Art in Paradise – Pattaya

Door Dick Koger
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Musea, Thailand tips
Tags: ,
15 juni 2013

Wanneer Pattaya het paradijs is, is bovengenoemde naam voor de hand liggend voor een museum. Ik had over dit museum gelezen en daarna bleef mijn nieuwsgierigheid knagen, ondanks het feit dat de toegangsprijs voor Europese toeristen 500 Baht is en voor Aziatische 150.

Dit is geen museum voor oude kunst, maar voor schilderwerk dat, in twee dimensies gemaakt, de suggestie wekt dat het driedimensionaal is. Dus geen zware cultuur, maar vernuft en humor. Laten we het vergelijken met dichtkunst. Je hebt mooie gedichten, die een en al ernst zijn, en je hebt het light verse. Die laatste zijn vol esprit en humor. Ik noem maar Drs. P.

Wanneer we aankomen en de auto parkeren, begint het al. Dit moet 50 Baht kosten. Zowel mijn rijdende metgezel als ik vinden dit belachelijk, dus zoeken we elders een plaats zonder kosten. Met lood in mijn schoenen ga ik naar de kassa. Daar neem ik het heft in handen. Ik zeg vriendelijk, in het Thais, dat ik net als mijn metgezel de Thaise prijs wil betalen. Ik woon hier meer dan twintig jaar.

Weliswaar heb ik geen Thais rijbewijs, maar wel een ATM-kaart van een Thaise bank. En creditcards van dezelfde bank. Ik toon ze allemaal. Laat uw werkvergunning maar zien, is het antwoord. Lachend zeg ik dat ik de zeventig gepasseerd ben en niet werk. Dan bent u toerist zegt het meisje. Neen zeg ik, toeristen brengen een bezoek aan Thailand en gaan daarna terug naar hun eigen huis. Ik woon hier en heb geen huis in Europa. Ze is onvermurwbaar. Ik kom met het volgende idee. Mijn paspoort is zelfs in Bangkok uitgegeven. Ik laat het haar zien. Nu gaat een ander meisje zowaar met een superieur bellen. Ik hoor haar vertellen dat er een blanke buitenlander is zonder rijbewijs, maar met een Thaise bank en een paspoort dat hier uitgegeven is. Ik win, want nu klinkt het verlossende woord. Ik hoef maar 150 Baht te betalen. Wat een gedoe om een toerist-onvriendelijke bedoening te omzeilen.

Binnen moet ik eerlijk zeggen dat het buitengewoon leuk is. Grote zalen met allerhande grappen. Niet alleen aan de muur, maar ook op de vloer. Het is maandagmorgen vroeg, maar het is al behoorlijk druk. Alleen maar Aziaten.

Kennelijk is dit een soort vermaak dat hier goed valt. Iedereen is elkaar aan het fotograferen. Het beste kan ik een aantal foto’s laten zien. Mij trof een rij huizen, die, wanneer je erlangs loopt, bewegen. Hier is de trucage net omgekeerd. Het lijkt tweedimensionaal, maar is in werkelijkheid driedimensionaal.

Er zijn diverse afdelingen. Thaise cultuur, de antieke wereld, het dinosaurussentijdperk en ook moderne kunst. Voor 150 Baht is dit museum absoluut leuk, vooral met Thais of met kinderen. Het is te vinden vlakbij de dolfijnfontein in Noord Pattaya. Rij je op de Second Road naar het noorden, dan zie je het na soi 1 links in het eerste straatje aan de rechterhand.

Video Art in Paradise

Zie hier een video impressie:

[youtube]http://youtu.be/u_kmU1OFdig[/youtube]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Art in Paradise – Pattaya”

 1. Peter Holland zegt op

  Het museum zal ongetwijfelt het bezichtigen waard zijn, waar ik me erg aan stoor is wederom de respectloze manier waarop niet aziaten zwaar gediscimineerd worden met dit apartheids-betalingsstelsel.
  Men heeft nu eindelijk de mond vol over de oplichtingspraktijken en Piraterij in Phuket en Pattaya, maar als het om dit krankzinig beleid gaat blijft het nog steeds doodstil van overheidswege.
  Ik vind dit werkelijk onbegrijpelijk.

  Moderator: niet relavante tekst verwijderd.

 2. l.lagemaat zegt op

  Een leuk en informatief stukje over “Art in Paradise”.
  Het lijkt mij de moeite waard om daar eens langs te gaan.
  Wat mij wel opvalt is de toelichting in het Russisch en niet
  in het Thais en/of Engels.

  groet,

  Lodewijk

 3. Rob V. zegt op

  Ziet er wel leuk uit maar zo’n prijsverschil is natuurlijk absurd en valt niet te verklaren met “ja,Thai betalen indirect via belastingen aan het onderhoud van het nationale park, grand palamce, …”. Ik neem trouwens aan dat er een “thai” en “buitenlander” prijs is, zodat ook overige Aziaten extra aangeslagen kunnen worden als de kassa medewerker merkt dat ze niet Thais zijn. Een kennis van mij is half Indo, soms komt hij weg door als zich als Thai voor te doen maar soms merken ze dat hij geen Thai maar een “andere” aziaat is en wordt hij ook gewoon als buitenlander behandeld (aangeslagen).

  Wat moet ik eigenlijk denken van het slechte Engels? “Interractive art museum” en “Have your beautiful memories at here” zijn weer een knap staaltje Thinglish.

  @ Legemaat: het zal wel een fragment zijn uit een Russisch TV programma, niet een Thai’s programma. Als je door klikt op YouTube kom je ook Thaise video verslagen tegen:
  http://www.youtube.com/watch?v=xLqy7GmuKrE

  Hoeveel Thai zullen de diverse kust stijlen, artiesten en historische figuren herkennen? Wel een leuke manier zo voor school klassen om zo wat over kunst, cultuur en geschiedenis te leren (en dan in het bijzonder natuurlijk kunst en creativitet). Maar het zal ook wel gewoon sanook zijn om grappige foto’s te maken. Wie Salvador Dali is doet er dan wat minder toe.

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Rob,
   Bedankt voor de tip om via youtube door te klikken!
   Bedankt.
   Mooie video beelden en in het Thais:een verademing!

   groet,

   Lodewijk

 4. egon wout zegt op

  Het argument om prijsverschillen in toegangsprijzen te verklaren met”de thai betalen belasting” is onzin.1 Vele thai betalen geen lb.2 Ieder die wat koopt betaalt belasting via de BTW.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website