Op 19 november 2021 wordt het jaarlijkse Loi Krathong Festival gevierd in Thailand. In veel verschillende plaatsen in Thailand waaronder Bangkok, Chiang Mai, Ayutthaya en Sukhothai zijn er ’s avonds activiteiten en wordt het ‘Festival van Lichtjes’ uitbundig gevierd.

Loy Krathong wordt ieder gevierd tijdens de volle maan van de 12e maand de Thaise maankalender. Volgens velen is Loi Krathong het mooiste en meest indrukwekkende evenement in Thailand, een sfeervol feest van water en lichtjes. Duizenden wensballonnen en kleine bootjes met kaarsjes die als kleine sterren de duisternis verlichten. Een prachtig gezicht. Loy Krathong wordt ook door de Thaise gemeenschap in Nederland gevierd.

Eeuwenoude traditie

Het feest van Loy Krathong is een eeuwenoude traditie. Loy betekent drijven en een Krathong is een klein vaartuigje meestal vroeger gemaakt van bananenblad. Tegenwoordig wordt ook het vervuilende piepschuim gebruikt.Het Loy Krathong festival wordt gehouden in heel Thailand op de dag van de volle maan dag (de 12e maand volgens de Thaise maankalender, eind november). Echter, de naam en de vieringen variëren van regio tot regio.

Loy Krathong in Centraal Thailand

In Centraal Thailand maken de Thai meestal Krathongs in de vorm van een lotusbloem. Hiervoor gebruiken ze bananenbladeren, de schors van een bananenboom, en andere natuurlijke materialen. In de loop van de avond laten ze de Krathongs de rivier opdrijven, met een brandende kaars, wierook en andere versieringen.

Sommige Thai voegen vingernagels en haren toe aan de Krathong om ook een eventuele slechte karma te laten wegdrijven. Anderen leggen munten op de Krathong om een aalmoes aan de Goden aan te bieden. De Thai in Centraal Thailand vieren dit ritueel ter ere van de voetafdruk van Boeddha aan de oever van de Nuntha Nathi rivier in Sri Lanka. En daarnaast om respect te tonen aan de godin van de rivier: “Mae Khongkha”.

501room / Shutterstock.com

Loy Krathong in de Noordelijke regio: ‘Yi Pang’

In de noordelijke regio wordt Loy Krathong anders gevierd. In Chiang Mai noemen ze het “Yi Peng” wat een benaming is uit het lokale Lanna dialect. Het betekent, de volle maan van de 2de maand. Het valt samen met de 12e maand in de Thaise maankalender. De noordelijke Thai versieren de huizen en tempels met lantaarns en laten ook de Krathongs drijven op de rivier. Een ander spectaculair gezicht is het oplaten van honderden brandende lampions die de donkere hemel verlichten. Vlak daarna wordt er vuurwerk ontstoken.

Er zijn vele namen voor Krathong, zoals Loy Fai of Long Sapao. In het Noorden volgen ze het Birmese geloof van verering van de monnik Phra Ouppakutt (Phra Bua Keam) die mediteerde diep onder de zee. Tevens betuigen ze dankbaarheid aan de koning van Hongsawadee.

Loy Krathong Sai Festival

In de provincie Changwat Tak aan de grens met Birma heet het feest “Loy Krathong Sai” of “Pra Thep Phan Duang” (duizend drijfkaarsen). Hier worden zowel bananenblad bootjes als de schil van een kokosnoot met kaarsjes versierd. Daarna worden ze aan elkaar verbonden tot een lange keten van glinsterende lichtjes. Vandaar de oorsprong van de naam, “Loi Krathong Sai”.

Lai Rue Fai Festival in het Noordoosten

In de Noordoostelijke regio (Isaan), heet Loy Krathong “Lai Rue Fai” (het feest van drijvende verlichte boten). De boten worden van de stam van een bananenboom, bamboe of andere drijvende materialen gemaakt en versierd met kaarsen en lantaarns. De drijvende kunstwerkjes hebben de vorm van een Jedi, zwaan, Naga (slang koning) en Garuda. Er worden ook grote boten gemaakt soms wel van zes meter lang. De Thai laten ze drijven in de Mekong rivier.

Oorsprong van Loy Krathong

Over het ontstaan en de herkomst van Loy Khratong in Thailand gaan vele verhalen. Sommigen zeggen het een ritueel is om de voetafdruk van Boeddha te eren op de oever van de Nuntha Nathi rivier in Sri Lanka. Anderen zijn van mening dat het gaat om respect te betuigen aan de Chulamanee Godin, die Boeddha verwelkomde bij zijn terugkeer naar de hemel. Er is ook een versie die zegt dat het feest respect betuigt aan de Godin van de Ganges.

Historici zijn van mening dat het feest is gebaseerd op de Indiase verering van Brahma, de Tam Phratep of Teepa Waree. In India is Loy Khratong een ritueel voor het aanbidden van Trimurti. Trimurti is de benaming voor de drie belangrijkste aspecten van Ishvara in het hindoeïsme. Ze wordt ook wel aangeduid als de hindoeïstische Drie-eenheid. Deze worden gevormd door Brahma de schepper, Vishnoe de handhaver en Devo Maheshvara (Shiva) de vernietiger.

De Thaise bevolking heeft de verering van Brahma overgenomen samen met andere vereringen die te hebben met de Thaise landbouw. Water speelt daarbij een belangrijke rol. Water is nu eenmaal van groot belang in het dagelijkse leven van een Thai. Daarom eren de Thai de Godin van de rivier “Mae Khongkha”.

Het Loy Khratong festival is uitgegroeid tot een Thaise traditie die bekend en geliefd is in de hele wereld.

1 reactie op “Agenda: Loi Krathong Festival op 19 november 2021 – Feest van licht en water”

 1. Carlo zegt op

  Bij een van mijn eerste Thailandreizen, ondertussen een 7-tal jaar geleden, heb ik dit spektakel mogen beleven. Ik krijg er kippenvel van als ik er aan terugdenk. Zó een intense ervaring.
  Vooreerst was het heel indrukwekkend hoe de Beachroad in Pattaya volledig ingenomen was door honderden standjes met bloemstukken in alle vormen en kleuren, en in alle prijsklasses. Er was een bedrijvigheid van jewelste. Vele stukken werden ter plaatse gemaakt door handige Thai die blijkbaar ook uitblonken in de bloemschikkunst.
  Ik kocht een middelgroot exemplaar voor zowel mijzelf als mijn vriendin. De prijzen zijn op zijn Thais, zeer goedkoop.
  Mijn vriendin legde mij uit dat ik een haartje moest leggen in haar ‘bootje’ en zij dus één in de mijne. De kaarsjes en wierrookstokjes werden aangestoken en dan gaven we die 2 bloemstukjes-bootjes aan een kleine jongen die ze voor een fooi in zee bracht zodat wij droog bleven. Onze stukjes werden dus naast elkaar te water gelaten en dreven in zee. We zagen in de nacht de kaarsjes flikkeren.
  Na een tijdje zei mijn vriendin: ‘see how our pieces stay together, this means we are to stay together’. Kippenvel.

  (NB: ‘s anderendaags was het aanzicht van de verlepte stukken in zee een stort, jammer)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website