Beleggen of kopen?

Door Colin de Jong
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags: , ,
30 september 2010

Onroerend goed in Thailand

Door Colin de Jong – Pattaya

Ik krijg vaak de vraag of de prijzen van onroerend goed in Thailand nog verder gaan zakken. Het is momenteel een absolute kopers markt daar kan ik duidelijk in zijn. Ontwikkelaars stunten met prijzen waarvan ik me afvraag of ze nog wel wat verdienen. De verkoop gaat stroef met de lage euro en het extreme lage pond.

Scandinaviërs en Russen

De Britten waren jarenlang de grootste investeerders in Pattaya maar ze zijn al een tijdje ingehaald door de Scandinaviërs en de Russen. Denk persoonlijk dat de prijzen wel hun dieptepunt hebben gehad. Met uitsluiting van de grondprijzen, die zelfs licht stijgen en nog steeds een waardevolle en risicoloze belegging zijn. Vooral Pratumnak en Naklua zijn erg duur geworden en ook Mabprachan doet goed mee want het is een gezellig dorp op zichzelf geworden, met tientallen bars en goede restaurants rond het meer.

Ik blijf redelijk optimistisch voor het hoogseizoen maar het zal zeker nog een jaar duren voordat we weer kunnen teren op goede oude tijden. Desondanks zijn de vele hotels en vliegtuigen ruim voorzien in boekingen, want Thailand blijft een top vakantieland met niets te vergelijken en vooral Pattaya heeft het allemaal. Na een slecht jaar is het stilte voor de storm op de woningmarkt en hoop doet leven en we moeten zeker niet te pessimistisch zijn want dat maakt het leven er niet gemakkelijker op.

Sterke Baht

Hoor vaak de opmerking dat de euro 25% minder waard is geworden maar dat is niet juist want de euro heeft een advieskoers van 45 voor de baht en 52 was een tijdelijke uitschieter. Deze week tikte hij bijna de 41 aan dus het valt wel mee met dank aan de grote en failliete boosdoener Griekenland. Dat de Thaise baht erg sterk is vinden maar weinig mensen prettig. Ook de Thaise minister van financiën overweegt de stijging van de Thaise Baht tot staan te brengen maar het was beter om deze 15% te laten devalueren wat ook de arme boeren goed uitkomt want deze zijn vooral de dupe en krijgen veel minder voor hun rijst want anders kan Thailand niet meer concurreren met Vietnam.

Maar de economische cijfers slaan alles maar geloof er geen barst van dan op enkele multinationals na. Ik heb inmiddels zoveel financiële leugens meegemaakt dat ik deze cijfers niet serieus neem. Economische cijfers bestaan vaak uit leugens en worden beter gepresenteerd en echte beleggers vegen er meestal hun kont mee af. Kun je nagaan wat al die ambtenaren uitspoken in hun luxueuze kantoorgebouwen. De voornaamste reden van deze mooie opgeklopte cijfers zijn vooral om een wit voetje te halen bij hun kiezers en het regeringsbeleid fraaier te presenteren. Het tegendeel is vaak waar en er wordt wat af gerommeld met cijfertjes om maar goed te kunnen scoren. Maar we zijn nu eenmaal een vredelievend kuddevolkje wat alles pikt en slikt.

Beleggen een optie?

Beleggen blijft risicovol maar men kan er veel geld mee verdienen in goede tijden. Stapte destijds voorzichtig in het zilver toen dat op ruim 4 euro stond. Ruim anderhalf jaar later staat de teller op ruim 21 tel uit je winst. En de industriële vraag naar zilver zal ongetwijfeld blijven stijgen op korte en middellange termijn en gezien de vraag en het matige aanbod zie ik een welhaast zekere stijging van het zilver. Het goud doet het ook goed en tikte de 1300 dollar aan voor een ‘troy ounce’. Voor mij een te groot risico want in stabiele en goede economische tijden zal het goud weer gaan zakken en ik denk dat we de ergste crisis achter ons hebben. Geloof ook zeker in plutonium want deze drie edelmetalen zijn alternatieven met een enorm groeipotentieel maar u krijgt van mij geen garantie dan alleen slechts twee t.w. dat u bent geboren en dat u een keer dood gaat en in die tussen tijd moet je het maar gaan maken.

Staatsobligatie

Maar ik ken ook vrienden die op zeker gaan en zag zelfs een 10 jarige Amerikaanse staatsobligatie snel vollopen met een rente van 2.5 %. Hoe laf en dom moet je zijn want de inflatie is al vele malen hoger in dat failliete land en las wederom een enorme overheids leugen dat de inflatie slechts1.6% bedraagt. Hoe men aan deze onzin komt is mij een raadsel en zou zeggen ga eens met je vrienden aan de tafel zitten om dit percentage te bespreken. De prijsstijgingen zijn fors toegenomen op bijna alle fronten en wie deze berekeningen heeft gemaakt mag dit aan mij uit leggen want dit cijfer is een joke. Maar wel lekker meegenomen want men hoeft de uitkeringen en salarissen nauwelijks aan te passen

Mobiel bellen gevaarlijk

Ik las deze week een uitgebreid rapport van Bob Renkes van het Petroleum Equipment Institute. Bob heeft een campagne in voorbereiding waar hij wil waarschuwen niet uw mobiele telefoon te gebruiken tijdens het benzine tanken. De gevaren hiervan zijn zeker serieus te nemen want hij heeft inmiddels ruim 150 gevallen in zijn dossier waar er brand en ontploffingen zijn ontstaan tijdens het tanken waar men aan het bellen was. Er komt namelijk een statische elektriciteit van uw mobiele telefoon en dit kan vooral gevaarlijk zijn als u tankt met open ramen. In 29 gevallen ontstond er een ontploffing gevolgd door brand tijdens het bellen toen men de motor startte. In sommige gevallen ontstond grote materiële en immateriële schade incl. ernstige brandwonden. Raar maar waar maar.

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Beleggen of kopen?”

 1. Jort de Jongh zegt op

  Ja fantastisch te zien hoe de Farang Thailand aan het opbouwen is.Een beter bijdrage is er niet.Hoe gek kun je mensen krijgen te investeren in een niet democratisch land.

  • Robert zegt op

   In Singapore en China (ook niet echt democratisch lijkt me) is en wordt flink geinvesteerd en dat levert geen windeieren op. Waarom ga je er van uit dat investeren in een niet democratisch land per definitie een slecht idee is? Er zijn hele goede investeringen te vinden in Thailand – democratisch of niet.

  • Pim zegt op

   Jort de jongh.
   Er zijn wel degelijk dingen waar je in kunt investeren in Thailand .
   De juiste connecties is belangrijk evenals goed personeel zoals iemand die op de Pool vrachtschepen vol diepvriezers kan verkopen en kachels naar Afrika stuurt .
   Onroerend goed zou ik voorlopig maar even van af zien .
   Kom met een produkt waar een tekort aan is .
   Laat je fantasie eens gaan en durf het aan .

 2. Dirk de Noorman zegt op

  Onroerend goed? Farang in Thailand? Belegging voor wie???
  Eerst maar wat huiswerk doen!

  • Pim zegt op

   Colin .
   Je hebt het toch niet over die volle vliegtuigen uit Nederland?
   Volgens mijn waarnemingen op dit blog worden vrij veel vluchten gecanceld .

 3. Johnny zegt op

  Belegging een groot woord. Je kunt een vakantie huis kopen en dat bv weer verhuren. Wat betaal je voor een stacaravan tegenwoordig? Nah… 80 ruggen is niks! Terwijl je in Thai een prachtig huis voor 25k tot 50k kunt hebben of leasen. Investering in jezelf en je oude dag noem ik het. Is je pensioen straks 50k bath of meer per maand, leef je als een vorst. Ik ben met zo’n project bezig, we noemen het de Village en behelst zo’n 160 verschillende woningen. Je kent het wel, bewaking, winkels, zustertje, geen honden, geen vuurtje stoken, tuinmannen en zwembad PLUS een muur er om heen. Zorgeloos leven.

  Andere investeringen heb ik geen kaas van gegeten, je kunt heel makkelijk je geld verliezen.

  • colin de jong zegt op

   Geweldig idee Johnny om pensionados lekker een oude dag te geven en wil hier graag een artikel aan wijden.
   DE lieve oudjes die zo hard hebben gewerkt hebben geen idee hoe fijn en zorgeloos ze hier kunnen leven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website