Met de fotocamera op stap in Thailand

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Thailand foto's
Tags:
14 maart 2016

Het is heerlijk om met je camera eens een middagje op stap te gaan om dat ene werkelijk prachtige plaatje te schieten. Dwalen door bijvoorbeeld Chinatown in Bangkok levert geheid wel enkele bijzondere foto’s op. En wat te denken van de vele markten?

Mensen fotograferen

In tegenstelling tot wat menigeen denkt is het toegestaan om in het openbaar en ook in openbare ruimten mensen te fotograferen. Het is zelfs toegestaan om deze foto’s te publiceren mits het geen commerciële doeleinden betreft. Toch is het een kwestie van fatsoen om dat gepast en met zorg te doen want er bestaat ook nog zoiets als privacy.

Portretrecht

Iemand die op een foto staat kan middels het zogenaamde portretrecht publicatie van de foto verbieden mits hij of zij daar een redelijk belang tegen kan aanvoeren. Privacy kan dat bijvoorbeeld zijn en voor bekende personen kan zelfs een commercieel belang in het geding zijn. Ook als eenvoudig amateur-fotograaf moet je zoiets aanvoelen. In dit betoog gaan we ervan uit dat het om vakantiefoto’s gaat waarbij geen zakelijke belangen in het spel zijn.

Aanpak

Soms zie je bijzondere tafereeltjes of fotogenieke personen waarbij je de hoofdpersoon zou willen portretteren. Hoewel het is toegestaan vind ik het zelf ongepast om de lens recht op iemand te richten. Met een paar complimenteuze woordjes en een vriendelijk opgezet gezicht tracht ik in een dergelijke situatie eerst contact te leggen. Je voelt al heel snel aan of dat lukt en of er enige respons komt. Vervolgens de vraag – op de camera wijzend – of ik een foto mag maken. Grote kans dat daar geen bezwaar tegen bestaat en de persoon in kwestie zich zelfs gevleid voelt.

Laat na het nemen van de foto op het schermpje van de digitale camera het resultaat aan de betrokkene even zien. Veelal zal een trotse grijns het resultaat zijn.

Kinderen

Ook voor kinderen gaat die aanpak op. Maar om eerlijk te zijn ben ik dan veelal minder tevreden omtrent het resultaat. Het jonge grut gaat meteen poseren. Vergelijk maar eens de twee afgebeelde foto’s waarop twee kinderen zijn gefotografeerd. Je ziet dan een duidelijk verschil tussen het onverwachte en de pose.

Alle andere bij dit verhaal afgebeelde portretfoto’s zijn tot stand gekomen via een praatje en verkregen toestemming. Probeer het maar eens uit en ga bij voorkeur in je eentje op stap en neem de tijd.

 

 

 

 

 

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Met de fotocamera op stap in Thailand”

  1. psm zegt op

    Beste Joseph,

    Heel mooie beelden die je gemaakt hebt!!!

    En ja, Thailand is ideaal voor straatfotografie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website