De komende jaren zullen veel Nederlandse emigranten gedwongen worden terug te keren naar Nederland, omdat een verblijf in Thailand onbetaalbaar wordt door een verlies aan besteedbaar inkomen.

Emigreren naar Thailand is in de toekomst alleen nog weggelegd voor vermogende Nederlanders. Door een mix van stijgende kosten in Thailand en belastingmaatregelen in Nederland neemt het netto inkomen (AOW) van veel Nederlanders af. Pensionado’s met alleen AOW en/of een klein pensioen kunnen het nu nog net redden, maar de nabije toekomst ziet er somber uit. We zetten een paar feiten op een rijtje.

Belastingmaatregelen

Er staat een aantal belastingmaatregelen op stapel die er flink in hakken bij AOW-ers. We noemen er een aantal:

 • De partnertoeslag AOW gaat op termijn verdwijnen.
 • Per 1 januari 2015 vervallen alle heffingskortingen voor Nederlanders wonende buiten de EG. Dat betekent dat degenen die AOW genieten in Thailand en verder niet belastingplichtig zijn in Nederland en vrijstelling loonheffing hebben voor overige pensioeninkomen etc, en vrijstelling premies volksverzekeringen, gaan hogere loonheffing/inkomstenbelasting betalen over de eerste schijf. Bij de meeste expats in Thailand met een alleenstaande AOW of een partner van 20-25 jaar jonger (situatie 31-12-2014) zal de ”schade” om en nabij de € 40 bedragen wat zij netto maandelijks minder aan AOW krijgen (zie ook: www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/aow/pensionados-buiten-eu/)

Herziening belastingverdrag Nederland met Thailand: ‘Het Noors model’

Nederland is bezig het belastingverdrag met Thailand te herzien. Insiders verwachten een nieuw verdrag wat lijkt op het Noorse model. In het kort betekent dit dat je moet kunnen aantonen dat je in Thailand belasting betaalt, anders wordt alsnog belasting geheven in Nederland. Van iemand die veel Noorse expats kent, weet ik dat behoorlijk wat Noren zijn teruggekeerd naar hun vaderland toen deze maatregel werd ingevoerd. Wonen in Thailand werd voor hen onbetaalbaar.

Premie ziektekostenverzekering torenhoog

De komende jaren stijgen de premies van de zogenaamde buitenlandpolissen alleen maar verder. Het is niet ondenkbaar dat een Nederlandse ziektekostenverzekering voor expats op leeftijd op enig moment tegen de 1.000 euro per maand gaat kosten.

Noodgedwongen terug naar Nederland

Het bovenstaande, in combinatie met de prijzen in Thailand die ook stijgen, maakt het voor velen moeilijk om nog rond te komen. Het alternatief is dan om terug naar Nederland te keren.

Misschien denk je er anders over en ben je minder somber. Of misschien ben jij het met de stelling eens. Laat je mening horen en discussieer mee, met de stelling van de week:

Veel expats zullen de komende jaren uit Thailand terugkeren naar Nederland!

No votes yet.
Please wait...

41 reacties op “Stelling v/d week: Veel expats zullen de komende jaren terugkeren naar Nederland!”

 1. willem zegt op

  De laatste 6 jaar is mijn besteedbaar inkomen 80% minder geworden.
  Ik ben uitgeschreven uit Nederland , mijn inkomsten komen van rente op Nederlandse spaarrekeningen.
  Rente opbrengst was 6 jaar terug rond de 5% en is nu 1,25%
  De euro is de laatste 6 jaar 20% minder waard geworden.
  Gelukkig hoef ik geen belasting te betalen over mijn rente inkomsten in Nederland.
  Maak me wel zorgen over de ziektekostenverzekering betaal nu maar 580 dollar per jaar met een eigenrisico van 1350 dollar per jaar (A+)
  Ik heb mijn levensstijl moeten aanpassen anders had ik moeten terug keren naar Nederland.
  Ook is in deze periode besloten om de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 waardoor ik 2 jaar later mijn aow ga ontvangen in mijn geval nog 16 jaar overbruggen.
  Blijf positief en geniet nog steeds van mijn verblijf in Thailand.

  • Bucky57 zegt op

   Moderator: Het is de bedoeling dat je op de stelling reageert en niet alleen op elkaar, dan wordt het chatten en dat is niet toegestaan.

 2. erik kuijpers zegt op

  Ik lees gelukkig dingen die al zijn behandeld in het ‘Belastingdossier postactieven’ waaraan ik heb mogen meewerken. De laatste discussie staat hier…

  https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/keuzeregeling-emigranten-nederlands-inkomen-vervalt/

  De stelling is onjuist want generaliserend.

  Pensioenen: er is al herstel van de gekorte of niet geïndexeerde pensioenen.

  AOW is een risico; partnertoeslag vervalt sowieso op ’65 etc’ van de partner maar dat is voldoende aangekondigd. Iedereen weet dat al jaren. De maatregel ingaand 1-1-2015 is een onaangename maar je gaat bij verlies van de huidige partner naar de 70% uitkering en moet niet meer gaan samenwonen.

  Koersverlies en lage bankrente is geen schuld van de Nederlandse overheid. Toen ik emigreerde stond de euro op 37 baht dus ik heb nergens last van.

  Verlies van de zorgpolis is een truc van de Nederlandse overheid die ons een oor aannaaide, excusez le mot, met het invoeren van de zorgverzekeringswet. Dat betekent een risico als je geen polis hebt kunnen krijgen na emigratie. Maar als ik na 13 jaar de balans opmaak dan was ik in die 13 jaar minder kwijt aan medische kosten dan aan de NL basispolis en dat ondanks een nieuwe heup en een gebroken poot.

  Het verdrag gaat worden herzien, ik heb dat zelf hier al een paar keer geschreven, en inderdaad wordt de ‘Noorse methode’ verwacht voor het geval Thailand niet heft. Van een leegloop door Noorse emigranten is in het forum Thaivisa niet gebleken en ik heb daar toch heel lang naar gezocht.

  Terug naar Nederland? Weet je wat dat kost?

  Partner en kinderen blijven hier en reken nu niet op een visum als je niet kunt rondkomen. Nederland is ook peperduur, probeer eens een woning te huren? De zorgpolis gaat ook daar omhoog en bijverzekeren voor bijzondere behandelingen gaat duurder worden.

  Als je het hier niet redt dan red je het daar ook niet. Nou, dan zit ik liever zonder pilsje en wijntje achter een orchidee in de zon met mijn familie dan doodzielig te verpieteren in een hutje achter de geraniums waar ik naar regen en kou kan kijken.

  Nee, ik deel die somberheid niet.

  • Khun Peter zegt op

   Beste Erik, Thaivisa is natuurlijk ook niet altijd de ultieme betrouwbare bron. Ik heb van een Nederlander, die zaken doet met Noren, vernomen dat er veel zijn teruggekeerd. Hij is daardoor klanten kwijtgeraakt. Maar goed de tijd zal het leren of dit ook voor Nederlanders zal gaan gelden. Ik ga maar even uit van het slechtste, dan kan het alleen maar meevallen.

   • erik kuijpers zegt op

    Wat het verdrag betreft, khun Peter, Thailand heeft geen grondwet, geen gekozen parlement, een tijdelijke regering, een lege kas, rijst ligt te rotten, oorlog in het diepe zuiden, straks herrie met buurland over een grens, ik denk dat men het hoofd voorlopig niet heeft staan naar een ander verdrag. Denk ik aan 3 jaar? Ja! Dus die stoom is er al af.

 3. lung addie zegt op

  Ergens vraag ik me af waar mensen zich eigenlijk zorgen over maken. Vraag ik me af wat hun doelstelling en verwachting was toen ze als expact of immigrant naar Thailand kwamen. Als ik om me heen kijk dan moet ik vaststellen dat er hier eigenlijk veel buitenlanders vertoeven welke totaal niet voldoen aan de criteria om hier in Thailand te komen “rentenieren”. Ik vind het ook ergens niet kunnen dat er zelfs hier, op het blog, reklame gemaakt wordt voor zaken welke deze, op de rand van legale praktijken, aanmoedigen en promoten. “Geen fondsen, onvoldoende inkomen, wij regelen het wel voor jou” !!!
  Dat deze mensen zich nu zorgen maken is ergens logisch maar ze hebben het wel zelf in de hand gewerkt. Met een maandelijks inkomen van ongeveer 1500 Euro, vereist om te voldoen aan de gestelde voorwaarden als niet een Thaise gehuwde buitenlander, moet je je totaal geen zorgen maken, zelfs al gaat er door de eventuele nieuwe maatregelen 100 Euro per maand aan af. Als je bekijkt dat je dan nog steeds over een inkomen beschikt welke een zesvoud is van wat de lokale bevolking doorsnee ter beschikking heeft.
  Natuurlijk, als je wil zwemmen in een vijver welke vele malen je zwemcapaciteit overtreft dan loop je het risico om erin te verdrinken.
  Het is blijkbaar voor sommige mensen moeilijk te aanvaarden dat ze niet kunnen leven als “rijke” buitenlander in een excotisch land, zonder over de nodige middelen te beschikken. Ze willen rentenieren, in een mooie villa wonen, liefst in de meest dure locaties, elke dag minstens één keer op restaurant gaan, ganse dagen in de bars zitten pinten drinken zonder over de middelen te beschikken. Sorrie maar ik kan die mensen hun gedachtengang niet volgen en hen enkel de raad geven om eens even goed na te denken en niet steen en been te klagen en te kankeren over iets waar ze eigenlijk geen recht op hebben. Niemand heeft hen verplicht die levensstijl te kiezen. Zij hebben zelf de lat hoger gelegd dan ze kunnen springen.
  Lung addie

 4. Teun zegt op

  Last but not least de inflatie in Thailand hoger is dan in Nederland en de AOW zeker niet op de eerst inflatie zal worden aangepast. Scheelt een flinke slok op de borrel over een periode van enkele decennia. Ik gun het de Thai wel dat hun rijkdom sneller groeit dan de Nederlandse. Niet omdat het zo slecht in Nederland gaat, maar Thailand een ontwikkelingsland, land in ontwikkeling is.

 5. fransamsterdam zegt op

  Ja, ik denk dat er wel veel zullen terugkeren.
  Maar ik denk dat er toch nog meer de andere kant op zullen gaan.
  Zo leuk is het hier in Nederland nou ook weer niet.

 6. ruud zegt op

  Van de mensen die met een minimaal inkomen in Thailand verblijven, zal ongetwijfeld een gedeelte gedwongen terug moeten keren.
  Waar naar toe en hoe weet ik ook niet.

  Over het bedrag van “slechts” 40 Euro per maand dat men kwijt raakt, heb ik wat twijfels.
  Ik zie bij het SVW (2014) een algemene heffingskorting van 1065 Euro per jaar staan bij de AOW.
  Voor lage inkomens komt er dan nog 1032 Euro bij.
  Een alleenstaande oudere krijgt dan ook nog 429 Euro.
  Het wegvallen van deze kortingen scheelt dus veel meer dan 40 Euro netto per maand.
  Naar mijn mening ligt het bedrag dus op maximaal zo’n 200 euro netto per maand uit (alleen voor de heffingkortingen).
  Maar misschien kan iemand de berekening plaatsen voor als ik ongelijk heb.

  Toen ik emigreerde heb ik overigens de bui wel zien hangen.
  AOW steeds later en vaak geen, of niet genoeg, aanpassing voor gestegen prijzen.
  Omdat ik ook wat pensioen ga krijgen,was ik dan over de top van mijn inkomen 42% belasting gaan betalen.
  Voor de vrijwillige AOW verzekering, die behoorlijk aan de prijs was, voor de premie niets af kunnen trekken, maar wel belasting betalen op het moment van uitkeren van de AOW.
  Het geld voor die verzekering heb ik dus maar op de bank gelaten.

  Dat de prijzen sneller stijgen in Thailand ligt voor de hand.
  Veel producten, zoals oliie en graan, hebben over de hele wereld ongeveer de zelfde prijs.
  Dat zal er voor zorgen, dat prijzen in landen over de hele wereld naar elkaar toe moeten groeien.
  Anders gaat de olie naar een andere afnemer.
  Ik verwacht echter niet dat dit op erg korte termijn veel invloed zal hebben.
  Over bijvoorbeeld 10 jaar zal het al wel merkbaar zijn, als je de moeite neemt om het bij te houden.

  • Hans Bos zegt op

   Genoemde 500 euro per jaar vormen het minimale bedrag dat een gepensioneerde met alleen AOW in 2015 moet inleveren. Met in Nederland belastbaar pensioen, persoonsgebonden uitkeringen, lijfrentes, wegvallen van aftrekposten (eigen huis etc) kun je een stuk hoger uitkomen, tot wel 3000 euro netto per jaar.

 7. Harold zegt op

  Ik denk zeker dat er nederlanders terug zullen (moeten) gaan.

  Toen de nieuwe zorgverzekering inging zag je dit ook effect hebben op nederlanders die een kwaal onder hun leden hadden en er voor kozen om dan maar terug te gaan naar Nederland.

  Ook nu zal onder diegeen, die net op het randje aan de inkomenseis voldeden de gang naar Nederland worden ingezet. Thailand is geen land om met stress te leven, mag ik nog blijven of moet ik er uit!

  Zo zie je maar weer, dat als je wilt emigreren je dat goed moet overwegen en financieel een goed plaatje moet hebben , bv niet rekenen met een gunstige bath/euro situatie,
  Er moet voldoende overwaarde zijn om slechte dingen op te vangen : niet alleen vanuit Nederland, maar ook Thailand kan andere eisen stellen, zoals verhoging van het minimale bedrag per maand wat je minstens moet hebben aan inkomen!

  Ik heb indertijd berekend, dat als ik met pensioen zou zijn mijn inkomen zodanig zou zijn, dat ik in Nederland wel heel moeizaam zou kunnen rondkomen en wellicht recht op bijstand zou hebben.

  Hier heb ik een vrijstaand huisje op een goed verzorgd park van mijn weinige spaarcentjes gekocht (safe!)
  Dus het inkomen is nu alleen voor onderhoud van mijn lichaam en soms een beetje voor het huis.

 8. chris zegt op

  Wat is veel? 200, 2000?
  Ik geloof niet dat het zo’n vaart zal lopen. In voorgaande reacties wordt gedaan alsof elke geemigreerde Nederlander/Belg de kost alleen verdient hier. En dan ook nog alleen met een AOW-tje hier woont. Een en ander is sterk generaliserend en dekt de werkelijkheid op geen stukken na.
  Wat te denken van de expats die hier wonen met een Thaise partner die een redelijk tot goed inkomen heeft (en als hij/zij jong is dat inkomen nog wellicht 20 tot 30 jaar verdient terwijl de expat die termijn naar alle waarschijnlijkheid niet overleeft). Zelfs met een gering inkomen betekent het dat de expat niet de enige is die geld in het laatje brengt. En als de nood echt aan de man komt, start je partner onmiddellijk (en zonder de vermalendijde regelgeving) een winkeltje, restaurantje of kapperszaak. Of je verkoopt je huis (al dan niet met zwembad), je auto en gaat kleiner wonen. Kortom: er zijn zoveel aanpassingsmogelijkheden om in Thailand te blijven wonen als je dat zou willen dat de expat die echt niet terugwil niet terug hoeft te gaan, volgens mij.

  • Malee zegt op

   een shopje huren kost 8000 bath per maand. Een kapster kan max 170 bath vragen.. voor mannen is het 100 bath.. dan moet je nogal veel klanten hebben op een maand om uit de kosten te komen.
   Thaise overbuur had coffeeshopje .. 40 euro voor een koffie.. was te duur voor een klant.
   eten verkopen op een markt. brengt zeer weinig op. Geen 200 euro op een maand
   Nederlander kwam in de problemen, hadden een huis zij wilde niet verkopen.. Wat kon hij doen?
   Niks. Dus het is niet zo rooskleurig al jij het voorstelt. En Thaien kopen geen 2 de hands huis. Want ze kunnen geen lening krijgen voor ene 2 de hands huis. Dus vele komen echt in de problemen. een zeer bekende man op Thailand blog heeft te weinig inkomen, hij kan niet terug.
   Nee de verhalen gaan schrijnend worden als men bijv. 200 euro afpakt.
   Maar daar zit de Nederlandse regering niet mee.
   Die zien maar 1 ding.. geld.

   • Henk zegt op

    Malee dit is eigenlijk chatten maar ik vind persoonlijk 40 euro voor een koppie koffie ook knap aan de prijs .
    Ja de Nederlandse regering doet zoals een kat die soms rare sprongen kan maken ,alleen niet zo netjes dat dit over de rug gaat van de mensen die gemiddeld ruim 40 jaar hebben gewerkt en een vermogen aan belastingen en inhoudingen hebben betaald .

 9. ton zegt op

  In mijn ogen een erg ondoordachte en onethische maatregel van de Nederlandse regering. De maatregelen zullen vooral tot effect hebben dat Nederlanders met een zeer laag inkomen gedwongen worden naar Nederland terug te keren, niet meer in staat zijn om hun gezin hier te onderhouden, en in Nederland gedwongen zullen zijn een beroep te doen op huursubsidie, en alle mogelijke andere subsidie regelingen. Wat is dan nog het netto resultaat voor de staatskas?

  • Cornelis zegt op

   Wat wil je dan, dat Nederlandse gepensioneerden in Thailand ontzien worden en de noodzakelijke bezuinigingen alleen verdeeld worden over degenen die gewoon in NL zijn gebleven? Wat zou daarvoor dan de rechtvaardiging moeten zijn?

   • GJ Klaus zegt op

    Deze actie, opheffen heffingskorting, is voor nederlandse ingezetenen een “zero-sum” actie.
    De vervanging van de AWBZ door een andere regeling, ben even de naam kwijt, waaarbij de percentuele druk werd verlaagd met 3 procent, wordt teruggepakt door het percentage op de 1e (en 2e) schijf door deze te verhogen met 3,25%. Voor nederlanders buiten de EU en de EER-landen, die vrijstelling op oa de sociale verzekeringen dus ook op de AWBZ en de vervanger ervan gaan dus zeker voor hun AOW met 3,25% minder ontvangen.
    Verder het systeem van de AOW, de werkenden betalen voor de AOW uitkeringstrekkers, wordt in de lucht gehouden terwijl men al weet dat de bevolkingspiramide allang niet meer bestaat. Die is nl aan het veranderen in een ui of bloembol vorm.
    Smalle basis die het geheel moet dragen.
    Als je dat al ziet waarom is de moed niet gevat om dit systeem om te gooien, men weet dat het niet houdbaar is.
    Maar zolang men dit systeem aan houdt heeft de buiten EU en EER-landen wonende landgenoten rechten verworven daar hij in het verleden heeft meegedaan aan dit systeem.
    Men zou naar Duitsland moeten kijken hoe daar onder toezicht van de staat de mensen indivdueel hun eigen pensioen opbouwen en men dit probleem van de AOW bij ons niet heeft.
    Zoals ik al eerder heb geuit wellicht moeten we naar een ander transparanter systeem uitkijken, bijv. het basisinkomen voor iedereen.
    Ik hoop dat ik hiermee de rechtvaardiging heb duidelijk gemaakt Cornels.
    mvg. Gerard

 10. Daniel zegt op

  Als het moeilijk valt om in Thailand rond te komen zal men het ook niet in Nederland of België niet kunnen. Ook daar stijgen de prijzen. Europa dwingt alle landen te besparen. De schuldenlast is onbetaalbaar geworden en stijgt in plaats van te dalen. De economie gaat achteruit, de werkloosheid stijgt. Steeds meer buitenlanders krijgen steun. Men kan beter asiel zoeken in eigen land.
  Of in Thailand blijven en genieten van de zon.

 11. Ton zegt op

  Wat betreft achteruitgang in de aow wegens het vervallen heffingskorting moet wel worden meegenomen dat bij alleen aow en klein pensioen nu al niet de volledige algemene heffingskorting in mindering kan worden gebracht. Maw bij een aow en pensioentje is de netto achteruit gang geen 40 euro maar kan in individuele gevallen lager of zelfs bijna niets in netto uitkering schelen. Erg afhankelijk hoe hoog het aanvullend pensioen is.

  • ruud zegt op

   Uw redenering klopt niet.
   Stel dat het zo is, dat bij aleen AOW niet de hele heffingskorting ingehouden kan worden.
   Als u daar bovenop dan nog een pensioen krijgt, moet u meer belasting betalen en wordt het stuk heffingkorting dat niet kon worden ingehouden kleiner.

 12. leon1 zegt op

  Beste Lung addie,
  jou beredenering slaat nergens op, je gaat van het ene uiterste naar het andere uiterste, lijkt wel het kabinet in Nederland.
  De personen of die nou in Thailand zitten en/of in Nederland en op het randtje zich iets kunnen permiteren worden dan ook het slachtoffer.
  Weet niet of je goed op de hoogte bent wat er zich in Nederland allemaal afspeeld, maar de tendens is dat alleen de rijken zich het kunnen gaan permiteren.

  • lung addie zegt op

   Beste Leaon,

   alvoor je zegt dat mijn beredenering nergens op slaat zou ik je de goede raad willen geven te leren lezen en de realiteit onder ogen te willen/kunnen zien. Indien leven als expact of immigrant in Thailand een vlucht moet zijn om goedkoop een rijkelui leven te leiden met een minimale uitkering dan ben je hier niet op de juiste plaats en blijf je beter waar je was. Indien je een levensstandaard wil hebben, vele malen hoger dan in Nederland met je eigen produkten als pindakaas, bitterballen en liefst nog een mooie jonge vrouw … dan moet je wel beseffen dat dit onmogelijk en onrealistisch is met een inkomen dat zelfs te laag is om te voldoen aan de eisen gesteld door Thailand. Mensen welke aan de gestelde eisen hier voldoen moeten, in mijn ogen, hier gemakkelijk kunnen rondkomen. Kankeren over het feit dat wijn hier 4 Euro per liter kost is gemakkelijk maar zeg mij eens waar in Nederland kan je voor 4 Euro iets kopen wat je “wijn” kan noemen, of bedoelde die persoon ‘azijn’? Dat drinkwater hier duur is…. hoeveel betaal je hier voor een 10 liter fles drinkwater? Maar ja, als je het toilet doorspoelt met gefiltert water dan doe je wel geen goede zaak. Het profitariaat zit er blijkbaar heel diep in bij sommige mensen en het realiteitsbesef op een heel laag pitje.

 13. erik kuijpers zegt op

  Mijn AOW wordt in 2015 1,32 euro lager. Dat is een saldo van de index min de maatregel. De index bij een AOW van 805 resp 807 euro per maand is te overzien, lijkt me.

  Inleveren van de bedragen als hier genoemd is mij niet gebleken.

  Ik heb alleen AOW belast in NL, betaal NUL belasting als inhouding, krijg geen aangiftebiljet, heb dus nimmer geopteerd voor binnenlandse belastingplicht, Daarom heb ik twijfels over de getallen hier gebruikt.

  Belastingheffing is nog steeds strikt individueel. Generaliseren werkt niet maar kan wel mensen ongerust maken.

  • Hans Bos zegt op

   Beste Erik, dan moet je me toch eens uitleggen, waarom ik (vrijgesteld) in januari bijna 40 euro netto minder krijg dan nu in december? Dat is toevallig (?) wel 3,25 procent over de eerste schijf.

  • KhunJan1 zegt op

   Ook bij mij minder dan 2 euro AOW in januari 2015, snap daarom al deze rekensommetjes niet van voorgaande personen.

  • ruud zegt op

   Als u officieel geemigreerd bent, moet een belastingformulier hebben ingevuld (M dacht ik) waarop u hebt moeten aangeven of u binnenlands – of buitenlands belastingplichtig wilt zijn.
   Veel van de vragen zijn afhankelijk van die keuze binnenlands of buitenlands belastingplichtig.
   Als u zo’n formulier nooit hebt ingevuld, zou het zomaar kunnen zijn dat de belastingdienst niet beter weet, dan dat u nog steeds in Nederland woont.

 14. Diditje zegt op

  Dit zou inderdaad enorm betreurenswaardig zijn voor alle personen die, na een volledige loopbaan, en na trouw alle bijdragen betaald te hebben, een gedeelte van hun welverdiende inkomen verliezen.
  Anderzijds, voor diegenen die door een of andere spitsvondigheid door de mazen van het net geglipt zijn en die hier lustig genieten van het heerlijk leventje, ten koste van hun hardwerkende landgenoten, zou dit een welverdiend loon naar werken zijn.

 15. Lekky zegt op

  Ja vele zullen terugkeren, maar dat we meer kwijtraken komt ook omdat men hier altijd zegt dat thailand zo goedkoop is. Ja thais eten .maar dat is ook alles ook.
  Steeds weer zijn er mensen die thailand verheerlijken. En de ambassadeur en belastingdienst enz enz. kijken mee en die zien weer een een melkkoe. En helaas worden de realiteit.
  De echte kosten door dit blog geweigerd om te publiceren. Zodat de nederlandse regering ons thailand gangers een poot uitdraait. Ja vele zullen terug gaan, maar ook vele kunnen dit niet en maken zelf dan een eind aan hun leven.

  • edward zegt op

   Mijn vader heeft tijdens de tweede wereldoorlog als dienstplichtige en zodoende is hij als krijgsgevangene
   te werk gesteld aan de Burma-spoorweg
   Hij heeft in die tijd nooit soldij ontvangen van de nederlandse regering en toen hij bevrijd was ook nooit ontvangen met terugwerkende kracht-moest toen Indonesie bevrijd was zelf de boot-tocht naar nederland
   bekostigen . Nu word ik als zoon ook nog gekort op mijn AOW terwijl ik de premies zelf heb betaald als nederlandse onderdaan Daarom wil ik als protest als het zover is, mezelf laten begraven voor de nederlandse ambassade

 16. Harry zegt op

  Sorry, al dat geklaag en gekanker op de NL (r)overheid… Klaag op hen niet meer lukken te leven van twee walletjes: de NL uitkering AOW en opgespaard ( + 75% beleggingsrendement) pensioen gebruiken om in goedkoop TH te leven, liefst met een jonge blom in de leeftijd van je dochter en de gevolgen van de “tweede leg”.

  De NL zorg kost 74 miljard per jaar, op te brengen door 17 mln mensen ofwel: kost € 4353 per hoofd, ofwel fors meer dan die ca E 1200 per jaar, die ieder zelf afdraagt. De rest wordt immers opgebracht door de werkgever ( 5,65 – 7,75 % van de loonsom)

  Wisselkoers Euro naar THB is NU lager, doch.. wie heeft u tegengehouden om om te wisselen toen de Euro nog 54 THB waard was ? Toen de Euro werd ingevoerd, was die US$ 1,179 waard, nu 1,22, dus nog steeds positief.
  Wil je zo graag veel meer lokale valuta hebben.. ga in Rusland wonen. In enkele maanden tijd krijgt u twee keer zo veel roebels voor uw AOW centjes.

  Allemaal klagen, dat ze misschien tzt terug naar NL moeten, ofwel.. het al die tijd beter hebben gehad dan diegenen, die in NL gebleven zijn.

  Ja, we hebben hier fors boven onze stand geleefd: de staats ( = gemeenschappelijke) schuld is sinds de laatste Tweede Kamer verkiezing in mid 2012 van E 24,600 gestegen naar E 27,912 per hoofd zie http://www.z24.nl/economie/412-euro-per-seconde-stijging-staatsschuld-blijft-financiele-last-497884 . Ofwel: 4-p gezin: + E 13.248 in 2 1/2 jaar. Wel eens geprobeerd dat aan uw vrouw en kinderen ( want die mogen de huidige geldsmijterij aflossen) uit te leggen ? Voor mijn vrouw zou het een reden voor echtscheiding en voor mijn kinderen voor achternaamsverandering zijn.

  Ondankbaar en kortzichtig volk.

  • Monte zegt op

   Harry waar het hier omgaat is dat de Nederlandse overheid maar blijft jatten van ons.
   De staatschuld? wie heeft dat gedaan? hoeveel geeft de regering uit aan Europa en aan bijv. nutteloze Afganistaan en hoeveel buitenlanders zijn erbij gekomen in Nederland die van het zelfde huishoudboekje moeten leven, die nooit geen aow ww premie of sociale lasten hebben betaald, maar er nu wel van trekken Vele hebben 40 jaar lang veel premie betaald..En worden nu ff veel afgepakt.
   Vele hebben lang gespaard. maar ook dat pakt men af. A.u.b. doe je ogen open
   Wij hebben nederland helpen groot te maken.Mogen we dan a.u.b. een normaal leven mogen lijden.
   Ons eerst een worst voorhouden en ons dan alles afpakken of je nu in Nederland of in Thailand woont het maakt niks uit. En die jonge bloemtjes kun je beter niet aan beginnen. Is hetzelfde als in nederland. Voor een vrouw moet je betalen en hier dubbel.
   Vele die de vut in zijn gegaan hebben nu al 600 euro minder.
   Omdat de heren in den haag steeds meer nodig hebben.

 17. Marc Breugelmans zegt op

  Het glas is half vol , of het glas is half leeg !

  Men kan alles zwart bekijken , en het feit dat de overheid in Nederland alweer te gulzig is naar de expats toe negeren , want desondanks blijft het verschil groot ! Ga maar eens huren in nederland , en zijn jullie vergeten hoeveel een liter benzine kost in Nederland en hier in Thailand ? De elektriciteit ? water ? de dure winters met hoge stookkosten ? enz….

  Ik denk dat Nederland nog veel maatregelen moet nemen tegen de expats om het verschil kleiner te maken !

 18. Erik bkk zegt op

  In de bijna 30 jaar dat ik buiten NL woon heb ik diverse malen meegemaakt dat eerst de nedelandse gulden en later ook de Euro aanzienlijk in waarde was gedaald tov de US dollar. Stel je eens voor dat dat weer zou gebeuren, een Euro minder waard dan 30 Bht.. Ik heb onlangs kontakt gehad hierover met grote nederlandse banken en hun verwachting was dat in 2017 een 1 op 1 situatie kan ontstaan tussen USD en Euro. Sinds een paar jaar leven we er nog goed van na een daling van de Euro met zo’n 20% maar als dat nu nog een keer gaat gebeuren, zo’n 20% eraf houdt het voor de meesten van ons echt wel op hier in Thailand. Als er in de nabije toekomst geen einde komt aan de huidige stagnatie van de economie in de Euro zone kan dat scenario met een 1 op 1 voor USDollar en Euro steeds dichter bij de werkelijkheid komen.

 19. Peter Fly zegt op

  Zolang er nog gebouwd word en er nog vele projecten gepland zijn …kan je nog wonen tussen de 10.000 en 20.000 Bath…..als dat een keer gaat veranderen,dan zijn we vele jaren verder,wie dan leeft ,dan zorgt…

 20. Monte zegt op

  Ja Marc vele hebben geen auto. De pure kwh kost hier meer dan in Nederland. Om fatsoenlijk water te hebben moet je 2 grote filters kopen minimaal 40000 bath.. Elk 2 jaar koolfilters vernieuwen. Huur hier maar een zelfde huis. ben je ook veel geld kwijt. Kaas kost hier 25 euro voor een kilo. Wijn 4 euro voor een liter. Boter 2,5 euro voor 250 gram. kijk eens naar verzekeringen?. Stervensduur hier. Moet ik nog ff doorgaan?
  Kom hier maar eens leven, dan begrijp je het.

 21. Rick zegt op

  Een klein deel van het probleem kan opgelost worden door je in Cambodja in te schrijven en vaak in Thailand op vakantie te gaan. Maar conclusie is volgens mij meer het leven word je steeds minder leuk gemaakt door de overheid of je nu hier of in Thailand woond genaait worden we sowieso, tenzij je meer als een miljoen op de bak hebt dan spelen deze problemen bijna geen rol maar dat is dan voor wel meer problemen ineens niet meer het geval ;(

 22. ruud zegt op

  Ik heb proberen uit te rekenen wat er gebeurt met de AOW.
  Het is lastig de percentages te vinden en ik heb wat aannames moeten doen.
  Bijvoorbeeld voor de heffingskorting.
  Ik ben er van uit gegaan dat iemand met alleen AOW voor maximum korting in aanmerking kwam.
  Dat lijkt me echter een redelijk veilige aanname.
  Verder ben ik van 0,25% in 2015 niet zeker, of die bij de sociale verzekeringswetten thuis hoort of bij de belasting heffing.
  Maar dat zal de berekening niet al te erg beinvloeden.
  De bijdrage zorgverzekeringswet heb ik weggelaten, want die is toch niet van toepassing.Verder is het aan de deskundigen op dit gebied om gaten in de berekening te schieten, want ik ben ook maar een amateur op het gebied van belastingen.

  Ik hoop dat de opmaak een beetje in stand blijft bij het plaatsen

  2014 2015

  Bruto 1.099,84 1.111,55
  Vakantiegeld 70,16 69,32
  Totaal maand 1.170,00 1.180,87
  Totaal jaar 1.4040,00 14.170,44

  Belasting 5,1% (af) 716,04 8,35% 1.183,23
  ANW AWBZ 13,25% (af) 1.860,30 10,25% 1.452,47
  .
  Sub 1 11.463,66 11.534,74

  Vrijstelling ANW AWBZ (bij) 1.860,30 1.452,47

  Sub 2 13.323,96 12.987,21

  Heffingskorting belastingdeel (bij) 702,05 0,00

  Totaal netto per jaar 14.026,01 12.987,21

  Totaal netto per maand 1.168,83 1.082,27

  Heffingskorting algemeen (2014) 1.065
  Heffingskorting lage inkomens (2014) 1.032
  Heffingskorting alleenstaande oudere (2014) 429

  Totaal 2.526

  Bedrag belastingdeel heffingskorting ( perc.belasting / (perc. belasting + perc. ANW en AWBZ)) x 2.526
  (5,1 / (5,1 + 13,25)) x 2.526 = 702,05

  De berekening is voor een buitenlands belastingplichtige alleenstaande oudere gemaakt.

 23. ruud zegt op

  Ik heb proberen uit te rekenen wat er gebeurt met de AOW.
  Het is lastig de percentages te vinden en ik heb wat aannames moeten doen.
  Bijvoorbeeld voor de heffingskorting.
  Ik ben er van uit gegaan dat iemand met alleen AOW voor maximum korting in aanmerking kwam.
  Dat lijkt me echter een redelijk veilige aanname.
  Verder ben ik van 0,25% in 2015 niet zeker, of die bij de sociale verzekeringswetten thuis hoort of bij de belasting heffing.
  Maar dat zal de berekening niet al te erg beinvloeden.
  De bijdrage zorgverzekeringswet heb ik weggelaten, want die is toch niet van toepassing.Verder is het aan de deskundigen op dit gebied om gaten in de berekening te schieten.
  Ik hoop dat de opmaak een beetje in stand blijft bij het plaatsen

  ——————————————-2014————————————-2015

  Bruto——————————–1.099,84———————————1.111,55
  Vakantiegeld—————————70,16————————————69,32
  Totaal maand———————–1.170,00——————————–1.180,87
  Totaal jaar————————-1.4040,00——————————-14.170,44

  Belasting——–5,1%—–(af)——-716,04————8,35%————1.183,23
  ANW AWBZ—-13,25%—(af)—–1.860,30———-10,25%————1.452,47
  .
  Sub 1——————————–11.463,66——————————11.534,74

  Vrijstelling ANW AWBZ—(bij)——1.860,30——————————-1.452,47

  Sub 2———————————13.323,96——————————12.987,21

  Heffingskorting belastingdeel-(bij)—702,05————————————0,00

  Totaal netto per jaar—————-14.026,01—————————–12.987,21

  Totaal netto per maand————–1.168,83——————————-1.082,27

  Heffingskorting algemeen—————-(2014)—————-1.065
  Heffingskorting lage inkomens———-(2014)—————-1.032
  Heffingskorting alleenstaande oudere-(2014)——————429

  Totaal—————————————————————–2.526

  Bedrag belastingdeel heffingskorting ( perc.belasting / (perc. belasting + perc. ANW en AWBZ)) x 2.526
  (5,1 / (5,1 + 13,25)) x 2.526 = 702,05

  De berekening is voor een alleenstaande oudere gemaakt.

  Waarschijnlijk wordt deze wel leesbaar.

 24. Hennie Em zegt op

  Misschien heeft het SVB toch teveel geld.
  Heb 5 maal telefonisch contact met het SVB gehad, de reden is dat het SVB al reeds 7 maanden geld overmaakt aan een overleden landgenoot, op een Thaise rek.
  En wellicht misschien ook wel pensioen van het ABP.
  SVB kon er niets mee, daar ik alleen de voornaam wist, wel vermeldt welke ziekenhuis met telnr en faxnr.
  waar de persoon was overleden.
  Een mail naar de ambassade gemaild weer hetzelfde uitgelegd, antwoord was dat het SVB accepteerd dat
  er dingen fout gaan.
  Kreeg zelf van het ziekenhuis en ambassade geen naam omdat ik niet bevoegd ben.
  Als het waar is dat er pensioen en AOW wordt overgemaakt loopt het bedrag nog steeds op.
  Heb van de persoon zelf vernomen dat hij 2000 eur. netto per maand kreeg, AOW plus pensioen.
  .

 25. Sir Charles zegt op

  Er wordt toch dikwijls propaganda gemaakt op dit blog en verscheidene fora om te gaan eten aan een straatstalletje, niet alleen vanwege de voedselveiligheid maar met name omdat het zo goedkoop is evenals de boodschappen doen op een markt in Thailand. Kleding en schoeisel is nauwelijks nodig want een mouwloos hemd en slippertjes zijn voldoende want het is vrijwel altijd mooi weer en dat Leo-bier schijnt ook goed te smaken als ik de verhalen mag geloven.
  Een huis bouwen voor het geld waar je in Nederland niet eens een konijnenhok voor kunt maken anders wel een huis huren, menig studenten kamer in Groningen is zelfs veel duurder en kleiner.

  Je bent wel gek om je oude dag niet te willen doorbrengen in Thailand, hoor regelmatig dergelijke voorbeelden voorbijkomen en een ieder kan er nog wel meer noemen om uit Nederland te vertrekken. Bovendien zijn de vrouwen gedienstiger en waar kun je als oude man zonder afkerende blikken hand in hand lopen met een vrouwspersoon die vele jaren jonger is dan je zelf bent. Ach alles is mooier, beter en vriendelijker in Thailand.

  Tsja en dan maar klagen dat wijn, kaas, boter en dergelijke producten zo duur zijn aldaar en niet te vergeten die vermaledijde zorgverzekering, het moet toch niet gekker worden want wij pensionado’s zijn zelden ziek!

  Hoe gechargeerd het een en ander ook klinkt doch als iemand dat allemaal niet meer kan dan ligt het toch aan hem zelf en zou hij zich dood moet schamen om op hangende pootjes terug te ‘moeten’ keren naar dat regeltjesland ook wel Nederland genaamd.

 26. Monte zegt op

  Moderator: Niet chatten svp.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website