De zonnebloemen van Mae Hong Son

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Thailand tips
Tags: , ,
28 november 2021

think4photop / Shutterstock.com

Zoals Chiang Mai ‘De roos van het Noorden’ wordt genoemd, zou je Mae Hong Son als ‘De zonnebloem van het uiterste Noorden’ kunnen betitelen.

In de omgeving van Chiang Mai zul je nauwelijks een rozenveld tegenkomen. Daarentegen kun je gedurende slechts één maand, en wel in november, in het meer noordelijk deel van Thailand, genieten van een immense bloemenpracht. Dan staat op de hellingen van Doi Mae U-Kho bij de plaats Khun Yuam in de provincie Mae Hong Son de Bua Tong, een klein soort zonnebloem, in volle bloei. Een oppervlakte van maar liefst 515 rai (ruim 83 hectare) verandert in die maand in een groot goudglooiend veld.

Als je met eigen vervoer vanuit Mae Sariang, of uit de tegenovergestelde richting via Mae Hong Son -via de 108- bij de plaats Khun Yuam arriveert staat het bloemenveld aangegeven als ‘Thung Bua Tong’ en in de engelse taal als ‘Buatong Field’.

Namtok Mae Surin National park

Die aanwijzing volgend rij je door het Namtok Mae Surin National Park. Dit nationale park beslaat 397 vierkante kilometer ruig glooiend landschap en is sinds 1981 benoemd tot het 37ste nationale park van Thailand. Het park ligt binnen het Thanon Thongchai gebergte met hoogteverschillen tussen 300 en 1722 meter boven de zeespiegel. In dit hoogland, gelegen in een labyrint van ravijnen en valleien, ontspringen vele waterstroompjes en riviertjes.

De verschillende seizoenen van Noord Thailand geven het hele jaar door een wisselend uitzicht over dit nationale park. In de vroege ochtend liggen de riviervalleien als het ware omkranst door de mist, terwijl in het koude seizoen (oktober -februari) schitterende decors en een weelderige vegetatie aan je ogen voorbijtrekken.

Mae Surin waterval

Mae Surin waterval

Via een kleine omweg bereik je de tweehonderd meter hoge waterval, waarnaar het park is vernoemd. De Mae Surin waterval is een van de hoogste en meest spectaculaire watervallen van het noorden. Het water stort gracieus denderend maar liefst 180 tot 200 meter naar beneden, om daar op de rotsbodem met geweld uiteen te spatten. Er heen rijdend passeer je Karen en Mhong hilltribe dorpjes. De waterval ligt 97 kilometer van Mae Hong Son en 37 kilometer vanaf Khun Yuam.

Zoals bijna overal in Thailand moet je ook hier de portemonnee te voorschijn halen om de waterval te mogen aanschouwen: 200 baht. Ditmaal geen onderscheid tussen buitenlander en Thai, hetgeen zeer uitzonderlijk is. Gezien de voor Thaise begrippen hoge toegangsprijs is het er rustig; adembenemend rustig.

De auto, brommer, of welk vervoermiddel ook laat je op de aangegeven parkeerplaats achter. De betrekkelijk korte wandeling en de waterval zijn alleszins de moeite waard. Verder rijdend zal het gouden prachtige zonnebloemenveld je toelachen en een rijke beloning zijn voor de korte omweg.

De zonnebloemen

Ook buiten de maand november is deze rit alleszins een aanbeveling en zie je her en der toch nog een enkele Bua Tong laatbloeier. Het kost weinig moeite om ook buiten de maand november je fantasie de vrije loop te laten om een voorstelling te maken hoe fraai het allemaal kan uitzien in deze onvergetelijk mooie omgeving.

Mocht je in de gelukkige omstandigheid verkeren om in november in het uiterste noorden te vertoeven dan is het een gemiste kans om aan al deze schitterende gouden  pracht voorbij te gaan.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

4 reacties op “De zonnebloemen van Mae Hong Son”

 1. Ronald zegt op

  Ja alleen de weg er naar toe is al een belevenis beter wordt het niet (roadtrip)

 2. Joep zegt op

  zal het gouden prachtige zonnebloemenveld je adembenemend rustig toelachen, gracieus denderend, deze schitterende gouden pracht voorbij te gaan

 3. Paul zegt op

  Ik heb dit toevallig vorig weekend bezocht en ja het is mooi maar dat is het dan. De rit ernaar is alles behalve een prettige ervaring. Als je dan nog een paar onnozelaars hebt die voortdurend zitten te pushen om je dan als een halve zot voorbij te steken waar het niet hoort, wel dan vind ik het eigenlijk niet waard.

  Als je dan uiteindelijk ter plaatse komt hebben we een kwartier mogen zoeken om de wagen te parkeren. En dan was het over de koppen lopen waardoor dit prachtig natuurschoon eigenlijk niet meer belangrijk was. Het was misschien beter om tijdens de week te gaan maar wij waren op doorreis in het noorden.

  • Bart zegt op

   Ja Paul, dit is nu eenmaal het nadeel van massa toerisme. Eerlijk gezegd, ik heb daar ook een hekel aan. Als er dan iets moois te zien is wordt dit overspoeld door een arrogante, luidruchtige mensenmassa waardoor ‘het mooie’ er inderdaad van af is.

   Geef mij maar een rustig stukje natuur waar geen kat te bespeuren is. Die zijn hoe langer hoe meer zeldzaam. Wacht maar tot de horde toeristen Thailand weer komen bezoeken. Corona heeft zo ook zijn voordelen gehad, het was op veel plaatsen relatief rustig ondanks het feit dat de Thais er ook wat van kennen hoor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website