Als iemand van plan is om een condo, huis of villa te kopen in een Thaise plaats aan de kust, dat redelijk dicht bij Bangkok ligt, dan wordt hij geconfronteerd met de vraag te kiezen voor Hua Hin of Pattaya.

Die vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden, want de twee plaatsen hebben nogal wat overeenkomsten. Beide hebben een kilometerslange kustlijn, goede stranden en zijn slechts enkele uren verwijderd van Bangkok. Voor Hua Hin is dat 3 uur en voor Pattaya 2 uur. Het weer is in beide plaatsen het gehele jaar aangenaam, er bevinden zich veel buitenlanders en Pattaya en Hua Hin mogen zich beide ook rekenen tot de top van Aziatische bestemmingen voor liefhebbers van watersporten en golf.

Toch zijn er ook aanzienlijke verschillen die voor de keus belangrijk zijn, afhankelijk van de wensen en de levensstijl van de koper. De Thaiger publiceerde onlangs een lang artikel waarin een aantal aspecten van die verschillen en overeenkomsten wordt belicht. U kunt dat artikel in het Engels lezen op “Tale of two cities – Hua Hin vs Pattaya | News by The Thaiger”. Ik heb hieronder delen ervan in beknopte vorm vertaald en soms een eigen opmerking toegevoegd.

Algemene indruk Hua Hin

Als men een rustige badplaats zoekt, is Hua Hin de beste keus. Er wonen ongeveer 100.000 mensen in Hua Hin en wordt steeds aantrekkelijker voor toeristen. Het lui aandoende stadje heeft wel 5 kilometer strand, waar nog niet alles is volgebouwd met hoge hotels of appartementencomplexen, vanwege geldende bouwvoorschriften. Hua Hin is niet de beste plaats voor zwemliefhebbers, want de zeebodem voor de kust is nogal rotsachtig.

Hua Hin is ook een prima bestemming voor een kort verblijf voor degenen die van rust houden. Het heeft geen sjofele reputatie, er is nauwelijks industrie en heeft dat te danken aan de aanwezigheid van twee paleizen, waardoor Hua Hin graag aangeduid wordt als de “Koninklijke badplaats”.

Niettemin groeit het aantal goede restaurants en nieuwe toeristische attracties. Hua Hin is favoriet bij de Thaise upperclass en mensen uit Bangkok voor een weekend.

Algemene indruk Pattaya

Als men meer actie wil met vele mogelijke activiteiten, dan is Pattaya de absolute winnaar. Het heeft een langere historie in ontwikkeling voor in westerse stijl ontworpen villa’s en condominiums. Er wonen bijna 400.000 mensen plus nog een groot aantal buitenlande toeristen. Er is veel hoogbouw aan de stranden, maar ook prachtige villa’s met zeezicht op de Pratumnak heuvel. Er zijn drie bekende stranden, waar gezwommen kan worden en waar watersporten als kitesurfing en waterskiën kunnen worden beoefend. Er is natuurlijk Pattaya Beach, maar de stranden van Jomtien en Wong Amat in Naklua zijn ook zeer aantrekkelijk.

Pattaya is nogal bekend – berucht zo u wilt – als de plek voor een uitbundig nachtleven, maar Pattaya heeft meer te bieden en wordt steeds meer als een perfecte plek voor gezinnen met kinderen genoemd. Er komen jaarlijks meer dan 400.000 toeristen, die gebruik maken van de vele toeristische attracties.

Levensstijl

Er is in beide plaatsen een behoorlijk aantal eetgelegenheden, winkelcentra en attracties, maar als het de verscheidenheid in keuzemogelijkheden gaat, is Pattaya de winnaar.

Dat wil niet zeggen dat er maar weinig mogelijkheden in Hua Hin zijn. Veel kopers kiezen voor Hua Hin omdat zij graag golf spelen en van ruimte houden. Er zijn eersteklas Thaise en internationale restaurants, een groot milieuvriendelijk waterpark en meerdere avondmarkten. Verder zijn er in Hua Hin stijlvolle winkelcentra zoals Blueport en Market Village.

Pattaya mag dan een slechte naam hebben vanwege het uitgaansleven in go-go bars, bierbars, disco’s, in Pattaya is het zeker ook mogelijk een andere levensstijl te volgen door de vele andere mogelijkheden om een verblijf aangenaam te maken, zeker ook voor gezinnen met kinderen.

Het aanbod van Thaise en internationale restaurants, van prijzige viersterrenrestaurants tot eenvoudige familierestaurants, zodat er voor elke beurs een keuzemogelijkheid is.

Pattaya biedt ook de mogelijkheid om chique winkelcentra als Terminal 21, Central Festival en Central Marina te bezoeken. Verder zijn er veel mogelijkheden voor met name gezinnen om waterparken en musea te bezoeken, terwijl er ook heel wat sportmogelijkheden aanwezig zijn, zoals Thaiboksen, kitesurfing, waterskiën en skydiving. Pattaya is ook een uitstekende bestemming voor de duiksport. Voor een dagje snorkelen gaat men naar nabijgelegen eilandjes als Koh Larn of Koh Samet.

Een kleurrijk huis in Pattaya

Internationaal onderwijs

Voor expatgezinnen zijn er zowel in Hua Hin als in Pattaya uitstekende mogelijkheden voor internationaal onderwijs. In Hua Hin zijn er enkele mogelijkheden, zoals de Hua Hin International School, waar vooral de Engelse onderwijsmethodes worden toegepast door veel ook Engelse leraren. De leerstof is van hoog niveau en de school heeft uitstekende sportfaciliteiten.

In Pattaya hebben de expats meer mogelijkheden met o.a de internationale scholen St Andrews International School, Regents International School en Tara Pattana International School.

Een pitoresk blauw huisje in Hua Hin

Gezondheidszorg

Voor medische zorg zijn er in Hua Hin en Pattaya ziekenhuizen beschikbaar van hoge kwaliteit, die naast de basiszorg ook specialistische zorg bieden. In Hua Hin is dat bijvoorbeeld het goedkopere Sao Paulo Hospital en de duurdere Bangkok Hospital Hua Hin. In Pattaya is er ook hier weer een grotere keus, maar ik noem alleen het Bangkok Hospital Pattaya en Pattaya International Hospital als wel de betere ziekenhuizen.    

Conclusie

De keuze voor Hua Hin of Pattaya hangt helemaal af van iemands wensen en levensstijl. Liefhebbers voor een rustig bestaan kiezen voor Hua Hin en degenen, die wat een wat meer bruisend leven willen leiden, gaan in Pattaya wonen.

Bron: “Tale of two cities – Hua Hin vs Pattaya | News by The Thaiger”

24 reacties op “Kiezen voor Pattaya of Hua Hin als woonplaats”

 1. Dat je niet kan zwemmen vanwege de rotsen in Hua Hin is een hardnekkig misverstand. Het gaat slecht om een stuk bij het Hilton Hotel. Ga je 100 meter richting Khao Takiab dan is er geen rots meer te bekennen.
  Het water is daar schoner dan in Pattaya en daarom ook beter zwemwater.

  Zowel Pattaya als Hua Hin zijn leuke plaatsen. Persoonlijke voorkeuren zullen zorgen dat het wat doorslaat richting de een of de ander.

  Persoonlijk vind ik Pattaya heel leuk maar de drukte en het lawaai gaan mij na een aantal dagen tegenstaan. Dat heb ik in Hua Hin niet.

  • Misschien nog wel goed te vermelden dat Hua Hin een stuk duurder is om er te leven in vergelijking met Pattaya.

  • Sander zegt op

   Inderdaad. Op hua hin beach is geen steentje te bekennen. Het is er juist zeer geliefd onder kitesurfers omdat er geen rotsen zijn en geen stenen aan de kustlijn. Hua Hin ontsnapt ook nog een beetje aan de corona pandemie. Er is nog best veel open, bars en restaurants. Ik vermaak mijzelf uitstekend in Hua Hin en het heeft zeker mijn voorkeur t.o.v. Pattaya. Phuket is ook nog te doen, maar dat is nu zo ontzettend dood, daar wil je niet zitten.Hua Hin is the place to be momenteel. Hua Hin is wel prijzig. Een stuk prijziger dan Pattaya.

 2. Geert zegt op

  Wat in het prima artikel ontbreekt is dat Hua Hin droger is dan Pataya. Beide plaatsen hebben een uitstekend klimaat maar de regenval in een aantal maanden in Hua Hin is minder. Door de ligging vlak bij de bergen tussen Thailand en Myamar is er sprake van een micro klimaat

 3. John Van Wesemael zegt op

  Nuttig artikel. Ikzelf heb voor Hua Hin gekozen. Een opmerking: er liggen grote rotsblokken in zee voor de hoofdingang van het strand (aan Hilton Hotel) maar voor de rest is het strand en de zee op één uitzondering na vrij van keien. Ik heb ook de indruk dat de zee in Hua Hin ‘properder’ is dan in Pattaya.

 4. TnT zegt op

  Naar Hua-Hin ga je op vakantie. In Pattaya ga je wonen.

  • Ben Janssens zegt op

   Wij gaan altijd 1 week naar zowel Pattaya (noord) als Hua Hin op vakantie. En beiden weken zijn altijd fantastisch. Voor dit jaar staat er trouwens ook weer 1 week Koh Chang erbij.

 5. Dirk zegt op

  Ik woon in Hua Hin.
  Aan alle nieuwkomers : wees verstandig en ga in Pattaya wonen.
  Dan blijft het hier lekker rustig !

  • Sjaak S zegt op

   Hahaha, ben ik het volledig mee eens Dirk.

  • Barry zegt op

   inderdaad voor mij na 5 jaar pattaya is hua hin een verademing in alle opzichten

 6. Ben korat zegt op

  Ik zou adviseren om helemaal niks te kopen verlopig en eerst eens tijdje in de eene, en dan is een tijdje in de andere plaats wat te huren. Dat geeft gelijk de mogelijkheid om rond te kijken en iets te vinden wat helemaal aan jou eigen eisen voldoet. Kopen is makkelijk, maar mocht je het na een tijdje ergens niet naar je zin hebben dan is verkopen een stuk moeilijker. Ik wens je veel succes en woon genot.

  Groetjes Ben Korat

 7. cornelis zegt op

  Pattaya heeft natuurlijk de leukste bridgeclub!!!
  Met de aantrekkelijkste lokatie ,n.l. Thai Garden Resort.

  • Marc zegt op

   Twee bridgeclubs in Hua Hin, elk spelen 2 dagen in de week, lekker druk en gezellig

 8. l.lagemaat zegt op

  Mij is altijd verteld dat in de “hoogtij dagen” van het toerisme rond 8 miljoen toeristen per jaar kwamen!

  Onder de grote ” paraplu” die Pattaya heet, geniet ik vanaf de namiddag van de cycaden, die stjirpen en later het geluid van kikkers! ’s Morgens geniet ik van de zingende vogels in de tuin, die eten zoeken.
  Overdag als ik thuis ben soms opgeschrikt door een bellende ijscoman, die bij mijn huis stopt.

  Volop keuze uit Europees voedsel als je daar behoefte aan hebt! Veel internationale restaurants met zelfs hala voedsel.

  Voor het strand- en ” bruisende” leven slechts 20/ 30 minuten autorijden.
  En veel hobby clubs.

 9. paul zegt op

  ik mis de vergelijking van de luchtkwaliteit in beide plaatsen

 10. Jos zegt op

  Als ik eerlijk moet zijn zou ik helemaal niet in Pattaya willen wonen (idem voor Phuket).

  In het echte hoogseizoen is het daar onaangenaam vanwege de hordes arrogante toeristen die denken dat de wereld van hun is. Hua Hin is daarentegen toch een pak rustiger. Ben daar zelf al enkele malen op vakantie geweest.

  Ik woon zelf in een niet toeristische gemeente, op een klein uurtje rijden van Bangkok en Pattaya. Wil ik de voordelen van een grootstad dan neem ik de wagen. Nu geniet ik van de rust van het platteland maar heb toch alle nodige voorzieningen relatief dichtbij. De perfecte combinatie.

  Ik begrijp wel de Farang die graag hun landgenoten wil opzoeken voor een gezellige babbel. Er zijn heel wat anderen die perfect gelukkig zijn op het platteland tussen de echte Thai. Ieder zijn meug zou ik zeggen.

  Pattaya of Hua-Hin? Als ik zou moeten kiezen: zonder twijfel Hua-Hin!

  • Singtoo zegt op

   Wij gaan in de toekomst ook midden tussen BKK en Pattaya wonen.
   In Chachoengsao.
   Daar heb je ook alles.

   • Joop zegt op

    Behalve zee en strand. Meer bos

 11. Yan zegt op

  Pattaya zou ik niet kiezen, omwille van het lawaai, de drukte, het helse verkeer (buiten Covid tijden), hele straten die onder water staan bij het minste regenbuitje…en de stank uit de riolen. Maar…als je een beetje verder kijkt, zo’n 20 kilometer, dan heb je Bangsaray met alle voordelen van Pattaya maar niet de nadelen.

 12. bert zegt op

  Als je in een badplaats zo dicht mogelijk bij Bangkok wilt wonen, waarom kies je dan niet voor Cha Am. Deze badplaats is veel relaxter dan Pattaya of Hua Hin met een leuke, lange boulevard, zonder verkeerschaos. De prijzen liggen een stuk lager dan in Pattaya.

 13. eugeen zegt op

  Ik woon 11 jaar in Pattaya. Ben verschillende keren in Hua Hin geweest, maar ik vind dat Pattaya veel meet te bieden heeft. En als het is dat je rusting wil wonen: vlakbij Pattaya zijn heel veel villages, (Ik woon in Pattaya Tropical village, 123 huizen) waar het heel rustig wonen is en toch vlakbij het centrum van de stad.

 14. PaulW zegt op

  Ik ben diverse malen in Hua Hin geweest, maar uiteindelijk toch besloten in Pattaya (Pratumnak) te blijven. Ik hou ervan elke morgen of avond een lange exercise wandeling te maken over de beachroad. In Hua Hin is geen beachroad. Dat is echt een gemis. Ik ben nogal een smulpaap en in Pattaya area kan echt alle goede internationale culinaire restaurants vinden. In Hua Hin is dat nogal beperkt.
  In Pattaya huur ik een prachtig groot appartement met zeezicht en heel rustig. In Hua Hin zijn de condo’s nogal klein en veel duurder. Een huis is makkelijker te huren, maar een huis vindt ik maar niks want ik leef alleen. Trouwens in Pattaya dark side kun je ook huizen huren tegen goede prijs. In Pattaya en omstreken is alles makkelijk bereikbaar met de bahtbus. Ik denk in Hua Hin wat moeilijker.
  Wel heeft Hua Hin een mooiere natuur erom heen. En het is er prachtig fietsen. In Pattaya ben ik maar gestopt met fietsen.
  Groetjes
  Paul

 15. Noah zegt op

  Pattaya is momenteel een ‘hel’ vanwege de 100’en, wellicht 1000’en bromfietsen waarvan de berijders de demper uit hun uitlaat gehaald hebben: het is een trend sinds enkele maanden. Daarnaast brullende zware motoren, waarvan de berijders af en toe stoer de gashandle open draaien, stilstaand voor het stoplicht.
  Op de boulevard in Jomtien is het niet meer aangenaam wandelen tgv dit helse kabaal.

 16. Derk zegt op

  En vlakbij Pattaya ligt SATTAHIP.
  Met binnen 25 minuten alle voordelen van Pattaya en van t buitenleven.
  En veel goedkopere huizen en land.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website