Op reis naar Thailand? Een toeslag voor een te zware koffer of handbagage is gemakkelijk te voorkomen. Daarnaast is een overvolle koffer alleen maar vervelend. U moet er mee sjouwen en het is iedere keer een gevecht om hem dicht te krijgen.

Zorg er in ieder geval voor dat u de onderstaande 10 artikelen thuis laat wanneer u op vakantie naar Thailand gaat.

1. Toiletartikelen
Bedenk hoeveel u nodig hebt van elk toiletartikel – shampoo, conditioner, reinigingsmelk, aftersun – en stop dit in kleine 100 ml plastic flesjes. Laat de grote flessen thuis. Let wel: u mag alleen dergelijke verpakkingen in een doorzichtig plastic tasje meenemen in uw handbagage. Ze verkopen trouwens ook shampoo in Thailand.

2. Vakantieboeken
We hebben het niet eens over de ’50 Tinten Grijs trilogie. Ook een paperback betekent gewicht in uw reisbagage en het neemt tevens de nodige ruimte in. U kunt natuurlijk slechts één boek meenemen en zodra u het ‘en ze leven nog lang en gelukkig’ heeft bereikt, het boek ruilen met een andere reiziger. Een voor de hand liggende oplossing is het kopen van een e-reader in plaats van een papieren werkje.

3. Kleding
Natuurlijk moet u wel wat kleding meenemen, zelfs als u naar het bloedhete Thailand gaat, maar wees meedogenloos als het om kleding gaat. Trek alles eerst aan voordat u vertrekt. Het is mogelijk dat u zich in de uitverkoop enigszins te buiten bent gegaan zodat die trendy regenjas eigenlijk een overbodige luxe is en teveel ruimte inneemt in uw koffer. Ga alleen voor kleding die gemakkelijk zit. Niemand op Phuket zal zien dat u het al voor de 234ste keer draagt.

4. Pindakaas
Bent u bang dat u een bruine boterham met (pinda)kaas gaat missen? Nou en? Op reis is alles anders. Dat is nu juist het leuke van vakantie! Geef uzelf over aan een andere cultuur, leer deze kennen met alle leuke en vreemde gewoontes. Vergeet de pindakaas en hagelslag. Geniet van een Pad Thai of een Tom yam kung in de schaduw onder een parasol op Koh Samui.

5. Föhns en krultangen
Voor veel vrouwen zijn een föhn of een krultang onmisbaar. Net als mascara, dat altijd op de ogen moet. Laat het voor een keer thuis. Stelt u zich de vrijheid voor dat u niet op tijd hoeft op te staan om uw haar in de juiste coupe te modelleren. Ga maar voor een net- uit-je-bed look of en lekker-door-de-war-strandhaar. Laat zien dat u net uit de golven komt van de Amandan zee, niet uit de salon.

6. Waardevolle spullen
Zelfs al heeft uw hotelkamer een kluisje en heeft de accommodatie 24 uur beveiliging, dan nog zijn er veel mogelijkheden om uw geliefde bezittingen kwijt te raken. Dat u extra voorzichtig bent in de schimmige straten van donker Bangkok, betekent nog niet dat u uw Rolex kunt vergeten. Laat spullen van economische en emotionele waarde gewoon thuis. Het heeft geen enkele nut om ze mee te nemen.

7. Handdoeken
Alle hotels in Thailand voorzien u van handdoeken, dus laat die lekker thuis. Als u gaat voor een lichte bepakking, neem dan dunne microfiber reishanddoeken of hamamdoeken mee die het vocht snel absorberen, snel drogen en licht zijn. Een strandhanddoek zou kunnen, maar meestal zijn deze (tegen borgbetaling) ook in uw hotel te krijgen. Zo niet, dan koopt u ze toch in Thailand, vaak nog spotgoedkoop ook.

8. Reisgidsen
Heerlijk om van tevoren in te lezen en u te laten inspireren welke tempel u in Chiang Mai zeker moet zien. Maar een reisgids zo dik als een telefoonboek is niet handig. Neem eventuele reisgidsen mee op uw e-reader. Of kopieer, als u ze echt mee wilt nemen, de meest relevante pagina’s en gooi gelezen pagina’s weg.

9. Overhemden
Het is natuurlijk mogelijk dat u een overhemd met das moet dragen tijdens uw vakantie, bijvoorbeeld wanneer u dineert op een dakterras van het luxe vijfsterren hotel ‘lebua at State Tower‘ in Bangkok. Maar het is vrijwel altijd onmogelijk om een gestreken overhemd kreukvrij uit de koffer te toveren na een lange reis. Koop het ter plekke of zoek een ‘laundry service’, waar uw overhemden tegen een kleine vergoeding worden gestreken.

10. Vuurwerk
…en andere verboden items zoals: honkbalknuppels, party poppers en huishoudmessen. Ze mogen niet mee het vliegtuig in.

16 reacties op “Op reis naar Thailand: dit hoeft niet in de koffer!”

 1. Daan S. zegt op

  Aanvullende tips.

  1. Ik zou zelfs willen adviseren nauwelijks tot niets mee te nemen en in de eerste de beste 7-Eleven je slag te slaan..
  2. Vakantieboeken. In o.a. Bangkok en Chiangmai zijn heel veel 2e hands bookstores waar je voor een prikkie leeswaar kunt scoren. Veel Engelstalig, dat wel, maar meestal ook een Nederlandstalige selectie.
  3. Kleding. Kun je ook ter plekke kopen op markten. Veel 2e hands aanbod ook. Neem idd niet teveel mee. Op straat vind je veel laundry’s waar je voor 1 euro de kilo de was kunt laten doen, je krijgt het dan gestreken terug! Wel even opletten of de was niet vermengd is met die van andere backpackers 😉
  4. Probeer ook eens de ‘gaarkeukens’, restaurantjes met plastic stoelen met voorin grote zilveren pannen waar je je favoriete dish kunt aanwijzen.
  5. Fohns en krultangen. Je kunt voor een prikkie naar de kapper in Thailand. Mannen zelfs slechts voor 1 euro!
  6. Geen aanvullingen.
  7. Geen aanvullingen.
  8. Ook ideaal voor reisinformatie. Het bulkt werkelijk van de internetcafe’s in Thailand. Voor soms zelfs slechts minder dan 50 eurocent per uur. Hoge snelheden vaak, relaxte stoelen. Printjes maken kan ook.
  9. Geen aanvullingen.
  10. Geen aanvullingen.

 2. L zegt op

  Beste Redactie,

  Even een kleine aanvulling op de tips: Er zijn in Thailand een heleboel boeken shops/markten met tweedehand Nederlandse boeken. Dus ook hier kun je voor weinig een leesboek kopen. Pindakaas is in de Big C ook te koop dus als je wel wilt genieten van een boterham met pindakaas dan kan dit en wil je het uit Nederland mee nemen kun je het ook in reisverpakkingen kopen als kleine pakjes pindakaa, hagelslag, chocopasta etc maar vrijwel alles is te krijgen in de Big C. En een vrouw zeggen ( zelf vrouw ) om maar met een vakantie coupe te lopen zonder je vertrouwde haarspullen is niet voor iedereen een goed idee!!! Maar ik ga regelmatig naar de kapper in Thailand om te wassen, knippen en fohnen voor 200 bath en in bijna iedere hotelkamer is wel een fohn en stijltangen zijn ook voor weinig te koop op de markt.

 3. Caliente zegt op

  Koop geen e-reader! Ruil je boek gewoon met anderen! Je horizon wordt veel breder op die manier. Je komt schrijvers tegen die je normaalgesproken nooit zou lezen en je leert wat je zelf mooi vindt, of niet…

  • Sjaak zegt op

   Ik heb er zelfs twee: een voor overdag en een voor ’s nachts als ik niet kan slapen. Heb net een lange treinreis van Butterworth naar Hua Hin achter de rug en was er maar blij mee. Geen zware boeken, maar een super lichte e-reader. En wat auteurs betreft: op het internet zijn zoveel boeken te krijgen, die vind je in geen winkel in Thailand. Heb nog nooit zoveel en afwisselend gelezen sinds ik in het bezit van een eboek reader ben!!!

 4. Henk zegt op

  Aanvulling;
  Veel reisgidsen zijn te downloaded. Zowel voor Android als Apple.
  Neem je smartfoon of ereader of tablet mee.
  Scheelt direct kilo’s bagage.
  Tevens kun je de boeken thuislaten. Lees gewoon digitaal.
  Indien je wifi gebruikt:
  Lees het artikel voor gebruik wifi.
  http://Www.computeridee.nl
  Kleding zo weinig mogelijk mee nemen.
  De Europese levensmiddelen zijn steeds beter verkrijgbaar in de tesco lotus of bigC extra

 5. Roswita zegt op

  Wat kleding betreft: neem zeker niet teveel mee naar Thailand, dan heb je ruimte genoeg om de kleding, die je daar voor een prikkie kunt kopen, mee terug te nemen naar Nederland.
  Veel medicijnen zijn in Thailand verkrijgbaar en vele malen goedkoper. Zo ook de antimuggen spray met deet en de zonnecreme.

 6. Jan zegt op

  Ik vergeet nooit mijn stukje Sunlightzeep. Dat stukje zeep vervangt badschuim, shampoo en wasmiddel voor het kleine wasje. Fotospullen beperk ik tot een digitaal toestelletje met de afmeting van ’n pakje sigaretten, foto’s onthouden wat mensen vergeten, dus meenemen! Mijn noodzakelijk bagage weegt niet meer dan ’n paar kilo en ik ben nooit iets tekort gekomen. Alles, maar dan ook alles, is tegen schappelijke prijzen in Thailand te koop! En toch neem ik het maximale toegestane gewicht aan bagage mee. Mijn tassen, koffers gebruik in nooit, zijn gevuld met gedragen kleding van mijn kinderen en mensen uit mijn omgeving. Geef die kleding gewoon weg, de mensen zijn er je dankbaar voor.

 7. AN zegt op

  wbt waardevolle spullen: scan alles -reispapieren, paspoort, creditcards enz- en sla dat op in The Cloud of stuur jezelf dit alles per mail vlak voordat je op reis gaat , haal dus thuis deze mail niet meer op!!!!
  Raakt iets op vakantie verloren dan kan je altijd alle benodigde gegevens van het vermiste terughalen door in te loggen bij je provider of in JOUW Cloud!!!

 8. Paul zegt op

  Wat kleding betreft: neem in ieder geval één lange broek mee die niet voor de winter bedoeld is als je van plan bent om tempels te bezoeken. Want met een korte broek mag je daar niet naar binnen. Leuk idee om kleding ter plaatse te kopen… en hoewel veel daar gemaakt kan worden is de kant-en-klaar kleding meer gemaakt voor de gemiddelde Thai (qua lengte en breedte) dan de gemiddelde Nederlander of Belg. Dus ben je al langer of breder dan de gemiddelde Nederlander of Belg: neem dan net iets meer kleding mee. De rest van ons kan daar inderdaad best slagen… maar voor de zekerheid: één lange broek mee voor het tempelbezoek.

  • Paul zegt op

   Deze Paul van 192 cm (en geloof me met bijbehorende grote lange broek maat), koopt zijn broeken en XXL hemden gewoon in Thailand, maar dan veelal wel bij winkelcentra in toeristische gebieden. (bijv. in Bangkok bij Central Chidlom en Tokyo.) Bij dezelfde Central winkels in buitenwijken (vaak qua oppervlakte veel groter dan op Chidlom) zijn enkel de Thaise maatjes verkrijgbaar. Er is hier ook een markt voor grote maten (zelf nog niet geweest maar ooit genoteerd): donderdagochtends op markt in Srinakharinwirot universiteit in Sukhumwit aan eind soi 21 en 23.
   Fijne reis!

   • Lex K. zegt op

    Paul, zelfde verhaal, ik ben 1.90m alle kleding die ik nodig heb in Thailand is daar gewoon te koop, behalve Converse All Stars die gaan maar tot maat 45 en geloof me ik heb me suf gezocht, alle grote winkels tussen Bangkok en Phuket, Krabi, Trang en Had Yai maar groter dan 45 echt nergens te vinden, dus als je daar een adresje voor weet; graag, ik houd mij aanbevolen.

    Groet,

    Lex K.

 9. Davis zegt op

  Allemaal leuke tips! Als beginnend 16-jarige reiziger 26 jaar geleden, had al gauw men les geleerd. Je staat er van versteld hoeveel nutteloze zaken je meeneemt al is het maar te veel kleding. Dat merk je bij de afreis, je koffer terug volstouwen met ongedragen spullen, schoenen die je niet nodig had, enz.
  In Thailand is alles te krijgen wat je eventueel vergeten bent.
  Goede tip, al vermeld hier boven, de toiletartikelen: koop die ter plaatse. Jouw merk verkopen ze heus wel, en het is goedkoper dan thuis.

  Maar in mijn geval was het grootste probleem met overgewicht steevast bij de afreis. Je koopt souvenirs, t-shirts, Echte of valse Levi’s broeken, en wat nog allemaal… Wees hier ook homo economicus EN homo logicus. Koop alleen dat souvenir voor die ene persoon die er achter vroeg. Veelal geef je souvenirs aan vrienden, die hebbedingetjes zijn leuk maar belanden vaak en snel in een of andere schuif of berging; hoe ben je zelf?
  Als je nieuwe kledij koopt, goede kwaliteit aan lage prijs is echt de moeite hier, kan je jouw gedragen spullen ergens achterlaten (tempel?) of laat het achter op de kamer.
  Wat ook kan, pakketten versturen per boot. Duurt lang, maar het komt aan en kost geen geld. Al menigmaal gedaan en nooit iets of wat misgelopen. Denk aan kledij, Thai formica servies, die originele rijstkoker voor je Thaise kennis thuis, pok-pok, kleine huisraad, schilderijen (in hout laten kisten), sofakussens met olifanten in gouddraad (;-) kortom alles wat niet echt in je bagage hoeft.

  Goede reis!

 10. Carolien zegt op

  Vijf jaar geleden kreeg ik voor mijn verjaardag een e-reader en het is het mooiste en meest gebruikte cadeau dat ik ooit gekregen heb.
  Het scheelt ontzettend veel gewicht in de koffer ( en ik kan mijn leesbril thuislaten!)
  Als ik nu op vakantie ga hoef ik niet te kiezen welke boeken ik mee wil nemen.
  Ik zet er nu gewoon zo’n 150 op mijn reader en kijk ter plekke voor welk boek ik in de stemming ben.

 11. rori zegt op

  Wel mee te nemen: (handbagage van de nederlandse (partner)).
  1. paspoort
  2. bankpas met cirrus/maestro etc en eventueel 1 extra als reserve bij de bank op te vragen.
  3. creditcard.
  4. medicijnpaspoort
  5. dan ook de medicijnen.
  6. tussendoor (overstap) kleding als je ergens een stopover van meer dan 4 uur hebt.
  7. was en scheergerei voor 2 keer (tussenstop en bij aankomst in bkk).
  8. telefoon/smartfone of zo voor het maken van ……….
  9. ongeveer 100 euro zakgeld (mag ook minder) maar als je contant hebt kun je iets doen.
  10 wat te lezen voor onderweg.
  11. gezichtsmasker, oordopjes, nekkussentje, steun (elastische)kousen (gaat dikke voeten tegen),

  Verder hebben wij kleding in het huis van mijn vrouw en bij haar ouders. Dus dat hebben we dus niet nodig. kunnen alles verder lokaal kopen en aangezien het op markten, etc zo goedkoop is waarom zou je meer mee nemen.

  Bagage van mijn vrouw (thaise).
  Ongeveer zo alles wat er aan kleding, voedsel en mogelijk cadeautjes ter beschikking is.
  Wat ik wil weggooien (humanitas) aan kleding word keurig ingepakt en meegenomen voor iedereen die ze tegenkomt.
  Dat geldt dus ook voor die oude waterkoker, tosti-ijzer, elektrisch mes, strijkijzer, hogedrukkookpan, wafelijzer, wat er in de kerstpakketten zat,
  Natuurlijk moet en ananas in blik mee, vergeet vooral niet chocolade (meestal een kleffe prak als je het uitpakt maar toch). Snoepjes, zoute pinda’s doppinda’s, kaas (gesneden natuurlijk). rookworst, schincken (gerookte duitse ham). zoutstengels, bier, wijn(en), en sterke drank, etc etc.
  Wijn en sterke drank voor vader, zwager, ooms, neven etc.
  Lach me altijd een deuk. Die van mij is 1.53 en op het vliegveld verdwijnt ze dan achter de dozen waar alles in zit.

  Oh ja Verhuisdozen zijn licht en gaan als speciale bagage het ruim in. Buiten de normale banden om. Kans op vermissing bij aankomst de helft minder dan van koffers. Wel goed af-tapen of eventueel omwikkelen met plastic.

  Voor mensen welke te veel gewicht hebben een tip stuur het op met fedex, dhl, nedloyd etc. en haal het in Thailand zelf op. Niet laten aanleveren (scheelt in de kosten).

 12. Yenni zegt op

  Hoi Lisa,
  Na diverse keren Thailand en andere Aziatische landen bezocht te hebben kan ik je verzekeren dat dit niet gaat lukken.Ik heb een normale maat 38 bij 1.73m.
  Een strand(smock) jurkje en soms een tshirt misschien.
  Ik prefereer toch de italiaans en/of franse pasvorm. Letterlijk en figuurlijk; een wereld van verschil!

 13. John Zoet zegt op

  ik reis nu de 57 keer naar Thailand en geniet elke keer er van wat mensen allemaal meeslepen.
  ok ik heb mijn eigen Senseo ook in mijn huis staan en neem de koffie mee van Nederland, maar even opletten hoef je niet veel mee te nemen .
  alle Europese douche reiniging middelen zijn in Thailand te koop en vaak goedkoper als hier .
  wat niet of sporadisch te koop is zijn reiniging middelen voor mondhygiëne .
  b.v. steradent voor een gebit is in Thailand bijna niet te krijgen en Pyralvex voor blaasjes in de mond hebben ze uit de schappen gehaald.
  deze laatste raad ik aan om mee te nemen naar Thailand omdat blaasjes in de mond erg hinderlijk zijn en je die vlug kan oplopen met de handmatige afwasmachines in de keuken.
  een kilo kaas in de bagage is ook lekker bij 29 graden aan het zwembad met een pilsje er bij.
  drie portemonnees meenemen en cash verdelen over je lichaam als je de bekende markten bezoekt in Bangkok.
  je kan hoogstens een derde van je vakantiegeld kwijtraken als je niet oplet.als iemand voor tegen je oploopt meteen achter je opletten want tegelijker tijd ben je achter je van een tweede dader je geld kwijt.
  voor de rest een heerlijk land waar ik over een jaar voorgoed wil wonen en hoop nooit meer naar Nederland terug te moeten.wat ook belangrijk is nooit handbagage in de koffer van een taxi.
  je bent de klos bij de eerste beste verkeerslicht als je de verkeerde hebt.
  noteer en alle tijde het taxi registratie nummer.
  wwer genoeg geschreven en van het tema afgeweken.
  ik hoop toch iets nuttigs te hebben bijgedragen en wens iedereen een fijne vakantie of verblijf toe


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website