Wat kost het om mijn Thaise vriendin naar Nederland te halen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in TEV-procedure
Tags:
5 juli 2016

Beste redactie,

Nu mijn emigratie naar Thailand niet doorgaat vanwege de torenhoge zorgverzekering voor daar heb ik besloten om mijn vriendin naar Nederland te laten komen om hier te wonen en te werken. Kan iemand mij vertellen wat de kosten ongeveer zijn om dit te realiseren?

Ook alle kosten die in Nederland moeten worden gemaakt in verband met inburgeren enzovoort.

Alle inlichtingen zijn welkom.

Met vriendelijke groet,

Willem uit Amersfoort


Beste Willem,

Tja dat hangt er maar net aan hoe gek je het wilt en kunt maken. Maar je bent al snel een paar duizend euro kwijt voor de eerste paar jaar. Als je partner eenmaal ingeburgerd is zullen de kosten beperkt blijven tot bijvoorbeeld het om de 5 jaar laten verlengen van de verblijfsvergunning. Laten we de (belangrijkste) kosten eens nader bekijken.

Aktes, vertalingen en legalisaties:

We nemen de (on)gehuwdheidsakte en geboorteakte. Vertalen naar het Engels 400 THB per document, dus 800 THB te samen. Legalisatie door het Thaise ministerie van buitenlandse zaken kost 200 THB (standaard) of 400 THB (1 dags service) baht per document. Je hebt 2 aktes en 2 vertalingen dus dit bedrag maal 4 is 800-1600 THB. Vertaling plus legalisatie is in totaal 800 + 800 a 1600 THB. Met een koers van zo’n 40 baht per euro is dat dus in 60 a 80 euro. Legalisatie door de Nederlandse ambassade 26,25 euro per document, maal 4 = 105 euro. Alles samen ben je dan 165 a 185 euro. Schakel je een bureau in die al dit uit handen neemt dan kan de prijs oplopen tot zeg zo’n 250 euro in totaal.

Inburgering buitenland en buitenlandexamen:

Voorbereiding kan met zelfstudie (bijvoorbeeld de websites en studieboek van Ad Appel) of via een cursus in Thailand of Nederland. Kan je partner (met hulp van jou) aan zelfstudie doen dan ben je een paar tientjes kwijt, kies je voor een cursus dan kost dat een paar honderd euro. Keuze ligt natuurlijk aan wat bij jouw partner past (is de handig met talen? Past een cursus in haar dagelijks schema? Wat kun je missen? Waar voelen jullie je prettig bij?). Je kunt hier dus weinig tot een paar honderd euro kwijt zijn. Daar komt dan het examen van in totaal 150 euro op (kan oplopen als er een herkansing nodig is voor één of meer onderdelen).

De TEV procedure:

Om je partner over te laten komen start je de TEV procedure, dat kost je momenteel 233 euro (dat bedrag gaat iet omhoog) en ben je sowieso kwijt ook als de IND negatief beslist. Bij positief bericht deelt de IND mede dat er geen bezwaar is tegen afgifte van de MVV (D visum), die haalt jouw partner dan op bij de ambassade en enige tijd later ligt hier het VVR Verblijfsvergunningspasje klaar. Uiteraard hoeft er niet nog eens betaald te worden voor de MVV sticker of het VVR pasje, dat valt allemaal onder de TEV procedure.

Vliegticket (enkel reis BKK – Europa):

Lijkt me logisch tenzij je een eigen luchtballon ter beschikking hebt. Je kan van Bangkok op Amsterdam vliegen maar je mag ook via een vliegveld in bijvoorbeeld België of Duitsland binnen komen. Prijskaartje zal ook van het seizoen afhangen. We nemen voor het gemak maar even 500 euro aan.

TBC test:

Is bij de meeste GGD’s gratis, sommige reken hier toch een (mij onbekend) bedrag voor.

Inburgeren in Nederland en Inburgeringsexamen Nederland:

Als je partner eenmaal hier is dan zal ze moeten integreren. Net als bij het buitenlandexamen kun je kiezen voor zelfstudie of een cursus. Je kunt het dus zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt en kunt besteden. Sommige leren de taal door deze actief toe te passen (en vooral niet te blijven steken in clubjes met alleen landgenoten en Engels blijven praten met de Nederlandse partner!!), andere met wat studieboeken. De meeste mensen moeten toch echt op een cursus. Die zijn er van vrij minimaal tot langer, persoonlijker of voor een hoger niveau. Aan studiekosten kun je zo enkele honderden tot een paar duizend euro kwijt zijn. Daar komen dan de examenkosten van in totaal 350 euro natuurlijk nog eens bij. Overzicht van een mogelijk kostenplaatje:

 • Vertalingen en legalisatie van 2 aktes: 165 – 250 euro.
 • Voorbereiding op inburgeringsexamen buitenland (WIB): 25 – 750 euro.
 • Afleggen van alle onderdelen van het WIB examen: 150 euro.
 • Regelen van aktes, vertalingen en legalisaties: 125 euro.
 • Opstarten TEV (MVV+VVR) procedure : 233 euro.
 • Vliegticket: 500 euro.-
 • TBC test bij de GGD: op de meeste locaties gratis.
 • Studie of cursus Inburgering Nederland (WI): 0 tot 3000 euro.
 • Afleggen van alle onderdelen van het WI examen: 350 euro.

Totaal: 1500 a 5000 euro. Globaal al snel ruim 2000 tot 3000 euro.

 • Niet meegenomen kosten zijn bijvoorbeeld de garderobe (warme kleren etc.) en andere levensonderhoud.
 • Bonus: Kiest je partner ter zijner tijd voor naturalisatie tot Nederlandse dan kost dat nog eens 850 euro.

Er komt natuurlijk veel meer bij immigratie kijken dan alleen het kostenplaatje. Immigratie is immers niet niks, en de voorbereidingen kosten de nodige inspanning en tijd. Ook eenmaal in Nederland moeten jullie natuurlijk jullie schouders er onder zetten. Uiteraard zou ik je partner minstens een tot enkele keren met een Schengenvisum kort verblijf op vakantie laten komen om hier de sfeer te proeven en uiteraard jullie relatie te testen, maar dat spreek zo voor zich dat jullie dat vermoedelijk aan gedaan hebben. Tot slot raad ik je aan om goed rond te kijken, kijk dus voor informatie bij de IND, ambassade en de diverse andere betrokken partijen (zoals diverse cursusaanbieders). Het dossier dat ik heb geschreven over immigratie van een Thaise partner kan hier bij ook goed van pas komen: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Immigratie-Thaise-partner-naar-Nederland1.pdf

Veel succes!

Groet,

Rob V.

Bronnen:

 • https://www.thailandblog.nl/dossier/dossier-immigratie-thaise-partner-naar-nederland/
 • http://adappel.nl/cursussen/a1-zelfstudie/
 • https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/mvv-procedure-vertalen-aktes-huwelijkse-staat-geboorte/-
 • http://thailand.nlambassade.org/shared/burgerzaken/burgerzaken%5B2%5D/consulaire-tarieven
 • https://www.inburgeren.nl/inburgeren-betalen.jsp
 • https://www.inburgeren.nl/basisexamen-inburgeren-buitenland.jsp#
 • https://ind.nl/particulier/familie-gezin/kosten-inkomenseisen/Kosten
No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Wat kost het om mijn Thaise vriendin naar Nederland te halen?”

 1. Fransamsterdam zegt op

  De kosten voor ziektekosten- en andere verzekeringen voor je vriendin in Nederland moet je natuurlijk ook meetellen.
  En één keer per jaar op vakantie naar Thailand willen jullie alletwee natuurlijk ook heel graag.
  Je wilt dus eigenlijk je vriendin naar Nederland halen omdat het uiteindelijk goedkoper is samen in Nederland te wonen dan samen in Thailand. Dan moet het wel een hele erge kostbare verzekering zijn lijkt mij.
  Misschien kun je overwegen minder verzekerd in Thailand te verblijven, en een potje voor calamiteiten aan te houden, en als er zich iets kostbaars/chronisch aandoet dan maar weer naar Nederland te verkassen. Verre van ideaal, maar het komt toch in me op.

 2. jhvd zegt op

  Beste Willem uit Amersfoort,

  Om een reel beeld van de zorgkosten te geven zou je eerst je leeftijd moeten aangeven.
  Om je partner naar Nederland te laten komen schat ik, dat je ca. 10.000 euro.
  kwijt bent enz.
  ( naar eigen ervaring ).
  Veel geluk en wijsheid gewenst.

 3. Henk zegt op

  Beste Willem

  Mijn thaise vriendin komt eindelijk na een lange tijd naar Nederland.
  Het heb heel veel tijd en geld gekost.
  De kosten die wij hebben moeten maken zitten tegen de 10.000 euro aan.
  En straks mag ze hier in Nederland nog een inburgeringscursus gaan doen.
  Wat dat gaat kosten weet ik nog niet maar ze schrijven hier in Nederland ook met 6 vorken.
  Je word goed uitgemolken als burger met de wens om samen te zijn met je vrouw of vriendin.

  • jhvd zegt op

   Beste Henk,

   Het leren van de Nederlandse taal dat kost het onbegrijpelijke bedrag van 1020 euro per sessie en je hebt er ca. afhankelijk van heel veel zaken 3 nodig.

   Dan komt er nog reisgeld ( het examen is meestal in een andere stad ) en het examen geld bij.
   Iets waar de dames niets aan kunnen doen is, dat zij niet in een keer slagen ( dus verder leren en kosten )
   De tijd die je er insteekt is natuurlijk graag gedaan maar, deze is echt heel veel.

   veel succes gewenst

 4. Christiaan H zegt op

  Zelf heb ik mijn huidige partner begin 1997 naar Nederland gehaald. Wat ging dat simpel. De documenten vertalen en laten legaliseren waren toen ook niet goedkoop, maar de rest ging heel simpel. En aan inburgeringsscholing hebben wij vrijwel niets betaald. Wat is het sindsdien toch erg veranderd.
  Het is nu een ontmoedigingsbeleid gecombineerd met geldschraperij, waar de Nederlandse overheid zo goed in is.

 5. Rob V. zegt op

  Ik denk dat het voor andere lezers fjin zou zijn als de ramingen tot 10.000 euro een wat nadere toelichting zou kunnen krijgen. Als je bijvoorbeeld visums kort verblijf, vliegtickets, het aanschaffen van een allerlei kleren en schoeisel, uitbreiden van de keukenapparatuur etc. etc. er bij neemt ben je natuurlijk zo een paar duizend euro extra kwijt boven op de puur migratie gerelateerde kosten.

  Zorgkosten en andere verzekeringen spreekt ook voor zich maar die heb je met een Nederlandse partner ook. Bij de inkomstenkant even kijken of je voor bepaalde toeslagen in aanmerking komt (huurtoeslag, zorgtoeslag) en omdat het per definitie duur is om met zijn 2 op 1 inkomen te leunen toch ook eens gaan kijken of je partner een baantje kan vinden. Brengt geld in het laatje en kan ook goed voor de inburgering zijn als je tenminste niet tussen de Thai blijft zitten. Werk vinden met amper kennis van het Nederlands is wel moeilijk, zelfs bij eenvoudig schoonmaak of productiewerk vraagt men “goede beheersing van het Nederlands”. Dat je met eenvoudig Nederlands en niet al te moeilijk Nederlands eenvoudig werk ook prima kan doen en de taal dan snel oppikt zit menig werkgever niet op te wachten, of ze zijn angstig voor ongemotiveerde (?) ‘ buitenlanders’ die na jaren hier niet verder dan (bot gesteld) baby Nederlands komen en scheren dan maar alles over 1 kam ‘just to be sure’ .

  • jhvd zegt op

   Beste Rob V,
   Ik boel geen kleding of iets van dien aart, deze kosten komen er nog bij.
   Het begint met de cursus welke overdag gevolgd wordt ( in mijn geval Bangkok )
   Schoolgeld, reisgeld, eten en wonen.
   Er zijn maar weinig dames die deze cursus naast haar eigen werkzame leven kunnen volgen.
   Jammer maar ik heb deze calculatie weg gegooid.
   Ik weet niet of de gepensioneerde onder ons dat weten maar, je wordt ook gekort op je AOW, waarna je daarna weer een toeslag krijgt wat betekend dat je met handen en voeten gebonden bent aan deze verschrikkelijke regeling.
   Mijn advies is dan ook in zo’n geval geen verdiensten te verzwijgen want je betaald het dubbel en dwars terug aan het SVB.
   Met vriendelijke groet,

 6. Jan zegt op

  Het beste alternatief lijkt mij 8 maanden in Thailand en de zogenaamde 4 Zomermaanden in Nederland. Dan ben je met je Nederlandse ziektekostenverzekering uitstekend verzekerd in beide landen.

 7. Rene Martin zegt op

  In veel gevallen kan je je bruto inkomsten netto meenemen naar Thailand. Ik weet niet wat voor verdiensten je hebt maar ik zou als ik jou was dit even nakijken. Ik weet ook je leeftijd niet maar bij April Ambassade betaal je iets meer dan 200 euro per maand premie voor een inpatient ziektekostenverzekering als je 65 jaar oud bent. Helaas stijgt de premie dan wel gauw door tot bijna 300 euro per maand. In NL betaal je naast de premie voor de zorgverzekering ook een percentage van je inkomsten. Daarnaast kunnen de leefkosten in Thailand beduidend minder zijn dus ik adviseer je niet alleen naar de kosten van de ziektekostenverzekering te kijken.

  • ruud zegt op

   Je bruto inkomen belastingvrij meenemen en geen belasting betalen in Thailand, is tegen de bestaande Thaise wetgeving.
   Het gaat al heel lang goed, maar er komt ongetwijfeld een dag dat dit niet meer goed gaat.
   Wat de gevolgen dan zijn weet ik niet.
   Mogelijk komt er een overgangsperiode.
   Maar misschien ook niet.
   Het is in ieder geval een risico voor de toekomst en dus moet je er rekening mee houden.
   Gezien het feit, dat de Thaise overheid steeds meer ven de mensen die in Thailand wonen wil weten, lijkt het me voor de hand liggen dat belasting betalen niet zo ver meer in de toekomst zal liggen.

 8. thaisetoon zegt op

  En nou nog wat…Naast de reeds vermelde eenmalige initiële kosten,waarvoor ik grosso modo ook een kleine € 10.000,- kwijt was komt na inschrijving van uw tilac in het GBA nog een leuke verrassing. Indien u als alleenstaande van uw AOW geniet wordt u In de nieuwe woonsituatie gekort van €1082 naar €745 maandelijks dus € 337,- minder.Tel daarbij op de verplichte ziektekostenverzekering ad € 90,- per maand dan gaat het u sowieso voor altijd € 420,- per maand kosten,om nog maar te zwijgen over de kosten van de inburgeringscursus die 3 tot 6 duizend euro kunnen bedragen. Tevens moet het jaarlijkse uitje naar de familie in Thailand niet vergeten worden wat toch ook al minimaal €1000,-p.p. gaat kosten. Leuk hoor al die vlinders in de buik maar houd wel het koppie erbij.

 9. Francois Leenaerts zegt op

  Ik ben Belg , maar ik denk dat de kosten ongeveer hetzelfde zijn als voor de Nederlanders . Ik wou mijn vriendin ook definitief naar Belgie halen , ze was reeds enkele keren op vakantie , eerst voor een maand en later voor 3 maanden , maar heb toch even de rekening gemaakt en denk dat het geen goed idee is . Mijn vriendin heeft werk in Thailand , ze werkt ook voor haar dochter en haar ouders . Haar vader heeft laatst nog een beroerte gehad , dus die man kan niet meer werken . Mijn vriendin heeft ook een vijver , waar haar vader 10.000 vissen op had gezet en ze hielden tevens schelpdieren op die vijver . Ze kweekten en verkochten die vissen en de schelpdieren op de markt .De vader hield ‘s nachts de wacht bij de vijver , omdat er ‘s nachts nogal eens wat vis verdween .Ondertussen heeft de vader weken in het ziekenhuis moeten doorbrengen en ondertussen hadden de dieven de vrije hand . Ze hebben op een nacht stroom op de vijver gezet en ze hoefden de vissen maar op te rapen . Momenteel is mijn vriendin de grootste kostwinner voor de hele familie…..grootouders inbegrepen . Als je in Europa een Thaise vrouw wilt , dan moet je goed begrijpen , dat ze ook geld naar hun familie willen opsturen . In mijn geval is dat een noodzaak , maar haast onbegonnen werk met 1 loontje . Ook moet je geld achter de hand houden voor onvoorziene omstandigheden .Bij ernstige ziekte van een familielid of een sterfgeval , dan zal je vriendin plots terug naar Thailand willen . Ik laat mijn vriendin altijd met Thai Airways vliegen , dat kost al snel ongeveer minstens 600 euro en maximum 1.000 euro ( in hoogseizoen ) . Mijn vriendin heeft kennis met enkele Thaise vrouwen in Maastricht , ben zelf van Belgisch Limburg , ze hebben elkaar leren kennen op de Nederlandse school .Mijn vriendin heeft vrijwillig de eerste module Nederlands gevolgd op school. Ze vertelden haar dat de eerste jaren in Nederland , zeer moeilijk waren om te overbruggen , als je met een 1 loon met tweeen moest “overleven” , dat was niet makkelijk .Ondertussen hebben ze werk gevonden en het lukt nu al wat beter , maar uiteindelijk moet iedereen zijn eigen rekening maken …vriendelijke groetjes en veel succes , Francois .

 10. Rob V. zegt op

  Ik vind de 10 duizend euro scenario’s nogal negatief, dan moeten zich bijna ramp scenarios voordoen waarbij je een te dure cursus neemt, veel tot alles uit handen geeft aan derden en het met de inburgering ook enorm tegen zit en je 3 volle jaren parttime moet lessen met herkansing op herkansing.

  Ik maak even een nieuwe rekensom:

  Rekensom “wind tegen op veel fronten” scenario:
  Vertalingen en legalisatie van aktes: 250 euro.
  Voorbereiding op inburgeringsexamen buitenland (WIB): 750 euro.
  Afleggen van alle onderdelen van het WIB examens + herkansingen: 150 euro * 2.
  Regelen van aktes, vertalingen en legalisaties: 125 euro.
  Opstarten TEV (MVV+VVR) procedure : 233 euro.
  Vliegticket: 500 euro.-
  Studie of cursus Inburgering Nederland (WI): 3000 euro.
  Afleggen van alle onderdelen van het WI examens + herkansingen: 350 euro * 2.
  Totaal: 250+750+150+150+125+233+500+3000+350+350=5858. Afgerond naar boven 6000. Zit het nog meer tegen gooi je er nog 1000 euro tegen aan en kom je op 7000 euro. Als je van wind tegen in enorme storm en rampspoed (te dure cursus, nog een keer op cursus, meermaals herkansen) dan kruip je richting de 10 duizend.

  Die 10 duizend zie ik eerder naderen dat de procedures (inburgering, TEV enzo) zonder grote tegenslagen verlopen maar wel als je overige kosten (kledingkast, zorgkosten enzo) meeneemt en de referent een AOWer is die gekort wordt op de uitkering. Ga je van een doomsday scenario uit waar het de vreemdeling en referent met alles echt enorm tegenzit (pech, onverstandige keuzes, nog meer pech, genaaid worden) dan kun je over de 10 duizend heen.

  Maar als midden scenario vind ik ruim twee, drie(en met wat tegenslagen zoals herkansingen en extra les) tot zo’n vier duizend euro aan onvermijdbare kosten een redelijk haalbaar/realistisch scenario. Ik zie dat alleen snel oplopen als de referent gekort wordt op de AOW en dat de Thaise partner niet aan de bak gaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website