Beste redactie,

Al enige tijd praat ik met mijn Thaise vriendin uit Bangkok. Dit jaar wil ik bij haar op vakantie gaan voor een periode van 3 tot 4 weken. Na mijn verblijf wil ik haar meenemen naar Nederland voor een periode van maximaal 90 dagen. In deze periode wil ik haar naar Nederland halen via de België-route of Duitsland-route.

Gaarne zou ik de verschillen willen weten tussen beide routes zowel in voordelen als nadelen.

Het volgende zou ik graag willen weten over beide routes:

– Inkomenseis volgen de laatst bekende richtlijnen?
– Voortijdig trouwen in Thailand vergemakkelijkt/versnelt dit de procedure?
– Blijven werken in Nederland heeft dit een voor- of nadeel?
– Kan ik mijn ziektekostenverzekeraar behouden in beide routes?
– Worden toeslagen, bijslagen en/of sponsoring meegerekend?
– Worden er eisen gesteld aan de woonruimte en is inwoning ook toegestaan?
– Is het beter om eerst naar woonruimte te zoeken en haar Nederland te halen via een van de routes of kan dit tijdens haar vakantie in Nederland. Wat is het meest makkelijkste/geschikt?

Wellicht ben ik een aantal belangrijke aspecten vergeten. Dus alle raad en advies is welkom.

Groet,

John


Beste John,

Mijn kennis van de EU route is beperkt, als je er voor kiest om jouw partner via Duitsland of België naar Europa te halen dan adviseer ik je te kijken op het forum van Stichting Buitenlandse Partner (SBP). Daar zijn diverse forums secties die niet alleen reguliere visum aanvragen en de TEV procedure behandelen maar waar ook veel kennis en ervaring is te vinden over de België route en de Duitsland route. Zie hier: buitenlandsepartner.nl/Europa-route

In grote lijnen zijn de BE en D route hetzelfde, omdat hier immers Richtlijn 2004/38 over vrij verkeer van EU burgers en hun niet EU familieleden aan ten grondslag ligt. De routes verschillen wel in details maar daar weet ik zeer weinig van af. In hoofdlijnen komt het er op neer dat jouw directe familie het recht heeft om bij jou te zijn in Europa mits jullie de staat niet tot onredelijke last zijn. Deze richtlijn kun je hier vinden: http://eur-lex.europa.eu/

– Inkomenseis
Als je een eigen inkomen waarmee jullie zelfstandig rond kunnen komen dan zou dat moeten volstaan. Het maakt wel verschil of je in België/Duitsland een baan hebt of in Nederland werkzaam bent. In dat laatste geval ben je ‘Economisch niet actief’. In dat geval zijn de procedures iets anders maar de gouden regel blijft dat jullie gewoon voldoende moeten verdienen om van rond te komen. Hoe het precies zit met de inkomenseis weet ik niet maar dat kun je vinden op het SBP forum.

– Voortijdig trouwen
Waar je trouwt maakt niet uit, je kunt in Thailand trouwen, in Nederland of elders (bijvoorbeeld Denemarken). Voor de meeste EU landen eisen ze dat de EU onderdaan (jij) getrouwd bent met de niet EU burger (jouw partner). Uiteraard moet dat een rechtsgeldig en oprecht huwelijk zijn. Een schijnhuwelijk is fraude en het behoeft natuurlijk geen uitleg dat daar consequenties aan zitten. Voor België is een huwelijk geen strikte vereiste maar reken er op dat dit veel meer gedoe geeft dan dat jullie gehuwd zijn.

De Belgische of Duitse autoriteiten zullen dus willen zien dat het hier om een echt huwelijk gaat. Ze zullen dus vragen om een huwelijksakte. Indien die akte uit Thailand komt zal die akte ook gelegaliseerd en vertaald moeten zijn. Sommige lidstaten eisen dat het huwelijk ook bekend of erkent is door het land van herkomst van de EU burger, maar dat is strikt genomen geen vereiste aldus de Richtlijn. Het laten inschrijven van een buitenlands huwelijk bij de afdeling Landelijke Taken in Den Haag kan echter zeker geen kwaad. Kies je voor een huwelijk in Nederland, dat kan ook als jouw vriendin in Nederland op vakantie is mits je ruim van te voren dit met jouw gemeente regelt dan heb je natuurlijk geen gedoe met het vertalingen, legalisaties of Landelijke Taken.Een afschrift uit Nederland zou dan moeten volstaan om het huwelijk aan te tonen.

– Blijven werken in Nederland
Het belangrijkste is dat jij een voldoende inkomen hebt. Kun je een baan vinden in België of Duitsland dan maakt dat het zeker makkelijker al was het maar omdat jullie dan overtuigender kunnen aantonen dat het ‘centrum van jullie belangen’ niet langer in Nederland was. Als jullie terugkeren naar Nederland, officieel kan dat al na 3 maanden maar de IND eist er tenminste 6, zal de IND willen zien dat jullie werkelijk buiten Nederland woonden en actief waren. Hoe minder banden met Nederland hoe beter, en hoe langer jullie weg blijven uit Nederland hoe beter. Zo is het ook beter dat jij je laat uitschrijven uit Nederland.

– Ziektekostenverzekering aanhouden
Zoals gezegd, hoe minder banden hoe beter. Het beste is je laten uitschrijven uit Nederland, dan komt ook de Nederlandse zorgverzekering te vervallen en die je je in het nieuwe woonland te verzekeren. Je kunt er donder opzeggen dat de IND achterdocht krijgt indien jij je niet uitschrijft en ook nog eens je zorgverzekering aanhoudt.

– Toeslagen
Al je inkomsten tellen mee, dus ook toeslagen of andere vormen van uitkeringen of sponsoring.

– Wooneisen
Officieel niet, al kunnen de eisen natuurlijk wel reguliere eisen stellen omtrent een veilige en dus bewoonbare woning. In de praktijk wil menig Belgische gemeente/politie zien dat de woning voldoende groot is. Met zijn twee in een hok van 4 bij 4 gaat hem dan dus niet worden maar een normaal appartementje mag geen problemen opleveren. Voor details verwijs ik naar topics op het SBP forum, in het bijzonder de ‘permanente topics’ bovenaan de forumsecties van de België en Duitsland route.

– Eerst woonruimte zoeken?
Een goede voorbereiding is al het halve werk, dat gaat op voor de reguliere Nederlandse migratie route (TEV procedure) maar al helemaal voor de EU route. De autoriteiten zien die als een sluiproute (die zij zelf gecreëerd hebben: vroeger waren de EU eisen strenger dan de nationale eisen maar sinds de nationale eisen strenger zijn en de EU eisen niet is de EU route ontstaan). Plan dus zorgvuldig al je stappen van begin tot eind en dus ook de woonruimte. Als je geen kopzorgen wil probeer dan gewoon de TEV procedure te doorlopen. Als dat niet mogelijk is of je voorkeur simpelweg bij de EU route ligt, neem dan de EU route.

Als ik jouw was zou ik me eerst goed inlezen over de EU route, neem dus zeker kennis van Richtlijn 2004/38 en lees je goed in op het forum van SBP.
Voorts kun je nog veel informatie en bronnen vinden op de volgende startpagina: belgie-route.startpagina.nl/

De reguliere procedure kost al wat uurtjes voorbereiding (lees dan ook vooral mijn dossier hier op dit blog, zie ‘immigratie Thaise partner’ in het menu links) maar met bovenstaande verwijzingen ben je wel wat avondjes zoet. Ik hoop je hiermee een zetje in de juiste richting te hebben gegeven maar hoe dit alles nu precies gaat zul je zelf moeten uitzoeken.

Succes,

Rob

9 reacties op “Vraag over Thaise partner naar Nederland: Via de België-route of Duitsland-route?”

 1. Henry zegt op

  Beetje raar verhaal kan niet oordelen over je persoonlijke situatie maar als je gewoon genoeg inkomsten en een vast woonplaats kan je haar gewoon rechtstreeks naar Nederland halen kijk anders gewoon op de site van de IND en daar klantenwijzer aanklikt en de vragen lijst i s het heel makkelijk succes

 2. patrick zegt op

  als het allemaal via achterpoort constructies moet gebeuren, begin er dan niet aan. ik vermoed dat je situatie dan niet toereikend is om het via het normale rechtstreekse kanaal in orde te brengen,
  de toets naar inkomen, woning, achtergrond is er om je te beschermen, niet om je te pesten.

 3. Cees zegt op

  Helemaal begrijpen doe ik het niet, “naar Nederland halen voor max 90 dagen”, dan kan je vriendin toch gewoon een visum aanvragen ipv zo’n route? Deze routes worden gebruikt om een buitenlandse partner het inburgeringstraject te doen omzeilen vlgs mij. En trouwen in Thailand en alle papieren er voor en er na vertalen en legaliseren en inschrijven in NL, nou succes, maar gaat waarschijnlijk niet lukken in zo’n korte tijd (4 weken)…..

 4. harry zegt op

  Net als Henry al zegt, dit is inderdaad een beetje een raar verhaal.Je zegt zelf :” Na mijn verblijf wil ik haar meenemen naar Nederland voor een periode van maximaal 90 dagen”.In dit geval zou ik gewoon een Schengenvisum aanvragen-dit heb je ook minimaal nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen-dan kan je vriendin ook eventueel in Belgie of Duitsland binnenreizen.Aan je vraagstelling te zien zou ik haast zeggen , waarom zou ik het makkelijk maken als het moeilijk kan.Voor een verblijf van maximaal 90 dagen is alleen je vraag over inkomenseisen zinnig.
  Uit ervaring weet ik dat men op Schiphol bij binnenreizen wel eens moeilijk gedaan kan worden.Echter mijn vriendin is nog nooit de doorgang geweigerd geworden.
  Succes

 5. harry zegt op

  Nog even een opmerking over de reactie van Cees wat betreft kort tijdsbestek.Als je alle papieren in orde hebt lukt het vaak binnen 2 weken om visum te verkrijgen .Hier diverse malen mee te maken gehad en in alle gevallen had mijn vriendin visum binnen 8 a 10 dagen zelfs.Ook sinds de visa in Kuala Lumpur afgegeven worden.Inclusief de afspraak maken voor het visum zit je op een termijn korter dan 3 weken over het algemeen.

  • Cees zegt op

   Dat is correct Harry, vwb een visum is dat ons ook al meermalen gelukt binnen 2,5 week, maar er staat ook iets over voortijdig trouwen, vandaar, en zeker legaliseren in NL duurt minimal een maand.

 6. rori zegt op

  Ik sluit me bij voorgaande 5 opmerkingen aan.
  Als jij in Nederland voldoende inkomen hebt.
  Als je woonruimte hebt (bed, tafel 2 stoelen) is het al geen probleem.
  Aantonen dat je vriendin verplichtingen heeft (baan, familie, kinderen, opleiding) welke de garantie geeft dat zij terugkeert mag het geen probleem zijn.
  Mocht jij geen niet voldoen aan de eisen kan ook een derde persoon (ouders, broer, zus) garant staan. Het is immers maar voor vakantie.
  Woon je nog bij je ouders moeten die ook garant staan bij de aanvraag.
  Aanvraag doen in Nederland en via de ambassade.
  Alvast het IND informeren en een zaaknummer aan laten maken helpt ook.
  Loop eens binnen bij een steunpunt van het IND. Hoofdkantoor is in ‘s-hertogenbosch, Ik weet het steunpunt in Eindhoven maar er zijn er meer. Stap daar binnen voor informatie en doe de aanvraag ook via de persoon waarmee je een gesprek hebt gehad.

  Voor de Duitsland route geld dat de persoon in Thaialnd op het Goethe instituut duits moet leren. Voor de Belgische wet geldongeveer hetzelfde dan de neredlandse alleen mag Frans of duits ook als taal.

  Als je toch iets via Belgie en of Duitsland wilt doen. Daar via een uitzendburo of een intermediar eenbaan zoeken en dan ook daar gaan wonen. Alleen de wettelijke regelingen met Nederland zijn niet zo groot als men iedereen wil laten geloven.

  Oh ik woon in Nederland, werk voor een franse detacheerder voor een belgisch bedrijf in Duitsland. Hmm internationaler kan het niet dacht ik.

  Oh ik ben getrouwd geweest met een filipiijnse, een chinese en nu een thaise sinds een 6 tal jaren.

  • Rob V. zegt op

   Als iemand de EU route doet dan zijn er nauwelijks eisen, eigenlijk is de enige eis aan de EU onderdaan en de niet-EU onderdaan dat je geen onredelijke last tot de staat bent (dus zelf voldoende inkomen hebt) en dat je niet staatsgevaarlijk bent. Er kunnen geen taaleisen of andere vorm van inburgeringsplicht worden opgelegd. Dus geen taaleisen voor of na immigratie.

   De EU route kan misbruik(‘misbruikt’) worden: zo kort mogelijk ‘migreren’ naar een ander EU land om de eigen migratie regels te omzeilen. Sommige mensen kunnen niet aan de eisen voldoen (wat niet meteen betekent dat ze de samenleving tot last zullen zijn, als je inkomen maar een euro te laag is dan val je bijvoorbeeld al buiten de boot met de reguliere TEV procedure) en zien zich genoodzaakt om de EU route te doen. Maar de EU route is natuurlijk ook gewoon fijn voor bijvoorbeeld Nederlanders die in Thailand wonen en terug naar Europa willen zonder specifieke voorkeur voor Nederland. Samen met je Thaise partner naar een ander EU land verhuizen en dan niet allerlei verplichtingen zoals een bepaald inkomen of een inburgeringsplicht is dan wel fijn.

   Blijft het wel dat als iemand in Nederland werkt, en als de Nederlander en Thai beide 21+ zijn en de Nederlander een duurzaam en voldoende inkomen heeft (100% WML, dit loon tenminste 365 hele dagen beschikbaar vanaf het moment van aanvraag of de afgelopen 3 jaren aan de 100% WML eis hebben voldaan), dat de TEV route goed te doen zou moeten zijn en een logischer en minder omslachtige optie dan de EU route. Maar als John of zijn partner moeite hebben met de TEV eisen of als John al migratie plannen had dan kan de EU route een logische zijn.

  • Rob V. zegt op

   Bij een IND loket langs gaan, er zijn er diverse en de adressen kun je vinden op IND.nl kan zeker geen kwaad als iemand de TEV(immigratie) procedure wil doen of iets wil weten over de Visum (kort verblijf) procedure. De basis informatie kun je echter al vinden op o.a. IND.nl met een klantdienstwijzer en brochures die meer vertellen over de TEV en visum procedures.

   Nederland stelt geen eisen aan de woonruimte, hoeveel kamers of stoelen je huis heeft zal Nederland een zorg zijn. Dat gaat op voor zowel de kort verblijf (voor geen enkele Schengen lidstaat gelden er dan eisen omtrent de woning, hoeft niet eens een eigen woning te zijn) maar ook voor immigratie (dan mogen de landen zelf hun beleid bepalen, Nederland stelt hier ook geen woonruimte eisen).

   Een zaaknummer krijg je pas als er een dossier is oftewel als de TEV procedure is gestart.
   Een V (vreemdelingen) nummer krijgt de vreemdeling zodra deze een TEV of visum procedure heeft ingedient. Dat is een uniek nummer, elke vreemdeling heeft één nummer en elk nummer is aan één persoon gebonden (gaat soms fout, in de praktijk wil de IND weleens een nieuw V nummer toekennen ook al heeft de vreemdeling al een V nummer van eerdere visums kort verblijf).

   Garantstaan door een derde (ouders etc.) kan wel bij een visum kort verblijf, maar niet bij de TEV procedure. Doet iemand de EU route dan kun je wel een sponsor zoals je ouders hebben om aan te tonen dat je een inkomen hebt wat voldoende is om de staat niet tot last te zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website