Van Chuvit Garden tot Artbox

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Bangkok, Steden
Tags: ,
28 september 2019

Foto: J. Jongen

Op Sukhumvit road in Bangkok ter hoogte van soi 10 is sinds 2006 de Chuvit Garden gevestigd. Sinds eind mei 2019 heeft het park een gedaantewisseling ondergaan en is er tijdelijk een night market luisterend naar de naam Artbox gevestigd.

Het is een markt met heel wat kraampjes waar handgemaakte kleding, tassen en allerlei andere spullen te koop zijn. Je bent in Thailand en dus is het geheel omgeven met de nodige eetgelegenheden en uiteraard ook zaakjes waar men aandacht schenkt aan dorstige kelen.

Kunst met een hoofdletter K moet je er niet verwachten, maar het is echt de moeite waard om er rond te tuinen en het is bepaald niet ongezellig. Om het sfeertje extra glans te geven kun je er ook naar livemuziek luisteren. Vanaf 18.00 tot middernacht kun je er terecht.

De Artbox markt bestaat al de nodige jaren, maar blijkbaar moet men om de een of andere duistere reden steeds weer verkassen. Ooit begonnen bij de Airport link in Makkasan moest men alras naar de Chatuchak markt uitwijken en verleden jaar verhuisde het geheel zelfs tijdelijk naar Singapore. Alle stands hebben dezelfde vorm en daardoor is transport per container makkelijk te realiseren. In tegenstelling tot veel andere markten vertoont Artbox een verzorgde indruk met een uitstekende presentatie van leuke artikelen.

Op dit moment kan men dus tijdelijk gebruik maken van de Chuvit’s tuin waar de entree gratis is.

Achter het park schuilt een heel verhaal. Voorheen stond de plek bekend als Sukhumvit Square en waren daar een 120-tal zaken met barretjes, souvenirwinkeltjes en internetcafés gevestigd. Chuvit Kamolvisit was behalve de grootste uitbater van luxe massagehuizen in Bangkok tevens eigenaar van het betreffende grondstuk. In 2003 liet hij in de vroege ochtenduren een aantal bulldozers aanrukken die het hele gebied in een mum van tijd met de grond gelijk maakten.  Met bruut geweld wilde hij van zijn huurders af om op zijn nieuw verworven grondstuk een luxe massagehuis te bouwen. Met veel aandacht van de media voerde Chuvit het hoogste woord maar desondanks werd hij in 2006 voor zijn handelswijze tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld. Na zijn arrestatie nam hij wraak en maakte de namen bekend van corrupte ambtenaren en politiemannen met daarbij de bedragen die hij aan hen had uitbetaald om zijn massagebusiness gaande te houden.

Maar liefs 300 duizend dollar per maand betaalde Chuvit om maar te zwijgen omtrent de vele Rolex horloges en gratis service van de dames in zijn massagesalons.

Chuvit en de politiek

In 2004 stelde Chuvit zich kandidaat voor de gouverneursverkiezingen in Bangkok. Hij behaalde de derde plaats met 15 procent van de stemmen, hetgeen hij als een uitstekend resultaat beschouwde. Het daaropvolgende jaar sloot hij zich aan bij de Chart Thai partij en behaalde één zetel waarna hij naar eigen zeggen zijn belang in de massagehuizen verkocht.  In hetzelfde jaar viel hij als politicus zijn voormalige business finaal af en eiste hij van de regering dat alle massagehuizen gesloten moesten worden omdat ze de prostitutie zouden bevorderen, hetgeen in Thailand verboden is.

Lef en een hoop fantasie kun je Chuvit niet ontkennen

In 2006 maakte een groot aantal parlementsleden van de Thai Rak Thai partij een proces tegen hem aanhangig omdat hij niet aan de zogenaamde 90 dagen eis had voldaan die aan de verkiezingen voorafgaan. Het Hof stemde vervolgens met 9 tegen 5 stemmen voor de afzetting van Chuvit en werd Thai Rak Thai verlost van een lastige man uit de oppositie.

Artbox

Weer even terug naar Artbox die tot en met november ter hoogte van Soi 10 op Sukhumvit road zetelt. Ga er maar eens een kijkje nemen nu het nog kan. Hoewel; met Chuvit weet je het maar nooit. Wellicht wordt de termijn verlengd, maar nogmaals bulldozers laten aanrukken om Artbox om zeep te helpen lijkt mij uitgesloten. Het is een verrijking van de activiteiten op Sukhumvit en zou daar eigenlijk een vaste plek verdienen. Chuvit is inmiddels ook enkele jaartjes ouder en zijn wilde haren kwijt. Dus wie weet.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website