Thailand in beeld (5): Afval

Door Redactie
Geplaatst in Maatschappij, Thailand foto's
Tags: ,
27 november 2023

(Gigira / Shutterstock.com)

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat geldt zeker voor Thailand een bijzonder land met een interessante cultuur en veel goedlachse mensen, maar ook een duistere schaduwkant van staatsgrepen, armoede, uitbuiting, dierenleed, geweld en verkeersdoden. 

In iedere aflevering kiezen we een thema die een inkijk geeft in de Thaise maatschappij. In deze serie geen gelikte plaatjes van wuivende palmen en witte stranden. Soms hard, soms schokkend, maar ook verrassend. Vandaag een fotoserie over afval, een groot probleem in Thailand.

Thais zijn grootverbruikers van wegwerpplastic. Elk jaar worden alleen al 70 miljard plastic zakken verbruikt. Samen met China, Indonesië, de Filippijnen en Vietnam is Thailand een van de vijf Aziatische landen die volgens de Ocean Conservancy-organisatie verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de acht miljoen ton plastic afval dat elk jaar in de oceanen terechtkomt.

De schaduwkant van het toerisme in Thailand, is dat dit veel afval met zich meebrengt. Vooral op de eilanden hoopt het afval zich op en niet zelden wordt de boel in zee gekieperd. In 2018 lag er een vuilnisbelt van 300.000 ton afval vakantie-eiland Koh Samui. En dat terwijl het vuilnis op Koh Samui met een snelheid van 150 ton per dag wordt verwerkt.

In de steden wordt het afval opgehaald maar in de vele kleine dorpje nauwelijks of niet. De dorpsbewoners verbranden hun afval dan maar zelf, wat ook niet echt bevorderlijk is voor het milieu.

Veel Thai zijn dan ook niet erg bewust met het milieu bezig. Zo heeft de gemeente Bangkok (BMA) de afgelopen vijf jaar 400.000 ton afval uit de 948 hoofdstedelijke kanalen gevist. Dat komt dat uit twee bronnen komt: uitpuilende afvalbakken waarvan afval in het water valt en van fabrieken en bewoners die hun afval in het water gooien. Het verzamelde afval varieerde van wegwerp plastic artikelen tot matrassen en zelfs muskietennetten.

Afval


(frank60 / Shutterstock.com)

****

Illegale afvaldump op Phuket (Thassin / Shutterstock.com)

****

****

****

****

Sunstopper1st / Shutterstock.com

****

(OHishiapply / Shutterstock.com)

*****

Afval in een kanaal in Bangkok (andy0man / Shutterstock.com)

****

****

20 reacties op “Thailand in beeld (5): Afval”

 1. khun moo zegt op

  Ja,

  Dit zijn de plaatjes die je niet ziet in de vakantie foldertjes.

  Men kan ook wel aannemen dat het grondwater alsmede de gewassen inmiiddels op diverse plekken een flinke vervuilings graad zullen hebben.

  Mijn schoonbroer ging ooit de olie van zijn brommer verversen.
  Draait de plug los en laat de olie gewoon in de grond lopen.
  En dat op 2 meter van onze moestuin.

  Op diverse eilanden mond de riolering uit een 100 meter in zee.
  Vanaf een hoogte is dit duidelijk te zien aan de bruine vlek in het water.

  • ruud zegt op

   In Patong Beach loosde (loost nog steeds?) de riolering in de baai.
   De mensen die daar zwommen wisten waarschijnlijk niet wat die kleine ronde bruine bolletjes in het water waren.

  • Alex Witzier zegt op

   De brave borst zal nagedacht hebben en denkt dan: de olie komt uit de grond en wat is er mooier: back to nature, het komt uit de grond en wat ik doe is eigenlijk recyclen. Niets aan de hand dus.

 2. Marijke. zegt op

  Als je aan het fietsen bent in de omgeving van Chang Mai kom je overal vuilnis tegen.Soms lijkt het wel of een hotel verbouwd heeft.Allemaal wastafels toilet potten en tegels weggegooid. Een paar koeien lopen ernaast te grazen.Dit hoor ik van meer mensen die thailand bezochten.Dat de rommel overal op viel.

 3. John Chiang Rai zegt op

  In plaats van een paar domme soaps,die je dagelijks op de Thaise TV ziet, zou men vele Thai in een wekelijkse TV video kunnen bijbrengen,wat voor uitwerkingen en kosten dit afval probleem met zich meebrengt.
  Het is niet alleen het grondwater dat vervuild wordt,ook door het verbranden van deze afval,waarvan velen denken dat dan het probleem voorgoed uit de wereld geholpen is, veroorzaakt een enorme luchtverontreiniging.
  Alleen de oceaan vervuiling zorgt al voor toestanden,dat veel vissen door plastic niet meer leven kunnen,of als vis vol micro plastic in onze maaltijden verschijnen.
  De meeste Thai zijn erg trots op hun Pratheet Thai,blijft de vraag waarom ze er dan zo’n vuilnibelt van maken?
  Maar goed zelfs in de meeste westerse landen,waar nu erg veel mensen beginnen om te denken,zijn mensen vergeten hoe men voor het plastic tijdperk zijn levensmiddelen gekocht heeft.

  • Nicky zegt op

   In die soaps kan je ook educatie brengen. Word in nederland en Belgie ook gedaan. Dat roepen wij al heel lang. Laat maar eens die grote supersterren aangeven dat papiertjes in de vuilnisbak moeten en het publiek volgt vanzelf. Want alles wat deze sterren doen of zeggen word na geaapt

 4. Lomlalai zegt op

  Buiten de reeds genoemde ellende die al dit vaak achteloos weggegooide vuilnis geeft zullen er ook veel ratten en ander ongedierte op af komen die zich dan ook nog met een duizelingwekkende snelheid op deze plekken zullen voortplanten….

  • khun moo zegt op

   In China town Bangkok zitten er duizenden in het riool.
   Tijdens een bezoekje , hebben we een van de oudere vrouwtjes gesproken , die ze dagelijks eten gaf.
   De ratten weten wanneer ze te eten krijgen.
   Dit gebeurde tijdens onze rondwandeling en mijn vrouw me waarschuwde dat ik moest oppassen waar ik mijn voeten plaatste, omdat er een paar ratten rond mijn voeten liepen.

 5. ruud zegt op

  Het is aan de Thaise overheid om een goed werkend afvalsysteem op te zetten.
  Als burger kun je weinig anders met je afval, dan het langs de kant van de weg neerzetten.

  Ik heb kort geleden tegels gezet en heb nu een grote platsic bak met versneden tegels en afgehakt cement.
  Ik zal binnenkort eens informeren wat ik word verondersteld daarmee te doen.
  Maar gelukkig kan ik het, indien nodig, nog in mijn opslag kwijt, dan zoekt de bewoner na mij het maar uit.

 6. JP Peelos zegt op

  Huiafval wordt na ophaling weggevoerd. Persoonlijk ging ik twee jaar terug na wat ermee werd gedaan. Het wordt in een glooiing in woud of landschap gekiept. Als de plooi gevuld is, worden er enkele vrachtwagens aarde over gestort om er vervolgens een compound op te bouwen. (sic) Net als de luchtvervuiling draagt het afvalprobleem de aandacht van de autoriteiten niet weg. Over de redenen hoef ik niet uit te wijden.Die zijn algemeen gekend. Er wordt wel over geleuterd zoals tijdens de klimaatconferentie in Glasgow, daarna terug de kast in. Wat ook als een paal boven water staat is dat Thailand geen internationale hulp terzake wenst. Is het hoogmoed, is het alles beter weten en willen kunnen, is het gebrek aan degelijke opvoeding, is het…? Dat laat ik in het midden. Persoonlijk stel ik mij echter dikwijls de vraag of de Thai dit land wel verdienen.

 7. Johan zegt op

  Vuil wordt gebracht tot het niet zichtbaar is , onder de mat is zelfs een kortstondige oplossing,
  ,,wat ik zeker niet wil veralgemenen er is zeker een natuur cultuur bij thaise mensen
  geef hen de middelen en ze kunnen het ,het zijn zeer krachtige mensen ,geef hen de middelen en ze doen het goed

 8. Marco zegt op

  Hier op Koh SAMUI zijn legale afval dump plekken aan gegeven. Daar kan afval worden neergezet en dat wordt zeer regelmatig, bijna dagelijks opgehaald. Dat scheelt al enorm aan gedumpt afval in de jungle en langs de wegen. Een stap voorwaarts maar nog lang niet genoeg…

  In Bangkok zit een bedrijf Corsair, dat plastic inzamelt, ook via vissers, die plastic opvissen uit zee, om het vervolgens om te verwerken naar olie, waar weer nieuw plastic mee gemaakt kan worden (dus geen fossiele olie uit de grond nodig) of er kan een schone diesel van gemaakt worden. (Daar rijden bussen in Bangkok al op). De vissers ontvangen trouwens een vergoeding voor het plastic afval dat zij inleveren.

  Onlangs is dit bedrijf gecertificeerd met het International Sustainability & Carbon Certification (ISCC).

  Een filmpje over de samen werking met de vissers vakbond : https://youtu.be/atdOFeUCyo8

  Naast de samenwerking met de vissers, sluiten ook steeds meer grote winkel- en hotelketens zich aan om hun plastic afval door Corsair te laten verwerken en zo hun plastic ‘footprint’ te reduceren.

  Meer info : http://www.corsairnow.com

 9. RonnyLatYa zegt op

  Wij betalen 60 Baht per 4 maand voor het wekelijks ledigen van onze vuilbak. Niet veel volgens onze maatstaven en dat betaal ik met plezier om mijn afval te komen ophalen. Die vuilbak krijgen we trouwens van de gemeente ter beschikking.

  Die vuilniskar stopt echter niet overal omdat er nogal wat zijn die de 60 Baht niet willen betalen. Vinden ze te duur en nutteloos om daar geld aan te geven. Die verbranden dan zelf of het wordt ergens gedumpd op een braakliggend terrein of in een waterloop.
  Of mijn vuilbak komen vullen ermee gebeurt ook wel eens… Maar heb ik dan nog liever dan dat ze het ergens in de berm kieperen.

  Maar eigenlijk doet die vuilniskar die mijn afval heeft opgehaald vervolgens niet veel anders. Die gaat dat ook ergens in putten dempen, laag grond erover en klaar.

  Met afval, zowel in de ophaling algemeen als de verwerking nadien kan men nog serieuse stappen zetten als de wil er is. En zorg er vooral ook voor dat ze niet moeten betalen voor die ophaling/verwerking denk ik, dan is die hindernis alvast weg.

  • Erik zegt op

   In het buitengebied van Nongkhai is het tarief 20 baht per maand. Wij krijgen geen vuilbak maar gooien het -in plastic zakken verpakt- in grote rubberen vaten langs de weg. Daar kunnen de honden er bij, en de ratten, dus het is het aanzien soms niet waard. In het buitengebied komt ook zwerfvuil voor, tot aan meubilair aan toe. Een ‘gooi maar neer’ mentaliteit; ‘na mij de zondvloed…’.

   Een buurman verdient er een paar baht mee; raapt alles wat ie kan verkopen op en bewaart het tot een opkoper langskomt. Blikwerk, bier- en colablikjes, papier, flessen.

   • RonnyLatYa zegt op

    De vuilbakken die we van de gemeente krijgen zal je wel kennen. Kunnen bovenaan afgesloten worden en hebben ook een klep om ze te vullen maar die eigenlijk niemand gebruikt omdat die te klein is voor een afvalzak. Staan ook 2 wielen onder. Zijn bij ons in het groen en de naam van de gemeente staat er op geschilderd.

    (Bier)flessen, blik, karton, etc.. gooien we niet bij het gewone afval. Ik geeft dat aan een buurvrouw die het verzameld en er wat Baht in de plaats voor krijgt. Geen idee hoeveel maar vraag er ook niet naar.

    • RonnyLatYa zegt op

     Ik bedoel natuurlijk dat die klep te klein is om er een afvalzak door te steken. Is meer iets om flessen door te steken. Je moet daarom ook altijd het deksel opheffen om je afvalzak er in te deponeren. De afvalcontainer op zich is natuurlijk groot genoeg

 10. Nicky zegt op

  Hier in Mae on moeten we de afval zakken kopen. 5 baht per zak. Sedert een half jaar brengen wij zelf veel naar de recyclage. Glas, plastic en karton. Dan hebben we nog maar 1 zak per week

 11. Dick41 zegt op

  Geachte redactie,
  Inzameling en verwerking in ASEAN is een groot probleem, mensen betalen niets of zeer weinig, zeker op het platte land, daardoor kan er niet geinvesteerd worden; bewustmaking van de bevolking werkt alleen als er ook wat mee gedaan wordt dus het is een vicieuze cirkel. Het is goed om dit artikel weer eens te herhalen. Het is treurig dat veel afvalplastic in ASEAN afkomstig is uit Europa waar met name Rotterdam de grote doorvoerhaven is.
  De afvalstoffenheffing die we, als we nog in Nederland ingeschreven staan, aan de gemeente betalen financiert de afval-maffia in Nederland die het onder het mom van “recyclebaar” in containers naar de corrupte landen stuurt. Er is nauwelijks controle op wat er in die containers zit als ze op de boot gaan, nog minder als het aangekomen is.
  Nederland heeft zo, sinds China onze troep niet meer wil hebben vanaf 2017, 200,000,000 Kg verscheept dat aantoonbaar is aangekomen in Indonesia, Malaysia en Thailand. Daarnaast heeft de UK ook nog eens ca. 100,000,000 KG via Rotterdam verscheept dat deels in Turkiye en Indonesia is terecht gekomen. En dit gaat gewoon door! De USA stuurt de rotzooi naar Midden- en Zuid Amerika.
  De genoemde bestemmingen hebben zelf niet genoeg capaciteit om het eigen afval te verwerken, laat staan de rootzooi van ons ook nog.
  Bedrijven die zwerfplastic van rivieren, stranden en oceanen verzamelen kunnen niet aangeven wat er mee gedaan wordt, behalve zoiets als de plaatselijke autoriteiten verwerken het. WAAR DAN?
  Het is merkwaardig dat een grote verzamelaar die vaak in de pers is met “mooie” videos gesponsored wordt door SABIC, de Saudi Arabische Olie-maatschappij(ex DSM) en Coca Cola, beide schuldig aan een groot deel van de productie van virgin plastic en het eenmalig gebruik ervan. De petrochemische industrie dumpt nog steeds de prijs van virgin plastic, de grondstof, olie en gas, komt bijna voor niets uit de bodem zodat de echte recyclers het spul nauwelijks kwijt kunnen. Er liggen wereldwijd 100-duizenden kilo’s schoon, bruikbaar recycled plastic te wachten. Het duurt nog jaren voordat de Cokes, Danones, Nestles van deze wereld 100% recycled plastic gaan gebruiken,, zolang de olie-maatschappijen alle landen in de greep hebben. De meetings in Nairobi, Glasgow etc. zijn in goed Duits Augenwischerei.
  Maar klagen helpt niet veel, dus doen wij er iets aan: afvalplastic verwerken tot bouwmaterialen zoals een soort Lego-blokken in plaats van bakstenen of beton, dakpannen, straattegels, planken, buiten-meubilair, isolatie-materiaal en veel meer. Elke kilo recycled plastic spaart 700 gram CO2 uitstoot. Houtvervangend materiaal helpt ontbossing tegen te gaan en gaat ook nog eens veel langer mee. Ook in Nederland staan een paar vooruitstrevende producenten maar het grote probleem is geld om te investeren en concureren met de bovengenoemde milieu-moordenaars.
  In Indonesia worden door een paar bedrijven scholen en huizen gemaakt van recycled plastic, eventueel vermengd met rijststro dat anders verbrand wordt. Ook staat er een fabriek die MDF-platen maakt met houtafval, maar waar nu ook technologie beschikbaar is, ontwikkeld door een rijstboer in USA, om rijststro in de MDF te gebruiken.
  Om het eenmalig gebruik van plastic water flessen tegen te gaan zetten wij in Indonesia WaterATM’s op die gezuiverd water leveren met een z.g. cashless systeem, een Nederlandse vinding dat in Kenya 1.000 maal is toegepast en onlangs in een case-study door RedCross geroemd wordt. Dat water wordt op exact dezelfde manier gezuiverd als van de genoemde bottelaars, alleen op locale schaal, op zonne-energie. Scheelt weer tonnen CO2 voor transport en per ATM : 6 millioen 1,5 L flessen met een gewicht van totaal 200 Ton plastic per jaar dat niet in de rivier gedonderd wordt. Nu nog investeerders die dit winstmakend initiatief helpen groeien.
  Dick van Dijk, voorzitter Stichting Enviro-Pure (opgericht in 1989)

 12. bennietpeter zegt op

  Thaise overheid doet gewoon mee:

  https://thethaiger.com/news/national/thai-officials-tackle-environmental-concerns-over-4-5-million-kg-illicit-pork-burial

  https://phuket-go.com/phuket-news/phuket-news/wastewater-still-polluting-kamala-beach-despite-phuket-officials-promising-action/

  Er was nog een prachtig verhaal over het reinigen van een strand, waarbij al het gewonnen afval werd gedumpt in gemaakte holen en weer afgedekt.
  Vrij recent heeft men wederom een schoonmaak actie gehad op een strand, 4 ton
  https://thethaiger.com/news/phuket/over-four-tonnes-of-rubbish-cleared-from-rang-kai-bay-in-major-cleanup-2
  Waar het is gebleven staat er niet bij, waarschijnlijk wederom in een landfill.

  Mijn vrouw moest met vele andere officieren verplicht aanwezig zijn bij een OPENBARE verbranding van drugs, allerlei in beslag genomen drugs. Hop zo maar de lucht in. Hoe kan je het bedenken.

  Waarom zou je niet verbeteren in drinkwater vanuit de kraan? Dat scheelt al gauw een aardig flesje


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website