Een van de allermooiste tochten door Thailand begint voor mij steeds bij Tha Ton. Deze kleine plaats ligt in het noorden van Thailand even boven Fang.

Per bus kun je vanaf het Chang Phuak busstation in Chiang Mai er in ongeveer 4 uur heen rijden. Iedere dag rijden vanaf 6 uur in de ochtend tot 15.00 uur ’s middags bussen naar het aan de rivier Mae Kok gelegen kleine plaatsje.

In Tha Ton zijn meer dan voldoende goedkope en nette overnachtingsmogelijkheden aanwezig. Het is een kleine plaats en verdwalen is uitgesloten.

Een moeilijke beslissing

In Tha Ton kom je voor een moeilijke keuze te staan, want er zijn twee fantastische mogelijkheden om verder naar Chiang Rai te reizen. Vlak bij de brug vertrekt elke dag rond half een ‘s middags een ranke smalle boot voor een onvergetelijke tocht over de Mae Kok rivier naar Chiang Rai.

De andere mogelijkheid is om de ongeveer 90 kilometer, en eveneens adembenemende rit, naar Chiangrai per bus of auto te maken. Tracht dan wel via de pittoreske route langs Mae Salong, dat 40 kilometer van Tha Ton is gelegen, te rijden. Beide tochten zijn zeer aan te bevelen en voor mij persoonlijk het summum van Noord-Thailand.

Sinaasappel plantage

Welke beslissing je ook neemt, zorg er voor dat je tijdig in Tha Ton arriveert om in de middag nog een andere bezienswaardigheid te bezoeken. Vlak bij Tha Ton ligt namelijk een fantastisch mooie sinaasappelplantage luisterend naar de naam Thanatorn Orange Farm.

In eerste instantie denkt ook u wellicht; wat is daar in hemelsnaam zo bijzonder aan? Een gedachte die ook bij mij opkwam bij de diverse malen dat ik er klakkeloos aan voorbij ben gereden. Bij de ingang langs de weg staan verkoopstalletjes waar mandarijnen en sinaasappels te koop worden aangeboden. In feite niets bijzonders want rijdend door Thailand tref je dit soort verkooppunten veelvuldig aan.

Verrassend

Als je echter naar binnen gaat kom je echt voor een verrassing te staan. Voor je ogen ontvouwd zich zover als je kunt kijken een schitterende uiterst moderne, fantastisch onderhouden en fraai aangelegde sinaasappelplantage. Voor een luttel bedrag kun je met een soort boot op wielen een tocht door de uitgestrekte plantage maken.

Jammer dat de uitleg enkel in het Thais is, maar rondkijkend kun je echt genieten van veel fraais. Je kunt zien dat hier mensen aan het werk zijn met liefde voor hun vak. Mooi aangelegde en schone brede paden scheiden de vele velden met de appeltjes van oranje.

Via de website van het bedrijf die ook geheel in het Thais is, ben ik er achter gekomen dat de kwekerij uit twee grote terreinen bestaat, respectievelijk 700 en 450 hectare groot. Er worden ruim 40 verschillende soorten sinaasappels en mandarijnen gekweekt.

Boven bij de glooiende helling aangekomen heb je een schitterend wijds uitzicht over het geheel en krijgen de appeltjes van oranje gezelschap van fleurige bloemsoorten en een mooi aangelegde vijver. Het geheel loopt over in een natuurlijke bosschage.
Thanatorn Orange Farm is een bezoek meer dan waard.

2 reacties op “Thanatorn Orange Farm: Appeltjes van Oranje”

  1. Han zegt op

    Ja geweldig ben er geweest en ga in September weer.Hotel v.a 350bht is schoon met airco.En er zijn natuurlijk ook betere hotels Heb zelf daar ook een Sinasapel plantage gezien maar door trieste omstandig heden was deze geheel naar de bliksem.De boer overleden en geen kunde bij de nabestaande .Die boot tocht heb ik ook gedaan. Helaas in Aug en Sep wel wat duur omdat er geen toristen zijn die ook de tocht willen maken betaal je de huur van de boot alleen.Na wat onder handelen 1200 Bht .In Chiangrai een paardagen verbleven.En dan met een lokale bus door de bergen weer terug naar Thaton je moet wel overstappen.Heel leuk je zit dan met een baal rijst of andere boodschappen tussen je benen van de menzen die naar een markt zijn geweest.En de laatste 2 uurtjes van de rit is geweldig wat een natuur .Probeer wel bij de uit -ingang te zitten want dan heb je goed uitzicht anders kijk je tegen het dak aan van het busje van wege onze ze lengte.Je word wel twee maal op je papieren gecontroleerd weg versperring.Ze zijn dan op zoek naar ilegale uit Laos en drugs. Nu nog even wachten 24-8 ga ik weer.Eerst naar mijn vriend Jan die woont in Chiangmai en dan naar ICC mijn humane plicht doen ICC dat is een weeshuis even boven Chiangmai.En dan door naar Thaton.

  2. Maud Lebert zegt op

    Deze sinaasappel plantage is werkelijk de moeite waard om te bezoeken. Ik had destijds een tolk bij me, dus heb ik alles begrepen. De plantage is volgens Feng shui regels aangelegd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website