10 Smartphone tips voor lagere kosten in Thailand

Dankzij smartphones zijn we gewend om altijd en overal internettoegang te hebben. Zelfs als je op vakantie in Thailand bent, is het heel verleidelijk om jouw e-mails te checken, je Facebookstatus bij te werken of reviews van restaurants in Bangkok op te zoeken.

Wat veel reizigers zich echter niet realiseren is dat de standaard 06-abonnementen van telefoonproviders meestal niet van toepassing zijn in het buitenland en daarom ook niet in Thailand.

Data roaming

Wanneer je jouw telefoon gebruikt op een ander netwerk in het buitenland (maar nog steeds de rekening van je eigen provider ontvangt) dan heet dat ‘data roaming’.  Voor de onoplettende vakantieganger kunnen de kosten van data roaming tot exorbitant hoge telefoonrekeningen leiden.

Nieuwe EU-Wetgeving

Recente EU-wetgeving beperkt de kosten binnen de Eurozone in. Buiten Europa gelden weer andere regels. Jouw dataverkeer wordt dan nog steeds betaald per megabyte en per 1MB (dat is ruwweg hetzelfde als 8 webpagina’s of twee foto’s bekijken) Even internetten in Thailand kan je daarom veel geld kosten.

Lees hier 10 tips om jouw ‘data roaming’ kosten binnen de perken te houden tijdens jouw reis in Thailand:

Tip 1 – Download belangrijke data voordat je weggaat
Doe onderzoek naar de bestemmingen in Thailand voordat je op reis gaat. Download kaarten, reistips en reisgidsen op jouw smartphone zodat je ze offline kunt gebruiken als je arriveert in Bangkok.

Tip 2 – Check jouw instellingen
Sommige smartphone apps blijven dure data downloaden of je ze nu actief gebruikt of niet. De beste manier om dit te vermijden is om ‘data roaming’ uit te zetten. Vraag jouw provider naar de instructies hoe dit te doen, mocht je dat niet weten.

Tip 3 – Gebruik Wifi in Thailand
Toegang tot internet in het buitenland via 3G op jouw telefoon kost geld. Het gebruik van een lokale Wifi hotspot in Thailand kost in feite niets. Kijk hoe je jouw 3G kunt uitzetten en zet Wfi aan voordat je vertrekt.

Tip 4 – Kies eventueel een bundel
Bedenk hoeveel data je ongeveer nodig heeft als je op reis bent, want alle mobiele telefoonaanbieders bieden bundels tegen vaste tarieven aan die je van tevoren aanschaft.

Tip 5 – Verander van SIM in Thailand
Je kunt vrijwel overal in Thailand prepaid SIM-kaarten kopen die tegen gunstige tarieven internettoegang bieden. Je moet alleen wel jouw telefoon op ‘unlocked’ zetten voordat je een andere SIM-kaart gebruikt.

Tip 6 – Gebruik websites geschikt voor mobiel
Veel populaire websites (ook Thailandblog.nl) hebben mobiele versies gemaakt voor smartphones die veel minder data verbruiken dan de gewone webversie. Als jouw favoriete websites mobiele sites hebben, gebruik deze dan deze.

Tip 7 – Open geen attachments
Het downloaden van attachments (bijlagen) bij e-mails kan jouw dataverbruik enorm omhoog stuwen. Wacht daarmee totdat je thuis bent, tenzij het erg belangrijk is.

Tip 8 – Let op je kinderen
Als jouw kinderen fans zijn van online gamen of social media, laat je dan niet verleiden om ze rustig te houden door hen jouw telefoon te geven. Het kan je een fortuin kosten!

Tip 9 – Houd jouw telefoon en reputatie veilig
Verlies of diefstal van uw smartphone in het buitenland kan ervoor zorgen dat anderen jou een gigantische data roaming rekeningen bezorgen. Nog erger, het kan je reputatie serieus schade toebrengen als al jouw passwords van je e-mail en social media accounts op jouw telefoon zijn opgeslagen. Sla daarom geen belangrijk data op in je smartphone of beveilig deze met een password. Bescherm je online identiteit te allen tijde.

Tip 10 – Laat je telefoon thuis
Als je niet reist voor je werk, dan kan je misschien jouw online leven voor een week of twee vaarwel zeggen. Is dat een mogelijkheid?

Voorkom dat je bij thuiskomst geconfronteerd gaat worden met een rekening van honderden euro’s, anders krijgt je ongetwijfeld plezierige verblijf in Thailand wel een hele bittere nasmaak.

Fijne vakantie!

35 reacties op “10 tips voor lagere telefoonkosten in Thailand”

 1. Peter zegt op

  Bij TrueMove kun je in Thailand een 30 dagen wifi kaart kopen, en ik dacht voor 300 baht. Je kunt dan 1 maand onbeperkt gebruik maken van wifi. Er is echter een klein, maar overbrugbaar probleempje… 🙂 Bij ieder nieuw wifi punt moet je opnieuw inloggen. Op een of andere manier onthoud de telefoon het paswoord niet. Desondanks een aanrader. Verkrijgbaar bij o.a de bekende True coffee restaurantjes. Voor wie de Thaise taal goed machtig is… http://www.truewifi.net

  • F.Franssen zegt op

   Ik heb van AIS (lees 12 call) een dongel (7.2 Mbps). Kosten 50 uur internet voor 250,- bath. Overal in Thailand te gebruiken. In mijn appartement gebruik ik uiteraard wifi.
   Niet echt geschikt voor Skype maar dat kan om de hoek bij het internetcafe voor een paar bathjes.

   Frank F

 2. J.van Marion zegt op

  Moderator: uw reactie pas niet bij dit onderwerp.

 3. BA zegt op

  Op het vliegveld een simkaart van True gekocht, 10 uur wifi, 1GB dataverkeer en 250 baht telefoon/SMS voor ik geloof 600 baht. Kan je op zich zo een maand mee toe.

  Mijn Samsung telefoon houd dan gewoon je accounts bij op je Nederlandse nummer zoals whatsapp etc. Dus je hebt dan gewoon internet en gebruikt je Thaise nummer alleen om te bellen.

 4. rob zegt op

  De laatste twee jaar laat ik mijn smartphones thuis als als ik naar Thailand ga. In Bangkok koop ik dan een goedkoop, eenvoudig toestel voor een spotprijs en een lokale sim card die ik dan gewoon bij de 7/11 kan opwaarderen.Alleen om te bellen en gebeld te worden. Internetten doe ik wel in een lokale internetshop.

  Drie jaar terug had ik ook mijn roaming op mijn Nederlandse telefoon aanstaan. Ik dacht nog: lekker makkelijk, ik kan gewoon internetten hier. Bij thuiskomst na drie maanden vakantie, 2 rekeningen van in totaal 3600 euro. Dat dus nooit meer.

 5. Lex K. zegt op

  Citaat “Zelfs als je op vakantie in Thailand bent, is het heel verleidelijk om jouw e-mails te checken, je Facebookstatus bij te werken of reviews van restaurants in Bangkok op te zoeken”
  Ik begrijp die verleidingen niet, hoe deden we het dan ook al weer, pakweg, 15 jaar geleden in Thailand, anzichtje schrijven en af en toe eens via een vaste lijn met huis bellen, hoe alles was.
  Ik vind het zo vreemd dat, in pakweg 15 jaar mensen, zo afhankelijk geworden zijn van electronische gadgets dat ze compleet onthand zijn op het moment dat die dingen het niet doen of weg zijn, ik heb wel mensen helemaal over de rooie gezien op Ko lanta, tijdens een stroom storing, als halve zombies liepen ze met hun apparaten rond die het niet deden, wanhopig op zoek naar wifi, ik vond het zowel lachwekkend als zielig.

  Groet,

  Lex K.

 6. louis zegt op

  ik koop een sim kaart van DTAC en neem 70 uur internet per maand voor 199 bath
  eenvoudig, en goedkoop

  • roswita zegt op

   Kun je me zeggen waar je zo’n DTAC simkaart kunt kopen?
   Tot nu toe nam ik altijd een oude telefoon mee waar ik mij Nederlandse simkaart in deed, voor het geval er iets dringends was. Die lag standaard in het kluisje van mijn hotelkamer, waar ik af en toe even op keek. En in mijn smartphone deed ik een simkaart van 12Call die ik bij 7eleven kocht.

   • Lex K. zegt op

    Je kan het kopen bij de DTac winkel op de luchthaven en bij elke seven-11

 7. ruud zegt op

  hallo kan mij iemand uit leggen hoe je een telefoon op unlockd zet zou hier erg mee gebaadt zijn bv dank

 8. klaas zegt op

  Je telefoon op unlocked zetten kan niet.
  Je moet hem dus in Nederland simlock vrij laten maken mocht hij dit niet zijn.
  Met een nieuwe telefoon verlies je wel je garantie bij het unlocken.
  Prepaid telefoons zijn gesimlocked, vele andere niet. Check dit evt. door er een andere simkaart in te doen.
  Thaise telefoons zijn meestal simlock vrij.
  Hier wel opletten of ze 2g of 3g geschikt zijn.
  2gewoon kun je nadien in Nederland niet gebruiken

 9. klaas zegt op

  Het gemak van het gebruik van een smartphoon in Thailand kan tegen relatief lage kosten.
  Voor gemiddeld 10 euro heb je 1 GB data verkeer bij de bekende telecompproviders zoals DTAC, True Move en AIS.
  TOT/Imobile is nog goedkoper maar heeft alleen bereik in Bangkok en kleine omgeving.

  Voor hebruik van bv diverse apps zoals reisgidsen hoef je de dille lonely planet enz niet meer mee te sjouwen.
  Je download de informatie.
  Tripwolf is eveneens een app die alle reisgidsen bevat. Zowel gratis versie als betaald.
  Je hoeft dus niet van hot naar her te sjouwen om een internetcafe te zoeken.
  Veel hotels hebben een matig WIFI bereik.

  Maak je gebruik van een thaise simkaart dan kun je ook binnen Thailand bellen met je eigen damilie en vrienden.
  Dit is erg goedkoop.
  Doe je dit met een Nederlandse simkaart dan kun je de rekening niet meer overzien.
  Je belt naar je vriend in Thailand via Nederland, dus 2 X de kosten. Dit loopt op naar 6.75 euro per minuut.
  Bellen met een Thaise simkaart naar nederland is ook nog eens erg goedkoop.
  Met voorvoegesels van de providers gemiddeld 5 bath naar vast en 10 bath naar mobiel.

  Gebruik je data verkeer dan is het makkelijker om MB’s te kopen dan uren. Vergeet je de verbinding uit te zetten dan ben je dus zo door je uren heen.
  In prijs maakt het niet veel uit.

  Gemak van de smartphoon?
  Download de apps zoals learn thai, BTS enzovoort en je hebt gewoon je informatie bij je.

  De app evernote kan ook gemak opleveren.
  In deze app kun je notitie boeken maken en al je vluchtgegevens, tickets en hotelboekingen kun je er in zetten.
  Ook kun je snel een snapshot maken van de plek waar je bent. Deze wordt dan geupload naar evernote en mocht je de weg kwijt zijn dan heb je het zo weer gevonden door het bv aan iemand te laten zien.
  Ook copy van paspoort etc kun je er in zetten.
  Het is beveiligd met een wachtwoord.
  Tevens kun je alle mails er naar toe mailen.
  Inloggen op de computer waar dan ook is ook mogelijk.
  Voor deze app moet je dus wel verbinding hebben met het internet.
  De 10 euro per maand levert dus wel degelijk iets op.
  Kijk ook eens in de app store zowel android als apple en nu ook windows voor leuke apps. Er zijn erg veel thaise apps te vinden, elke respecterende plaats heeft wel een app.
  Ook de kaart van bangkok zit er in.
  Voor hotelboekingen vanuit de trein, bus enz.. Booking.com en agoda zitten er in dus gemak dient de mens.

  Voor degene die langer verblijven in Thailand weten dit allemaal wel.
  Voor degene die dus gebruik maakt van bv de app van kasikorn en onderweg bankieren moeten gebruik maken van de internetverbinding. Deze app werkt met niet met wifi ter beveiliging.

  Een smartfoon gebruiken en niet alleen voor mail en facebook is geen overbodige luxe meer. Gemak dient de mens

  • BA zegt op

   Klopt. De meeste telefoons, in elk geval mijn Samsung hebben tegenwoordig ook een functie welke je eigen portable WiFi hotspot maakt, of je kan eenvoudig internetten via je laptop met de USB kabel van je telefoon naar je laptop. Dat is soms verrekte handig als de WiFi van je appartement of hotel het niet of nauwelijks doet. Laatste keer 2 keer gebruikt voor een zakelijke video call en hoewel de kwaliteit laag is, is het wel te doen op die manier. Met True had ik vrijwel overal HSPDA+ dekking met een download van 200 kb/s dat is op zich prima te doen.

   Over uren en MB’s. Gebruik je alleen wat email, facebook, apps en dat soort dingen dan is het inderdaad het handigste om MB’s te kopen. Gebruik je veel grote bestanden etc dan kan je beter uren kopen. Zowel True als AIS (anderen vast ook wel…) hebben volume based en time based packages.

   Bij veel Thai zijn chatprogramma’s zoals Line en Whatsapp ook erg populair in gebruik. Mijn vriendin gebruikt dat bijvoorbeeld in plaats van SMS. Plus bellen via Skype of MobileVOIP naar Nederland gaat ook heel goed met smartphone plus internetverbinding.

 10. klaas zegt op

  Dtac kum je zowel in de dtacstore kopen in de shoppingmals of bij de 7/11 en bij bijna alle telefoonshops.
  Opwaardeerkaartjes/vouchers eveneens bij de 7/11.
  De simkaart is eveneens verkrijgbaar op de vliegvelden.

 11. theoS zegt op

  Ongelofelijk! Dat men niet meer zonder zo’n apparaat kan.Er zijn er zelfs die gaan slapen met dat ding in hun hand.Ik kan mij nog herinneren,dat ik voor bellen naar NL,naar Pattaya Tai moest naar het CAT telefoon center en daar een afspraak moest bestellen voor een telephone cel om te bellen.Na enige wachttijd werd je dan geroepen en werd een cel aangewezen.Ik zelf gebruik zo’n ding alleen maar om te bellen,verder niets. Is een 15(vijftien)jaar oude Nokia ,werkt als een droom.Heb er alleen een stuk toiletpapier in moeten duwen om de batterij op zijn plaats te houden.Ben het er mee eens dat die dingen makkelijk zijn om contact te houden met iemand.

 12. rudy van goethem zegt op

  Hallo…

  Kan ik hier eens de omgekeerde vraag stellen?

  Ik ben voor 2 maand terug in Belgie, maar niettegenstaande ik mijn vriendin in Pattaya regelmatig op Facebook zie, wil ik haar ook bellen, om zaken voor haar te regelen, aangezien ze telkens naar een internetshop moet.
  Niettegenstaande de korting die ik op mijn Gsm-abonnement kreeg, betaal ik nog altijd 1.36 euro per minuut , wat heel duur is als je een kwartier belt elke dag.
  Heeft er soms iemand een goedkopere oplossing?

  Alvast bedankt.

  Mvg.

  Rudy.

  • Khun Peter zegt op

   Koop een smartphone voor haar, zorg voor simcard met wifi toegang en gebruik Skype, Line of Viber en je kan gratis bellen zo lang als je wilt. Elkaar zien kan ook nog als je een videocall doet. Is al vele malen hier op TB besproken.

  • Christina zegt op

   Geef haar een kleine tablet en ga Skypen dat kost je niets. Er zijn genoeg WiFi spots. Zelf vind ik het jammer dat grote hotels er geld voor vragen was niet goedkoop. Op de hoek zat een gezellig terrasje en gratis WiFi in het hotel Montien Bangkok 500 baht per dag.

  • compuding zegt op

   Neem op je smartphone de app LINE en op dat van je vriendin ook dan kan je GRATIS bellen via je smartphone
   veel succes

   compuding

  • Pieter zegt op

   Zie:
   http://www.voipdiscount.com
   hebben inbelpunten in europa hier ga je het internet op.
   daarna is bellen met Thailand mobiel gratis.. ;-0
   Mvg pieter

  • Freddie zegt op

   Een goedkopere oplossing dan eensmartphone voor haar te kopen is deze: bel 0900-0812 en je belt voor 2 ct. per minuut naar Thailand of je installeert Voipdiscount op je PC, koopt 10 euro beltegoed en je belt en je stuurt je smsjes gratis naar Thailand.

   • rudy van goethem zegt op

    Hallo…

    @Freddy…

    Bedoel je 0900 0812, en dan het volledige Thaise nummer, inclusief de landcode, en met of zonder de nullen?

    Bedankt aan al de anderen voor de goeie raad, maar hier in Belgie is er geen Seven Eleven of Family Mart…

    Mvg…

    Rudy

    • Freddie zegt op

     Dag Rudy,
     je belt 0900-0812, daarna wordt je gevraagd het nummer in te voeren. dus inclusief landcode en afsluiten met een #

     • rudy van goethem zegt op

      @ Freddy…

      Het nummer wordt geweigerd, ik krijg telkens als antwoord dat dit nummer niet beschikbaar is… Ik kan mijn vriendin bellen via de gewone lijn, maar dat kost me een fortuin

      Mvg… Rudy…

      Indien de moderator het toestaat, mijn nr is 0477 538 521 Belgie, of de moderator kan het eventueel persoonlijk doorsturen, het is echt dringend, en ik ben geen Pc-specialist…

      Mvg…

      Rudy

  • Jan Christiaens zegt op

   Kijk eens op belkraker.com of be. Mijn vrouw gebruik dit al jaren . vroeger was het 1 cent per min nu misschien al wat duurder. Bij ons een klein beetje uit gebruik door de smartphones en toestanden. Maar mijn vrouw gebruik belkraker nog altijd om haar moeder in isaan te bereiken die enkel in bezit is van een normale (oude) gsm. Die prijzen zijn OK. geen addertjes onder het gras en een heel goede verbinding. Er bestaan volgens mij ondertussen al goedkopere alternatieven, Maar wij gebruiken belkraker al een zeven tal jaar en blijven het gebruiken voor normale telefoon verbinding.

  • Pieter zegt op

   Rudy,
   http://www.voipdiscount.com
   Heeft ook in Belgie een inbelpunt.
   Vandaar kost bellen naar Thailand € 0,0
   Gebruik deze aanbieder al jaren.
   Nu veel voor bellen naar Vietnam.
   Doe ook al mijn Sms verkeer via hun.
   mvg Pieter

 13. JONNY zegt op

  Instaleer voip discount op je PC en je kan voor 12.5 euro 3 maanden bellen zoveel je wil naar vaste en mobiele tel. via je PC na drie maanden begint je beltegoed te verminderen.
  Indien je daarna terug bijbetaald kan je weer gratis verder voor drie maanden.

 14. Pieter zegt op

  info…
  Bel (gratis) naar Thailand via;
  http://www.voipdiscount.com
  Inbellen naar een inbelpunt en dan doorbellen naar bestemming.
  Je kunt je tfn aanmelden dan hoef je niet telkens je pincode in te voeren.
  Je kunt alles in geheugen zetten, met een druk bel je dan naar eindbestemming.
  Je kunt PPP (pauze) in programmeren voor doorbellen.
  Heb een 300 min bundel voor naar inbelpunt bellen,die toch niet op gaat.
  Hebben ook goedkoop Sms.
  mvg pieter

 15. Serge zegt op

  Is al een paar keer gezegd hierboven. Bij 7-eleven SIM-kaart kopen en/of herlaadkaart.

  Op plaatsen waar er geenwi-fi is, kan je adhv smartphone toch e-mails lezen en schrijven.
  Met de meeste smartphones tegenwoordig kan je aan tethering doen; je smartphone wordt dan wi-fi hotspot voor je note/netbook of tablet.

 16. Frank zegt op

  Ik zet roaming altijd uit, maar zit er soms wel over te denken een Thaise simkaart aan te schaffen. Maar dan heb je het probleem dat je contacten/vrienden het nummer niet kennen en zit je daar weer mee. is hier een oplossing voor? soort nummer behoud? Ik wil niet eerst al mijn contacten eerst een sms versturen dat mijn nummer voor 1 maand wijzigt. Frank

  • Lex K. zegt op

   Beste Frank,

   Heel simpel, je contacten van je Nederlandse(Belgische) sim-kaart kopiëren naar je telefoon, dan staan al je contacten daar ook, dan doe je de Thaise sim-kaart er in en die kan de nummers die in je telefoon staan gewoon lezen, dan een groeps-bericht sturen naar je contact personen via je Thaise nummer en voilà, iedereen heeft je Thaise nummer, simpeler kan het niet.

   Vriendelijke Groet,

   Lex K.

   • Lex K. zegt op

    Excuses, nog een oplossing; je Nederlandse/Belgische nummer doorschakelen naar je Thaise nummer, bellen ze dan het Ned. of Bel. nummer worden ze doorgeschakeld naar je Thaise nummer, dit raad ik je echter niet aan want dat is een vrij kostbare oplossing, je gaat dan belkosten van je Ned. nummer naar je Thaise nummer betalen.

    Lex K.

 17. Pieter zegt op

  Rudy,
  http://www.voipdiscount.com
  Heeft ook in Belgie een inbelpunt.
  Vandaar kost bellen naar Thailand € 0,0
  Gebruik deze aanbieder al jaren.
  Nu veel voor bellen naar Vietnam.
  Doe ook al mijn Sms verkeer via hun.
  mvg Pieter

 18. Herman Buts zegt op

  koop een smartphone met dual sim
  – Je blijft bereikbaar voor het thuisfront in geval van nood op je vaste nummer
  – gebruik een thaise sim met data voor in thailand
  voordeel je moet niet met 2 telefoonsrondzeulen
  in thailand is de grote meerderheid van de smartphones uitgerust met dual sim

 19. Dre zegt op

  Hay Rudy ik bel, als ik in Belgie ben dagelijks naar mijn vrouw in Thailand. Je mag stellen, elke dag ongeveer 30 min. Kan je al vééééél zeggen he. Ga gewoon een nachtwinkel binnen en koop een kaartje van 5 euro. Ik neem meestal het kaartje met naam ” COBRA ” met 500 belminuuten. Inbel nr in Belgie , dan wordt je gevraagt de code in te toetsen en dan de nummer van bestemmeling. Alles gaat via satelliet. Doe ik al jaaaaaren. Ben momenteel in Thailand, in het zuiden des lands. Met mijn lap-top geen enkel probleem voor internet. Heb gewoon ook gewoon van AIS een dongel 7.2Mbps 3G. Voor 650 bathjes VAT inbegrepen, 1 maand (30 dagen vanaf activering) unlimited. Eerst wel effe die dongel appart aankopen. prijs; denk iets van 1700 bathjes . Doe ik ook al jaren. Tvens gebruik ik Skype om te bellen, met cam, naar het thuisfront. Simpel toch.
  Als de moderator het toelaat, hier effe mijn e-mail adres, zou graag contacten leggen met Belgen die ook in het zuiden van Thailand wonen.
  groetjes, Dre [email protected]
  Bedankt alvast mod-je als je dit doorlaat


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website