Iedere dag wakker worden met een stralende zonneschijn, lekker eten, mooie dames, wat wil een man nog meer? Maar is het allemaal rozengeur en maneschijn in het Land van de Glimlach?

Nee, want er is wel degelijk armoede onder expats. Denk bijvoorbeeld aan AOW-ers die geen aanvullend pensioen hebben. Een alleenstaande AOW’ers ontvangt (per 1 juli 2013) bruto per maand 1061,36. Daar komt dan nog maandelijks 69,73 euro vakantiegeld bij. Voor Thaise begrippen veel geld, maar dan moet je wel gaan leven als een Thai en dat is niet eenvoudig.

Er zijn genoeg expats die ook in Thailand ieder dubbeltje om moeten draaien. Deze armoede is misschien minder zichtbaar maar wel aanwezig. Zo is er omvangrijke groep expats die niet verzekerd is voor ziektekosten. Wanneer je op leeftijd bent kost een dergelijk verzekering al snel 300 euro per maand. Van een AOW uitkering gaat er dan al een derde af en dan heb ik het nog niet eens over de andere vaste lasten.

We kennen allemaal het verhaal nog wel van Tino Kuis die landgenoot ‘Jan’ bezocht in het ziekenhuis en die geen cent te makken had. Ook hij was onverzekerd, met alle consequenties van dien. De man van 72 jaar had 44 baht en 48 satang op zijn bankrekening staan.

Niet zelden hebben pensionado’s alle schepen in Nederland achter zich verbrand en is er ook geen familie om op terug te vallen.

Komt het verhaal je bekend voor? Of valt het volgens jou wel mee?

Geef jouw mening over de stelling v/d week: ‘Er is veel verborgen armoede onder expats in Thailand’

56 reacties op “Stelling v/d week: ‘Er is veel verborgen armoede onder expats in Thailand’”

 1. Jan zegt op

  Er zou een meldpunt moeten komen waar deze mensen zich kunnen aanmelden en hulp en advies zouden moeten kunnen krijgen.

  • KhunRudolf zegt op

   Beste Jan,

   wat zou een dergelijke meldpunt moeten gaan betekenen/doen voor armlastige expats? Hoe zie je dat? Budgetteren, schuldhulpverlening, bemiddeling bij aanleren goedkoper inkopen doen?

   Groet, Rudolf

   • Jan zegt op

    Hoe je dat in Thailand moet doen heb ik nog niet echt over nagedacht,maar het staat buiten kijf dat de situatie voor sommigen erg schrijnend is. Veelal komt er ook nog schaamte om de hoek kijken. In Nederland heb je diverse instanties voor diverse problematieken en daar moeten we trots en zuinig op zijn. Er zijn misschien wel mensen die hier ideeën over hebben. Misschien is er op dit forum wel iemand te vinden hoe je zoiets moet starten. Het zou een soort vrijwilligers meldpunt moten zijn waar mensen bv anoniem naar toe kunnen bellen.

  • leen.egberts zegt op

   Beste Jan,
   Waarom moet er een meldpunt komen voor mensen die niet rond kunnen komen.
   Wanneer je niet van je a.o.w uitkering inThailand niet behoorlijk kan leven dan hebt
   je hier niets te zoeken. In holland met deze uitkering kom je bij de voedselbank terecht.
   Ik heb met 1100 euro in de maand een goed leven in Thailand.

   Groetjes Leen. Egberts.

   • Jan zegt op

    Misschien dat sommige mensen bereidt zijn ander mensen te helpen en misschien ander mensen dat niet willen? dat sommige mensen misschien betrokkenheid voelen bij de ellende van andere mensen en dat er sommige mensen zijn die daar geen gevoel voor hebben….voor hun medemens in nood?

 2. peter zegt op

  Gewoon tering naar de nering zetten.Ik weet niet zeker of bruto netto is als je gemigreerd bent met AOW, maar ik neem aan van wel, met de koers van nu op dit moment is dat, 45000 thb per maand, als je hier niet mee uitkomt dan doe je iets behoorlijk fout. Persoonlijk ken ik iemand die heeft 22000thb per maand en na de vaste laste lasten blijft er 15000 van over, en hij kan er heel goed mee uitkomen, deze oude baas heeft een (thaise)vrouw van zijn eigen leeftijd, die elke dag hun potje kookt, hij rookt niet drinkt niet en heeft het heel erg naar zijn zin. Oja hij heeft wel nog een spaar boekje met net 400000 om aan zijn visum eisen te voldoen, dus daar kan hij niet aankomen.
  Redactie waar denken jullie dat je beter af bent met een klein aow’tje hier of in Nederland?

  • Khun Peter zegt op

   In Nederland zijn er sociale voorzieningen waar je op terug kunt vallen. In Thailand zijn die er niet of nauwelijks. Het gaat bij de stelling om pensionado’s die onverzekerd rondlopen en ook geen buffers hebben om een ziekhuisopname te betalen. Dat is verborgen armoede.

  • Bebe zegt op

   Om jaarlijks een extension te krijgen moet hij bewegingen kunnen aantonen op die rekening aan immigration in Thailand via bankrekening uitreksels ,dus aantonen dat dat geld effectief uitgegeven word en parkeren op een spaar rekening is niet voldoende.

   • peter zegt op

    Bebe, als je een bankrekening hebt met genoeg geld voor een visa, en je hebt daarbij nog een andere lopende rekening waar genoeg geld doorstroomt is dat voldoende. Een tijd terug schreef ik ook iets in deze strekking maar toen werd het niet zo geloofd. Voor de mensen die 800000 parkeren op een rekening en niets uitgeven, wacht een verrassing want ik ben gecontroleerd of ik wel genoeg uitgeef! Sorry redactie we dwalen af maar dit hele belangrijke info voor mensen die geld parkeren en niets uitgeven!!!

 3. peter zegt op

  @Khun Peter, ik kom weleens Bangladesh, hou ascheblief op over verborgen armoede, kom maar eens mee dan laat ik zichtbare armoede zien. Je hebt ook in Thailand goedkope staatszieken huizen waar de zorg lang niet zo slecht is als die broodje aap verhalen die de verwende expat rondvertelt.

  In de stelling staat “Voor Thaise begrippen veel geld, maar dan moet je wel gaan leven als een Thai en dat is niet eenvoudig.” zijn wij dan beter als een Thai? Hebben wij automatisch recht op een beter leven , alleen omdat wij uit een westers land komen???

  • Khun Peter zegt op

   Beste Peter, ik heb de stelling nog eens verduidelijkt. Daar laat ik het bij anders wordt het chatten. Jouw opmerking over ‘verwende expats’ is voor je eigen rekening. Ben het er niet mee eens. Een vergelijking met Bangladesh lijkt mij ook niet aan de orde, het gaat over Thailand.

  • LOUISE zegt op

   Heer Peter,

   Kuhn Peter maakt geen vergelijk/stelling of een farang beter is dan een thai.
   Een onterechte aanval.
   Mede, deze stelling gaat over Thailand, dus uw vergelijk met Bangladesh gaat ook niet op.
   Ik zou voor willen stellen dat u gaat proberen zoals een echte thai te leven.
   Naar mijn mening voor een farang onmogelijk.
   Begin alleen maar zonder water, naar de dorpsput lopen of zonder electra.
   Ik voel de storm al over me heen komen, maar dit alleen omdat iemand iets plaatst en wordt aangevallen door enkele woorden er uit te halen..
   En ja, per maand wordt er inderdaad weer het nodige afgesnoept.
   En boy oh boy, ben ik even blij dat ik een verwende expat ben.
   Hebben mijn man en ik ook lang voor gewerkt, dus vinden wij dat we dit verdienen.
   Ik had nog wat meer willen zeggen, maar dan krijg ik klapjes van de redactie, maar ik denk wel dat dit duidelijk is.
   Groetjes uit een heerlijk land.
   Louise

   • peter zegt op

    Louise, dus de Thai leeft zonder electra en moet naar de dorpsput?? Ik vind uw reactie koloniaal neerbuigend tegenover Thailand, bijna racistisch!!! Louise over die onterechte aanval, ik heb dit geplakt en geknipt uit het stukje wat de redactie plaatste, en heeft niets met Khun peter te maken, dus u valt mij onterecht aan.

    Moderator: daarmee sluiten wij de discussie tussen Louise en Peter.

 4. Ger zegt op

  Ja zeker, de tering naar de nering zetten. Dat is dan ook de enige oplossing want in Thailand mag je niet werken. Je kan wel een meldpunt op zetten maar wat kunnen zij doen dan? Ik heb hier al eerder over geschreven; weduwnaars worden voor de helft gekort en moeten rond komen van 536 euro per maand ruim 20.000 bath. Het kan, maar een tripje naar Nederland zit er niet in en een verzekering is al helemaal niet haalbaar. Aan je spaarbankboekje kan je niet komen als daar de centen voor je visum opstaan.
  In Nederland wordt je nog wel geholpen en je bent tegen ziektes verzekerd. Ook ik weet wel dat het een vrije keus was om naar Thailand te gaan maar ja, toen was de tijd anders…. en een ander kabinet. Het kan dus wel Peter maar het kost wel moeite…….

  • peter zegt op

   Ger, mijn advies aan die groep weduwnaren, deze korting geld alleen buiten de EU, er zijn nog plekken binnen de EU waar het goed leven is, en zelfs goedkoper als Thailand, soms moet je keuzes maken in het leven.

  • KhunRudolf zegt op

   Beste Ger,

   Als iemand met AOW samenwoont ontvangt hij zeg maar 750 euro bruto p.mnd. (Ik heb het dus niet over een Nederlands stel dat met volledig AOW in Thailand woont.) In Thailand is dat brutobedrag zo goed als netto. Als betrokkene weer alleenstaand wordt wegens scheiding/overlijden ontvangt hij het in het artikel genoemde bedrag van euro 1160 p.mnd. bruto, hetgeen in Thailand dus weer zo goed als netto is.

   Zie: http://www.svb.nl/int/nl/aow/hoogte_aow/bedragen/

   Groet, Rudolf

 5. Hans -ajax zegt op

  Ik wil niet vertellen hoe iemand zijn leven in moet richten, maar ik verwijs even naar ene Fred, in een vorige editie van Thailandblog.nl, die zich geheel afhankelijk van zijn Thaise vrouw wil gaan opstellen. Ik zeg nogmaals bezint eer ge begint, m.a.w. zorg zelf voor je inkomen, ziektekostenverzekering etc. Anders Khun Peter ben je de boterletter als het fout gaat (een echtscheiding o.i.d.) en inderdaad in Nederland heb je een vangnet (nog wel) en AOW. Hier heb je geen ene malle moer als het fout gaat, een gewaarschuwt man telt voor twee, ik heb overigens een schat van een vrouw, waar ik tevens ook zorg voor draag, en met liefde. Ook voor later tracht ik haar toekomst te verzekeren. En ja wij zijn allebij verzekerd voor ziektekosten, ik ben niet rijk, maar loop zeer zeker niet als onverzekerde pensionado rond, (want dan heb je iets verkeerd aangepakt in het verleden naar mijn mening.
  Vriendelijke groet uit Pattaya, Thailand.
  Hans-ajax.

 6. peter zegt op

  Ger, in Nederland word je wel zeker geholpen bij ziektes want je bent verzekerd. En die verzekering is die in Nederland gratis voor niets? Ik weet het niet want ik ben al te lang weg uit Nederland.
  Ik ga niet mijn vinger verwijtend naar mijn landgenoten wijzen, maar de meeste die ik ken met financiële problemen, hebben er ook wel een zooitje van gemaakt, met hun gezuip en gehoer, nogmaals dit is niet generaliserend bedoelt, ik heb het over de mensen in problemen die ik ken!!!

 7. Fred Schoolderman zegt op

  Sorry hoor, maar ik denk dat deze heren het vele malen beter hebben dan in Nederland. Met een dergelijk inkomen is het alternatief in Nederland, achter de geraniums zitten!

 8. Wim van Beveren zegt op

  Misschien zijn er ook nog wel expats die (net als ik) samenwonen met een thaise zonder inkomen, dan heb je tegenwoordig 813 euro in de maand.
  Nu heb ik nog een buffertje en genoeg op de bank voor mijn retirement visa en evt. medische kosten, ik neem aan dat er ook wel mensen zijn met dit inkomen en geen buffer, dan is het echt zuinig aan doen.
  Gelukkig heb ik een zuinig vrouwtje die geen cent uitgeeft als het niet nodig is, de ouders worden nog een beetje ondersteund maar alleen als het echt kan.
  Maar nog steeds gelukkig dat ik dat ik niet in Nederland zit.

  • KhunRudolf zegt op

   Beste Wim,

   Ik neem aan dat jouw inkomen AOW + partnertoeslag behelst. Ik ga jouw situatie als voorbeeld nemen, hopende dat jij me dat niet kwalijk neemt!
   Zo ja – excuus; zo neen – bvd!

   De partnertoeslag wordt vanaf 2015 aan nieuw instromende AOW’ers niet meer verstrekt. Dat is al langer door de overheid gecommuniceerd, en het duurt aldus nog anderhalf jaar voor het zo ver is. Dat betekent dat iedereen die na 2015 AOW ontvangt nu al kan gaan berekenen of hij het wel redt, (inclusief pensioen, spaargeld, reserveringen, deposits, lijfrentes). Daar komt ook nog eens bij dat de uitbetalingen van de AOW niet start in de maand dat iemand 65 wordt, maar vanaf 2012 al per daaropvolgend jaar met een maand later. Dus in 2015 op 65 jr en 3 maanden! Opletten dus!! En later niet zeuren!
   De AOW’er heeft absoluut spaargeld en/of neveninkomen nodig, anders gaat hij het niet redden. Minimaal leven kan, maar is niet aanbevelenswaardig.

   Groet, Rudolf

 9. Khun Peter zegt op

  Mee eens Hans. Maar een deel van het probleem zit natuurlijk bij de mensen die al langer in Thailand wonen en buiten hun schuld te maken krijgen met de bezuinigingsdrift van de Nederlandse overheid. Wellicht kon het tien jaar geleden allemaal net aan. Die zijn dan nu het haasje.
  Er is ook een groep die gemigreerd is met een WAO-uitkering en de vrijwillige opbouw van AOW hebben stopgezet. Die worden in Thailand 65 en krijgen nog maar een paar honderd euro. Teruggaan naar Nederland is voor velen ook geen optie. Dan heb je een fors probleem. Het verklaard ook een deel van de balkonvliegers en brughangers. Erg triest allemaal…

 10. ChrisHammer zegt op

  Ik ben ze wel tegengekomen landgenoten en andere Europeanen zonder geld om zelfs maar een maaltijd in een restaurant van Lotus of Big C te kunnen kopen voor 40 bath.
  In de supermarkt kopen ze iets te eten voor circa 15 bath en gaan dat dan in het restaurant zitten opeten. En dat niet eenmalig maar bijna elke dag.
  Maar ik ken ook Nederlanders en Belgen, die slechts een inkomen hebben ter hoogte van de Nederlandse AOW of een fractie meer, die zich heel aardig weten te redden. Pet je af.
  Zonder een ziektekostenverzekering kun je op oudere leeftijd niet zonder een aardig spaarpotje achter de hand voor jezelf en wellicht ook voor jouw partner. Zo heb ik dat ook geregeld 12 jaar geleden, toen bleek, dat ik gezien mijn leeftijd niet in staat was om een ziektekostenverzekering af te sluiten.

 11. TAK zegt op

  Ik woon reeds 4 jaar in Phuket.
  Prijzen zijn hier 2 a 3 maal zo hoog als andere plaatsen zoals Isaan of het Noorden van Thailand. Ook een stuk hoger dan in Bangkok of Pattaya. Als je dus als buitenlander in Phuket gaat wonen, dan zal je hier absoluut rekening mee moeten houden. Toch proberen menig buitenlander hier zn brood te verdienen of met een kleine uitkering hierna toe te komen. Prachtige stranden en gezellige bars. Dat is dus echt afzien. Op je kamertje gaan zitten en hopen dat je af en toe wordt uitgenodigd op een feestje. Ik heb ook al een aantal Nederlanders zien omvallen en weer terug naar NL zien gaan om daar een uitkering aan te vragen. Te ruim geleefd hier of een slechte financiele planning. Spaargeld in een zaak gestopt en uiteindelijk geen cent meer op de bank en dus terug moesten.
  Thailand is alleen maar leuk als je voldoend geld te besteden hebt om hier een leuk leven te leiden. Dat is voor de ene in Isaan en voor de andere in Pattaya, Bkk of Phuket.

  • Bangkokker zegt op

   Thailand is alleen maar leuk als je voldoend geld te besteden hebt om hier een leuk leven te leiden. Dat is voor de ene in Isaan en voor de andere in Pattaya, Bkk of Phuket.

   Ik ben het hier volkomen mee eens. Niemand wil uit zuinigheidsoverwegingen op zijn kamer blijven zitten.
   Met hangende pootjes terugkomen in NL voor een uitkering lijkt me nog het ergste!

 12. I-nomad zegt op

  Ik denk dat de stelling wel opgaat voor expats in Thailand in het algemeen, maar dat het een uitzondering is indien je het op Nederlanders betrekt. Er is denk ik ook een verschil met de relatief duurdere badplaatsen en de rest van het land. Veel expats zouden hier eenvoudig niet rond kunnen komen, dus dat geeft voor degenen die daar wonen een ietwat vertekend beeld.
  Hier in Chiang Rai ben ik diverse keren keren Amerikaanse veteranen tegengekomen die lijden aan een zgn. Posttraumatic Stress Disorder. In hun eigen land is de medicare volgens hen niet toereikend. Hier wonen ze goedkoop en krijgen ze relatief goedkoop hun medicatie (opium) in het ziekenhuis toegedient, al blijft er weinig aan het eind van de maand van hun uitkering over.
  Ook ken ik hier een expat (Waarschijnlijk ook Amerikaan, hetgeen hij zelf ontkent) die al jaren geen inkomen meer heeft. Zijn Thaise vriendin verdient wel wat, maar het is geen vetpot. Ze wonen in een huisje van haar zus en hoeven geen huur te betalen.
  Ik zie hem een paar keer per jaar op verjaardagsfeestjes, waar hij als een idioot vreet en indien het gratis is, zuipt. Hij is een zgn. balloonchaser. De kost verdienen met Engelse lesgeven oid. is waarschijnlijk geen optie omdat hij al jaren buiten elke realiteit leeft.
  Verder is er nog ‘Crazy Joe’ een klein mannetje uit Brooklyn, die intussen al 25 jaar in Chiang Rai woont. Eens had hij een gelijknamige bar. Intussen is deze opgeheven, mogelijk omdat hij zelf zijn beste klant was. Af en toe zie ik hem op zijn fietsje met afdak rondjes rijden door de buurt.
  Armoede is triest. Geestesziek ook. Het één wekt op den duur het andere op.

  • Bebe zegt op

   Ik geloof dat ex vietnam veteranen zich gratis kunnen laten behandelen in de vele militaire hospitaals beschikbaar in de states en sommigen die gewond geraakt zijn krijgen een mooie veterans pay daarbovenop.
   Ik weet niet met welke fantasten u daar bier drinkt in de lokale bars maar sedert wanneer is opium een middel voor het behandelen van post traumatic stress disorder.

   En ik geloof dat verschillende Thaise politiekers al hebben zitten klagen waaronder de gouverneur van phuket over buitenlanders die na een ongeval bv hun rekeningen niet kunnen betalen en een grote financiele last zijn op de hospitaals in Thailand het is al zover gekomen dat in sommige hospitaals men geen bewijs kan voorleggen van verzekering of cash geld men geen behandeling krijgt.

   • I-nomad zegt op

    De Amerikanen die voor medische redenen in Thailand verbleven kwam ik bij toeval tegen in het ziekenhuis. Het ging hier om ex-militairen die in de Balkan, Irak en Afghanistan gevochten hadden.
    Ik vermeld enkel dat volgens hen de behandeling in Amerika niet afdoende was.
    Mijns inziens kan het mogelijk ook met de voorkeur en hoeveelheid van de voorgeschreven medicatie te maken hebben, want het werkt nogal verslavend.
    Opiaaten zijn een bekend middel voor de behandeling van PTSS.
    Zie oa.: http://www.ntvg.nl/publicatie/ptss-onder-veteranen-meer-opiaten-en-meer-ongelukken/volledig
    Dus voortaan beter eerst even uw vermeende medische kennis te dubbelchecken.
    Een inderdaad ben ik ook soortgelijke gevallen in de kroeg tegengekomen, maar enkel op die basis zou ik geen enkele reactie durven te geven 🙂
    Mijn betoog had enkel betrekking op de stelling dat er in Thailand nogal wat expats zijn die zowel financieel als psychologisch in een neerwaartse spiraal zijn geraakt.

    • Bebe zegt op

     Moderator: het is nu chatten geworden.

    • Freddie zegt op

     Als o.a. EMDR therapeut zou ik dus daar een handje kunnen gaan helpen. Want PTSS is met emdr zeer goed te behandelen. Niet zaligmakend , maar toch één van de beste methodes.
     Jammer dat er opium word voorgeschreven. wat een onkunde. Een hele dag als verdoofd rondlopen is geen pretje.

 13. riekie zegt op

  Zit hier deze verhalen eens te lezen over de armoede van de farang hier
  Ik woon nu meer dan 5 jaar in thailand zelf
  Eerst 4 jaar op koh samui nu in chiang mai.
  Lees hier dan dat er zijn die van 40.0f 45.000 bath niet rond komen.
  Nou sorry maar dan doe je inderdaad iets niet goed.
  Als je alle luxe wilt hebben ja dan hangt er een prijskaart aan.
  Vele farang willen europese producten dure kaas,haring,snacks,etc etc
  Een auto voor de deur een mooie huis etc etc
  Ziekenkosten de coverment ziekenhuizen hier in chiang mai zijn goed
  en bezoek aan de dokter met medicijnen rond de 150 bath .
  Ik heb meer dan 2 jaar moeten overleven op koh samui.
  Van een bedrag nog minder dan 1000 bath pw met 3 volwassen en een baby .
  Heb het wel overleeft eten kun je altijd goedkoop of duur maken.
  Wonen hetzelfde je kunt een grote villa bezitten met zwembad etc etc.
  Of een klein huisje van 5000 bath pm waar ben je tevreden mee.bent
  Je weet als je hier komt wonen dat er geen sociale voorzieningen zijn.
  Als je dan een pensioen heb kun je iedere maand er iets van apart leggen voor deze uitgaven is mijn mening.
  Ik ken mensen die een job hebben en van 16000 bath rond komen.
  Nou zijn dat vrouwen dat schilt mischien .
  Mijn mening is ook hier zijn de farangs nooit tevreden

  • Bebe zegt op

   En wat voor een schitterende toekomst kan jij die baby dan later geven als jullie moeten overleven op 1000 baht per week ,mijn schoonouders in Thailand kunnen meer uitgeven dan u per week.

  • TAK zegt op

   Je schrijft :

   Van een bedrag nog minder dan 1000 bath pw met 3 volwassen en een baby .
   Heb het wel overleeft eten kun je altijd goedkoop of duur maken.

   Dat is dus verborgen armoede.

   Ik geef al heel makkelijk in mn eentje 3000 baht per dag uit, als ik het rustig aan doe.
   Ik ben dan ook niet hierna toe gekomen om de armoede to ontvluchten in Nederland,
   maar een goed leven te leiden.

   • Ron3603 zegt op

    Moderator: reageer op de stelling en niet uitsluitend op elkaar.

  • Sir Charles zegt op

   Je hebt het over ‘overleven’ oftewel met moeite en of weinig middelen proberen te handhaven of voortbestaan.
   Dat is toch juist hetgeen wat mensen doen die in verborgen armoede leven.

   Overigens dat het zo ver is gekomen dat je wekelijks(!) met minder dan 1000 baht moe(s)t rondkomen dan kun je ook stellen dat je iets niet goed doet of gedaan hebt…

 14. chris zegt op

  De stelling van de redactie is: er is veel verborgen armoede onder expats in Thailand. Ik neem aan dat de redactie ‘Nederlandse’ expats bedoelt.
  Wat is veel? En waaraan is die armoede te wijten? Dat zijn twee belangrijke vragen die beantwoord moeten worden. Ik kan geen echte gegevens van de inkomenspositie van Nederlandse expats in Nederland vinden. Ik kom heir in Bangkok weinig Nederlanders tegen die armoede leiden. Dus ik waag te betwijfelen dat het er VEEL zijn. Dat betekent niet dat er geen expats zijn die het in deze tijden moeilijker hebben dan voorheen. Het gaat hier -mijns inziens – om Nederlanders die hier al geruime tijd wonen, hierheen zijn gekomen met een uitkering of alleen AOW, aangevuld met een klein pensioen. Deze groep heeft het in de afgelopen decennia dudielijker beter gehad in dit land dan in het vaderland. Toen zij dit (voor)zagen of meemaakten hebben zij een keuze gemaakt om naar Thailand te emigreren, wetende dat het hier op bepaalde gebieden veel beter is dan in Nederland en op andere gebieden slechter, of laat ik zeggen anders geregeld. Misschien hebben enkelen van hen wel gedacht in de afgelopen decennia dat de bomen tot in de hemel groeiden en dat het geld hier niet op kan. Anderen hebben zich welicht een levensstandaard aangemeten die zij in het vaderland zeker niet zouden kunnen bereiken. Weinigen hebben hier wellicht officieel gewerkt, want dan ben je ook tegen ziektekosten verzekerd en bouw je zelfs een pensioen op in Thailand. Hier blijven en er dan op aandringen dat maatregelen van de Nederlandse overheid worden teruggedraaid is proberen te eten van twee walletjes in eigen voordeel. In dat geval moet je ook praten over al die jaren dat je het hier veel beter had dan met hetzelfde geld in Nederland. Als je hier wilt blijven en je hebt onvoldoende middelen moet je de tering naar de nering zetten, je leven veranderen (minder luxe) en je levensstandaard (kleiner gaan wonen, de auto de deur uit). Ik denk dat dit maar voor een klein deel van de Nederlandse expats in Thailand van toepassing is. Het geldt voor veel meer bejaarden in dezelfde sitautie in Nederland. Heb ik in de afgelopen twee weken zelf maar weer eens ervaren toen ik in Nederland was. Dus wees blij dat je hier woont.

 15. TAK zegt op

  ik was laatst bij een kennis op visite in Chiang Mai.
  Dit gezin ( twee kinderen) had eerder gewoond in Shanghai en Hong Kong.
  Ik verlelde dat Chiang Mai nog zo lekker goedkoop was ( stond vandaag ook weer
  nummer 2 in de Toptien beste plaatsen voor pensionados ).
  Ze hadden een aardige woning in Hang Dong. Huur 100.000 baht pm.
  Twee autos en kinderen naar internationale school. Gezins budget 30-400.000 pm.
  Was voor deze mensen een koopje vegeleken met eerder genoemde plaatsen.
  Dit is misschien het ene uiterste.

  Als je in NL bij de minima 900-1000 euro per maand hoort dan zit je bij de minima.
  Met dat geld 40.000 baht hoor je in Thailand bij de middenklasse naar Thaise maatstaven.
  We zijn echter Nederlanders dus leven over het algemeen anders en duurder dan een Thai. Ik ben hier niet naar toe gekomen om een Thai te worden. Ik betaal dus ook 4000 baht per maand aan electriciteit. (tuinverlichting, computers, airco etc. ) Met 40.000 baht
  ben je dus nog steeds ook in thailand vergeleken met je soort genoten dus andere expats of gepensioeneerden dus nog steeds een minima. Dat wil niet zeggen dat je minder bent of slecht maar dat je je dus zult moet aanpassen en proberen te leven zoals een Thai. De ene persoon kant dat nou eenmaal veel beter dan de andere. Desaltniettemin hoop ik dat iedereen een gelukkig leven leidt op zijn manier.

  • steff zegt op

   Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.

 16. Daniel zegt op

  Ik ben vorig jaar naar de flora expo in Chiang Mai geweest en er met vele buitenlanders in contakt geweest. zij hadden een algemeen kenmerk. Naar eigen zeggen waren ze allen stinkend rijk. Enkle een Belg welke heel zijn leven als duiker gewerkt had als lasser voor scheeps herstel en petroleum boringen gaf zich zelf de tittel als arme. Ik weet dat hij ofwel het geld over de balk gegooid heeft, want dit is een stiel die heel goed betaald word. Ik darentegen als gepensioneerde was een rijke. Dat verkondige hij althans aan de anderen. De meeste expats zijn naar mijn oordeel wat men in Belgie noemt stoefers. De echte arme mensen zeggen dit niet en moeten willen of niet de tering naar de nering zetten om te overleven. Vele thais moeten dat gans het leven doen.

 17. Jacques zegt op

  Stille armoede onder de expats in Thailand? Uit de reacties blijkt dat het voorkomt. Dat kan geen verrassing zijn. Ook in Nederland komt stille armoede voor. Onder AOW’ers zo’n 2,6% volgens het Centraal Planbureau.
  Zou dat percentage in Thailand veel hoger zijn? Ik kan het me niet voorstellen.

  Het feit dat er probleemgevallen zijn, rechtvaardigt niet de stelling dat verborgen armoede veel voorkomt onder expats in Thailand.

  Ieder probleemgeval op zich is natuurlijk een persoonlijk drama. Maar als je er voor kiest om in een land te wonen waar je geen aanspraak hebt op sociale voorzieningen dan weet je dat je daar zelf maatregelen voor moet treffen. Doe je dat niet dan ben je aangewezen op hulp van familie, vrienden of wellicht een particuliere hulporganisatie.

  Of je het daarmee redt? Zal voor een groot deel afhangen van de vraag hoe behulpzaam jezelf geweest bent voor je medemens.

 18. colin de Jong zegt op

  Nimmer zoveel hulpverzoeken gehad van expats als de laatste tijd, en het is dus ook hier recessie om velerlei redenen maar teveel om op te noemen. Gisteren nog een landgenoot die met zelfmoord dreigde, en vandaag een landgenoot die vroeg of ik maar even geld snel wilde storten op zijn ATM, want hij had al 3 dagen niet gegeten. Thailand is met die slechte Eurokoers niet goedkoop meer, en vooral de drank is hier veel duurder dan in Nederland. Ja en het is zo gezellig hier meneer, en dan gaat het hard als je elke dag een paar barretjes en terrasjes pakt. Dat doe je in Nederland ook niet normaal gesproken en het probleem is dat je hier buitenshuis leeft, en dat vooral maakt het duur. Maar ik ken ook voldoende expats die van 200 baht per dag 3 keer lekker kunnen eten in een Thais restaurant inclusief een cola. Je kunt het zo duur maken als je wilt, en als je niet meer te besteden hebt zul je toch de tering naar de nering moeten zetten, en niet elke dag een hollandse pot.Vooral verzekeren op hoge leeftijd is erg duur,maar ook daar is een grote diversiteit van voordelige verzekerings maatschappijen.Maar ik krijg meer drama verhalen uit Nederland waar de mensen de touwtjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, en dat begrijp ik veel beter met dit stelletje onbenullen die ons land naar de ondergang brengen.De lasten zijn zo hoog geworden dat er niets tot weinig overblijft voor de minima en de oudjes,ofwel dat is pas armoede !!!

 19. Bert Van Eylen zegt op

  Er zijn waarschijnlijk wel mensen die het niet breed hebben in Thailand. Maar “verzint eer ge begint” wordt dikwijls overgeslagen; spijtig want dit kan voor veel ergernis zorgen.
  Je leeft alleen met je eigen inkomsten en die moet je dan maar zelf beheren.,
  Ik kende een Nederlander die met 300 baht/maand moest leven en dat begrijp ik dus niet.
  Anderzijds kende ik Vlamingen die met veel poen en branie in Thailand kwamen wonen. Jaren nadien, of nog sneller, was het geld erdoor en gingen ze bedelen en lenen. Terug betalen was uiteraard te moeilijk. Wie is de schuldige, toch wel diegene die niet in staat bleek zijn portefeuille te beheren zeker?
  Ook in Belgie zijn er meer dan 300.000 mensen die hun rekeningen niet kunnen betalen.
  Wie boven z’n stand leeft wordt gestraft.
  Groeten.

 20. b zegt op

  beste ,

  Met 1000 eu kom je makkelijk rond per maand als je met je voeten op de grond blijft & niet alle dagen zuipt als een malloot en je wat normaal doet.

  • dirk zegt op

   dat lijkt mij ook, ik woon in wankata chaiyaphum het leven is er eenvoudig en ik heb een heerlijk gezin en kan rond komen van 20.ooo thb pmnd. Ik krijg vaak gratis dokters hulp verzekeren is belachelijk duur . vaak duurder als de zorg die ontvangt IK werd in chaiyphum geopereerd liesbreuk 10 dgn verzorging en eten totaal rekening 10700 thb

   mijn advies is zorg dat je wat geld achter de hand hebt leg een gedeelte weg. Wij hebben 2 35 j oude autos en een lapje grond Alcohol drinken wij niet .Ik steeds minder . Toch zijn er uitzonderingen een kennis van mij ligt zwaar aan de armoede Hans is nu 58 heeft een hand en woont hier al 13 jaar en moet rond komen van geld wat hij krijgt toe gestuurd, ongeveer 200 euro per mnd. hij gaat steeds naar Ventien om zijn pasport te verlengen Hij is zwaar alcoholist(tropen kolder) heeft een huurwoning, een vriendin die wat bij scharreld , Ik heb de man in het verleden geholpen ,maar daar kwam ik bekaaId mee af en werd flink belazerd . toch zou er hulp moeten zijn voor dit soort mensen . van uit overheids wegen des noods terug sturen gedwongen .wie weet er raad?

 21. KhunRudolf zegt op

  Ik heb het idee dat het allemaal wel meevalt. Natuurlijk, er zullen destijds zeker mensen minimaal naar Thailand zijn gekomen die het avontuur zochten, dan wel een savoir-vivre meebrachten, of zich aangetrokken voelden tot de maipenraai mentaliteit van de Thai. Echter, het is de Thai die deze mentaliteit heeft uitgevonden en er naar leeft! Voor de Ander is het een hard gelag: van avontuur naar waan van de dag.

  Het artikel begint met een verwijzing naar AOW’ers zonder aanvullend pensioen. Met vakantiegeld komen zij op 1100 euro p.mnd. Absoluut de Nederlandse volksaard recht doend door direct te melden dat dit bedrag zeker niet genoeg is want de ziektekostenverzekering is zo duur. Zou die AOW’er niet op hetzelfde premiebedrag zijn uitgekomen in Nederland, waar hij ook nog eens te maken krijgt met een nominale bijdrage zorgverzekeringswet, de ZVW, die via de Belastingdienst wordt geïnd? Trouwens, waar is het nou goed voor om in Thailand niet in het ziekenfonds te zitten, op z’n ouderwets gezegd? Inderdaad, er zullen mensen zijn die het moeten doen met AOW en als ze inderdaad een ziekenfonds hebben is er minder te verteren. Het artikel heeft het over vaste lasten, maar wie heeft er eigenlijk geen vaste lasten, en is de AOW daar eigenlijk niet voor bedoeld?

  Het moge hopelijk toch zo zijn dat de AOW’er spaargeld heeft, in ieder geval voldoende om zijn visum te verlengen. Is er naast AOW geen ander inkomen, dan neem ik desondanks aan dat hij weet hoe te wonen en te leven. Dat dit een armoedig leven zal zijn? Het is wat hij ervan maakt en hoe hij het beleeft.
  Het zal toch wel weer zo zijn dat hij zelf er enig idee bij heeft!
  Is hij de enige in Thailand? Dat zal wel niet, anders heeft dit artikel geen nut.
  Is hij beklagenswaardig? Dat dacht ik toch van niet- ga maar eens in Nederland kijken hoe het met veel AOW-trekkenden is gesteld! Blijf in de EU, en kijk eens over de grens. Dan is Thailand een paradijs. En lukt het ondanks savoir-vivre en maipenraai nog niet? Dan overpeinst ie maar nogmaals wat te doen. Hij deed het al eerder!
  Opnieuw de keus maken die zijn leven zal veranderen.

  Tja, blijft over zij die hier op de bonnefooi kwamen en gebleven zijn, of die de fakkel ter hand namen en in plaats van voorwaarts achterwaarts keken en die fakkel wierpen, dan wel gebrouilleerd met familie? Het artikel poogt sentiment te kweken. Of hadden zij andere redenen om uit Nederland af te nokken? Ja, deze mensen gaan in alle triestheid in hun eigen tragiek ten onder. Eenzaam en berooid op een ziekenhuisbed, of uitzichtloos op een krukje in de verte turend, wie weet wat hij allemaal onder de leden heeft? Een dergelijke toestand gun ik niemand.

  Het is toch wel het opnoemen van een heleboel wat iemand niet moet doen als ie ver weg van huis elders z’n heil zoekt. Is er veel verborgen armoede onder expats in Thailand? Dat zal wel. Of het veel is? Noem dan cijfers. Wordt het als zodanig ervaren? Ik weet dat zo gauw niet. We hadden het vroeger na de oorlog, en menig expat is geboren tussen ’45 en ’50, ook niet breed. We waren arm, maar waren we ongelukkig? Neen, soms, niet altijd, maar terugdenkend – het was een goede tijd. We hebben er wat van gemaakt. En daar gaat het om. Het is maar hoe je het beleeft.

 22. KhunRudolf zegt op

  Beste tjamuk,

  in december 2011 meldde de SVB dat er 3 miljoen (3.000.000) AOW’ers in hun databank bekend waren. Als de regering voor de AOW-emigrant de ziektekostenpremie moet betalen, dan gaan de thuisblijvers ook heel hard roepen. Is het niet zo dat elke emigrant, naar welk land dan ook, uitdoktert waar en hoe hij/zij enz. En als het fout gaat, zeker in een land als Thailand, je meldt dat zelf ook vaak genoeg, niet jammeren maar bezien wat te doen. Handelen naar bevind van zaken. Desnoods naar huis terug.

  Groet, Ruud

 23. jan55 zegt op

  Heb een aantal reacties gelezen en het is mij duidelijk, je verlaat NL niet alleen voor het geld of wat dan ook. Het is een keuze die je maakt en het leven veranderd dagelijks, vroeger kon je in Thailand van 1000 euro heerlijk leven en nu moet je elke bath omdraaien. Diegene die in de positie zijn dat ze genoeg geld of een goed pensioen hebben moeten ook zo denken dat niet iedereen in die positie verkeerd en ik gun hun dat van harte ze hebben er ook voor “gewerkt”.
  Iemand die minder bedeeld is en waarom dan ook gun ik ook vreedzaam en gelukkig leven .Dat die het moeilijker als een rijke heeft moge duidelijk zijn alleen het is ook alom bekend dat de armen vaak gelukkiger zijn als de rijken. De expat die naar Thailand is gekomen heeft toen die NL heeft verlaten misschien een inschattings- fout gemaakt en heeft daar nu last van. Maar de keuze in NL wonen of in Thailand die maakt ieder voor zich. Kan alleen maar iets verzinnen:
  Ik kan 1000 argumenten verzinnen om in NL te blijven en maar 1 voor Thailand. GEEN STRESS
  vul de rest maar zelf in.

 24. Fred CNX zegt op

  Juist Hand, bezint voor gij begint! Een buitenlands avontuur is een hele onderneming en doe je niet zomaar. Verliefd worden op een Thaise en hals over kop verhuizen naar een land waar je amper iets afweet is vragen om moeilijkheden. Als je het met een Aow in Thailand moet doen en verder niets heb je het altijd beter dan in Nederland maar kan je je ook afvragen of het wel een verstandige keuze is. Emigreren naar Thailand houdt m.i. in dat je je voor de toekomst financieel gewaarborgd heb, dus verder denken dan vandaag of morgen maar over tien jaar of decennia. Wij, ik en mij partner, hebben erover nagedacht om voor de komende twintig jaar 2x per jaar even naar Nederland terug te keren, plannen, plannen en plannen…je weet nooit wat de toekomst je brengt maar je kan wel sommige dingen (m.n. financieel) voor wezen. Je kan ook , zoals ik begrijp uit sommige reacties, het probleem opzoeken en, voor diegenen die zich daartoe aangesproken voelen…sterkte ermee.

 25. Rob V. zegt op

  De stelling gebruikt de term “expat” maar de voorbeelden gaan over ge-emigreerde pensionado’s/bejaarden. Naar Nederlands begrippen zijn deze personen emigranten die van hun oude dag proberen te genieten in het buitenland. Vanuit Thai’s oogpunt ligt het wat moeilijker: een verblijfsvergunning (Perminant Ressidence) is complex en duur. Dus praten we over veel mensen die jarenlang op tijdelijke visums hier wonen, de ene border run na de andere.

  De expats uit Nederland die zijn uitgezonden om hier te werken voor een buitenlands (of heel soms) Thais bedrijf hebben het naar mijn idee niet slecht. Ze krijgen een normaal gesproken een westers salaris en zitten toch vaak in bijzondere beroepen, denk aan off-shore specialisten. Dat verdient zeker niet slecht, dus dan hoef je niet op een houtje te bijten als je met je gezin je financieën goed beheert.

  Ben je een pensionado/bejaarde die hier met (vervroeg) pensioen is gaan wonen dan kan het lastiger worden. Dan hangt het maar net af van de situatie: heb je een pensioen(tje) of alleen AOW? Heb je een partner? Werkt deze nog of krijgt deze ook AOW? Heeft deze überhaupt rechte opgebouwd of de kans gehad bij de verzekeren? Voor een Nederland in zijn eentje of met een NL partner moet het toch best te doen zijn in Thailand te overleven. Heb je Thaise partner (die niet langere tijd in Nederland heeft gewoont/gewerkt) dan wordt het lastiger als je met 1 AOW moet rondkomen voor 2 personen. Zeker als de Thaise partner geen Thais (ambtenaren) pensioentje kriijgt of (weigerd?) te werken om ook een bijdrage te leveren aan de huishoudpot.

  Is er verborgen armoede? Dat zal er vast en zeker zijn maar met een beetje planning en slim omgaan met uitgaven moet je ook met alleen 1000 euro rond kunnen komen zonder op een houtje te buiten. Het is immers in Thailand best een aardig inkomen, daar hoef je echt geen “primitieve” levensstandaard op na voor te houden! Dan moet je misschien wel een kleinere auto kopen, deze de deur uit doen en niet afhankelijk willen zijn van import producten (Europees biertje, Europese gerechten, Europese …). Ik kan me dus niet voorstellen dat de “buiten eigen schuld” (verborgen) armoede in Thailand veel hoger zal liggen dan de verborgen armoede in Nederland (onder bejaarden).

 26. folkert zegt op

  Keuze maken is het belangrijkste wil ik een paar maanden per jaar naar Thailand dan moet ik en mijn echtgenoot keuzes maken de auto in Nederland of naar Thailand beide gaat niet. Zo zal de expats in Thailand wonende rekening moet houden dat de euro stijgt of daalt daar heeft Nederland niets mee te maken het zijn persoonlijke keuzes. Denkt als nog dat een aow met een pensioentje in Thailand nog wel te doen is als men normaal leeft.

 27. lucas zegt op

  in azie plan essential, 60 tot 70 jaar betaal je 87euro maandelijkse premie per persoon .

  pacific prime.international medical insurance

 28. leen.egberts zegt op

  Waar zijn we mee bezig, ik geef 1000 bath per dag uit aan eten en drinken. Iedere dag
  een paar biertjes en twee flessen wiskhy iedere week zijn normaal.Er zijn mensen die
  nooit genoeg hebben wie geeft nou 3000 bath per dag uit,we hebben een auto en twee brommers en een school gaande dochtervan 17jaar die eens per jaar 25.000 bath aan sshoolgeld kost.Maar ja ik woon in de isan waar thaise mensen werken voor 300 bath
  per dag en ook bier drinken.Ikheb een goed leven in Thailanden heb beslist geen armoede.

  Groetjes Leen. Egberts

 29. Rob zegt op

  Ik zou als ik in Thailand zou leven enerzijds genieten van het mooie weer en vrouwen maar anderzijds ook trachten te leven als een Thai dus voor maximaal 1 euro per dag eten, dat kan wel als je maar goed inkoopt.

 30. KhunRudolf zegt op

  Beste tjamuk,

  Ik heb in de vele jaren dat ik in Nederland leefde en werkte nog nooit meegemaakt dat een vreemde de ziekenhuiskosten voor zijn rekening nam van een buitenlander.
  Wel dat familieleden weigerden extra kosten te betalen voor hun bv. in het verpleeghuis opgenomen oude vader of moeder tbv recreatie en ontspanning, dan wel de ouders de rug toekeerden als de investering in geld en/of naar hun idee te groot werd.

  Zie voor een voorbeeld hoe het anders kan in Thailand de volgende reactie van een medeblogger van vandaag:

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/lezersvraag-hoe-om-te-gaan-met-een-hebberige-schoonfamilie-thailand/#comment-287543

  Groet, Rudolf

 31. erwin vv zegt op

  Voor de verlenging van een retirement-visum heb je jaarlijks een bewijs van inkomen nodig dat door je ambassade dient gelegaliseerd te worden. De minimum vereiste is tegenwoordig 65 000 Baht per maand, aan de huidige koers iets meer dan 1600 Euro. Voor mijn AIA ziekte- en hospitalisatieverzekering betaal ik ongeveer 45 000 Baht per jaar, afgerond 1125 Euro. Bij overlijden krijgt mijn Thaise vrouw 400 000 Baht uitbetaald. Er is ook een duurder plan, waarbij de vrouw dan 800 000 Baht uitbetaald krijgt. Deze verzekering stopt wel op 80 jaar. Als je dan nog leeft wordt de premie van 400 000 of 800 000 Baht ook uitbetaald.

 32. erwin vv zegt op

  Appendix: in realiteit heb ik zowat 48 000 Baht te besteden, inclusief wat sparen. Het moet wel gezegd dat mijn vrouw als manager in de openbare sector werkt maar zij heeft toch een lager loon dan mijn pensioen.
  Verder zijn er 2 studerende dochters, 1 Univ en 1 highschool, + twee bejaarde schoonouders die een minimaal pensioente hebben en waarvan 1 door een beroerte half verlamd is, veel medische kosten dus. Alle kinderen , 4 in totaal, dragen aan de kosten bij en ik help hierin ook mijn vrouw.
  De auto zal eind dit jaar gelukkig afbetaald zijn. Ook mijn vrouw draagt aan het huishouden bij, maar de grootste kosten zijn toch voor mij, en dat zijn er nogal wat, aangezien wij ons huis en tuin nog aan het inrichten zijn. Desondanks is het met dit bedrag goed leven in Thailand (Isan), hoewel het in de periode dat de Euro zeer laag stond toch wat moeilijker was.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website