’t Is een gehucht. Er staan 139 huizen, vaak zo dicht bij elkaar dat de daken elkaar raken. Met de bus kun je er niet komen. ‘Dit beeldige gehucht is een toonbeeld van zelfvoorziening en eenvoudige genoegens. Proef de rust nu voordat er hordes mensen komen’, schrijft Peerawat Jariyasombat over Ban Mae Kampong, dat 1.300 meter boven de zeespiegel ligt, zo’n 50 kilometer vanaf de stad Chiang Mai.

De grote hoogte, temperatuur, hoge luchtvochtigheid en de weelderige bossen zijn ideaal voor het kweken van Assam thee en koffie. En de grote regenval vergemakkelijkt het kweken van bloemen, zoals de kleurrijke bloemen van de knoflook klimplant, begonia’s en tuinbalsemien.

Bij thee ben je als eerste geneigd te denken aan de drank, maar aanvankelijk werden de theebladeren gebruikt om er miang van te maken, een gefermenteerde snack die immens populair was in het noorden van Thailand en aangrenzende hooglanden in Myanmar en Indochina.

Miang bestaat uit verse jonge theeblaadjes, die licht geplet zijn, en ui, tomaten, chilli, lemoensap en stukjes varkensvlees of vis. Het was trouwens de grote vraag naar miang waardoor 150 jaar geleden boeren zich in het  gebied vestigden. En nog steeds is miang een belangrijke inkomstenbron voor de dorpelingen.

Take Photo / Shutterstock.com

Homestay

Ban Mae Kampong was een van de eerste dorpen in Thailand, waar toeristen tegen een redelijke prijs konden overnachten bij dorpelingen thuis, een service die tegenwoordig bekend staat als homestay. Van de 139 gezinnen doen 25 mee aan de homestay service.

Het dorp wekt zijn eigen elektriciteit op dankzij twee watervallen van 55 en 30 meter. Twee generatoren, die door het ministerie van Energie zijn gefinancierd, zorgen sinds 1982 voor 12 kW en 5 kW. Lange tijd voldoende, maar flat screen tv’s, dvd-spelers en grotere koelkasten veroorzaken tegenwoordig ’s avonds soms een black-out.

Het dorp beschikt ook over stromend water. De dorpelingen hebben zelf een leidingnet aangelegd, dat gevoed wordt door de nooit opdrogende stroompjes.

Het is een rustiek en vredig lustoord, Ban Mae Kampong. Nachtclubs en een grote markt ontbreken, maar er is wel al een klein vakantiepark aangelegd langs een waterstroom en langs de grote weg zijn enkele coffeeshops en barretjes geopend.

‘Ik hoop dat de dorpelingen sterk genoeg zijn om zich te verweren tegen commerciële druk en in staat zijn hun erfgoed en identiteit te bewaren’, schrijft Peerawat. En dat pleidooi kunnen we van harte ondersteunen na het zien van de foto’s.

Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website