Nostalgische rijwielen in museum in Nan

Door Redactie
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Musea, Thailand tips
Tags: ,
11 december 2015

Dat verwacht je toch niet in Thailand, in de provincie Nan: een Hochrad uit 1880, oftewel een hoge Bi, in het Engels penny-farthing.

En wat te denken van een 80 jaar oude Opel uit Berlijn, een fiets met een dubbele stang. Of van de SunBeam Touring Twin, een 70 jaar oude tandem uit Engeland. Of de 26-inch BSA vouwfiets, ontworpen voor Britse paratroopers in de Tweede Wereldoorlog. Dat zijn enkele topstukken uit de verzameling van 150 vintage rijwielen in het rijwielmuseum van Supot Tengtrirat (68).

De basis voor het museum werd al jonge leeftijd gelegd. Als jochie speelde Supot met fietsonderdelen en op latere leeftijd hielp hij mee in de rijwielherstelplaats van zijn vader. De fiets was toen op het platteland het belangrijkste vervoermiddel en het enige dat mensen zich financieel konden veroorloven. De werkplaats annex winkel floreerde en vader Tengtrirat verwierf een dealerschap voor Europese merken, zoals Raleigh en Humber.

Japanse fiets verdringt Europese

Maar in de jaren zestig kwam de klad in de verkoop, toen kopers een voorkeur kregen voor Japanse fietsen. Supot opende een lucratiever benzinestation en in 1972 sloot hij de winkel, waarin nog een gigantische voorraad onderdelen lag. Een deel daarvan ging verloren in de overstromingen van 2006, toen het water het dak van de huizen bereikte. Bij het inspecteren van de schade herleefde Supots liefde voor de fiets en hij besloot een museum te openen. Om zijn verzameling compleet te maken, haalde hij fietsen en onderdelen uit Europa. En zo is het gekomen.

Supot zelf – hoe kan het ook anders – zit nog steeds dagelijks op de fiets. Niet op een Japanner maar op een as-gedreven Durkopp. ‘With a bike, it’s more convenient to get around and find a parking spot.’

Huan Rot Teep, 154 Moo 4, Chao Fa Road, Wiang Sa, Nan. Telefoon 054-781-359.Toegang gratis.

(Bron: Bangkok Post)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website