Lezersinzending: Engels leren voor een Thai

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending, Taal
16 maart 2015

Veel Thai wil graag Engels leren. Gaat naar school, volgt cursussen enz. Kortgeleden stond er een item over dit onderwerp op Thailand blog. Afgelopen periode kreeg ik lesmateriaal onder ogen van een kennis met de vraag of ik kon helpen.

Het waren kopieën van het lesmateriaal wat op school gebruikt wordt. Invul oefeningen, echter de lessen bestonden uit het maken van deze enorme hoeveelheid lesstof. Zonder te begrijpen waar het over ging, wat de betekenis was van de zinnen en de uitspraak. Grammatica werd niet besproken. Ik heb de lessen doorlopen met haar en geconcludeerd dat ze er niets van begreep. Inhoudelijk niet, qua spreken helemaal niets. Dit probleem doet zich echter veelvuldig voor. Terwijl er bij velen wel de motivatie is om iets te willen leren.

Nu wil het geval dat ik het afgelopen jaar in mijn favoriete coffeeshop een man ontmoette die jaren in Engeland had gewoond en als programmeur daar had gewerkt. Hij heeft met diverse andere personen een programma ontwikkeld waarmee het leren van de Engelse taal voor een Thai erg aantrekkelijk wordt. Het is inzetbaar op diverse levels afhankelijk van de basiskennis. De modules zijn dus Thais/Engels. Het systeem draait op elke windows computer, ook off line (zondere internetverbinding). Echter wanneer er met internet verbinding gemaakt wordt krijgt de leraar de informatie te zien over welke delen gevolgd zijn, hoeveel tijd er besteed is en welke gradatie er gehaald is.

Per lesstof moet er minimaal 90% gescoord worden waarna er naar een ander level gegaan kan worden. Indien de 90% niet gehaald is in deze module moet er herstart worden. Echter dan wederom met nieuwe onderwerpen. Het programma is interactief, spreken, luisteren, plaatjes etc. Ik heb het programma bij Thaise vrienden geïntroduceerd, ze waren/zijn zeer enthousiast. Aangezien ze een relatie heeft met een Australische man (getrouwd) heeft hij het programma ook bekeken en heeft het direct geregeld na een test om in te schatten welk niveau ze kon starten. Geïnstalleerd op een laptop kan er overal gestudeerd worden.

Mochten er Nederlanders met een Thaise relatie zijn die belangstellend zijn om het testprogramma te zien en te kijken of het kan helpen om op een goed niveau de Engelse taal onder de knie te krijgen dan is dat mogelijk. Voor mij is het geen commerciele tak. Ik wil alleen bemiddelen om op een prettige, leuke manier de taal te promoten. En laten we eerlijk zijn, het tenglisch is een taal. Met dit systeem kan een ieder in zijn eigen tempo de taal leren. Ik heb het demo programma op mijn laptop staan, indien er belangstelling is in Bangkok dan is dat geen probleem. Buiten Bangkok kan ik het in een bestand toe sturen.

Voor vragen: sawasdee2012@rocketmail.com

Kees


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersinzending: Engels leren voor een Thai”

 1. YUUNDAI zegt op

  Ik sluit mij helemaal aan bij wat Kees schreef, ik geef nu al een half jaar twee maal in de week Engelse
  les aan een neefje en een broertje van mijn Thaise vrouw.
  Ook de twee jongens met plannen van het gaan naar de universiteit hebben in het geheel geen idee indien we de stof herhalen waar het over ging, wat de betekenis was van de zinnen en de uitspraak. Op school wordt Grammatica ook niet besproken. Ik heb de lessen die zij gevolgd hebben ook zoals Kees, doorlopen met hen en ook geconcludeerd dat ze er niets van begrepen. Inhoudelijk niet, qua spreken helemaal niets. Ze gebruiken regelmatig trucjes om maar een antwoord te kunnen geven, bijvoorbeeld het opnoemen van de dagen van de week, begint bij hen steevast bij zondag etc. Totdat ik vroeg de dagen van de week op te noemen vanaf donderdag……..grote stilte tot ze binnensmonds mompelden van zondag tot aan donderdag en dan vervolgens hardop de vrijdag etc. konden opdreunen. Nu kunnen o.a. Vanaf elke dag vooruit en achteruit de week, de maanden, tellen opdreunen. Ik zou graag deze lessen zoals aangegeven met hen gaan doen. Momenteel start ik de lessen geheel in het Engels en vraag ook niet aan mijn vrouw het e.e.a. te
  vertalen. Ben benieuwd! Mijn mail is Hans.Vliege@gmail.com

 2. kees zegt op

  Bedankt voor de vele verzoeken om het demo lesmateriaal toe te sturen.
  Aangezien het aantal aanvragen redelijk groot is en het bestand ongeveer 350 mb heb ik het vanaf morgen in een cloud staan waaruit je het kunt downloaden.
  De handleiding staat er eveneens in.

  De inloggevens mail ik een ieder toe zodat hij/zij het gewoon kan downloaden.

  Vanaf een uur of 12 morgen (thaise tijd) staat het operationeel.

 3. Don Weerts zegt op

  Beste Kees ik ben zeer geinteresseerd in dit progamma.
  Hoe kan ik het downloaden? Je zegt dat het te downloaden is vanuit een cloud.
  Help me even op weg hoe ik dat moet doen.
  Op 31 maart a.s ben ik in Udonthani dan kan ik het eventueel downloaden voor mijn vriendin.
  Ik dank je alvast voor de medewerking.

  Groetjes Don Weerts

 4. chanty zegt op

  Beste kees,
  ook ik ben geïnteresseerd en reis volgende week dinsdag voor 6 weken naar mijn thaise vriendin in Udon Thani
  Zij en haar 2 kids spreken alleen maar tenglische, dus zou het mooi zijn als ze op een mooie speelse manier wat beter verstaanbaar zouden worden!!!
  Hoor graag hoe ik het kan dounloden

  GR
  Chanty

  • kees zegt op

   Indien je een email stuurt krijg je per ommegaand de inlog gegevens.
   mochten er lezers zijn die wel een mail hebben gestuurd maar geen reactie terug hebben ontvangen. Stuur even een mail.
   het aantal verzoeken is erg hoog dus er kan 1 tussendoor geglip zijn waarvoor excuses.

 5. Wessel zegt op

  Dag Kees,

  Ben ook zeer geintereseerd! Voor m’n Thaise collega’s die graag hun Engels willen verbeteren. Bedankt alvast!

  Wessel

 6. Wim van Beveren zegt op

  ook ik ben geinteresseerd, laat me AUB weten hoe ik het kan downloaden, bedankt vast.

 7. Geert zegt op

  Beste kees ik ben zeer geinteresseerd,mijn vrouw spreekt zeer bebrekkig engels en wil graag haar engels verbeteren ik ik het ergens kan downloaden .Bij voorbaat dank

 8. kees zegt op

  Aangezien het aantal aanvragen voor het demo materiaal erg groot is en het bestand ongeveer 350 MB is heb ik het in dropbox staan (cloud)

  Je kunt hier uit downloaden door in te loggen.

  Inloggen:
  emailadres:
  sawasdee2012@rocketmail.com
  wachtwoord:
  thailand

  mocht je liever een cd ontvangen dan hoor ik het wel

  groet Kees

 9. wim van beveren zegt op

  waar vind ik die dropbox/cloud om in te loggen ??

  • Dennis zegt op

   http://www.dropbox.com

 10. hansb zegt op

  Gaarne zou ik dit bestand downloden voor mijn thaise verloofde vriendelijke groet hansb

 11. Cor zegt op

  draait het programma ook op een Mac? Probeer net trouwens op dropbox te komen, mar alles is in het Thai. Hoe krijg tekst in het Engels?

  • kees zegt op

   http://Www.dropbox.nl
   dan gewoon inloggen.
   mocht dit moeilijk zijn dan stuur een mail en krijg je een cd.
   voor een mac zal ik navraag doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website