Thailand in beeld (5): Afval

Door Redactie
Geplaatst in Maatschappij, Thailand foto's
Tags: ,
9 mei 2022

(Gigira / Shutterstock.com)

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat geldt zeker voor Thailand een bijzonder land met een interessante cultuur en veel goedlachse mensen, maar ook een duistere schaduwkant van staatsgrepen, armoede, uitbuiting, dierenleed, geweld en verkeersdoden. 

In iedere aflevering kiezen we een thema die een inkijk geeft in de Thaise maatschappij. In deze serie geen gelikte plaatjes van wuivende palmen en witte stranden. Soms hard, soms schokkend, maar ook verrassend. Vandaag een fotoserie over afval, een groot probleem in Thailand.

Thais zijn grootverbruikers van wegwerpplastic. Elk jaar worden alleen al 70 miljard plastic zakken verbruikt. Samen met China, Indonesië, de Filippijnen en Vietnam is Thailand een van de vijf Aziatische landen die volgens de Ocean Conservancy-organisatie verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de acht miljoen ton plastic afval dat elk jaar in de oceanen terechtkomt.

De schaduwkant van het toerisme in Thailand, is dat dit veel afval met zich meebrengt. Vooral op de eilanden hoopt het afval zich op en niet zelden wordt de boel in zee gekieperd. In 2018 lag er een vuilnisbelt van 300.000 ton afval vakantie-eiland Koh Samui. En dat terwijl het vuilnis op Koh Samui met een snelheid van 150 ton per dag wordt verwerkt.

In de steden wordt het afval opgehaald maar in de vele kleine dorpje nauwelijks of niet. De dorpsbewoners verbranden hun afval dan maar zelf, wat ook niet echt bevorderlijk is voor het milieu.

Veel Thai zijn dan ook niet erg bewust met het milieu bezig. Zo heeft de gemeente Bangkok (BMA) de afgelopen vijf jaar 400.000 ton afval uit de 948 hoofdstedelijke kanalen gevist. Dat komt dat uit twee bronnen komt: uitpuilende afvalbakken waarvan afval in het water valt en van fabrieken en bewoners die hun afval in het water gooien. Het verzamelde afval varieerde van wegwerp plastic artikelen tot matrassen en zelfs muskietennetten.

Afval


(frank60 / Shutterstock.com)

****

Illegale afvaldump op Phuket (Thassin / Shutterstock.com)

****

****

****

****

Sunstopper1st / Shutterstock.com

****

(OHishiapply / Shutterstock.com)

*****

Afval in een kanaal in Bangkok (andy0man / Shutterstock.com)

****

****


» Laat een reactie achter


Rating: 4.42/5. From 12 votes.
Please wait...

15 reacties op “Thailand in beeld (5): Afval”

 1. khun moo zegt op

  Ja,

  Dit zijn de plaatjes die je niet ziet in de vakantie foldertjes.

  Men kan ook wel aannemen dat het grondwater alsmede de gewassen inmiiddels op diverse plekken een flinke vervuilings graad zullen hebben.

  Mijn schoonbroer ging ooit de olie van zijn brommer verversen.
  Draait de plug los en laat de olie gewoon in de grond lopen.
  En dat op 2 meter van onze moestuin.

  Op diverse eilanden mond de riolering uit een 100 meter in zee.
  Vanaf een hoogte is dit duidelijk te zien aan de bruine vlek in het water.

  • ruud zegt op

   In Patong Beach loosde (loost nog steeds?) de riolering in de baai.
   De mensen die daar zwommen wisten waarschijnlijk niet wat die kleine ronde bruine bolletjes in het water waren.

 2. Marijke. zegt op

  Als je aan het fietsen bent in de omgeving van Chang Mai kom je overal vuilnis tegen.Soms lijkt het wel of een hotel verbouwd heeft.Allemaal wastafels toilet potten en tegels weggegooid. Een paar koeien lopen ernaast te grazen.Dit hoor ik van meer mensen die thailand bezochten.Dat de rommel overal op viel.

 3. John Chiang Rai zegt op

  In plaats van een paar domme soaps,die je dagelijks op de Thaise TV ziet, zou men vele Thai in een wekelijkse TV video kunnen bijbrengen,wat voor uitwerkingen en kosten dit afval probleem met zich meebrengt.
  Het is niet alleen het grondwater dat vervuild wordt,ook door het verbranden van deze afval,waarvan velen denken dat dan het probleem voorgoed uit de wereld geholpen is, veroorzaakt een enorme luchtverontreiniging.
  Alleen de oceaan vervuiling zorgt al voor toestanden,dat veel vissen door plastic niet meer leven kunnen,of als vis vol micro plastic in onze maaltijden verschijnen.
  De meeste Thai zijn erg trots op hun Pratheet Thai,blijft de vraag waarom ze er dan zo’n vuilnibelt van maken?
  Maar goed zelfs in de meeste westerse landen,waar nu erg veel mensen beginnen om te denken,zijn mensen vergeten hoe men voor het plastic tijdperk zijn levensmiddelen gekocht heeft.

 4. Lomlalai zegt op

  Buiten de reeds genoemde ellende die al dit vaak achteloos weggegooide vuilnis geeft zullen er ook veel ratten en ander ongedierte op af komen die zich dan ook nog met een duizelingwekkende snelheid op deze plekken zullen voortplanten….

  • khun moo zegt op

   In China town Bangkok zitten er duizenden in het riool.
   Tijdens een bezoekje , hebben we een van de oudere vrouwtjes gesproken , die ze dagelijks eten gaf.
   De ratten weten wanneer ze te eten krijgen.
   Dit gebeurde tijdens onze rondwandeling en mijn vrouw me waarschuwde dat ik moest oppassen waar ik mijn voeten plaatste, omdat er een paar ratten rond mijn voeten liepen.

 5. ruud zegt op

  Het is aan de Thaise overheid om een goed werkend afvalsysteem op te zetten.
  Als burger kun je weinig anders met je afval, dan het langs de kant van de weg neerzetten.

  Ik heb kort geleden tegels gezet en heb nu een grote platsic bak met versneden tegels en afgehakt cement.
  Ik zal binnenkort eens informeren wat ik word verondersteld daarmee te doen.
  Maar gelukkig kan ik het, indien nodig, nog in mijn opslag kwijt, dan zoekt de bewoner na mij het maar uit.

 6. JP Peelos zegt op

  Huiafval wordt na ophaling weggevoerd. Persoonlijk ging ik twee jaar terug na wat ermee werd gedaan. Het wordt in een glooiing in woud of landschap gekiept. Als de plooi gevuld is, worden er enkele vrachtwagens aarde over gestort om er vervolgens een compound op te bouwen. (sic) Net als de luchtvervuiling draagt het afvalprobleem de aandacht van de autoriteiten niet weg. Over de redenen hoef ik niet uit te wijden.Die zijn algemeen gekend. Er wordt wel over geleuterd zoals tijdens de klimaatconferentie in Glasgow, daarna terug de kast in. Wat ook als een paal boven water staat is dat Thailand geen internationale hulp terzake wenst. Is het hoogmoed, is het alles beter weten en willen kunnen, is het gebrek aan degelijke opvoeding, is het…? Dat laat ik in het midden. Persoonlijk stel ik mij echter dikwijls de vraag of de Thai dit land wel verdienen.

 7. Johan zegt op

  Vuil wordt gebracht tot het niet zichtbaar is , onder de mat is zelfs een kortstondige oplossing,
  ,,wat ik zeker niet wil veralgemenen er is zeker een natuur cultuur bij thaise mensen
  geef hen de middelen en ze kunnen het ,het zijn zeer krachtige mensen ,geef hen de middelen en ze doen het goed

 8. Marco zegt op

  Hier op Koh SAMUI zijn legale afval dump plekken aan gegeven. Daar kan afval worden neergezet en dat wordt zeer regelmatig, bijna dagelijks opgehaald. Dat scheelt al enorm aan gedumpt afval in de jungle en langs de wegen. Een stap voorwaarts maar nog lang niet genoeg…

  In Bangkok zit een bedrijf Corsair, dat plastic inzamelt, ook via vissers, die plastic opvissen uit zee, om het vervolgens om te verwerken naar olie, waar weer nieuw plastic mee gemaakt kan worden (dus geen fossiele olie uit de grond nodig) of er kan een schone diesel van gemaakt worden. (Daar rijden bussen in Bangkok al op). De vissers ontvangen trouwens een vergoeding voor het plastic afval dat zij inleveren.

  Onlangs is dit bedrijf gecertificeerd met het International Sustainability & Carbon Certification (ISCC).

  Een filmpje over de samen werking met de vissers vakbond : https://youtu.be/atdOFeUCyo8

  Naast de samenwerking met de vissers, sluiten ook steeds meer grote winkel- en hotelketens zich aan om hun plastic afval door Corsair te laten verwerken en zo hun plastic ‘footprint’ te reduceren.

  Meer info : http://www.corsairnow.com

 9. RonnyLatYa zegt op

  Wij betalen 60 Baht per 4 maand voor het wekelijks ledigen van onze vuilbak. Niet veel volgens onze maatstaven en dat betaal ik met plezier om mijn afval te komen ophalen. Die vuilbak krijgen we trouwens van de gemeente ter beschikking.

  Die vuilniskar stopt echter niet overal omdat er nogal wat zijn die de 60 Baht niet willen betalen. Vinden ze te duur en nutteloos om daar geld aan te geven. Die verbranden dan zelf of het wordt ergens gedumpd op een braakliggend terrein of in een waterloop.
  Of mijn vuilbak komen vullen ermee gebeurt ook wel eens… Maar heb ik dan nog liever dan dat ze het ergens in de berm kieperen.

  Maar eigenlijk doet die vuilniskar die mijn afval heeft opgehaald vervolgens niet veel anders. Die gaat dat ook ergens in putten dempen, laag grond erover en klaar.

  Met afval, zowel in de ophaling algemeen als de verwerking nadien kan men nog serieuse stappen zetten als de wil er is. En zorg er vooral ook voor dat ze niet moeten betalen voor die ophaling/verwerking denk ik, dan is die hindernis alvast weg.

  • Erik zegt op

   In het buitengebied van Nongkhai is het tarief 20 baht per maand. Wij krijgen geen vuilbak maar gooien het -in plastic zakken verpakt- in grote rubberen vaten langs de weg. Daar kunnen de honden er bij, en de ratten, dus het is het aanzien soms niet waard. In het buitengebied komt ook zwerfvuil voor, tot aan meubilair aan toe. Een ‘gooi maar neer’ mentaliteit; ‘na mij de zondvloed…’.

   Een buurman verdient er een paar baht mee; raapt alles wat ie kan verkopen op en bewaart het tot een opkoper langskomt. Blikwerk, bier- en colablikjes, papier, flessen.

   • RonnyLatYa zegt op

    De vuilbakken die we van de gemeente krijgen zal je wel kennen. Kunnen bovenaan afgesloten worden en hebben ook een klep om ze te vullen maar die eigenlijk niemand gebruikt omdat die te klein is voor een afvalzak. Staan ook 2 wielen onder. Zijn bij ons in het groen en de naam van de gemeente staat er op geschilderd.

    (Bier)flessen, blik, karton, etc.. gooien we niet bij het gewone afval. Ik geeft dat aan een buurvrouw die het verzameld en er wat Baht in de plaats voor krijgt. Geen idee hoeveel maar vraag er ook niet naar.

    • RonnyLatYa zegt op

     Ik bedoel natuurlijk dat die klep te klein is om er een afvalzak door te steken. Is meer iets om flessen door te steken. Je moet daarom ook altijd het deksel opheffen om je afvalzak er in te deponeren. De afvalcontainer op zich is natuurlijk groot genoeg

 10. quillaume zegt op

  Ik woon 6 maanden per jaar in Dan Khun Thod afgelegen gebied.
  Bij mij wordt het vuil niet opgehaald en ben verplicht het te verbranden verderop
  op een stuk braakliggend grond.
  Glas, plastic flesjes, karton e.d. komt een oud mannetje om de zoveel tijd ophalen.
  Wordt gewogen en betaald enkele bathjes voor die handel.
  Het is niet alleen dat er ratten en ander ongedierte op af komt maar ook drijven er
  roetdeeltjes tijdens het verbranden in de atmosfeer waar ik niet zo vrolijk van wordt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website