De bewoners van Bang Lamphu mogen Aunty Nid (80), zoals haar koosnaampje luidt, wel dankbaar zijn. Dankzij haar inspanningen ging de slopershamer niet in de fraaie Kurusapa drukkerij, waar talloze Thaise boeken van de persen zijn gerold. In april gaat het open als streekmuseum, biliotheek en congrescentrum.

Wat zal er te zien zijn? Beelden en verhalen van oude en unieke gemeenschappen in het gebied. Zoals de goudsmeden die werkzaam waren in Surao Alley. Geen kleine jongens, want ze stamden af van koninklijke goudsmeden. Zoals het verhaal van Ban Pak Chud Lakhon, waar costuums werden geborduurd voor Thaise klassieke dansen. En de bezoekers krijgen een blik in de geschiedenis van de drukkerswereld in Thailand.

Voor haar inzet voor het gebouw en tal van andere activiteiten ontving tante Nid als eerste de Khon Dee Sri Phra Nakhon (honourable person of Phra Nakhon district). Een mooie gouden speld met diamant plus bijbehorend certificaat. De onderscheiding is een initiatief van de Culturele Raad van Phra Nakhon met als doel morele steun te verlenen aan mensen die zich inzetten voor de publieke zaak, hen te eren en een voorbeeld te stellen van goed buurtleiderschap.

Tante Nid woont al sinds haar geboorte in het Bang Lamphu-gebied van Phra Nakhon. Haar eerste goede daad was twee wegen in voetgangersgebieden om te laten zetten. Die vormden een mooie locatie voor culturele activiteiten, voor de eerste keer in 1998 gehouden. Het programma bood likay (Thais volkstheater) en lam tad (Thaise beurtzang).

‘Het had veel succes’, vertelt tante Nid. ‘Er waren veel bezoekers en ook veel verkopers. Dus vroeg de toenmalige gouverneur of we het konden herhalen.’ En dat gebeurde sindsdien viermaal. ‘We beschouwden het als een prima evenement om de kunst en cultuur van Bang Lamphu te conserveren.’ En daar past het nieuwe museum uitstekend in.

(Bron: Bangkok Post, 25 januari 2014)


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor een verjaardag of zomaar? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Dankzij tante Nid ging de slopershamer niet in een mooi gebouw”

  1. Frits zegt op

    Ik dacht dat het gebouw aan de Phra athit lag.Ieder jaar loop ik er op vakantie wel langs.Vlakbij de Chao Phraya.Links van het bruggetje ligt een oud fort wat ook wel eens een onderhoudbeurt nodig heeft.Morgen ben ik er weer, ga toch eens kijken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website