Peter,

  Dit is best ingewikkeld wat u vraagt.
  U wildt bij de Nederlands Ambassade u kind eigenlijk Nederlander laten worden.
  U bent uit geschreven in Nederland, dan zal dit dus niet mogelijk zijn.

  U bent niet getrouwd of wel? In Thailand?

  Als u u het kind wilt adopteren of in u geval de wettelijke vader wil zijn dat kunt u
  met u vrouw naar de gemeenten in Thailand gaan en u dochter erkennen(ook als u niet getrouwd bent).
  Dit is gewoon mogelijk. Mocht het kind een Thaise vader hebben zult u eerst aan de vader
  toestemming moeten vragen(is niet het geval neem ik aan).

  Ik heb al een aantal keer hier verslag/antwoord op gegeven op Thailandblog.
  Mogelijk heeft u hier mee een opzetje om verder te gaan.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  • Ger-Korat zegt op

   Beste Erwin, lees mijn eerste reactie hierboven. Dit is de gang van zaken zoals het overal in Thailand gaat, ken diverse gevallen en mijn eigen 2 waarbij het zo toeging, ik ben dus ervaringsdeskundige.
   Een kind met een Nederlandse vader of moeder kan altijd de Nederlandse nationaliteit krijgen, waar je ook woont. Bij ongetrouwd zijn en in Thailand wonend volgt men eerst een erkenningsprocedure waarna vervolgens de Nederlandse nationaliteit voor het kind aangevraagd kan worden en verkregen !
   Dat erkennen bij de gemeente is onjuist, zie mijn schrijven, als laatste stap geeft de gemeente een erkenningsakte af na het vonnis van de rechtbank.

 4. Peter zegt op

  Bedankt Ger-Korat en RuudB voor input.
  Ik had ook reeds vernomen dat de procedure willicht makkelijker is indien ik eerst zou gaan trouwen met mn vriendin.
  Zal mn vriendin laten zoeken voor info in Thais, daar wel blijkt dat we dat eerst moeten afronden. (dat is logisch maar had ik even niet aan gedacht.)
  Bedankt
  Peter

  • Ger-Korat zegt op

   Trouwen is hiervoor volkomen overbodig, in elk opzicht trouwens vind ik ( maar dit terzijde).
   De procedure is als je het eenmaal doorlopen hebt vrij eenvoudig. Volg mijn stappen en mocht je info willen hebben dan kun je misschien je email doorgeven. Zelfs in de Roi Et, kleine plaats, wist men precies wat ik bedoelde en werd de advokaat zo gevonden in het gerechtsgebouw. Wat kopieen ter plaatse gemaakt van paspoort, geboortebewijs en id moeder en hup hij ging aan de slag.
   Wat dat trouwen betreft ben je al te laat want het kind is geboren voor je eventuele huwelijk dus ontkom je niet aan de erkenning. Maar geen zorgen, alles gaat vanzelf tenminste indien je bereid bent totaal ongeveer 40.000 baht uit te geven, voor alles van begin ( uittreksel ongehuwd zijn of gescheiden opvragen uit Nederland) tot aan kosten paspoort minderjarig kind afgegeven op de ambassade.
   Voordeel van een erkenning is dat je,naast het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit voor je dochter, ook wettelijk zeggenschap krijgt in Thailand. Voor mijn 2e kind in Thailand is dit belangrijk want mijn vriendin heeft diverse ondernemingen,huizen en land. Mede hiervoor is het belangrijk dat mocht er iets met haar gebeuren dan kan ik als ouder met wettelijk gezag optreden en handelen voor ons kind gedurende de minderjarigheid. Doordat je niet getrouwd bent heb je ook niet de verplichting als buitenlandse echtgenoot om binnen een jaar dit te verkopen (erfrecht). En nog een voordeel om niet getrouwd te zijn is dat mijn vriendin regelmatig officiele dokumenten tekent en zou ik als echtgenoot toestemming voor moeten geven en voor akkoord ondertekenen. Nou dan beter niet getrouwd zijn maakt het zakendoen voor haar eenvoudiger en geluk voor mij want heb diverse redenen om niet getrouwd te zijn.

 5. Peter zegt op

  Hallo Erwin jij ook bedankt voor input.

  Ik ben vermeld als vader op thaise geboorte akte.
  Op papier ben ik nog getrouwd met de moeder van mijn 2 andere Thaise dochters. (Die hebben wel ooit Nederlandse nationaliteit ontvangen, door andere Nederlandse regelgeving op die momenten.) lol
  Dus eerst echtscheiding afhandelen. (levert geen probleem op) Gelukkig ooit alleen gertouwd voor de Thaise wet. Niet in Nederland.
  Peter

 6. TheoB zegt op

  Misschien is de volgende opmerking overbodig, maar ik maak ‘m toch maar voor het geval dat.

  Voor Nederland geldt dat alleen in het geval van een huwelijk dan wel een geregistreerd partnerschap erkenning van een kind ook inhoud dat je ouderlijk gezag over dat kind krijgt. In alle andere gevallen moet je met toestemming van de moeder het ouderlijk gezag aanvragen.
  Hoe dat in Thailand zit weet ik niet.
  Menig biologische vader die dacht met een erkenning ook ouderlijk gezag te hebben is van een koude kermis thuisgekomen.

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag/vraag-en-antwoord/rechten-plichten-ouderlijk-gezag
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag/vraag-en-antwoord/gezamenlijk-gezag-kind

  • Ger-Korat zegt op

   Ja goed Theo dat je het meldt. De erkenningsakte afgegeven na een vonnis van de rechtbank geeft je ouderlijk gezag in Thailand. Het gaat er niet om wie de vader is heb ik begrepen alhoewel de meesten de biologische vader zullen zijn en dit ook op het geboortebewijs hebben vermeld. Dit ouderlijk gezag is het enige wat je met de erkenningsakte in Thailand mee kunt doen want waarom anders het kind erkennen ? Een DNA test doen zou dan voldoende zijn maar dit kan voor de Nederlandse en Thaise wet blijkbaar niet.

 7. Harold zegt op

  Met veel interesse de ingezonden stukken en de lezers commentaren gelezen betreffende adoptie in Thailand.
  Ik heb een vraag voor Ger-Korat die met zijn informatie het dichtst zit op mijn situatie en wellicht kunt u mij meer vertellen over de door u gevolgde procedure m.b.t. de erkenning door Thailand van een Thais kind.
  Eerst maar iets in het kort over mijn eigen situatie.

  Ik woon al permanent 13 jaar In Thailand in mijn eigen huis ,ben volledig uitgeschreven uit Nederland en woon daarvan bijna 9 jaar samen (maar wij zijn ongehuwd) met mijn Thaise partner en zorgen beiden voor haar Thaise zoon die vanaf zijn 6e jaar (hij is nu 15 jaar) bij ons woont.
  Officieel trouwen in Thailand wil ik niet ,( zo gaat het ook goed ) maar wil wel haar zoon erkennen(adopteren ) en hem zijn Nederlandse nationaliteit laten verkrijgen.

  Ik zal u dankbaar zijn als u mij die dienst wilt bewijzen in de vorm van een soort draaiboek met een logische volgorde van zaken die gedaan moeten worden .
  Mogelijk advies over een advocaat die ervaring heeft ?
  Schatting kosten ?

  Met hartelijke dank
  Harold


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website