Lung Addie op de motor

Vandaag maken we een ritje langs de zuidelijke kant van mijn woonplaats.. De rit brengt ons van Pathiu naar Sapphli en zo verder zuidwaarts naar Paknam en Sawi. Heen en terug een dikke 200 km langs rustige wegen langs de kust.

Op de weg van Pathiu naar Saphli is een prachtig viewpoint, Khao Nok Kan See (arendsheuvel), welke zeker een stop waard. Deze plaats is gemakkelijk te vinden op de weg is er maar een tempel, de weg voor de tempel rechts de heuvel op met aan het begin van de weg een slagboom. Als slagboom open is dan kan je er naar boven, is die dicht dan is niet toegankelijk daar men de vogels wil beschermen. Ja ja, de Thais denken soms ook aan de natuur (raadgeving: met een ladybike met automatische versnellingsbak en twee personen geraak je niet of moeizaam boven en zou het levensgevaarlijk zijn af te dalen).

Je hebt er een prachtig zicht over het volledige kustgebied van Thung Wualean, maar dat is niet het enige wat er mooi is. De heuvel, is de trekpleister van vele roofvogels, vooral arenden, valken en diens meer. In de maand oktober strijken ze hier met honderden neer, komende van hun broedplaatsen elders. Ze blijven hier enkele maanden om dan weer naar hun favoriete broedplaatsen te vertrekken. De lokale bevolking ziet deze gasten graag komen, ze vangen namelijk vele muizen welke verzot zijn op de palmolie vruchten en dus hier in grote getale aanwezig zijn.

Van hier rijden we door Sapphli, maar daar maken we best een stop op de terugweg, laat op de namiddag komt Sapphli pas tot leven. Het gaat dus verder naar Thung Wualean waar de bekendste stranden van Chumphon gelegen zijn: Cabana Beach en Nana Beach met beiden een bijbehorend resort. Dit zijn dan ook de enige door toeristen gekende plaatsen van Chumphon.

Voor de streekkenner is er een weg welke van hieruit naar Pak Nam gaat. Volledig langs de kust, kronkelend en vlak met langs de linkerzijde de Golf van Thailand en langs de rechterkant enkel palmolie- en rubberplantages en dit zo een 30km lang. Ao Paknam is vooral lokaal gekend voor zijn mosselen. Je kan het Yerseke van Thailand noemen. De mosselen zijn, in tegenstelling tot de Zeeuwse mosselen, groen en niet zwart van schelp. De schelpgrootte is identiek aan deze welke in België en Nederland kennen, doch de vleesinhoud is maar de helft. Traditioneel Westers klaargemaakt, met veel selder, uien, wat wortel en eventueel een scheut witte wijn, zijn ze wel heel lekker. Na een lekkere mosselmaaltijd rijden ze naar de bezienswaardigheden rond Pak Nam. Een eerste stop te Hat Sai Ri met een bezoek aan het Marine monument. Hier wordt eer en respect wordt gebracht aan de gestorven en vermiste zeelui. Het is tevens een prachtig viewpoint over de baai van Pak Nam. Wat verderop is het hoogste viewpoint uit de streek: Khao Chao Mueng. Met een automatisch geschakelde ladybike en twee personen is het ook niet geraadzaam om aan de beklimming te beginnen daar de kans groot is dat je niet boven geraakt. Het uitzicht is overweldigend prachtig en het loont zeker de moeite een kijkje te gaan nemen.

Fisherman Village. Pak Nam Chumphon. View from Khao (Hill) Matsee Viewpoint in Chumphon province,

Na dit alles rijden we dan maar door naar Ban Sawi, een klein stadje aan de Golf van Thailand. In Ban Sawi is niet veel te bezichtigen, maar dat hoeft ook niet. Het hoofddoel van de rit is gewoon het mooie landschap langs de kust en daar aangekomen laten we maar het woord aan Lady Garmin om ons terug safe and well naar huis te brengen. De stop in Saphli is voor een ander artikel.

Dit is opnieuw een kleine indruk over mijn geliefkoosde streek waar ik woon en waar voor velen toch maar niets te zien of te beleven is.

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “On the road in Thailand (2): Mooie plekjes Chumphon provincie”

 1. ruudje zegt op

  het ziet er wel prachtig uit , zeker te bezoeken.
  Goede accomodaties ? Aanraders ?

  Thanks

  • Lung addie zegt op

   Beste Ruud,
   in gans Thailand zijn er accommodaties in overvloed. Aanraders? Daarvoor zou ik eigenlijk uw reisplanning moeten kennen anders is het gewoon gissen. Kan je wel zeggen dat je veel keuze hebt, vooral bungalows, langs gans de route (Scenic route) vanaf Prachuap naar het Zuiden.

 2. janbeute zegt op

  Mooie foto en weer een leuk verhaal van je Lung.
  Maar is het als ervaren biker niet een beetje dom om op een bike te gaan rijden met slippers aan en in kortebroek met een shirt zonder mouwen en zelfs ook nog zonder handschoenen.
  Als janneman op zijn Phantom of Roadking stijgt.
  Dan gaat stevig hoogschoeisel met sokken aan, een ventilerend meshjacket met schouder en elleboog protectie om het bovenlichaam een langebroekjeans en uiteraard leren handschoenen.
  Een goede helm, liefst met camera dus geen op een vergiet of emmer lijkend voorwerp.
  Thailand is niet voor niks winnaar in motor ongevallen.
  Alleen al bij een slider met lage snelheid you find out, daar gaan je velletjes.

  Jan Beute.

  • Lung addie zegt op

   Beste Jan,
   ik geef je volkomen gelijk doch er is een MAAR aan deze foto. Deze foto werd genomen toen ik ging tanken op 500m van mijn woonst en niet tijdens een lange rit. In deze kledij zou het idd onverantwoord zijn om een lange rit te maken. In de eerste plaats zou ik reeds, na 2 uur rijden, rood als een kreeft van de motor stappen en in de tweede plaats, zelfs bij een kleine schuiver er niet leuk uitzien. Dit geldt trouwens ook voor langere verplaatsingen met lichtere motoren daar het asfalt kussen met een zware motor net hetzelfde is als met een zwaardere motor.

 3. luc zegt op

  Dag Lung Addie zou U eens een reisroute kunnen mailen ik woon in Phetchabun en zou die reis eens willen doen ik denk wel dat mijn moto Kawazaki 650s daar de berg wel op kan groetjes Luc

  • lung addie zegt op

   naar waar moet ik dit mailen???
   Vanaf Petchabun moet je naar BKK en zo verder via Hua Hin – Prachup Khiri Khan naar het zuiden. Vanaf Prachuap zoveel mogelijk de A4 (Pet Kassem) vermijden en langs de secundaire wegen de kust blijven volgen. Op vele plaatsen is de route aangeduid als de ‘Scenic Route’. Dit is een fietsroute welke nu in volle afwerking is vanwege het ‘Riviera Project’ … In feite kan je niet veel fout rijden daar er maar een weg de kust volgt en de andere de Pet Kassem A4 is…. dus steeds Pet Kassem rechts van jou laten liggen en Zuidelijk rijden…. tussen Pet Kassem en de Golf van Thailand is het een heel smalle landstrook met de spoorweg, die dezelfde route volgt, en secundaire wegen langs de kustlijn.

 4. Nick zegt op

  Waar is dat Khao Nok Kan See viewpoint exact, ik kan het niet vinden op google maps aub. Zou ook het uitzicht van die eerste foto eens in het echt zien.

  Alvast bedankt!

  • lung addie zegt op

   Beste Nick,
   Khao Nok Kin See ligt langs de 3201, de weg die van Ta Sae naar Chumphon via Pathiu gaat (op Petkassem A4 aangeduid als ‘Chumphon Airport’). Langs deze weg is de heuvel aangeduid als: DINSOR HILL en ligt op het stuk weg van Pathiu naar Saphli.
   De eerste foto is een kleine vergissing van de redactie want dat is een foto van Khao Fak Chee welke behoort tot ‘on the road 5’. Khao Fak Chee is een prachtig viewpoint welke ik, als begeleider, aandeed bij de uitstap van de Bikerboys Hua Hin naar Ranong. Dit verslag verschijnt later opnieuw op het blog.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website