Ga je op reis naar Thailand dan sluit je wellicht een reisverzekering af. Desondanks is het raadzaam voorzichtig te zijn met je bagage om te voorkomen dat je iets moet claimen op je verzekering. Lees hier daarom een aantal nuttige tips.

Reisverzekeraars hebben vorig jaar aan verzekerden voor in totaal bijna 200 miljoen euro aan claims voor spullen uitgekeerd. Vakantiegangers claimen het vaakst schade of diefstal aan hun koffer of tas, gevolgd door de (smart)phone en een bril op sterkte. Dat blijkt uit gegevens van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars.

Wie op vakantie gaat, wil zich vooral niet druk maken over vervelende ongemakken zoals diefstal. Een reisverzekering kan helpen als zich zoiets voordoet, maar nog belangrijker: voorkomen is beter dan genezen. Wie goed voorbereid op reis gaat, kan dan ook veel ellende voorkomen. Het Verbond van Verzekeraars geeft acht nuttige vakantietips voor reizigers:

 • Tip 1 Zorg dat niet overal op social media (Facebook, Twitter, Hyves) te zien is dat je weg bent en hoe lang je weggaat. Ook inbrekers zijn vaak te vinden op social media! Als je iets wilt plaatsen, zorg er dan voor dat je berichten afgeschermd zijn voor ongewenste meekijkers.
 • Tip 2 Zorg ervoor dat je huis een bewoonde indruk geeft. Regel bijvoorbeeld dat iemand de post opruimt en zorg dat er een auto op de oprit staat. Je kunt ook met lichttijdschakelaars zorgen dat het lijkt alsof je thuis bent. Verder kun je denken aan gecertificeerde sloten en eventueel een alarminstallatie om inbraak te voorkomen. Zorg ook dat de thuisblijvers weten waar je bent, zodat ze je in geval van nood kunnen bereiken.
 • Tip 3 Zorg dat je relevante telefoonnummers bij je hebt, zoals van de alarmcentrale van je reisverzekering en van je bank (voor het geval je pinpas of creditcard wordt gestolen). Maak daarnaast een kopie van je paspoort, rijbewijs en reisdocumenten, zodat je in geval van diefstal nog wel iets hebt om je te legitimeren en aan te tonen waar je verblijft.
 • Tip 4 Neem zo weinig mogelijk waardevolle spullen en contant geld mee. Wat je niet bij je hebt, kan ook niet gestolen worden.
 • Tip 5 Draag geld, betaalpasjes, creditcards en reisdocumenten altijd op ‘bedekte’ wijze bij je in een borst- of buiktasje.
 • Tip 6 Ga je met vliegtuig, bus, trein of boot op vakantie? Neem waardevolle spullen, zoals je portemonnee, tablet en (smart)phone, waardevolle papieren, breekbare spullen en medicijnen, mee in je handbagage. Laat bij vermissing of beschadiging van ingecheckte bagage bij vliegreizen altijd een PIR (‘Property Irregularity Report’) opmaken of anders een verklaring door de vervoersmaatschappij en vraag daarvan een bewijs.
 • Tip 7 Ben je op je bestemming? Laat waardevolle spullen en waardevolle papieren niet onbeheerd achter in een hotelkamer, tent, caravan, auto, op het strand of waar dan ook. Maak zoveel mogelijk gebruik van kluisjes.
 • Tip 8 Mocht er ondanks alle voorzorg toch iets misgaan, doe dan bij diefstal, vermissing of verlies van bagage, reisdocumenten en/of geld altijd direct aangifte bij de politie en vraag een afschrift van het proces-verbaal.

2 reacties op “Op reis naar Thailand? Wees voorzichtig met je bagage”

 1. ReneH zegt op

  Tip 9: Koop nooit een kluis(je) voor thuis. Als dat weg is is alles weg. Berg je waardevolle spullen tijdens je afwezigheid op niet voor de hand liggende plaatsen op (dus NIET in slaapkamerkast, buro, kruipruimte en vul maar in). En noteer waar je ze opbergt. Ik heb wel eens een maand na thuiskomst een waardevol voorwerp teruggevonden.

  • charlie zegt op

   Een kluisje thuis is best goed, niet al te vast maken, wat kleingeld erin en wat kranten zodat het lijkt of er veel inzit.
   De dieven stelen de hele kluis en zijn verdwenen zonder verder te kijken.
   Natuurlijk je waardevolle spullen goed verstoppen.
   Succes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website