Fietsen in Bangkok? Ehhh, weet je zeker dat je dat wilt? Ja, heel zeker. Ik heb er genoeg goede verhalen over gehoord en dat maakt mij nieuwsgierig.

Om exact 13.00 uur meld ik me samen met vriendin bij de receptie van het Grand China Princess Hotel. Dit hotel ligt in hartje Chinatown op de hoek van Yaowarath- en Rajawong Road.

Fietsen met Co van Kessel

De aanwezige Thai in knalgele shirts met de tekst ‘Co van Kessel Bangkok Tours’ laten zien dat ik goed zit. De fietsgroep is niet bepaald groot, het is inmiddels laagseizoen dus minder deelnemers. Een gezin met twee jonge kinderen uit Zoetermeer, gaat de tocht ook maken. In totaal, inclusief gidsen, gaat het om acht personen. De twee Thaise gidsen vertellen in het Engels wat we ongeveer kunnen verwachten en de nodige huishoudelijke mededelingen. Na een paar grapjes over weer, is het ijs gebroken. We begeven ons naar de ondergrondse parkeergarage om een fiets uit te zoeken. Het fietsen in Bangkok kan beginnen.

Het programma voor vandaag staat vast. De fietstocht gaat ongeveer vijf uurtjes duren en begint vanuit het altijd hectische Chinatown. We steken tijdens de tocht de Chao Praya rivier over en varen met een longtailboot over de klongs. Na een Thaise maaltijd rijden we terug naar het hotel vanwaar we vertrokken zijn.

Bangkok blijft je verbazen

Eerst wat onwennig op de vreemde fietsen vertrekken we. Het begint al goed, de drukke Yaowarath Road moet overgestoken worden. Dan gebeurt er iets wat me nu nog steeds verbaasd. De ervaren Thaise gids steekt de straat over, halverwege de overtocht zwaait hij met zijn gele petje in de lucht en wenkt naar de groep dat we over kunnen steken. Met ware doodsverachting doe ik dat. Wonderlijk genoeg is het omhooggestoken petje en een groepje stuntelige farang voldoende om het verkeer in een van de drukste straten in Bangkok compleet tot stilstand te brengen. Gedisciplineerd stoppen de Thai en laten de groep oversteken. Bangkok blijft je verbazen!

Nauwelijks tijd om bij te komen van mijn eerste verbazing, de karavaan trekt verder. Tijdens de eerste minuten vraag ik me hoeveel van de 12 miljoen Bangkokianen ik vanmiddag omver zal fietsen. In de wirwar van mensen, steegjes, honden, eetstalletjes, brommers en al het andere wat beweegt, lijkt het onmogelijk om niets te raken. Maar ondanks het redelijke tempo gebeurt dat niet. De rest van de groep manoeuvreert ook handig binnen de beperkte ruimte die het fietsen in Chinatown je biedt. Het slalommen heb je snel onder de knie. Ook de Thai zijn handig in het ontwijken van anderen, dat moet wel in deze mierenhoop.

Enthousiaste mensen

Het succes van zo’n tocht wordt voor een belangrijk deel bepaald door het programma maar zeker ook door het enthousiasme van de deelnemers. Wij hadden geluk. De medefietsers, David (39), Sylvia (37) en de kinderen Randy (11) en Jodie (4) zorgde voor een leuke sfeer. De familie genoot zichtbaar van de tocht.

David is onderhoudsmonteur van vliegtuigmotoren en heeft wat met techniek. Zijn hart gaat sneller kloppen wanneer we door een openluchtsloperij rijden. Auto, brommer en andere onderdelen liggen manshoog opgestapeld in de steegjes. Nu eens niet de geur van wokolie maar van motorolie.

Een bizar gezicht. Waar je ook kijkt, overal zie je enorme stapels auto-onderdelen. Op de stoep wordt door een Thai een versnellingsbak gereviseerd. De indringende geur van afgewerkte olie vult de neusgaten en kleurt de stoepen donker. Een milieuambtenaar uit ons land zou hier na een dag werken compleet gek geworden zijn.

We stoppen af en toe om wat te drinken. Een kleine Chinese tempel, die je anders nooit zou ontdekken in de Bangkok betonjungle, is goed voor een aantal leuke foto’s.

Ogen en oren te kort

De tocht is geen moment saai. Je komt zelfs ogen en oren te kort. Alle zintuigen worden geprikkeld tijdens deze ontdekkingstocht. De geuren, kleuren, geluiden en beelden blijven indrukwekkend, al ben ik vaker in deze stad geweest. De steegjes zijn soms zo smal dat twee mensen elkaar nauwelijks kunnen passeren. Ik heb geen idee waar we ons bevinden. Zonder gids zou je hier hopeloos verdwalen. De Thai vinden het prima en gaan netjes aan de kant. Meerdere malen worden we hartelijk begroet met het Engelse ‘Hello’ of het Thaise ‘Sawadee Khap’. Kleine kinderen zwaaien naar de bonte stoet farang en altijd is daar de beroemde glimlach, al kan die van alles betekenen.

Een andere plezierige bijkomstigheid is dat het fietsen voor de nodige verkoeling zorgt. Het is veel minder inspannend en vermoeiend dan lopen in de hitte van deze gigantische stad. Gevaarlijk is het niet, al moet je natuurlijk wel blijven opletten.

Vaartocht over Klongs

Na enige tijd arriveren wij bij de machtige Chao Praya rivier. Met een pontje steken we die over, het gaat allemaal soepel en geroutineerd. Aan de overkant gaan we weer verder en het veranderende landschap zorgt voor nieuw vermaak. Een volgende stop betekent dat we per ‘longtailboat’ ons gaan verplaatsen. De fietsen gaan ook mee. Een vaartocht over de klongs gaat nimmer vervelen.

Een stop bij een tempel, om vervolgens de aanwezige vissen te voeren zorgt voor veel hilariteit. Randy en Jodie schreeuwen het uit van plezier. Ze komen met honderden tegelijk op het brood af en je kunt ze aanraken. De vissen zijn allerminst schuw. Ze worden niet gevangen en opgegeten door de Thai. Het feit dat ze in de directe omgeving van de tempel leven is voldoende om ze de status ‘heilig’ te geven.

De pauze voor een overheerlijke Thaise maaltijd volgt. Voor mij de kans om wat uitgebreider met de familie uit Zoetermeer te praten. De eerste vakantie in ‘Amazing Thailand‘ is een groot succes. Gelukkig maar, ze hebben er lang voor gespaard. De vriendelijkheid van de Thai wordt als eerste genoemd. Een eerder bezoek aan Hua Hin vonden ze fantastisch. De vakantie is bijna ten einde. Het is leuk om toeristen zo enthousiast over Thailand te horen praten. Het plezier in hun ogen spreekt boekdelen. Thailand heeft er weer een aantal ambassadeurs bij.

Achtertuin van Bangkokianen

Met een goed gevulde maag stappen we weer op de fiets. We komen nu door het groene deel van Bangkok. Vooraf moeilijk voor te stellen, maar we zien zelfs rijstvelden. De paden worden smaller, nu worden er stuurmanskunsten verreist, af en toe is het zelfs avontuurlijk. De zon is op z’n retour en zal spoedig achter de horizon verdwijnen. De namiddag brengt een serene rust. Het hectische van Chinatown ligt al lang achter ons. Iedereen geniet zichtbaar van het landschap. Zelfs mijn vriendin, die in Bangkok heeft gewoond, is continu verrast over wat ze te zien krijgt. Tempeltjes, groene vlakten, kokospalmen en bananenbomen. Schooltjes, pittoreske bruggetjes en straatjes. We rijden in de achtertuin van de Bangkokianen. Hier zie je geen toeristen, behalve die paar enthousiastelingen op de fiets dan.

Eenmaal terug lijkt de middag omgevlogen. Nog even napraten en de vele indrukken op ons laten inwerken onder het genot van een kopje thee. We nemen afscheid van David, Sylvia en de kinderen.

Fietsen in Bangkok is één van de leukste uitstapjes die ik in Thailand heb gemaakt. Als ik een waardering zou moeten geven, zou het zeker de maximale vijf sterren zijn. Daarom kan ik in volle overtuiging deze posting afsluiten met hoe ik hem begon: Fietsen in Bangkok? Succes gegarandeerd!

33 reacties op “Fietsen in Bangkok: succes gegarandeerd!”

 1. Pascal zegt op

  Hi,

  Ik kan het beamen, fietsen in Bangkok opent nieuwe deuren! Wij hebben vorig jaar gefietst met Bangkok Biking. Ook zeker een aanrader! WIj fietsten door het zuiden van Bangkok, door de long van Bangkok, de jungle, de sloppenwijken, de lokale markt, op plaatsen waar wij als westerling de attractie waren. Fantastisch om deze andere kant van Bangkok ook te zien!

  Maar alleen fietsen in Bangkok is niet uniek, probeer ook de andere plaatsen in Thailand om te fietsen! Dit jaar hebben wij gefietst in Chiang Mai (Chiang Rai Biking) en Chiang Rai (Chiang Rai Bicycle Tour). Een dag of dagdeel, een goede gids, prima fietsen, en voldoende eten en drinken onderweg. Ook absoluut een belevenis en aanrader!! Je krijgt de kans om die plekken te zien (en net even buiten de stad) die je normaal niet te zien krijgt (lokale gids, kent de locals goed) of waar je normaal niet komt.

  Kortom, wees een hollander en spring op de fiets als je in Thailand bent! 🙂

  • Voor alle info over fietstochten in Thailand kijk op deze website;
   http://bicyclethailand.com

   • Deze dus: http://bicyclethailand.com/tours/

  • irma Bodenstaff zegt op

   Hallo, Nu twee keer meegeweest. Twee jaar terug een halve dag , en nu 3 weken terug een hele dag. Bij de lange dag ga je ook met de skytrein, en boemeltrein. Erg leuk . Groep was met 6 Belgen en 6 Nederlanders, gewoon genoten. Een dag met veel humor. Echt een aanrader.

  • Ymkje zegt op

   Echt geweldig deze fietstocht .. Geweldige ervaring…moet je zeker doen als je in Bangkok bent…

 2. Theo Verbeek zegt op

  De fietstochten zijn zonder meer een sensatie. 2 verschillende tochten heb ik inmiddels achter de rug. En, de 3e fietstocht is voor deze zomer al geboekt. Midden in Chinatown in het Check Inn hotel vertoeven we 4 dagen om de hectiek weer op te snuiven. Een heerlijk vooruitzicht!

 3. Sam Loi zegt op

  Heel leuk opgeschreven. Ik heb zo vaak in China Town gelogeerd dat ik het eigenlijk niet zo goed snap waarom ik niet aan zo’n fietstocht heb deelgenomen. Lijkt me echt fantastisch. Ik ben volgende maand weer in Thailand en hoop dan een paar ‘knakkers’ daar zover te krijgen ook mee te doen. Kunnen we een leuk dagje van maken in BKK, na het fietsen lekker eten op de Yaowarath en daarna naar de nachtmarkt in Silom en voor de liefebbers uiteraard een duikje in Patpong.

  Een vraagje, wat zijn de kosten van de fietstocht?

  • De tocht die ik gemaakt heb koste 1.350 baht per persoon. Er zijn meerdere organisaties die fietstochten aanbieden. Co van Kessel en Andre Breuer (Bangkokbiking) zijn de bekendste en zijn beide goed.

   • Robbie zegt op

    Plaats er dan ook maar wat foto’s bij.

    Robbie

   • F Baarssen zegt op

    Ik kan niet wachten haha,maar vissen is altijd een leuke dagbesteding met een groep.En niets is te veel voor de thai ben je het vissen zat ga je een stuk varen,zwemmen,snorkelen wathever.

   • ruud tam ruad zegt op

    ABC is zeker zo bekend en is zeker ook heel goed. Is van de nederlander Michiel Hoes. Heel veel jaren ervaring.

 4. Ruud zegt op

  Ja ik heb al eens een verhaal geschreven over fietsen in Bangkok met een andere organisatie en toen kreeg ik op mn kop van Peter, omdat die vond dat ik geen reclame mocht maken. Dat stukje is toen niet geplaatst. Was een stukje met fotos en een filmpje. Hierboven wordt gepraat over een aantal organisaties die fietsen in Bangkok. Dus denk ik dat ik het nu ook kan vertellen. De Blog lezers zullen weten dat ik al vele jaren in Thailand kom .Ik ga al vele jaren fietsen bij Michiel Hoes, een nederlander, die al ruim 20 jaar zijn “” fietrsbedrijf “” heeft. Je kan er nu ook steppen. Heel erg leuk . Voordat ik superlatieven los laat over de bedrijven en mijn belevenissen, en weer op mn kop krijg , geef ik jullie de websites van steppen en fietsen.Kan je zelf verder kijken naar hoe en wat. Ook de kosten staan daar vermeld.
  http://www.steppinginbangkok.com/
  http://www.realasia.net/index.php
  Ik kan alleen zeggen dat ik erg geniet altijd. Ook al ben ik al diverse malen op dezelfde plaatsen geweest. Het is altijd weer leuk. De beschrijving in het stukje, komt ongeveer wel overeen met de tours van Michiel (ABC).
  Michiel en zijn vrouw Noi, alsmede zoon Benjamin, zijn ondertussen goede vrienden van ons geworden. Michiel heeft een enorme ervaring. Spreekt vele talen, dus voor iedereen een vriendelijk woord en een gezellige babbel.
  Bekijk mijn videos maar op Youtube: Dat vertelt meer dan woorden hier.
  http://youtu.be/eV8EwxywGS4
  en
  http://youtu.be/DKm0FBxtxaI
  Voor vragen mag je reageren .Ik schrijf je terug.
  Nooit gedaan ????? Doen dan. Heel erg leuk . Steppen is wel vermoeiender dan fietsen hoor.
  Groet Ruud

  • @ is dat zo Ruud? Was ik zo streng? Niet persoonlijk bedoeld… dat begrijp je wel 😉
   Er zijn meerder partijen die deze tochten aanbieden, maar van Michiel Hoes had ik nog niet gehoord. Maar als jij zegt dat hij goed is dan neem ik dat zeker van je aan.

   • Ruud zegt op

    Dank je Peter. Nee je bent niet zo srtreng hoor. Ja Michiel Hoes is echt goed. Goed materiaal, vriendelijk en kennis van zaken. En voor ons Nederlands sprekend natuurlijk is ook leuk. Ik beveel hem aan. N iet alleen als ABC maar gewoon als een leuke venbt die leuke fiets/step-tochten doet.
    Ruud

   • Fluminis zegt op

    De tocht van Michiel is de langslopende. Dit was de allereerste route die de enige echte “Co van Kessel” per fiets heeft neergezet en dat bedrijfje ABC is toen overgenomen door Michiel.

    Aanrader absoluut..

  • Henk zegt op

   Bedankt voor de links Ruud.
   Ik was al eens wezen fietsen in de toer van Co en dacht de volgende keer eens de andere toer te doen bij de andere aanbieder.
   Maar ga nu eens kijken naar dat steppen.

   Henk

 5. Miek37 zegt op

  De groep bepaald toch de sfeer, ik heb ook de Co van Kessel tour gedaan met toen nog Co zelf op de voorgrond (letterlijk en figuurlijk want deze man vond zichzelf echt geweldig) maar tegenwoordig fietst hij niet meer mee heb ik gelezen. Anyway, aangekomen bij het hotel bleken wij allemaal gewoon in ons vakantiekloffie gekleed te zijn, m.a.w. shorts en een t-shirtje maar er was een vrouw van aziatische origine bij die van top tot teen in wieleroutfit was gehuld.

  Om een lang verhaal kort te maken lag uitgerekend zij bij het groene deel aangekomen binnen no-time in het kanaal aangezien ze amper kon fietsen, de Thaise hulp van Co erachteraan maar die kon dan weer niet zwemmen, kortom, chaotische maar ook zeer hilarische toestanden waar we achteraf gezien met z’n allen gelukkig hartelijk om hebben kunnen lachen! 😉

  • Peter zegt op

   Mieke, je schrijft da Co niet meer mee fiets, dat klopt, de goeie man is eerder dit jaar overleden.

 6. Miek37 zegt op

  O ja, dit zijn de foto’s die ik tijdens de fietstour heb gemaakt :

  http://www.flickr.com/photos/miek37/tags/cycletour/

 7. Marcus zegt op

  Co had de naam nogal stevig voor de fietstochten te rekenen, de prijs van een Thaise fiets 🙂

 8. Peter zegt op

  Het fietsen is inderdaad geweldig we hebben ondertussen 3 verschillende tochten met Co gedaan. De gidsen die we gehad hebben zijn ook erg aardig en met de groepen hebben we het ook altijd getroffen.
  Een wandeltocht met een gids door Chinatown, je rkijgt heel veel informatie.
  Dit jaar hebben we zelf 2 dagen door Chinatown gezworven, erg leuk en eethuisjes waar je heerlijk kunt eten.
  Ook in Chiang May is het leuk om te fietsen, vorig jaar hebben we ook een dagdeel gedaan.
  Dit jaar hebben we een tocht van 2 dagen met een overnachting in een bungalow op een vlot in een stuwmeer.
  Deze tocht wordt niet veel gereden, je moet best wel veel klimmen maar het is wel de moeite waard.
  Ook een stadswandeling door de oude stad is heel leuk om te doen.
  Als ik weer een beetje tijd heb zal ik een verslag van onze reis maken.
  En ik vind inderdaad dat de thaise mensen heel vriendelijk zijn, als ik daar ben voel ik me helemaal thuis.

 9. john zegt op

  Ik heb afgelopen jaar 2 fietstochten gedaan in Bangkok ( Co van Kessel en Andre Breuer). Allebei goed bevallen.

  Dit jaar doe ik bij Co een wandeltocht door Chinatown,een fietstocht in de Khao san road omgeving en een klongtour.

  Ik heb er echt zin in!

 10. Chang Noi zegt op

  Ik heb slechts 1 maal een fietstocht door BKK gedaan en wel met Co, maar of je die tochten nu met Co, Andre of Martin doet het blijven fantastische ervaringen. Naar mijn weten hebben alle drie de heren ruime ervaring in het leven en fietsen in Bangkok. Er zullen ongetwijfeld verschillen zijn. Ieder voor zich om te zien wat hem/hara wel/niet bevalt.

  Overigens worden er ook in Chiang Mai en Sukhothai (Ronny & Mem?) prachtige fiets tochten gemaakt. Ik zelf ben een beteje te lui en stap liever op de motor.

  Chang Noi

 11. Fietsen in Bangkok

  http://blog.travelandleisureasia.com/interest/2009/11/16/bangkok-jungle-by-bike/

 12. Jan zegt op

  Heb zelf in Chiang Mai fietstochten gemaakt met het Belgische/Thaise http://www.clickandtravelonline.com.

  Uitstekende gidsen , prima materiaal en goede cultuurhistorische info onderweg.

  Je kunt hier ook meerdaagse trips boeken met gids en trekt dan de bergen in oa naar de Hilltribes.

  Geen reclame , aar wel een aanrader.

  gr jan

 13. Ruud Rotterdam zegt op

  Leuk om dit weer eens te lezen wij hebben met 6 personen waaronder ik 70 +.
  deze tocht gemaakt op 6 januari 2008 zijn ook bij dat tempeltje geweest ,
  en verder klopt het hele verslag, wij hadden uitstekende fietsen van Co van Kessel maar het leukste waren de de twee meisjes die als gids ons mee namen.
  zeer aardig ik was nog gevallen , mijn arm was stuk maar met betadine en verband werd dat door de meisjes kordaat aangepakt echt een aanrader.!
  je weet niet wat je meemaakt je komt op plekken die je nooit verwacht
  je zou er heimwee van krijgen

 14. Frans turkije zegt op

  Co van Kessel staat genoteerd in my iPad. Lijkt me fantastisch om te doen.

 15. Irma zegt op

  Dit vond ik het leukste van Bangkok. Ook al ben je fietsen niet zo gewend, dan is dit makkelijk te doen. Hartstikke relaxed en een absolute aanrader. Je komt op plekken waar je normaal gesproken misschien niet komt.

 16. Willem Horik zegt op

  Fietsen door Bangkok is een sensatie. Wij hebben hem al twee maal gereden. Vooral de twee vrouwelijke gidsen waren fantastisch. De een sprak zelfs al Nederlandse woorden.
  De lunch langs het water was ook verschrikkelijk lekker,
  Het is echt een aanrader als je voor het eerst in Bangkok verblijft.

 17. Ans Pander zegt op

  Super! Dit moet je zeker gedaan hebben, nietwaar Pim en Ria Raap uit Chiang Rai!

 18. Ingrid zegt op

  De fietstochten door Bangkok zijn inderdaad geweldig. Wij hebben al meerdere tochten via Co gedaan maar volgens mij zijn ze allemaal wel goed. Je ziet de stad van een andere kant.
  Ook heel leuk is een wandeltocht met een gids door Chinatown (via Co gedaan) je komt op plekjes die jezelf niet vindt.

  Ook kun je als toerist zelf nog veel ontdekken in Bangkok afwijkend van de toeristische trekpleisters. Stap eens uit op een willekeurig metro- of skytrainstation en wandel dan door zo’n wijk. Achter Sukhumvitroad loopt een (verhoogd) fietspad, ook leuk om daar langs te wandelen. Zoek op Google maps naar tempeltjes die niet toeristisch zijn en ga die eens bekijken. Neem de watertaxi. Kortom een stad die nooit verveeld.

 19. cor duran zegt op

  Als we dan toch namen mogen gaan noemen van bedrijven die fietstochten organiseren in Bangkok, vind ik dat de volgende niet mag ontbreken. http://www.followmebiketour.com/ Dit bedrijf wordt ook door een nederlander gerund en zit op slechts een aantal honderd meter verwijderd van een MBK station.

  Mijn vrouw en ik hebben al drie jaar achtereen van de fietstochten gebruik gemaakt. Het bedrijf heeft goede fietsen en de gidsen spreken perfect Engels.

 20. Hans en Roos Kammenga zegt op

  Inderdaad, fietsen in Bankok is een belevenis. Wij hebben dat 6 jaar geleden gedaan en hebben een prima herinnering aan de gele gidsen van Co van Kessel die ons door het drukke Bankok hebbeb geleid. Facinerend.!!!

  Alles bij elkaar aanleiding voor ons om afgelopen jaar 4000 km. in Thailand te fietsen. Wij zijn vanuit Chang Mai eerst helemaal naar het Noorden gefietst. Terug naar Chang Mai om daarna naar het Zuiden te fietsen. Alles bij elkaar 9 weken leven als de Thai. Niets georganiseerd op de bonnefooi dus. Reuze spannend maar erg indrukwekkend. Vanuit Puket zijn we terug gevlogen naar Nederland.

  Dit alles met route boekjes van de reisorganisatie AWOL. Super. Uiteraard dit alles met eigen fietsen.

  Roos en Hans Kammenga


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website