Nakhon Phanom

De provincie Nakhon Phanom in de Mekong riviervallei bestaat grotendeels uit vlaktes. Aangrenzende provincies zijn Mukdahan, Sakon Nakhon, en Bueng. De belangrijkste rivier in het noordelijke deel is de Songkhram rivier met de kleinere Oun Rivier.

Nakhon Phanom, ooit het centrum van het oude Koninkrijk Sri Kotrabun, ligt langs de westelijke oever van de majestueuze Mekong rivier. Het was ooit het centrum van het mythische vorstendom Sri Kotrabun dat van de 5e tot de 10e eeuw van onze jaartelling langs beide oevers van de Mekong haar gezag deed gelden. Het belangrijkste relict dat in Nakhon Phanom,  ‘stad van bergen’, terug te vinden is , is  de tempel  Wat Phra That Phanom. Deze ‘Wat’ met zijn fraaie 57-meter hoge Stupa wordt dagelijks drukbezocht met het aanbieden van Lotusbloemen, brandende wierook en kaarsen. Volgens overlevering zou daar een borstbeen van Boeddha ondergebracht zijn.

Het verhaal van de bouw staat op stenen panelen aan de voet van de chedi. De bouwstijl wordt als Laotiaans omschreven en is een van de zes koninklijke tempels van het land. De naam werd door koning Rama I aan de stad gegeven, maar werd al lange tijd bewoond door mensen uit Laos en behoorde tot het Lan Xang koninkrijk. De naam “stad van bergen” slaat op de heuvels aan de overkant van de Mekong bij de Laotiaanse plaats Thakhek. Deze hebben een sterke invloed uitgeoefend op de architectuur, gewoonten en keuken van Nakhon Phanom, met inbegrip van de Bai-Sri-Su-Kwan gastvrije ceremonie.

Water spuwende Naga (Inoprasom / Shutterstock.com)

Opvallend is dat koning Rama lll in 1840 een Vietnamese gemeenschap van 150 gezinnen uitnodigde, die nu in Ban Na Chok wonen. Ook Ho Chi Minh woonde daar van 1925 tot 1930 op de vlucht voor de Franse koloniale autoriteiten. Veel Vietnamese toeristen bezoeken zijn voormalige huis.

Nakhon Phanom en Thakhek zijn door een “vriendschapsbrug” met elkaar verbonden. Deze brug met een lengte van 1423 meter werd in november 2011 opgeleverd en wordt gebruikt voor een visa run of om verder Laos te verkennen. Belangrijker is dat in 2019 deze derde Thai-Lao Friendship Bridge ontwikkeld is tot een van de tien speciale economische zones (SEZ), die in het hele land worden gebouwd. Te denken valt onder andere aan een handelsbeurscentrum, gezondheidszorg, hotel-en sportcomplex.

De bewoners zijn trots op hun karakteristieke stad, die nog authentiek Thais overkomt alsof de tijd heeft stilgestaan en er nauwelijks Engels gesproken wordt. Dit ondanks dat er een Amerikaans vliegveld in de Vietnamoorlog gevestigd was. De Mekong rivier diende daarbij als natuurlijke bescherming.

De stad kent verschillende bezienswaardigheden en voor de liefhebbers is een tochtje van een uur over de Mekong te maken en te genieten van de zonsondergang. Ook is het mogelijk om een fiets te huren en over een goed aangelegd fietspad langs de Mekong rivier van het landschap te genieten. Opvallend is de 7 – koppige, daar opgestelde, water spuwende Naga. Boeddha werd door een Naga beschermd op zijn reis naar verlichting. De Naga is een mythische semi -godheid binnen het boeddhisme.

Nakhon Phanom heeft sinds 1962 een luchthaven.

Bron: der Farang, e.a.

Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website