De Thai en voetbal

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Sport, Voetbal
Tags:
7 augustus 2012

Wat heeft de Thai toch met voetbal en waarom zijn ze zo idolaat van die Engelse clubs?

Na aankomst op Suvarnabhumi airport begint het al in de taxi. De chauffeur noemt met een precisie zelfs alle Nederlandse spelers met enige faam moeiteloos op. Zelf zou ik het hem niet kunnen verbeteren en dat ondanks het feit dat ik supporter ben van de club die het komend seizoen kampioen van Nederland gaat worden.

Welke club dat is? Wat een vraag, PSV uiteraard. Ze hebben nu weer eens een trainer die van wanten weet en ook de nodige uitstraling. Hoewel ik het hem, gezien mijn roots, nog steeds kwalijk neem dat hij het Belgische nationale elftal al heel spoedig in de steek liet in ruil voor een fortuin aan roebels. Overigens is mijn favoriet in België, dé Club. Welteverstaan Club Brugge.

Terug naar Thailand

Wandelend in Bangkok in de omgeving van de zeer aan te bevelen Golden Mount tempel dwaal ik daar door de buurt. Er bevinden zich een aantal houthandelaren en houtbewerkingwerkplaatsen. Aan een van de daar aanwezige bedrijfjes is de toenemende belangstelling voor het Engelse voetbal niet achteloos voorbijgegaan. Als gewoon deurenfabrikant tracht je aan de harde concurrentiestrijd te ontkomen door iets speciaals te ontwikkelen. Dat heeft deze man gedaan en met de nodige trots en een glimlach van oor tot oor toont hij mij de deuren met de clubemblemen van Chelsea, Manchester United, Liverpool en Arsenal.

Om beschadiging te voortkomen allemaal keurig in folie verpakt. Volgens zijn zeggen loopt de verkoop meer dan voortreffelijk. Als ik naar de aantallen informeer volgt slechts het bekende ‘Mak Mak’, oftewel heel veel. Liverpool en Manchester United zijn de best verkochte exemplaren vertrouwt hij mij glimlachend toe.

Engelse clubs naar Azië

De Engels clubs uit de Premier League hebben Azië ontdekt en spelen, als de competitie stil ligt, wedstrijden in dit werelddeel. Een gage van anderhalf miljoen euro per wedstrijd is geen uitzondering en dat is ook voor Engelse topclubs mooi meegenomen. Ze moeten wel, want de schulden zijn torenhoog en zelfs een club als Manchester United heeft een schuldenlast van maar liefst een half miljard euro. Reclame-inkomsten zijn daarom onontbeerlijk. Om de financiële huishouding een beetje op orde te krijgen gaat Manchester United de komende maand zelfs naar de beurs in New York en denk daarmee zo’n slordige 140 miljoen dollar op te halen.

Vraag me echter af wat een vliegmaatschappij of bijvoorbeeld het Grand Palace Hotel op Sukhumvit Soi 11, waar je zelfs bij het ontbijt tegen de shirtjes van United zit aan te kijken, ziet in de sponsoring van een voetbalclub.

9 reacties op “De Thai en voetbal”

 1. Jeroen zegt op

  Heeft het er misschien iets mee te maken dat Manchester City van Thaksin is geweest?

  Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Thaksin_Shinawatra#Purchase_of_Manchester_City_Football_Club (Kopje 8).

 2. Harold Rolloos zegt op

  Voetbalclubs uit de Premier League genereren naast televisiegelden ontzettend veel inkomsten uit marketing, waarbij de Aziatische markt veruit de grootste is. Ook vallen steeds meer clubs in handen van Aziatische eigenaren. Manchester City was ooit eigendom van Thaksin. Queens Park Rangers is van Tony Fernandes uit Maleisië (oprichter van Air Asia). Andere Engelse clubs in Aziatische handen zijn onder meer Blackburn Rovers (Indiase eigenaar), Leicester City (Thais), Birmingham City (Hong Kong) en Cardiff City (Maleisiërs).

 3. Hans zegt op

  De Thai houden ervan om partij te kiezen en aan te moedigen. Het maakt niet uit wat voor sport of welk team ze kiezen een favoriet en gaan die aanmoedigen.

  Volgens mij komt dit omdat ze zelf nergens echt goed in zijn, kijk naar de olympics daar hebben ze 1 medaille tot nu toe en dan ook nog voor een vrouw die een mannensport beoefent (gewichtheffen).

  De mai ben rai cultuur is het probleem, de laat maar zitten mentaliteit als het te moeilijk wordt en het gebrek aan motivatie om tot de beste te behoren. Ook een stukje opleiding, gehoorzaamheid en afzien hoort daarbij.

  Kijk eens naar de Koreanen die wel zeer goed presteren, mischien kunnen ze daar nog iets van leren.

  Mijn vrouw zet zelfs de wekker snachts als Man United moet spelen en ook haar vriendinnen zijn dan online op de iphone zodat ze erover kunnen chatten.

  • Henk B zegt op

   Hans waarom is gewichtheffen een mannensport, voetballen toch ook niet meer ,

 4. siamees zegt op

  De Premier League is gewoon de beste competitie met het de meeste spektakelwaarde, toch logisch dat iederren zo enthiousiast daarover is. Ik kijk nooit of te nooit naar de Belgische competitie, wat een amateuristisch gedoe is me dat, de Nederlandse vind ik al stukken beter, als ik naar de voetbal kijk is het de Rode Duivels, Premier League, Primera Division, en de Champions League, voetbal moet spektakel zijn geen bende pottenstampers die achter een bal lopen en hem dan gewoon wegtrappen zoals bij ons in de pintjesliga. Als je goed kan voetballen dan moet je gewoon naar Engeland, die ambiance, stadions en manier van spelen is gewoon de beste, ik ben in ieder geval blij dat ze bestaat zoals de vele Thais en anderen in de wereld.

 5. BramSiam zegt op

  Ja van oudsher zijn de Thais voor Liverpool of Man. U.. Dit blijft wonderlijk genoeg ook zo nu het Engelse kick-and-rush-voetbal weinig meer voorstelt. Engeland heeft al decennialang niets meer gepresteerd op EK of WK en ook de clubcompetitie haalt het niet bij de Spaanse premier division. Alleen Chelsea heeft door een wonderlijk toeval en een speler uit Ivoorkust weer eens kunnen winnen in de C.L.., maar daar spelen nauwelijks Engelsen in.
  De premier league blijft traditioneel echter big business in Azië. Volgens mij wordt er ook nog wel flink gegokt op voetbaluitslagen. Dat helpt natuurlijk. Kennelijk is voerbal toch de ultieme kijksport en voor de Thaise mannen. Interessanter dan de soaps. Soms beginnen taxichauffeurs zelfs nog over Johan Cruijff, maar Nederland is z’n aanzien op voetbalgebied wel een beetje kwijtgeraakt.

  • math zegt op

   Beste Bram, ik ben het hier op bijna alle punten met u oneens. 2005 won Liverpool de cl, 2006 verloor Arsenal de cl finale van Barcelona. 2007 verloor Liverpool de cl finale van ac Milan. 2008 won Man utd van Chelsea de cl, 2009 verloor Man utd de cl finale van Barcelona. 2011 verloor Man utd opnieuw van Barcelona de cl finale en inderdaad als een wonder won Chelsea dit jaar totaal onverdiend de cl. Spanje beter? Barcelona en Real domineren daar alleen. De 3e ploeg komt de laatste jaren niet meer binnen de 20 puntengrens van beiden grootmachten. En het aanzien van Nederland op voetbalgebied is alleen maar groter geworden( zie het aantal coaches in het buitenland, zie het meer aanvallende voetbal) Dit is zeker de hand van Nederland waar men in 1974 wereldgeschiedenis mee schreef, helaas zonder prijs.

 6. carlo van ham zegt op

  Beste joseph,
  Je schrijft mooie stukken op thailandblog, en je zult ongetwijfeld een goed persoon zijn.
  Maar HELAAS van voetbal heb je geen verstand.
  PSV ? Er is in nederland maar Een club die meeteld in de wereld en dat is ?
  Ajax natuurlijk, ok feijenoord ook nog een beetje.
  Voor dat we weer hele discussies krijgen, dit is geschreven met een knipoog.
  carlo

  • Joseph Jongen zegt op

   Carlo, eindelijk heb ik een Ajax fan te pakken. Had met mijn opmerking over PSV al veel eerder verwacht iemand op de kast te krijgen. Uiteraard heb ik geen verstand van voetballen en dat geef ik ook grif toe. Het enige dat ik weet is dat Ajax afgelopen zondag voor een of ander schaaltje tegen PSV zelfs in de eigen Arena totaal niets had in te brengen. En .. dat las ik in de zo Ajax-liefhebbende Telegraaf. Over meetellen in de wereld gesproken. Heb je het dan over voetballen? Zeer binnenkort spelen de Oranje Leeuwen (kabouters noem ik ze) tegen de Rode Duivels.(voetbal dwergen) Hebben ze een heel klein kansje om te winnen. Moeten ze wel een geweldige dag hebben en daarbij een beetje mazzel. Wens je een gezellig en sportief voetbalseizoen! Met groet en knipoog, Joseph


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website