Luchtverontreiniging in Chiangmai

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Milieu, Steden
Tags: , ,
22 februari 2011

Een ieder die in Chiangmai of omstreken woont en/of werkt, is er tijdens de periode maart tot mei wel eens mee geconfronteerd. Ik bedoel hier het ongecontroleerd verbranden van de bossen. Het gaat over hectaren van land met ernstige gevolgen voor het milieu.

Wat de “hilltribe’ of de brandstichters vergeten is dat dit net zoals vorig jaar impact heeft op het toerisme, met zelfs sluiting van kleinere luchthavens tot gevolg.

In december vorig jaar hebben de lokale wetenschappers samen met de boeren en de monniken van het Mae Chaem district, beslist dat zij gaan trachten dit probleem op te lossen.

Naar mijn bescheiden mening zijn de Thai zo hardleers dat dit misschien wel een voor een deel het probleem gaat oplossen maar niet volledig. Natuurlijk is dit een goed initiatief en er dient alle “support” aan gegeven te worden.

De vereniging van 25 lokale monniken samen met 114 “hilltribe” dorpen hebben op 6 tot 8 december een seminarie gehouden in de Wat Koo te Mae Chaem. Ze trachten samen met de Mahachulalongkorn Buddhist University/Chiangmai hier, een introductie te geven van moderne landbouw technieken. Hiervoor is de faculteit van de Mae Jo universiteit van Landbouw gevraagd om dit in goede banen te leiden. Tevens is er vanuit het British Consulaat en het Royal Project uit Nan provincie steun toegezegd.

Voorzitter Phra Suchat heeft nogmaals in de lokale pers gevraagd dit project te steunen. Hierdoor kunnen de hilltribes gemotiveerd worden en dat zal mogelijk leiden tot een betere toekomst. Alle vragen en ondersteuning van het project kan in het Engels naar project coördinator Dr Jonathan Nash, e-mailadres: [email protected]

Tevens heeft de gouverneur een telefoonnummer waar je in het Engels je beklag kan doen, over het verbranden van velden en huisvuil. Bel maar op 053/409345 en ze doen hun uiterste best om je te helpen.

Lat ons hopen dat we een mooie zomer voor de boeg hebben en geen “smokey season”?

5 reacties op “Luchtverontreiniging in Chiangmai”

 1. ThailandGanger zegt op

  Alleen Chiang Mai en omstreken? Ik heb dit fenomeen toch echt wel op veel meer plaatsen in Thailand gezien, echt niet alleen in het noorden. Overal waar je komt staan ze wel ergens velden te verbranden. De eerste keer verbaasde ik me erover dat zoiets kon en mocht. Nu ben ik er al bijna aan gewend en let ik er al niet meer op. Eigenlijk te gek voor woorden dat men zo met de natuur omgaat. Maar ja this is Thialnd.

  • @ Thailandganger. Het probleem is dat Chiang Mai in een dal ligt. Daardoor kan de rook niet weg en vormt zich dikke smog. De luchtkwaliteit is gedurende een aantal maanden erg slecht.

 2. Hansy zegt op

  Het branden van akkerland is een oude (en goedkope) methode om het land vruchtbaarder te maken.

  Onduidelijk is of het artikel hier om gaat of het verbranden van bossen, zoals ook in Indonesie plaats vind.

 3. hierinBKK zegt op

  het ENGELSE woord is Pollution. Wordt ook erg vaak zo in Thai gebruikt.. Het normale NL woord is LUCHTVERONTREINIGING and als je perse een anglicisme wil gebruiken, dan is het pollutie (heeft niks met politie te maken). Maar: zo aan het eind van het droge seizoen komen er ook steeds meer spontane bosbranden voor-net zoals in Nl aan het eind van een hele hete zomer. Plus-zoals hier ook al vaak opgemerkt, de Thai niet maalt om een weggegooide peuk o.i.d.-en de hilltribe-persoon nog minder. Het is ook een manier om niet bouwland te krijgen-wordt paar jaar gebruikt en dan weer aan zijn lot overgelaten. Het zou overigens in Laos nog veel, veel erger zijn-daar is nog veel meer bos, ook ongerept (dat is volgsn mij in Thailand al lang niet meer het geval). En luchtstromingen houden zich niet zo aan grenzen. In de strek west van kanchanaburi-tot aan Burmse grens, vanhetzelfde.

 4. carrot zegt op

  Rijdende op de A2 afgelopen weekend van Chiang Rai naar Tak zie je links en rechts complete bossen in de fik staan. De enorme rookontwikkeling belemmert vaak het zicht. Ook het verbranden van afval van de suikerriet oogst veroorzaakt iedere dag een regen van roet. Als rook over een schoolplein met spelende kinderen trekt zal niemand hier iets van zeggen. Het is een onderdeel van de Thaise cultuur.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website