10 tips om diefstal van je bagage te voorkomen

De zomervakantie is begonnen en ook deze zomer zullen veel Nederlanders naar Thailand vertrekken om van een heerlijke vakantie te genieten.

Ongemerkt nemen toeristen steeds meer dure spullen mee op vakantie. Denk daarbij aan een tablet computer, iPhone of andere smartphone, laptop, digitale camera, etc. Daarom is het van belang om goed op je bagage te letten. Diefstal van je reisbagage kan immers je vakantie behoorlijk verpesten.

Hoewel ik al vele jaren in Thailand kom, is er bij mij nooit iets gestolen. Wat dat betreft is Thailand een plezierig vakantieland. Desondanks is het goed om toch wat preventieve maatregelen te nemen. Dat geldt zeker ook voor backpackers die met een rugzak in Thailand en de buurlanden rondtrekken. Maak een lijst van al je bezittingen voordat je het luchtruim kiest. Op deze manier kun je steeds controleren of je alles nog hebt als je in Thailand rondreist.

In dit artikel geven wij je 10 tips om diefstal van je spullen te voorkomen.

1. Verzeker je met een reisverzekering

Een reisverzekering is een van de belangrijkste dingen die je niet moet vergeten voordat je op reis gaat. Zowel voor je spullen als voor je ziektekosten. Wanneer alles tegen zit kan je wellicht toch een deel van de schade verhalen. Het feit dat je een reisverzekering hebt afgesloten, betekent niet dat je de schade altijd vergoed krijgt. Een claim wordt door een reisverzekeraar pas toegewezen als je normale voorzichtigheid in acht hebt genomen. Dit betekent onder andere dat je de reisbagage niet onbeheerd mag achterlaten.

2. Dichtbij is beter

Dikke pakken met geld, paspoorten, creditcards en alles wat van waarde is of dierbaar voor je is, moet je altijd zo dicht mogelijk op het lichaam dragen. Stop het niet in een vakje aan de buitenkant van je rugzak; bewaar het óf in een moneybelt onder je kleren óf in een kleinere tas die je altijd bij je draagt. Je zult vaak gescheiden worden van de grote bagage, maar als je de meest belangrijke items dicht bij je houdt heb je in ieder geval altijd cash, en de middelen om thuis te komen.

3. Raak je bagage niet kwijt

Niet alleen de gelegenheids- tasjesdieven vormen een bedreiging voor je reisbagage. Luchthavens, drukke plaatsen en andere reizigers zijn net zo goed een gevaar, zij het soms per ongeluk. Tegenwoordig lijken veel tassen op elkaar. Het is mogelijk dat een vermoeide backpacker de verkeerde rugzak van de bagageband pakt. Vermijd dit door met een watervaste pen je naam en telefoonnummer duidelijk op de tas te schrijven. Vermeld nooit je volledige adres op je bagagelabel. Een kwaadwillende weet dan dat je huis waarschijnlijk leeg staat. Je kunt een opvallend kenmerk aan je bagage hangen zoals een stukje lint of een grote sticker op je koffer plakken. Kortom, iets waarmee je jouw eigen koffer,tas of rugzak direct aan kunt herkennen.

4. Verdeel je geld en bagage

Het is verstandig om je reisbagage en kostbaarheden te verdelen. Reis je bijvoorbeeld met zijn tweeën, neem dan niet ieder een eigen koffer met spullen mee. Verdeel je spullen over meerdere koffers. Mocht één van de koffers kwijtraken, dan heb je altijd nog wat kleding etc. bij de hand. Hetzelfde geldt voor een rugzak indien je met z’n tweeën reist. Ook pasjes en geld kan je beter verdelen, om tijdens de vakantie niet volledig zonder betaalmiddelen te staan.

5. Blijf alert

Als je even een hazenslaapje wil doen, of dat nou op het vliegveld, trein of in de bus is, zorg dan altijd dat je jouw rugzak ofwel onder je hoofd hebt, of zo dicht mogelijk bij je; en aan je verbonden met een touwtje of riem. Op deze manier word je altijd wakker als iemand door je spullen rommelt. Moet je even naar het toilet, vraag dan bijvoorbeeld je medereiziger op de spullen te passen.

6. Borg je bagage

Je denkt misschien dat je tassen veilig zijn in het hotel of B&B, maar waarom zou je een risico nemen? Koop een kabelslot en maak je tas vast aan een zwaar object zoals een bed of verwarming, voor extra veiligheid. Als je hotel een kluisje heeft, gebruik die dan.

7. Pronk niet met je veren

Als je flitsende uitrustingen, designermerken en dure hightech gadgets meeneemt, probeer dat dan niet opzichtig te doen. Gebruik je afgeleefde, oude en onaantrekkelijke spullen om mee te pronken naar mogelijke dieven. Ga zeker niet met dure sieraden of gouden ketttingen rondlopen, dat is bijna vragen om moeilijkheden.

8. Neem geen drankjes aan van vreemden

Er zijn gevallen bekend waarbij toeristen in populaire uitgaansgelegenheden verdoofd werden door het onopgemerkt toevoegen van een pilletje aan hun drank, bijvoorbeeld in een ‘bucket’ (mix van lokale whisky, Thaise redbull en cola) die in een groep wordt doorgegeven. Slachtoffers werden vervolgens beroofd. Pas vooral op bij evenementen zoals de ‘Full Moon Party’ op het eiland Koh Pha Ngan. Berovingen komen daar veelvuldig voor.

9. Reis met ‘officiële’ vervoersmaatschappijen

De laatste tijd worden in Thailand steeds vaker buspassagiers beroofd. Pas daarom op met in zogeheten ´Coach Bus 30´-intercity lijndiensten. Dit zijn diensten die worden uitgevoerd door onbevoegde exploitanten. Ze rekenen aanzienlijk lagere tarieven voor ritten dan de officiële interliners. De politie vermoedt zelfs dat passagiers soms worden gedrogeerd en wanneer ze in slaap zijn gevallen, bestolen. De meeste diefstallen vinden plaats op de routes naar het zuiden, gevolgd door de routes naar het noorden van Thailand. Kies desnoods voor de trein. Op vrijwel alle treinen is de Thaise politie zichtbaar aanwezig.

10. Maak kopieën van belangrijke documenten

Zorg dat je in Thailand altijd in het bezit bent van kopieën van je belangrijke documenten. Als je paspoort bijvoorbeeld wordt gestolen, kan de ambassade sneller een vervangend reisdocument aanvragen als je kopieën kunt overhandigen. Je kunt de kopieën meenemen op vakantie, maar je zou ze bijvoorbeeld ook naar je eigen e-mailadres kunnen sturen. Dan kun je ze overal ter wereld opvragen.

Als in Thailand jouw paspoort is kwijtgeraakt of gestolen, moet je dit zo spoedig mogelijk melden bij de plaatselijke politie. Aansluitend moet je bij de Nederlandse ambassade in Bangkok of het consulaat op Phuket een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument aanvragen (noodpaspoort of laissez-passer) om mee terug naar Nederland te kunnen reizen. Bij terugkomst in Nederland moet je ook aangifte doen bij de Nederlandse politie.

Mocht je ondanks al deze tips toch het slachtoffer worden van een misdrijf, neem dan contact op met de toeristenpolitie op telefoonnummer 1155.

Tot slot

Het bovenstaande klinkt misschien wat eng, maar maak je vooral geen zorgen. De sociale controle in Thailand is groot. Je kunt zelfs als vrouw alleen, prima door Thailand reizen. Geef echter geen aanleiding voor diefstal en verlies je bagage niet uit het oog.

Een fijne vakantie in Thailand!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Vakantie Thailand: 10 tips om diefstal van je bagage te voorkomen”

 1. ruud zegt op

  Nog een kleine aanvulling. Om te voorkomen dat je huis leeg staat als je thuiskomt. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen, je vakantieperiode op sociale media te plaatsen. Als je fotos plaats niet er bij zetten vandaag 1 november gaan we een week naar …. Dat is een week vrijheid voor inbrekers
  En nog eentje: Adreslabels op tassen koffers nooit met de adreszijde voor het “raampje “plaatsen maar adres aan de binnenkant. Op het vliegveld zijn mensen die kijken wie er op vakantie gaat en waar ze wonen ( op de kofferlabels).

  Voorkomen is beter dan genezen

  Jammer dat we elkaar moeten waarschuwen, maar het is eenmaal zo

  Veel en leuk vakantieplezier.

  Ruud

  • Anouk zegt op

   Het posten van je vakantieperiode op social media moet kunnen, mitst je er voor zorgt dat je profiel goed afgeschermd is voor vreemden.

   • Hans zegt op

    Je kan het beter niet op sociale media zetten, want al heb je het zelf goed afgeschermd. Je Weet niet hoe je kennissen, familie of vrienden de boel hebben afgeschermd. 1 klein foutje van hun en je huis word leeggehaald. Heb dit al eens meegemaakt bij een buurman van mijn moeder.

  • Erik sr. zegt op

   Misschien nog beter. Niet je adres maar alleen je e-mail adres of telefoon nummer er op je labels zetten.

 2. Convents h zegt op

  Beste Khun Peter , graag wil ik nog een extra tip geven . Als je in thailand de lijnbus neemt naar het noorden of het zuiden , je bagage altijd mee nemen boven in de bus ,zet deze op de grond voor je voeten . Al heel veel keren bestolen reizigers gezien die hun bagage onder in de bus deponeerde en bij aankomst ,met scheermesje opengesneden door gansters die samenwerken met de bus vervoerder en alles weg . Groetjes de Overlever

 3. Leo zegt op

  Bedenk dat er van het kluisje op de kamer altijd iemand is die daar de sleutel van heeft om de kluis te kunnen openen wanneer je bv. de code niet meer weet of het batterijtje leeg is. Sommige hotels beschikken alleen over één kluis achter de receptie, laat aan het personeel nooit zien wat je afgeeft en stop cash voordat je het aandurft om het af te geven in ieder geval in een gesloten envelope met bv. over de sluiting je handtekening en wikkel de envelope daarna in nog iets anders. Denk niet dat dit overdreven is, voorzichtigheid is geboden. Pin liever wat vaker en sta ook bij het pinnen stil waar je dat doet want helaas breidt skimmen in Thailand zich uit als een olievlek.

  • Rene zegt op

   Geen pinautomaat gebruiken die ergens los op straat staat, met de kabels zichtbaar. Altijd één die vast ingebouwd zit, in een bank, of in een winkelcentrum wat ‘s avonds afgesloten wordt.

 4. Mike zegt op

  Nog een tip,

  als je in Jomtiem wordt bestolen (taxi waar veel zakkenrollers, groepjes van 3 actief bezig zijn)doe daar aangifte en niet op het hoofdbureau in Pattaya. vergeet je aangifte niet te laten vetalen naar Engels, voor de verzekering.

 5. Caliente zegt op

  Je kan een kopie van je paspoort en andere belangrijke documenten in je dropbox zetten. Zo kan je overal ter wereld makkelijk bij je documenten. Verzin wel een moeilijk te kraken wachtwoord. Voor de nerds onder ons, je kan je documenten ook in een .iso zetten met een extra wachtwoord als extra beveiliging.

 6. Sjaak S zegt op

  De eerste keer dat ik naar Azië kwam, zo’n 36 jaar geleden, had ik een mooie rugzak. Maar dat bleek achteraf niet zo’n goed idee te zijn. Iedere keer dat ik ergens heen ging en het ding verladen werd, vielen er spullen uit. Je kon het niet goed afsluiten.
  Door mijn werk had ik een Samsonite, Delsey, Ambassador en andere koffers gehad. Deze bleken voor mij veel beter te werken en door de harde schaal, boden ze voor mij ook meer zekerheid voor mijn spullen. Daarom zou ik telkens weer een koffer aanbevelen.
  Caliente en ook andere gebruikers: een veilig wachtwoord dat moeilijk te kraken is en gemakkelijk te onthouden: je vormt een zinnetje. Het hoeft niet slechts een woord te zijn. Bijvoorbeeld: “Ik houd van hutspot2” of “Ik@van8worst”… kleine zinnetjes van vier, vijf woorden met een cijfer, een hoofdletter en een apart teken…Als je het in het engels schrijft, komt er waarschijnlijk nooit iemand achter wat jij als wachtwoord gebruikt.

 7. neebram zegt op

  Die reactie over reisverzekering vergeet dat het belangrijkste ervan niet de dekking tegen diefstal is, maar de hulp en hele organisatie van met dat werk vertrouwde mensen als er echt iets ergs gebeurt. Als een zwaar ongeval overkomt en in een ziekenhuis belandt, etc. Niet te hopen, maar het gebeurt dagelijks. En tenminste hulp: wat moet je allemaal doen, als je toch diefstal overkomt- vele mensen raken dan de klop kwijt. Kost me iets van 30/35 eur per jaar.
  En coach30 is weer geheel nieuw-de algemeen bekende betiteling is de Khao Sarn (VIP) bus.

 8. Christina zegt op

  Tip?maak een foto van koffer of rugzak. Laatst bij een vlucht terug naar huis was koffer zoek aan de hand van foto was hij in no time getraceerd. Plaats adres van eventueel je werk in de binnenkant van de koffer dat heeft ons ook een keer geholpen.

 9. Frans zegt op

  als je in Jomtien wordt beroofd, meestal in de Bathbus,
  door 3 zakkenrollers met een linnen tas over zijn arm

  dan kan je ook aangifte doen in Jomtien, plaats van delict (neem de tijd)

  Pattaya policestation beschikt over tientallen orders met honderden foto’s
  van zakkenrollers, die meestal in teams van 3 mensen actief zijn,
  daarna veranderen ze weer van groepsamenstelling,
  daardoor moeilijk te pakken en er wordt echt veel gestolen, ook uit de kluizen van hotels

 10. john zegt op

  ter aanvulling
  bij de ANWB zijn riemen te koop met een rits aan de binnen kant (€ 5,00)
  mijn vrouw en ik hebben deze altijd om met het geld en copy van onze reisbescheiden hierin.
  dit is onmogelijk te rollen.
  er is na 52 keer Thailand nog nooit iets gestolen van ons

  • Hans zegt op

   Deze kun je ook in Thailand kopen.

 11. rene23 zegt op

  Ik heb 2 achterzakken aan de binnenkant van mijn broek laten maken. Ze sluiten met een rits. Daarin paspoort en geld. Zelfs als je slaapt in een trein of bus is alles zo safe !

  • jan zegt op

   Slim
   Nog gemakkelijker is n tube textiel lijm te kopen en wat zakken los te knippen uit een oude spijkerbroek en deze vast lijmen.
   Er is ook reis ondergoed te koop !
   Deze slimme dame laat zien dat je ze zelfs achterste voren kan dragen.
   Avoid Pickpockets with the clever travel company is een leuke 2 min durende YouTube video.
   https://www.youtube.com/watch?v=L-nX6pnNRYo
   Opmerking ;Mannen denken dat ze slim zijn, maar vrouwen spannen de kroon ?

 12. rene23 zegt op

  Heb een ongeluk gehad in India, heup gebroken, gerepatrieerd door OHRA, dokter naar India afgereisd, 13 stoelen in vliegtuig voor mij nodig, geopereerd in Den Haag, totale kosten Fl. 30.000,-
  Dus ik heb altijd een permanente reisverzekering, met annuleringsclausule die goed van pas kwam met de tsunami in 2004. Tickets vergoed binnen 3 dagen.

  • Jack G. zegt op

   Ik ben ooit een keer gerepatrieerd vanuit Vietnam. Helaas worden die kosten niet betaald door je ziektekostenverzekering of zoals vele Nl-ers onterecht denken dat de Nl ambassade dat allemaal voor je regelt en betaald. Gelukkig is daar de reisverzekering. Zij betaalde het duurdere ticket zodat ik een bed had in het vliegtuig maar bovenal ze regelde vooral de zaak. Vooral dat laatste was super. Overal stonden mensen klaar voor het in/overstappen en medische controles. Ik las gisteravond de column over het fantastische personeel van een ziekenhuis in Thailand. Dat gevoel had ik ook. Dat helpt echt als je even goed in de put zit door een gecompliceerde beenbreuk die je opeens door iets idioots oploopt op vakantie.

 13. rene23 zegt op

  Ook ik heb ooit een rugzak gehad(1977) 1 seizoen gebruikt. Daarna altijd gereisd met Samsonite die kan goed op slot, VEEL safer !
  En die rolkoffers met rits die zo populair zijn, maak je zo open met een ballpoint, zie Youtube.

 14. Khunhans zegt op

  Helaas vorig jaar mijn eerste slechte ervaring gehad in Thailand…en dat in 14 jaar.
  Mijn geld gestolen in een afgesloten broekzak met rits.
  Dit gebeurde in een open taxi ( songtew).
  Het merendeel van de passagiers waren Russen.(98%)
  Ik wil niemand beschuldigen…maar toch..heb zo mijn vermoedens.
  Deze songtew schudde heen en weer..remmen ,optrekken..en ik stond achterop!
  Had mijn gedachte bij het vasthouden..had mijn handen vettig van het incremen kort daarvoor op het strand.
  Wilde er niet van afvallen! Heb door dat geschud..niet gevoeld dat er iemand aan mijn broek zat.
  Is gebeurd..jammer! Maar, wel even relativeren..er zijn ergere dingen.

  Wil vooral niemand bang maken..het is een mooi land. ( mits dat het overspoeld wordt met Russen)

 15. Mary zegt op

  Wij hebben ook net onze 1ste slechte ervaring achter de rug.
  In Bangkok in de TukTuk door een naast ons rijdende motor van handtas beroofd. Dus let op en berg je handtas goed weg niet om je schouder hangen maar echt weg stoppen zodat de heren dieven niet kunnen zien dat je een handtas bij je hebt. Beroving van handtas kan ook gebeuren als je op de stoep loopt, probeer altijd aan de binnenkant (tegen huizen/winkels aan) te lopen.

  • jan zegt op

   Mary, Tip :zie reis ondergoed.
   https://www.youtube.com/watch?v=L-nX6pnNRYo


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website