Ga je op vakantie naar Thailand? Bedenk je dan dat je smartphone ook gebruik maakt van het mobiele netwerk. Daardoor kan je achteraf met hoge kosten worden geconfronteerd.

Mobiel internetten in het buitenland zorgt voor vragen en klachten bij consumenten. Daarom start ConsuWijzer vandaag een campagne om vakantiegangers en toeristen voor te lichten. Met de speciale SmartWijzer geeft ConsuWijzer tien tips hoe consumenten in het buitenland slim van hun smartphone en tablet gebruik kunnen maken.

Wat is het probleem?

Toeristen beseffen zich vaak niet dat hun smartphone in het buitenland, ongemerkt gebruik maakt van het mobiele netwerk. Bijvoorbeeld om even vanaf het Thaise strand te controleren op nieuwe mail, WhatsApp-berichten of nieuwe posts op je Facebook-pagina. Ook hebben vakantiegangers niet door hoeveel data zij verbruiken met hun mobieltje in het buitenland. Datavreters zijn bijvoorbeeld een kaart raadplegen (circa 1 MB per kaart) of een foto uploaden (circa 2 MB per foto). Hierdoor kan het dataverbruik en de bijbehorende telefoonrekening vele malen hoger zijn dan verwacht.

Goed nieuws voor vakantiegangers!

Gelukkig geldt voor het tarief voor mobiel internet binnen de Europese Unie vanaf 1 juli een maximum van 70 eurocent per MB. Daarnaast geldt in deze landen nu al een datalimiet van 59,50 euro per maand. Dit is het maximale bedrag wat je kwijt bent voor mobiel internetten over de grens. Per 1 juli geldt deze datalimiet wereldwijd, dus ook in Thailand. Zodat je geen onverwacht hoge rekeningen meer ontvangt door dataverbruik over de grens. Let op: deze limiet geldt alleen voor mobiel internet en dus niet voor bellen en sms-en.

SmartWijzer

ConsuWijzer lanceert de SmartWijzer met praktische tips voor het gebruik van smartphone en tablet in Thailand of andere landen. De campagne start aan het begin van de zomervakantie, zodat consumenten de SmartWijzer kunnen gebruiken voordat ze op vakantie naar Thailand gaan.

Meld jouw klacht bij ConsuWijzer

Is jouw telefoonrekening onterecht hoog door mobiel internetten op vakantie? Heeft je aanbieder je niet gewaarschuwd bij het bereiken van de datalimiet? Meld dit dan bij ConsuWijzer. Eén van de toezichthouders achter ConsuWijzer, OPTA, kan dan optreden tegen mobiele bedrijven die zich niet aan de regels houden, bijvoorbeeld door het opleggen van een boete.

Meer informatie:

13 reacties op “Smart met je phone op vakantie naar Thailand”

 1. Robert zegt op

  Het allerbeste is om bij aankomst in Thailand direct een thais simmetje aan te schaffen (vaak worden deze ook gratis aangeboden bij aankomst in de aankomsthal (oa Phuket).

  of anders te koop bij de 7eleven/familymart, voor zo,n 100bth.
  Stop deze in je mobiel en plaats je NL sim in een oud mobieltje, zo kan je zien of er naar je gebeld is.
  Zet wel altijd je NL voicemail uit, want dit zijn de kostenvreters, je betaald nl al als iemand niet inspreekt , daarna krijg je een sms notificatie melding , u heeft een voicemail, hup weer betalen, en als je je voicemail uitluisterd betaal je weer de hoofdprijs gemiddeld zo,n 2,50 euro p/m (jaja Gewoon per minuut dus).
  oplichters zijn het.

  Met bv true mobile betaal je door 00600 voor je nummer te tikken maar 5 euro cent p/m naar een vaste NL lijn en zo,n 30 eurocent naar een NL mobielnr.
  ook kun je een MB pakket erbij aanschaffen voor zo,n 500 bth tjes, makkelijk om te skypen.

  Maar nogmaals Je NL mobiel NIET gebruiken in Thailand en je voicemail afzetten.

  • Dirk zegt op

   Inderdaad, lekker een thais simmetje kopen. Opwaarderen met 1000bath, en dan even bellen naar kun klantenservice om van die 1000 voor zo’n 600/700 bath onbeperkt (was 1 a 2 GB geloof ik) internet te nemen (per maand). Heb je zat over om te bellen en ik was druk aan het internetten de hele maand, waarbij 200MB was gebruikt. Helemaal rond voor 25,-.

 2. fransamsterdam zegt op

  Fijn van ConsuWijzer, om 3 weken voordat het gevaar op absurd hoge rekeningen eindelijk geweken is, met een campagne te beginnen. 5 jaar geleden was ConsuSlimmer en ConsuSneller geweest.

 3. Victor zegt op

  Volledig eens met de reactie van Robert en Dirk. Het zou zelfs aan te bevelen zijn dat reisorganisaties deze adviezen standaard opnemen in hun gidsen. Wat de telecomproviders verdienen is tenslotte walgelijk en buiten proporties.

 4. Dennis zegt op

  Ter aanvulling/ verduidelijking: Die maximale € 59,t0 betekent dat je daarna NIET meer kunt internetten in het buitenland. Het is niet een “all you can internet voor € 59,50. Nee, het is een max. verbruiksplafond en met tarieven vanaf 2,50 en meer betekent dat heel erg snel het einde van je internet op je NL-nummer.

  Zoals al aangegeven door anderen, kun je het beste een lokale Sim kopen. Ik denk dat veel lezers van dit blog dat ook al wel doen. Mocht je ook op je NL nummer bereikbaar moeten of willen zijn, dan kan een dual-sim toestel uitkomst bieden. Daar gaan 2 sim-kaarten in: bijv. 1 NL en 1 TH kaart. Zelf heb ik (speciaal voor m’n buitenlandse reizen) een Dual-Sim smartphone aangeschaft (een Samsung Galaxy Y Duos om precies te zijn). Daarmee ben ik dus op m’n NL-nummer bereikbaar via SMS en bellen (voicemail heb/ gebruik ik niet) en kan ik ook lokaal bellen via m’n Thaise sim (DTAC met bij elke opwaardering weer 365 dagen geldigheid). Bij aankomst in Thailand laat ik voor 700 baht er weer internet opzetten en kan dan een maand lang praktisch onbeperkt internetten.

  Dual sim Androids zijn er niet heel veel (in NL althans), maar volgende week heeft de AH er een in de aanbieding: een Alcatel voor € 90. Ook Aldi heeft ze al gehad en naar ik begreep ook binnenkort weer.

  • Japio zegt op

   Ik weet niet wat wordt bedoeld met elke opwaardering, maar de geldigheid van je DTAC sim kun je ook tegen een kleine vergoeding, die op je tegoed wordt ingehouden, verlengen. Kies één van de onderstaande codes om de geldigheid van je simkaart uit te breiden met respectievelijk 30, 90, or 180 dagen.

   *113*30#
   *113*90#
   *113*180#

   Je kunt de geldigheid van de sim verlengen tot maximaal 365 dagen.

 5. Cor Verkerk zegt op

  Nu begin ik te twijfelen: gebruik mijn iphone alleen als ik wifi kan ontvangen.
  Dit gaat dan volgens mij niet ten koste van mijn bundel en gaat me dus ook geen extra rekeningen bezorgen. Of vergis ik me?

  Gaarne een berichtje van iemand die er wel iets vanaf weet (ik dus niet)

  Bij voorbaat dank

  • Victor zegt op

   Ik vrees ten zeerste dat je je vergist Cor. Vriendje van mij zat in Bangkok ook via wifi bij een vriend en kreeg een rekening van 419 euro van de KPN vriendjes!!

  • fransamsterdam zegt op

   Via Wifi verzonden/ontvangen data gaan NIET ten koste van je internet-bundel.
   Maar het is natuurlijk onvoldoende als er in je scherm een tekentje verschijnt waaruit blijkt dat je Wifi KAN ontvangen.
   Je moet ‘internetverbinding’ uitgevinkt houden en inloggen op de Wifi-aanbieder.
   Voor de zekerheid oefen ik dit altijd van te voren in Nederland nog een keer met gebruikmaking van een app-je dat zowel het dataverkeer via Internet als via Wifi bijhoudt (Netcounter). En voor de zekerheid check ik dan elke dag via dit app-je ook nog een keer of de Internet teller voor de afgelopen 24 uur nog netjes op nul staat.
   En dan ga ik naar mijn hotel dat Wifi heeft dat zowel in mijn stamkroeg op de hoek van de straat als in mijn meest gefrequenteerde restaurant iets verderop ook nog te gebruiken is en internet ik er vrolijk op los.
   Alle mensen die mij met enige regelmaat bellen hebben al een berichtje gekregen dat ik in Thailand zit en gedurende die tijd bij voorkeur per email benaderd wens te worden, zodat ik gewoon mijn eigen telefoon blijf gebruiken en dus toch ook in noodgevallen optimaal bereikbaar blijf.
   Ik blijf deze procedure ook na 1 juli gewoon volgen, want ook voor EUR 59.50 weet ik wel wat leukers te verzinnen 🙂

 6. Frank zegt op

  Ik probeer met mijn Blackberry ook met WIFI te werken maar ik krijg het maar niet aan de praat… Is dat bekend of moet je boor een Blackberry iets speciaals doen?
  Mijn type kan wel WiFi ontvangen.

  Alvast bedankt,

  Frank F

  • Fred CNX zegt op

   Frank, ik heb zelf een iPhone maar voor jou even gegoogled naar ‘wifi aanzetten blackberry’ en je kan daar een handleiding maar ook een youtube filmpje vinden hoe je het moet doen. succes

   • Frank zegt op

    Fred,
    hartelijk bedankt, ik ga er achteraan. Als het lukt hoor je het !

    Wel een gedoe allemaal…zucht.
    Frank F

 7. kevin87g zegt op

  Ik heb ook een Blackberry, had een thaise simkaart erin, Happy/Dtac, voor 40 of 41 bath per dag onbeperkt internet…
  Jaja… toch een rekening van 225 euro.. en ja, internet stond constant aan, met thaise simkaart..
  Ra ra.. hoe kan dat??? MTV Mobile(kpn) heb ik.. Heb er al naartoe gemaild, maar nog niks terug ontvangen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website