De aapjes van Lopburi (video)

Door Redactie
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Festivals, Thailand tips
Tags: , ,
6 februari 2023

Lopburi is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Thailand. Het ligt ongeveer 150 km ten noord-oosten van Bangkok. Het is één van de oudste en meest sfeervolle steden van Thailand met tal van historische bezienswaardigheden, waarvan de oorsprong soms teruggaat tot de 6e eeuw.

De oude Khmer-tempel, Prang Sam Yot en het Khmer heiligdom, Sarn Phra Karn in de stad zijn prachtige iconen van vervlogen tijden. Het bouwwerk heeft drie prangs, die staan voor Brahma, Vishnu en Shiva (de hindoeïstische drie-eenheid). Het werd later erkend als een boeddhistisch heiligdom.

Lopburi is ook de stad van de apen (makaken) die, omdat ze in de tempels van de stad leven, door de Thai als ‘heilige dieren’ beschouwd worden.

topten22photo / Shutterstock.com

Ieder jaar wordt er in Lopburi een speciaal festival voor de apen georganiseerd. Het festival vindt plaats in het laatste weekend van november en is een belangrijke attractie voor de lokale bevolking en buitenlandse bezoekers. De festiviteiten omvatten o.a. een ‘monkey tea party’ waarbij de makaken verwend worden met snoep, fruit, eieren, komkommers en bananen.

Video: De aapjes van Lopburi

Bekijk hier de video:

5 reacties op “De aapjes van Lopburi (video)”

 1. peter zegt op

  Hoef ik dus niet te zijn, mocht de makaken al aanschouwen in Phuket town(uitkijkpunt) en Prachuap Khirikan.
  Vooral in de laatste plaats zijn ze ook tamelijk talrijk. Er staat een fontein bij een parkeerplaats voor de bergtempel en dat is hun domein. Niemand parkeert daar.
  Echter totaal aan de andere kant van dat is een militair terrein, mag je ook komen. Er staat op een gegeven moment wel een wachtpost, maar laat je toe. En daar is de brillangoer te vinden. Deze zijn veel schuwer en zal je geduld moeten hebben er een te zien.
  Veel mooiere beestjes om te zien. Je rijdt helemaal door op de weg tot een bos met wat “toeristische gebouwtjes” en daar kan je ze tegen komen. Het is me gelukt er een vast te leggen met camera. bleef lang genoeg.

 2. PEER zegt op

  Sorry, maak ík vind ‘t irritante en brutale rotzakken.
  Heb ze in Thailand op veel plaatsen meegemaakt.
  Boodschappentassen en damestasjes zijn al niet veilig, zelfs op de golfbaan proberen ze je golftas open te ritsen en graaien wat er te graaien valt; er kan zomaar je portemonnee bij zitten.
  Heb zelfs meegemaakt dat ze in m’n broekzak zaten.
  En heb je de pech dat ze je bijten, dan kun je regelrecht naar ‘t hospitaal voor ‘n anti-tetanus prik.

  • JosNT zegt op

   Ja Peer, je schrijft ‘En als je pech hebt dat ze je bijten, dan kun je regelrecht naar ’t hospitaal voor ’n anti-tetanus prik’.
   Ik zou er aan toevoegen: als je geluk hebt dan blijft het bij die anti-tetanus prik. En als je pech hebt dan kan je naar het hospitaal voor een prik tegen hondsdolheid (rabiës). Wat die meiden in de video allemaal willen ondergaan voor dat kiekje of video is onverantwoordelijk.

 3. khun moo zegt op

  Apen zijn nu eenmaal niet te vertrouwen.
  Ik ben er zelf al een keertje door gebeten.
  Het zijn rovers die op zoek zijn naar eten.
  Ik zie mijn vrouw nog staan , achter in de pic up zwaaiend met en stuk hout om te proberen onze etenswaren te verdedigen tegen de rovers.
  Inmiddels hebben we beide rabies injecties genomen.
  In de coffeshop waar ik geregeld op het terrasje een kopje cappucino drink heeft men geregeld last van makaken.
  Apen met en hoogte van een halve meter.
  Men heeft een lange stok van 3 meter klaar staan om de beesten te verdrijven.

 4. William-Korat zegt op

  Hebben vrijwel alle primaten last van khun moo redelijk onbetrouwbaar tot zeer onbetrouwbaar.
  Hangt er een beetje van af met welke soort je te maken heb. [hahaha]

  Die beesten wonen hier nu eenmaal en ja als je er een attractie van gaat maken als opper primaat voor de lusten mag je ook de lasten hebben.
  Nooit zo begrepen dat gefotografeer met dieren van wat voor soort dan ook.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website