Fietsen door Bangkok

Tot op dit moment zaterdag 30 oktober 09.00 uur alhier in Bangkok zijn er geen overstromingen van enige betekenis geweest en zeker niet van enige bedreiging. De enige vloed is die van e-mails, die ik allemaal zo goed mogelijk probeer te beantwoorden

Er is geen enkele noemenswaardige rivieroeverovertreding in Bangkok, de afgelopen dagen toen het hoogste waterpunt in verband met de springvloed werd bereikt rond 09.00 uur in de morgen, inmiddels vijf dagen geleden.

Hoge waterstanden zijn normaal

In oktober en november zijn er in Bangkok altijd hoge waterstanden. Ik woon hier dik 35 jaar en ik ken het niet anders dan dat. Pakweg 15 jaar geleden is het grootste gedeelte van Bangkok met ‘n 77 km lange en 2,5 meter hoge muur beveiligd met meer dan 100 waterkeringen, die nu allemaal dicht zijn.
Voor onze tochten kunnen we wel sluizen, dus het rivier en kanaalboot verkeer gaat gewoon door. Elke dag. Net als de rest, het enige wat anders is, is het verminderde aantal toeristen, dus die wel komen, hebben nog meer keus.

Mocht er water over die muur komen, dan betekent dat voor die directe buurt 10 a 20 cm water, wat door een van de 1400 pompen (!) terug wordt gepompt, zodra het tij keert. Is met ‘n paar uurtjes weg tot enig chagrijn van de kinderen en de vissers. Vrijwel alle toeristen (vermaak- en verblijf-) locaties, zoals Kao San Road, Bang Lampu district, bevinden zich binnen dat ommuurde gebied.

Onze fietstochten blijven ontspannen, fotogeniek en bovenal authentiek. Het is juist fascinerend die machtige rivier door de stad te zien trekken.

Fietsen door Bangkok nu ideaal

Hele ‘eilanden’ van groene planten, zoals de waterhyacinten. Het wemelt van de vis, maar dat is altijd zo hoor. Onze medefietsers fotograferen zich suf. Het kleurenspel van de wolken in de rivier, beperkte zon, relatief lage temperaturen (25-28 graden), ‘n zacht briesje, af en toe ‘n klein buitje, maken de tochten nu erg ideaal. De laatste paar dagen is de zon wat scherper gaan schijnen, ook dat leidt tot ‘n grotere verdamping en ‘n vermindering van de waterstand van ongeveer 20 cm per etmaal. Rond 6 november is er ‘n nieuwe piek in de waterstand, maar minder dan die van ‘n paar dagen geleden.

Waar de (Nederlandse) pers hopeloos mee in de war is, zijn de gebeurtenissen op het Thaise platteland, die er dit jaar zijn (geweest).Dat is niet elk jaar, gelukkig niet zeg, want daar zijn de slachtoffers gevallen. Zoals landverschuivingen (Koh Chang) (350 km vanaf Bangkok!). Inmiddels ook al weer ‘n maand geleden. Er zijn overstromingen en dijkdoorbraken in de provincies, dichtstbijzijnde Ayuttaya, iets verder noordoostelijk Lopburi en 230 km noordoostelijk van Bangkok in de provincie Korat en daaraan grenzend de provincie Buriram.
De situatie is daar wel aan de beterende hand.

Misschien wat ongemak

Thailand is zo groot als Frankrijk, daardoor bezoek je het meeste van dit land toch al niet. Mijd de overstroomde gebieden op grote afstand, zou je toch overal doen?
Voor ‘n toerist in de provincie kan het wel eens ongemakkelijk zijn, omdat hier en daar het spoor is overstroomd rijden bepaalde treinen niet en ook bepaalde busdiensten stoppen. Gisteren reden alle treinen wel. Vandaag zal ik later in de morgen weer even laten bellen naar het hoofdtreinstation. Stel dat er geen trein vertrekt, dan wacht je even of je reist ‘n andere kant op of je duikt ’n emailcafé in en je boekt een van de vele budget-airlines, die soms dezelfde prijs of lager dan van ‘n trein hebben.

Foute berichtgeving van de pers over overstromingen

Meer dan 30 jaar lang organiseer ik dit soort tochten als ‘n ‘bijproduct’ van mijn topografische Bangkok kennis. Ik heb ‘n gedetailleerd beeld van wat er speelt in Bangkok en wijde omgeving. De afgelopen week heb ik ongeveer 700 km afgebrommerd, omdat ik ook informatie verstrek aan de schrijvende pers en soms belt ook de Nederlandse radio als de VARA en de NCRV. Soms belt er ook een omroep, die ik niet ken. Ik probeer zo feitelijk mogelijk informatie te verstrekken op grond van eigen observaties.

Hier en daar hebben Bangkok bewoners die muur doorbroken, om gemakkelijker bij de rivier te komen. Vissen blijft ‘n belangrijke vrijetijdsbesteding en een welkome aanvulling op het dagelijkse menu vooral voor de wat armere. Ja, daar kan wel ‘eens’ een halve meter water staan. Denk niet dat jullie daarheen gaan, is maar op ‘n paar plekjes. Logisch dat journalisten zich daar verdringen om foto’s te maken. Het AD overdrijft het meest. Het kan zijn, dat een dezer zaterdagen de Telegraaf Reiskrant met ‘n artikel hierover komt. Als je dan toch deze kant op komt, zou je het voor ons kunnen meenemen?

In Chiang Mai is alles normaal

Er zijn ook berichten over ‘n overstroomd Chiang Mai in de pers beschreven, daar klopt totaal niets van. De rivier stroomt normaal. Wel is de temperatuur daar gezakt tot ongeveer 25 graden, dat moet zalig zijn voor toeristen. Er zou ook geschreven zijn, dat ‘n kwart van Thailand onder water zou staan. Probeer je even voor te stellen, dat zoiets zich in Frankrijk (net zo groot) zou afspelen. Dan zou er nog weinig functioneren denk ik.
Journalisten zijn nu eenmaal meer en meer de roofridders van de aandacht maatschappij. Zelfs de BBC is niet meer te onderscheiden in hun reportages van bijvoorbeeld de CNN of nog erger: FOX. het Enige wat nog telt, mijn zegen hebben ze, zijn de kijkcijfers, kijkcijfers en…. kijkcijfers.

Hou je gewoon aan je vakantie planning en/of pas je route aan, wat je hier ter plekke in Bangkok bepalen kunt. Als je voor het eerst naar Thailand komt en je vind je zelf niet het meest avontuurlijke type, laat de taxi je gaarne naar het historische district Bang Lampu vervoeren.

De belangrijkste straat: Khao San Road

Khao San Road

In deze Khao San Road-buurt bevinden zich vele budget-guesthouses vooral tussen de 300 en 2000 baht per nacht, sommigen zijn weleens vol, maar de meeste hebben kamers in overvloed. Daar bevind je je op loofafstand van het Koninklijk Paleis en andere
historische monumenten, zoals de tempel van de Dageraad en Wat Po, de liggende Boeddha. Met ‘n bootje wip je naar de overkant, de Tempel van de Dageraad, een van de mooiste Bangkok, Kmerstyle monumenten. Kortom, kun je zelf ‘belopen’ (wel zoveel mogelijk in de schaduw) in dit culturele hart van Bangkok.

Sommigen zeggen, dat het daar wel erg toeristisch is… Ach, verwacht je vandaag de dag nog de enige te zijn die op de Eiffeltoren mag staan? En ‘s avonds kan het daar erg gezellig zijn. De hele wereld, vooral jongeren komen er samen en ook veel locale Thaien. ‘n Mondiaal terrassensfeertje, waar iedereen zich thuis voelt. Waar in de wereld zie je Iraniërs, gezellig met Israëliërs het glas heffen?

Vergeet ook niet de ontelbare reisbureautjes voor bus, trein, boot en vliegtuigtickets, kookcursussen, katoyshows, duik, jungle, raft en andere trips van eenvoudige halfdaagse uitstapjes tot complete wekenlange arrangementen. En ze zullen ook wel weten welke treinen en bussen wel dan niet rijden, dat kan per dag ‘n beetje verschillen. Vergeet vooral niet, dat je op vakantie bent, lekker relaxt, morgen komt er weer ‘n prachtige tropische dag.

You name it, it’s there all available

Dit gebied grenst aan de rivier, waar je de RiverExpressboat kunt pakken. Zowel zuidelijk de stad in als noordelijk de stad uit. Wat let je dat op ‘n vrije morgen niet even te doen? En blijf niet achterop hangen, maar ‘friemel’ je naar voren, waar je vrijwel altijd relaxt uit de zon in de wind zitten kunt. Zalig! Je kunt met deze boatservice ook vrij gemakkelijk Chinatown bereiken, uitstappen bij pier 5, (Ratchawong) dan kun je maar een kant oplopen, na ‘n paar honderd meter, rechts of linksaf kleine kleurrijke authentieke drukke smalle steegjes. De boeiendste is wel Sampeng-lane.

Verders ‘n prima dag, ‘n gegoede vlucht, ‘n behouden aankomst en bovenal ‘n ontspannen vakantie, toegewenst.

 • Meer over fietsen in Bangkok: www.covankessel.com
 • Meer informatie over Khao San Road www.khaosanroad.com
No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Geen overstromingen in Bangkok, laat je niet gek maken”

 1. Hans Bos zegt op

  ‘Journalisten als roofridders van de aandachtmaatschappij’. Zo is het tegenwoordig, Co, en helaas.

  • ThailandGanger zegt op

   Was het ooit anders? Vroeger ging het alleen wat langzamer. Maar het gaat toch alleen maar om die ene “skoep” die in no-time de hele wereld overgaat en die in een keer de journalist op de kaart zet maar waardoor ze zich juist als roofridders gedragen. Toch?

   Wat ik opvallend vind is dat je in de Nederlandse media bijna niks te zien krijgt over wat zich in Thailand afspeelt terwijl de verslaglegging over de Tsunami in Indonesië breed wordt uitgemeten. Verder laten ze hier wat leuke plaatjes zien over Boeddhisten in een bootje en in de straat vissen vangende mensen. Maar van de werkelijke catastrofe die zich afspeelt in het midden van Thailand of de rijstoogst die dreigt te mislukken zie je en hoor je helemaal niks. Ik vraag me wel eens af waarom dit zo is. Waarom besteden de Nederlandse media nauwelijks aandacht aan Thailand? Wat is dat toch?

   • Maar ook de media in Thailand besteed er nu nog maar weinig aandacht aan. Alles draait om Bangkok. Ik vraag me ook af hoe het nu met de mensen gaat in Korat en andere gebieden. Het is al snel de ver van mij bed show, zelfs voor de Thai.

   • Hans Bos zegt op

    Omdat Thailand geen echte historische banden heeft met Nederland anders dan de VOC. Indonesië was een van de Nederlandse koloniën. Bovendien zijn daar bij twee rampen heel wat meer slachtoffers gevallen. Een oud-collega van de Telegraaf vertelde mij eens: ‘Je moet het aantal kilometers afstand delen door het aantal slachtoffers, dan heb je de nieuwswaarde’. Ik probeer al jaren tevergeefs Nederlandse media te overtuigen van de nieuwswaarde van gebeurtenissen in Thailand, de belangrijkste Aziatische bestemming op de Nederlandse vakantiemarkt. Het heeft geen zin. Naar Thailand ga je voor de seks en over een dergelijke bestemming willen jonge journalistieke collega’s nu eenmaal niet berichten.

    • En als er al iemand over Thailand schrijft, zoals Jos van Noord van de Telegraaf, dan is het om zijn snoepreisjes veilig te stellen. Ik geef hem overigens geen ongelijk. Als ik een gratis ticket zou krijgen van China Airlines zou ik hem ook aanpakken. Daarentegen ben ik niet te koop. Als China Airlines zomaar een vlucht schrapt mogen ze van mij ook aan de schandpaal hier op het blog. Anders ben je als journalist of blogger toch niet meer geloofwaardig?

 2. polderjongen zegt op

  Hallo beste Ko,
  Het is vandaag toch echt zaterdag 30 oktober en NIET 29 oktober.
  Polderjongen

  • Hahaha, scherp van je. Ik zal het even aanpassen vindt Co vast wel goed.

  • ThailandGanger zegt op

   Goed gelezen Polderjongen. Je bent goed wakker.

   Er zitten nog alleen vandaag 5 uur tussen.. dus het zou kunnen kloppen.

 3. Gerrit zegt op

  Klopt helemaal wat Co schrijft.
  Ik ben Zaterdag eerst met een boot langs de oever gevaren en heb later een kilometer of 3
  gelopen langs de rivier. Op 1 plaats was er enige wateroverlast maar voor de rest was er weinig aan de hand,. Natuurlijk stond het water wel hoger dan normaal.

  Gerrit

 4. greta zegt op

  Ja dat klopt wij zijn net terug van en 16daagse rondreis uit Thailland en we hebben we wat water gezien tijdens onze reis,maar hier in Nederland hoor je niets van Thailland,ook niet in de kranten
  Ga er gewoon lekker heen op vakantie,want het is een geweldig mooi land.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website